Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "bdan"

Pomóżcie wyczarować mi ogród 08:08, 18 mar 2015

Do góry
Violka dobrze, że już jesteś. Nie martw się, że z pracami ogrodowymi jesteś opóźniona, bo u mnie tez niewiele zrobione.
Dopiero w tym tygodniu zrobiła się pogoda, ale w nocy zimno. Walczymy ze skrzynkami na warzywa, no ale zimny wiatr skutecznie zniechęca do prac. tak więc po 3 godzinach popołudniowych prac to cała zziębnięta m,arze o powrocie do domu
Ogród u stóp klasztoru 21:06, 17 mar 2015

Do góry
bdan napisał(a)
Alinko dziękuje, muszę sobie tę jagodę goi i aronię kupić.

Rozumiem, ze jak te jagody wysuszę to je jemy całkiem na surowo, bez dodatku cukru.
Tak się zastanawiam, czy jest opcja spożywania aronii bez cukru, np, z miodem. To chyba tylko jakby się zrobiło świeży sok i zaraz do wypicia.

Mam u siebie posadzone borówki, maliny, planuję jeszcze malino-jeżynę. Coś jeszcze warto mieć?

Dana jagody dodaje najczęściej do płatków z mlekiem . ja tak lubię ,ale robię na stół takie mieszanki ze słonecznikiem ,dynią ,orzechami ,daktyle ,śliwki suszone .
bajer przekąska zamiast słodyczy . w ten sposób oduczyłam się sięgać po słodkie .
aronia z miodem tylko na surowo i do bieżącego spożycia . konserwuje tylko cukier .
polecam jeszcze jagodę kamczacką . mam dwie . to pierwsze owoce w czerwcu jak jeszcze nic nie ma .bardzo smaczna .podobny smak do borówki ,ale do bieżącego spożycia ...
ja uwielbiam czarne porzeczki , w tym roku zrobiłam z nich wino . smak był oszałamiający a zapach ...

07_Rene napisał(a)
Alinko wstrzelę się w tą serię pytań do Ciebie

Mam rozrobione gołębie guano wg Twojego przepisu, tzn. pół worka suszonych ptasich odchodów zmieszałam na taczce z darnią i ziemią, przelałam wodą. Tak że wyszło mi z tego 1,5 worka. Tak to leżało sobie od października. Dziś tam zaglądałam i jest super czarna ziemia.

Czy mogę podsypać tym tuje?

No i co z moimi różami przed domem? Dawać im papu, czy zostawic na razie w spokoju?Niby miałam tam zięmię przekopaną z obornikiem końskim, a po 2 miesiącach posadziłam róże, ale mam podejrzenie że obornika było zbyt mało jak na taką powierzchnię.

obornik dawałaś chyba w jesieni ...z tego co wiem . Wywietrzał dawno .podsyp nawozem normalną dawką jaką sypiesz . róże są bardzo żarłoczne .jeżeli zauważysz że szybko pędy urosły,to nie będziesz nawozić drugi raz ,po kwitnieniu najwyżej

thuje podsyp spokojnie . od pażdziernika azot sie przekompostował w takiej mieszance .ja jednak poradziłabym ci kupić im specjalny do iglaków . chociaż te pierwsze lata .no i tradycyjnie obetnij je choćby nawet 1 cm ,ale to już ją pobudzi do zagęszczania od podstaw

Madzenka napisał(a)
Wreszcie i u Ciebie wiosna pęlną gębą !

Marzena działam już od dwóch tygodni .

Kindzia napisał(a)
Czytałam dopiero u Ciebie o porze na cięcie lawend i nie wiem czy mi wpis zeżarło, czy go nie widzę, czy nie napisałam...wiek już słuszny mam, widać

To wrzosy też już ciachać?

Masz jakieś doświadczenie z tym nawozem http://www.yara.pl/crop-nutrition/products/yaramila/6114-yaramila-complex/? Jak myślisz, mogę go wiosną użyć zamiast Azofoski? Czy jednak Azofoska?

Kasia ja już wrzosy przycięłam w tamtym tygodniu . opryskaj miedzianem od razu po cięciu , przeciw szarej pleśni .
Sebek już ci podpowiedział . ale zastanawiam się czy ty chcesz tym nawozić wrzosy ....chyba NIEEE.
wrzosy to siarczanem amonu albo specjałami do kwasolubnych , do magnolii, do rodonków , do azalii ......takimi .
ja w tym roku kupiłam nawóz rolniczy lubofoskę .jest tam słabszy azot a więcej innych składników .dołożę do tego siarczan magnezu i jedziem po wertykulacji trawniczek ...
azofoskę lubię ,ale okrutnie szybko trawa po niej rośnie . a nie samym koszeniem człowiek żyje przecie .
Za to używam jej od jakiegoś czasu do rodonków + siarczan amonu . dopiero teraz mam fajne rh.
yary nigdy nie używałam .ale to co wyczytałam jest to super nawóz .zobacz na skład

Sebek napisał(a)

Ten nawóz poleciła mi Danusia i stosowałem do chyba w 2011 lub 2012 - trawnik wyglądał po nim jak sztuczny Nie wiem czy do niego nie wrócę...

zobacz na skład ..musi być dobry . ponad to bezchlorkowy ,czyli łatwo przyswajalny i trudno o przenawożenie ......już go lubię .

azot całkowity – 12% N (w tym: 5% N-NO3 i 7% N-NH4); fosfor – 11% P2O5; potas – 18% K2O; magnez – 2,7% MgO; siarka – 20% SO3; bor – 0,015% B; żelazo – 0,20% Fe; mangan – 0,02% Mn; cynk 0,02% Zn.

magnez , mangan, żelazo = ciemna zieleń trawnika .

Ogród Sylwii od początku cz.II 11:07, 17 mar 2015

Do góry
bdan napisał(a)

Sylwia o jakich roślinkach myślisz?

Myślę o powrocie do moich iglaków ... Mam do przesadzenia świerki glauca globosa ... Jeden siedzi uciśniony a drugi w cieniu ... Chodzi mi po głowie aby umieścić je w miejscu ściany wodnej + 2 drzewa i trawy ... Nie chce mi się już kombinować a i na pielęgnację brakuje czasu i siły ... Te iglaki poprowadzę w stożki ... Nie powinny mnie razić w tym miejscu ... Oby
Ogród Sylwii od początku cz.II 08:15, 17 mar 2015

Do góry
Syla napisał(a)

Witaj Dzisiaj rozmyślałam nad nową rabatą ... Czas aby posadzić roślinki, które nie wymagają dużego nakładu mojej pracy ... Zobaczę czy wytrwam w tym postanowieniu ...

Sylwia o jakich roślinkach myślisz?
Ogród u stóp klasztoru 07:00, 17 mar 2015

Do góry
Alinko dziękuje, muszę sobie tę jagodę goi i aronię kupić.

Rozumiem, ze jak te jagody wysuszę to je jemy całkiem na surowo, bez dodatku cukru.
Tak się zastanawiam, czy jest opcja spożywania aronii bez cukru, np, z miodem. To chyba tylko jakby się zrobiło świeży sok i zaraz do wypicia.

Mam u siebie posadzone borówki, maliny, planuję jeszcze malino-jeżynę. Coś jeszcze warto mieć?
Ogród Małej Mi - sezon 2015 21:22, 16 mar 2015

Do góry
bdan napisał(a)
Ani zaglądam, Muminek do schrupania. A kiedy drugie dzieciątko ma się pojawić?

W sierpniu.
I widok ogólny.. najbrzydsza pora roku.. tylko krokusy i iryski ją ratują.. inaczej nic , tylko się pochlastać..
Mój ogród pod górkę... 21:20, 16 mar 2015

Do góry
bdan napisał(a)
Kasi poślij proszę na priv adres szkółki i ceny. Może się przyda lub chociaż do porównania z propozycjami naszych szkółek

Wysłałam. Pozdrawiam.
U BusyBee w ogródku... 20:34, 16 mar 2015

Do góry
bdan napisał(a)
Kasia witam, no i już koniec wagarowania.

Choć u nie też czasowo kiepsko z forum bywa.

Koniec wagarowania Danusiu......mam nadzieję, że nic mnie od ogrodu i O nie będzie odciągać
Tym bardziej, że dziś w końcu pierwsza dobra wiadomość od dawna: Mama ma dobre wyniki i może zakończyć leczenie ...a my wszyscy możemy odetchnąć spokojniej
Ogródek Iwony 19:44, 16 mar 2015

Do góry
bdan napisał(a)
Iwonko zaglądam, pozdrawiam i owocnych prac w nadchodzącym tygodniu życzę.
U nas też plany są, że coś zrobimy, bo ma być pogoda. Oby nic się nie zmieniło

Danusiu, dziś mogłam podziałać, bo szybko w poniedziałki kończę pracę. Od jutra do 15 w pracy, więc już tyle nie zrobię Idę zobaczyć, co u ciebie.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 10:34, 16 mar 2015

Do góry
Łukasz proszę Cię bardzo poslij mi na priv adres na cebule lilii i raz jeszcze adres bylinowego. Będę mieś w jednym miejscu, bo w wątku potem trudno znaleźć.
Na Łowieckiej 09:59, 16 mar 2015

Do góry
bdan napisał(a)
Ilonka dzięki bardzo.

Nie ma za co. A z silver dollar nie pomogę bo nie mam.. Ale co byś nie wybrała to będzie super bo po pierwsze każda hortensja jest świetna, po drugie w TAKIM PIĘKNYM ogrodzie wszystko będzie się prezentowało extra Masz bossssko!!!
Na Łowieckiej 09:52, 16 mar 2015

Do góry
Ilonka dzięki bardzo.
Na Łowieckiej 09:26, 16 mar 2015

Do góry
bdan napisał(a)
Ilona zastanawiam się nad zakupem hortensji polar bear lub silver dolar. Polar chba masz u siebie. Mozesz napisać co o niej sadzisz, jaka wielkość, jak się przebarwia?

No jasne, że Ci napiszę
Dla mnie polar bear to najpiękniejsza hortensja jaką mam (mam też vanilla fraise i limelight). Limelight mnie drażni tym swoim zielonkawym odcieniem na początku. Polar bear jest czysto biała do samego końca. Dopiero przy przymrozkach - wiadomo robi się brązowawa, tak jak inne hortensje. Na tle tujek wyróżnia się niesamowicie. Ta biel aż kłuje po oczach. Kwiaty są naprawdę ogromne.
Co do wielkości to podają, że maksymalna wysokość to 1,5 -2 metry i podobna szerokość. Ja ze swojego doświadczenia akurat się nie wypowiem co do tych rozmiarów bo tnę je dosyć nisko i nie pozwalam na ich osiągnięcie. Trzymam je w ryzach
Gdybym ja miała wybierać ponownie to zdecydowanie wybrałabym polar bear znowu Jak się zdecydujesz to myślę, że będzie Pani zadowolona
Na Łowieckiej 09:07, 16 mar 2015

Do góry
Ilona zastanawiam się nad zakupem hortensji polar bear lub silver dolar. Polar chba masz u siebie. Mozesz napisać co o niej sadzisz, jaka wielkość, jak się przebarwia?
Ogród Małej Mi - sezon 2015 08:39, 16 mar 2015

Do góry
Ani zaglądam, Muminek do schrupania. A kiedy drugie dzieciątko ma się pojawić?
Ogródek Iwony 08:36, 16 mar 2015

Do góry
Ilonko zagladam, pozdrawiam i owocnych prac w nadchodzacym tygodniu życzę.
U nas też plany są, że coś zrobimy, bo ma być pogoda. Oby nic się nie zmieniło
Mój ogród pod górkę... 07:42, 16 mar 2015

Do góry
Kasi poślij proszę na priv adres szkółki i ceny. Może się przyda lub chociaż do porównania z propozycjami naszych szkółek
Ogród u stóp klasztoru 07:27, 16 mar 2015

Do góry
Alinko napis proszę, czy warto mieć u siebie posadzone goi i jak robisz ten sok z aronii?
W jakieś wyciskarce?
U BusyBee w ogródku... 07:08, 16 mar 2015

Do góry
Kasia witam, no i już koniec wagarowania.

Choć u nie też czasowo kiepsko z forum bywa.
Twardy orzech do zgryzienia - moje ogrodowe rozterki i marzenia 07:03, 16 mar 2015

Do góry
Aga miło mi, ze do mnie zajrzałaś. Chyba juz u ciebie w zeszłym roku była, będę zaglądać.

Zostawiam pozdrowienia

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies