Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Drzewa i krzewy iglaste » Problemy z tujami

Problemy z tujami

Krzysiek1973 08:10, 27 wrz 2016

Mazan napisał(a)
Krzysiek1973

Prawdopodobnie za sucho, a to podniosło stężenie roztworu glebowego, czyli zasolenie.

Pozdrawiam

Czyli teraz tylko ciągle podlewać?
Rybka211_2006 09:58, 28 wrz 2016

Witam.
Bardzo proszę o poradę czy mogę uratować moje tuje. Otóż niecałe 2 tygodnie temu zasiliłam je nawozem jesiennym Biopon. Tuje mają prawie 2 lata, wszystkie do tej pory rosły bezproblemowo. Niestety wczoraj zauważyłam, że na większości drzewek od dołu pojawiły się suche gałązki, jakby przypalone. Jestem pewna, że przesadziłam z nawozem. Tylko teraz pytanie czy mogę je uratować, czy wystarczy obficie podlewać żeby wypłukiwać nawóz czy mogę im jeszcze jakoś pomóc? Bardzo proszę o poradę bo chyba się załamię jeśli zabiłam prawie 130 drzewek .
Gardenarium 17:57, 28 wrz 2016

Pokaż ich zdjęcia bo może problem tkwi w czymś innym.

Instagram Ogrodowiska
Rybka211_2006 09:24, 29 wrz 2016

Już wklejam.
Tak jak na tym zdjęciu wyglądają 2 najmniejsze "sierotki", reszta jest od nich dużo większa i mają tylko pojedyncze gałązki żółte.

W całości prezentują się tak:

Na tych większych nie widać uszkodzeń dopiero jak zajrzy się pod nie to mają jedną lub dwie gałązki brzydkie.
Przy tujach jest wysypana kora a wokół kamyczki, szmaty brak.
Proszę o radę i z góry dziękuję.
KasiaBawaria 09:34, 29 wrz 2016

Dla mnie wygladaja ok.A ze czasem cos zolknie tez jest normalne. Tylko malo miejsca tam Maja przy siatce. Nie lubie kamieni wokol tui.Ciezkie i ugniataja niepotrzebnie podloze.
Rybka211_2006 09:47, 29 wrz 2016

Może tak to wygląda ale za tujami jest ponad pół metra do siatki, a w niektórych miejscach więcej, bo działka jest krzywa . Kamienie...no cóż taki był pomysł na ogród ponad 2 lata temu zanim zaczęłam wgłębiać się w Ogrodowisko, teraz pewnie dałabym tylko korę .Właśnie zdziwiło mnie to żółknięcie bo zbiegło się w czasie z nawożeniem i tak się wystraszyłam, że spać nie mogłam .
Nesti 18:10, 01 paź 2016

Witam!Mam pytanie do Pana Mazana ktory w zeszlym roku uratował moje drzewka Te tuje były posadzone na wiosne były piekner zielone i teraz końcówki zasychaja
Rybka211_2006 12:19, 03 paź 2016

A czy Pani Danusia potwierdzi diagnozę, że tujkom nic poważnego nie dolega ?
Mazan 13:02, 03 paź 2016

Nesti

Uprasza się o fotki, gdyż na wyczucie niewiele można zrobić dobrego. Ten sposób to więcej szkody niż pożytku.

Pozdrawiam
Nesti 14:17, 03 paź 2016

Przepraszam za poprzedniego posta, próbowałam go dodać z telefonu i nie mogłam wgrać zdjęć, a jak potem próbowałam go edytować/usunąć to pozostał taki twór, a dopiero teraz mam dostęp do laptopa.
Tuje posadzone na wiosnę, nie wiem jaki gatunek, bo dostałam w prezencie, a dla darczyńcy nie było to istotne Całe lato były zieloniutkie, teraz końcówki zasychają. Nie widzę pajęczyn ani żadnych stworzonek.
PS. A szmaragdy z zeszłego roku co chorowały na szarą pleśń mają się świetnie Jak patrzę na te drzewka, nie widzę na nich takiego nalotu jak na tych poprzednich. Podłoże wygląda źle, ale toczę nieustająca walkę z perzem, który niszczy każdą moją pracę

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies