Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 07:27, 14 cze 2021

Do góry

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 07:24, 14 cze 2021

Do góry
Pamiątka z wizyty

Kłopoty - problemy z trawnikiem 07:17, 14 cze 2021

Do góry
MMarcin napisał(a)

Tak ma 3 tygodnie, nie koszona, miejscami kiełki trawy maja dopiero 2 cm, nie równe wschodzi. Martwia mnie te źdźbła trawy żółte, przy schniete

Podlewaj aby woda dotarłą na co najmniej 10 cm wgłab a nie powierzchniowo. Nasiona różnych gatunków traw nie wschodzą w jednym czasie, niektóe dopiero po 3 tygodniach czyli teraz powinny się pokazać. To za krótki czas aby mieć efekt dywanowego trawnika, Poczekasz na to co najmniej pół roku
Aż się boję zalecić nawożenie, bo z braku umiejętności rozsypania go równomiernie- możesz mieć plamy albo spalić miejscowo. Ale należałoby się nawozić i podlać celem rozpuszczenia nawozu.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 00:28, 14 cze 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Rozkop i sprawdź czy nie ma pędraków pod trawą. Czy trawa łatwo wychodzi z ziemi.

Wyciąłem w paru miejscach darń i nie ma pędraków. Łapiąc trawę też nie jestem w stanie łatwo jej wyrwać natomiast jak nacisnę ją to wszędzie wydaje mi się taka miękka, jakby odparzona od gruntu. Podlewam bardzo obficie ale tak jakby mi się wydawało woda nie dociera w głąb gleby tylko utrzymuje się na powierzchni.

Kłopoty - problemy z trawnikiem 23:49, 13 cze 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Na razie podlewaj, nie gorączkuj się, trawa ma dopiero 3 tygodnie, będzie się zagęszczać po koszeniu, Wygląda na niekoszoną wcale?

Tak ma 3 tygodnie, nie koszona, miejscami kiełki trawy maja dopiero 2 cm, nie równe wschodzi. Martwia mnie te źdźbła trawy żółte, przy schniete

Rozpoznawanie roślin balkonowych 19:56, 13 cze 2021

Do góry
Natkarber napisał(a)
Wie ktoś co to za kwiat?

Scewola
Rododendronowy ogród II. 19:23, 13 cze 2021

Do góry
Ja też tęskniłam za Tobą i gorącymi kolorami. Nawet zaczęłam sadzić różaneczniki, choć miało ich nie być. Same mocne fiolety a azalie pomarańczowe i czerwone na rabacie "Piekło"
Kłopoty - problemy z trawnikiem 19:03, 13 cze 2021

Do góry
mest napisał(a)
Witam serdecznie,
mija 5 lat odkąd założyłem trawnik. Od zeszłego roku niestety wygląda on coraz gorzej, w tym roku jest tragiczny. Zaczęło się od czerwonej nitkowatości traw.
W tym roku trawnik wygląda tak jak na zdjęciach (ciężko to uz nazwać trawnikiem). Wyczesać go z tej martwej darni wertykulatorem ale z końcówką ze szpikulcami? Opryskać np. Scorpionem 325sc? Później dosiewki?
Nawoziłem go tydzień temu. Pryskałem też wcześniej Polversum ale jest jak widać na zdjęciach. Nie miałem jeszcze takiego tragicznego trawnika

Rozkop i sprawdź czy nie ma pędraków pod trawą. Czy trawa łatwo wychodzi z ziemi.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 18:55, 13 cze 2021

Do góry
MMarcin napisał(a)
Trawa siana 20 dni temu, nasiona Barenbrug Water Saver, podlewana regularni max co dwa dni, nie nawożona.
Przed sianiem rozrzucony obornik granulowany bydlęcy i wymieszany z ziemia (po wysianiu przyszedł deszcz, obornik się rozłożył).
Zaczyna się dziać coś z trawa obecnie jakieś żółte źdźbła trawy, całe kępki miejsca porażone czymś ? To jakas choroba ? Brak wody chyba odpada ? Obornik nie ma tyle azotu żeby spalić trawę przynajmniej tak mi się wydaje. Co teraz zrobić ? Oczywiście trawnik opielony ręcznie z chwastów będzie. Może rozrzucić nawóz? Brak azotu w glebie? Kupiłem nawóz Florovit szybki efekt do trawników i tam pisze ze można siać na nowo założę trawniki. Pomocy !

Na razie podlewaj, nie gorączkuj się, trawa ma dopiero 3 tygodnie, będzie się zagęszczać po koszeniu, Wygląda na niekoszoną wcale?
Kłopoty - problemy z trawnikiem 18:53, 13 cze 2021

Do góry
magdalena_papke napisał(a)
Cześć,
mam kilka pytań
Borykam się z problemami w moim trawniku od początku jego założenia (wiosna 2020).
Wciąż nie mogę wyjść na prostą.
Teraz mam teorię, że coś robię nie tak z automatycznym systemem koszenia - w trawie jest ogrom filcu (na zdjęciu żółtawe plamy to zalegający filc):
.

Pierwszy błąd to robot, robot mulczuje i będzie zawsze ogrom n filcu. Jestem przeciwnikiem robotów koszących.
Rób wertykulację co miesiąc.

Trawa zagłodzona - rób nawożenie co miesiąc.
Podnieś wysokość koszenia.
Metasekwoja chińska- co się dzieje z pędami? zamkn. 18:50, 13 cze 2021

Do góry
Odp. tutaj https://www.ogrodowisko.pl/watek/2472-metasekwoja-chinska-metasequoia-glyptostroboides?page=2#post_7
Metasekwoja chińska (Metasequoia glyptostroboides) 18:50, 13 cze 2021

Do góry
AniaP napisał(a)
Dzień dobry,
Dzisiaj zauważyłam, że na metasekwoi (wsadzonej wczesną wiosną) pojawił się problem z pędami. Załączam zdjęcia.
Na pewno nie było problemu kilka dni temu. Mam jeszcze w ogrodzie inną metasekwoję oraz metasekwoję Goldrush, ale nie ma tam problemów. Nie zauważyłam też robaków. Co robić?

EDIT Przepraszam za błąd w tytule postu, niestety zauważyłam zbyt późno i nie potrafię zmienić

Nie wiem co to, obcinać do zdrowego, tylko taka rada mi się nasuwa.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 18:52, 09 cze 2021

Do góry
pawel2806 napisał(a)
"Basieńko" Ogród w tv prezentuje się znakomicie

Tak, same pomyłki były. Oj tam, ogród najważniejszy
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 00:12, 09 cze 2021

Do góry
To już dzisiaj - 9 czerwca - od 8 rano do 11 - na żywo w Dzień Dobry TVN - Nasza Anglia

Pogoda od nas Pozdrawiamy i do zobaczenia na wizji
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 00:11, 09 cze 2021

Do góry
O, to też dobry pomysł. Nie podkopie się, coś jak p. kretom ale metalowa.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 00:10, 09 cze 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Jakie macie patenty aby lis nie podkopał się do kur w dzień, gdy chodzą po wybiegu?
Podobno może się podkopać na metr. Boimy się o nasze kurki.

Danusiu, a może ziemię na wybiegu pokryć siatką?
chwasty zamkn. 00:05, 09 cze 2021

Do góry
Odpowiedź tutaj, proszę o nie tworzenie nowych wątków jeśli jest istniejący
https://www.ogrodowisko.pl/watek/3069-chwasty-w-ogrodzie-odchwaszczanie?page=16#post_8
Chwasty w ogrodzie - odchwaszczanie 00:04, 09 cze 2021

Do góry
Danutas napisał(a)
Szanowni Państwo,
ostatnio na warzywniku pojawił się bardzo uciążliwy chwast Ma długie,"kręcone" korzenie i trudno się wyrywa Wiosną przy przekopywaniu sporo usunęłam ale jak się okazuje trudno go usunąć Prosze o wiadomośc co to takiego i jak sie tego pozbyć
Kolejny chwast pojawia się na trawniku i także stanowi problem.
Dziękuję za pomoc i pozdrawiam
Danuta

Ten pierwszy wygląda jak szczaw polny https://atlas.roslin.pl/plant/7807

a ten drugi to rdest ptasi. Mogę się mylić ale tak rozpoznaję.
Ratunek dla trawnika- prośba o pomoc zamkn. 23:34, 08 cze 2021

Do góry
Przeniesione i udzieliłam porady tutaj https://www.ogrodowisko.pl/watek/3513-chwasty-w-trawniku?page=168#post_7
Chwasty w trawniku 23:33, 08 cze 2021

Do góry
Ja też nie jestem fanką koniczyny, ale jeśli ktoś lubi - niech ma taki trawnik jaki mu pasuje

Natomiast twój trawnik jest mega zachwaszczony (koniczyna daje ciemne plamy bo jest zielona), i zagłodzony (blady trawnik, brakuje mu składników pokarmowych).

Kot nie sika w trawniku, kot sika w piasku lub suchej ziemi i zagrzebuje. Moim zdaniem kot u ciebie się nie załątwiał w trawniku.

Chyba że widziałaś, może jak trawnik był spalony, suchy.

W każdym razie moje rady są takie:

- opryskać trawnik Chwastoxem (koniczyna zniknie, poczekaj cierpliwie) my pryskaliśmy i długo nic, aż w końcu nie ma

Potem dopiero zajmij się nawożeniem i laniem wody. Żadne tam wertykulacje i piaskowania - to niepotrzebne teraz. Nawóz równo i zgodnie z dawką i lanie wody. Susza - więc obfite lanie po nawozie przez tydzień. Powinno być widać efekty. To wszystko. Potem skosić i znowu utrzymywać systematycznie wilgotność. Bez tego znowu nic nie będzie z trawnika.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies