Danusiu wierzchołki tuj tak wyglądają. Ciąć? Czy czekać do wiosny?
Na usprawnienie dodam że agrowlokninę mam wyłożoną tymczasowo tylko na skarpie. Nie pod tujami.
Wszystko zależy czy będziesz chodzić pod nimi. lub samochodem stawać. Korony narosną także w dół i nikt pod nimi nie przejdzie - stąd moja rada co do odległości. A jak nie przeszkadza to posadź metr od krawężnika.
Wszystko zalezy od sytuacji i położenia, a tego nie opisałaś, zadałaś tylko pytanie.
Takie radykalne obniżenie odsłoni gołe pnie, a gałęzie, które przecież rosły na boki raptem nie pójdą do góry. Zdjęcie to tu nic nie da, bo ja wiem co będzie po cięciu
Kilka lat trzeba czekac aż zarośnie i ewentualnie podwiązać jakoś ten wierzchołek.
To niezbyt popularne trawy, są zbyt ekspansywne niektóre. Ja miałam, rok mi przezimowały a drugą zimę wymarzły i jakoś nie mam na nie chęci, a oranżerii nie mam. Japońszczyzna tez nie za bardzo w Polsce pasuje. Ja tam bambusów uprawiać już nie będę.
Nie, to nawóz uniwersalny ale do ogrodu bylinowego, iglaki lubią lekko kwaśną glebę (oprócz cisa i świerka serbskiego) więc nie uogólniajmy azofoski jako nawozu do wszystkiego. Żywotników i cyprysików tym nie podsypuj.
Byłam wszędzie, ale generalnie to odkopuję się w wątkach tematycznych. 5 godzin odkopywałam drzewa liściaste i iglaste wczoraj czy przedwczoraj, nawet rachubę czasu straciłam
Generalnie mam sporo nowych detali, nabytków, drobiażdżków. Sama radość.
Dziękuję za odpowiedź.
Czy azofoska rzeczywiście nadaje się do większości roślin w ogrodzie i na wiosnę może być użyta również do żywotników i cyprysików?