Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród nie tylko bukszpanowy - część III

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III

Pszczelarnia 12:28, 28 wrz 2016

Danusia, zapracowana jesteś?

Ja o miłorzęby chciałam dopytać: https://www.ogrodowisko.pl/watek/162-milorzab-dwuklapowy-ginkgo-biloba?page=38
boguslaw_r_ 13:04, 28 wrz 2016

A czy ktoś widział Danusię nie zapracowaną , ja nie.
Gardenarium 15:15, 28 wrz 2016

Byłam wszędzie, ale generalnie to odkopuję się w wątkach tematycznych. 5 godzin odkopywałam drzewa liściaste i iglaste wczoraj czy przedwczoraj, nawet rachubę czasu straciłam

Generalnie mam sporo nowych detali, nabytków, drobiażdżków. Sama radość.

Instagram Ogrodowiska
Pszczelarnia 15:44, 28 wrz 2016

Gardenarium napisał(a)
(...)
Generalnie mam sporo nowych detali, nabytków, drobiażdżków. Sama radość.

Podziel się tą radością.

Dz. za miłorzęby.
Gardenarium 16:10, 28 wrz 2016

Leży w krzakach schowana, a narzędzia w skrzyni. Teraz to już sama nie wiem co mam, aż kiedyś wyciągnę na wierzch Dla potomności.

Instagram Ogrodowiska
Basilikum 18:29, 28 wrz 2016

Skarby sie na widok wystawia a nie w krzaki
a liscie az tak jesszcze nie leca z lisciastych, by ie az na caly wieczor zakopaly

Ponawimm pytanie
"Dausiu czy rosliny z rodziny Crassulaceae maja cos wspolnego z Sedum? Kupilam roslinke i myslam, ze rozchodnik. W domu na doniczce doczytalam, ze Crassula Durum, wyglada podobne ale lodyzki ma inne krotsze i nie takie sztywne i roslinka ogolnie niska jest. U mnie na 605 stronie sa zdjecia"
Gardenarium 21:46, 28 wrz 2016

Crassulaceae mają coś wspólnego z Sedum, bo Sedum czyli rozchodnik należy do tej rodziny (gruboszowate).

Gruboszowate (rodzina) zawiera rodzaje:

Tutaj masz wykaz gruboszowatych

Crassula to po polsku "grubosz" - słynne "drzewko szczęścia" na ten przykład.

Instagram Ogrodowiska
Madzenka 06:47, 29 wrz 2016

Widziałam, ze biegałaś po tematycznych
Klaudyna 17:33, 30 wrz 2016

Czy ja również mogłabym liczyć na zerknięcie? Z góry dziękuję i pozdrawiam
HanaK 09:10, 03 paź 2016

Ja mam tak samo, zaczęło się od przypadkowo znalezionego zdjęcia Ogrodowiskowego Trawy zimową porą związane wstążeczkami, styl, porządek, kreatywność podziwiam od pierwszej wizyty Hortensjo, odpoczywaj, ogród przetrwa, mój przetrwał nawet ok. 3 letnie wahania, zaniedbania wynikające z niewiedzy
P.S. Szałwię omszoną (mam odmianę Blauhugel) możesz wiosną obciąć i podzielić jeśli się rozszalała.

Hortensja napisał(a)
Dzień dobry wszystkim,
Z racji zblizającego się rozwiązania rzadko tu bywam żeby mi żal nie było że tak upiększacie swoje ogrody a ja nie mogę.
Zamówiłam jeszcze około 100 tulipanów - mama nadzieję, że znajdzie się jakaś dobra dusza która mi je posadzi
spacerowałam dzis po ogrodzie i nie mogę się nadziwić jak "przypadkowe" znalezienie zdjęcia z ogrodowiska w internecie odmieniło mój ogród. Wsiąkłam w ogrodomaniactwo na dobre. Nawet moja 3letnia córka zegnając sie ze mną w przedszkolu mówi: jak wrócę do domu to będziemy razem podlewać kwiatki

staram sie jeszcze ogarnąc to i owo przed zimą - mam nadzieję, ze mój powstający w trudach ogródek przezyje kilka miesiecy bez mojej uwagi.

Pozdrawiam

ps. czy szałwię omszoną Ostfriesland da się utrzymać w ryzach? strasznie się rozrosła po cięciu i jest taka nieporządna... ścinać ją przed zimą czy po?