Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Ogród u stóp klasztoru 14:13, 02 lut 2012

Do góry
Alina dziewczyno nie myśl tak- masz piękny ogród i dobre pomysły.
Tu na ogrodowisku nie ma się z kogo śmiać ( poza tym nie jest mi wesoło jak ktoś się narobi, a potem nie lubi tego co mu wyszło) bo ludzie są bardzo świadomi, zwykle czują materię ogrodową. Znacznie łatwiej się tu doradza, np. Tobie, kiedy w lot łapiesz o co chodzi, nawet zdania kończyć nie trzeba.
Przedogródek Agniechy973 14:06, 02 lut 2012

Do góry
Platany w bukiecie tez mogą być. Dopasują się jako młode do tego że tak rosną.
Do Twoich rozmyślań
1. Mogą być różne, ale obok siebie niech będą takie same drzewa. Choć ja bym posadziła takie same, bo lubię takie powtórki.
2. Tak tez pisałam- jak się nie da skorygować kształtu skarpy, to brzeg rabaty niech powtarza kształt brzegu podjazdu. Może da się żeby drzewka posadzić też w taki kształt?

Ogrodnik mimo woli 21:33, 01 lut 2012

Do góry
Na ostatnim jakiś Fire Ale hiciorem na tym zdjęciu jest dla mnie magnolia NIGRA . Pieknie i długo kwitnie....
Będzie chyba zakup hurt Ciebie biorę jako eksperta w tej dziedzinie Sama nie podejmę się tak odpowiedzialnego zadania
A teraz pokażę co mam z azalii i rh, może nie wszystko, ale po trochę bedę wrzucać.. nie są t ookazy jak Twoje, ale zadatki niektóre już mają , a niektóre będą mieć jak zastosuję sie do Twoich rad..... U mnie to njagorsza jest ta glina dla rh...... chciaż i tak wrzuciłam ciężarówki piachu. mam się śmieje, że ja piach kupuję ,a ona mi go może dać za darmo..za trochę tej gliny

azalia Feuerwerk

azalia - nie znam nazwy Giblartar albo Firebal....

azalia Glowing Embers

azalia Cecile
-
Przedogródek Agniechy973 20:19, 01 lut 2012

Do góry
magnolia napisał(a)

Co do Twoich punktów
1.- super pomysł .Myślę że nie za wielkie drzewa. Może śliwa wiśniowa Pissardii, albo Robinia Frisia, grujecznik japoński, kolon czerwony, klon tatarski...
2.czy mozna przemodelowac skarpę, albo chociaż zasięg nasadzeń na i przed skarpa tak, żeby linia skarpy/rabaty na skarpie była podobna do linii nawierzchnii ( teraz jest odwrotna). I tam bardzo prosto- duża połać zadarniających=taki dywan poduchowaty, a w tym jakie drzewa. Tu powinno byc prosto i bezproblemowo, bez koszenia górki czy wiecznego pielenia.

1. Nad drzewami muszę posiedzieć. Też widzę tu delikatne drzewa. Zastanawiam się czy wszystkie posadzić takie same?
2. Nie bardzo widzę rozwiązanie z tym przemodelowaniem skarpy. Myślę, że będzie ciężko, bo te drzewa oznaczają koniec płaskiego terenu i linie nasadzeń podobne do linii nawierzchni mogą powstać tylko na takim opadającym terenie. A może właśnie tak poprowadzić linie (wg linii nawierzchni) nie przejmując się tymi pochyłościami terenu (skarpą) i zrobić z tego atut. ??? Takie tam wymysły
Przedogródek Agniechy973 19:53, 01 lut 2012

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

bukiet to 2-3 drzewa do 1 dołka. Wygladają wtedy jak 1 drzewo od początku rozgałęzione, ale nie rozłamują się , tak jak często drzewa rozgałęzione nisko.
Z czego - brzozy, graby, lipy... większość drzew o przeciętnych wymaganiach.
Ja bardzo lubię graby.

Dlaczego ja jeszcze nie mam bukietu drzew w ogrodzie? Bukiet drzew = zagajnik.

No sama nazwa już jest na tyle niesamowita, że bukiet drzew po prostu trzeba mieć w ogrodzie!
Ogródkowe perypetie:) 14:35, 01 lut 2012

Do góry
cóż, my byliśmy studencką parą, dziecko z nami studiowało - z mąmą ogrody,z tatą fizykę.Az trudno uwierzyć że ma już prawie 16 lat. Chociaż czasem jak na mnie warczy to mam wrażenie że jest starsza ode mnie.
Dzięki za komplement, ale 20 lat było dawno temu...
Ogródkowe perypetie:) 14:06, 01 lut 2012

Do góry
magnolia napisał(a)
Powoli, idź swoim tempem. Rozumiemy.
A w kwestii dzieci- ja przy mojej trójce, teraz, kiedy są szkolniakami, czuję że mam już luźniej, więcej oddechu. I wiecie co mi się marzyć zaczyna? Jeszcze jedno na koniec.
Magnolio trójka..? Że tak zapytam kiedy Ci się to udało, bo przy tym awatarku to na 20-tkę spokojnie wyglądasz Już nie wspomnę o czasie wolnym, super Ja przy 3 musiałabym zmienić samochód, 3 foteliki do mojego już nie wejdą Dobra.. co ja tu będę z moją dwójką.. patrzę na te skarpy
Przedogródek Agniechy973 13:10, 01 lut 2012

Do góry
magnolia napisał(a)
bukiet to 2-3 drzewa do 1 dołka. Wygladają wtedy jak 1 drzewo od początku rozgałęzione, ale nie rozłamują się , tak jak często drzewa rozgałęzione nisko.
Z czego - brzozy, graby, lipy... większość drzew o przeciętnych wymaganiach.
Ja bardzo lubię graby.

Dlaczego ja jeszcze nie mam bukietu drzew w ogrodzie? Bukiet drzew = zagajnik.
Przedogródek Agniechy973 12:24, 01 lut 2012

Do góry
bukiet to 2-3 dzrewa do 1 dołka. Wygladaja wtedy jak 1 dzrewo od poczatku rozgałezione, ale nie rozłamuja się , tak jak często drzewa rozgałezione nisko.
Z czego- brzozy, graby, lipy...większość drzew o przeciętnych wymaganiach.
Ja bardzo lubię graby.

Co do Twoich punktów
1.- super pomysł .Myślę że nie za wielkie drzewa. Może śliwa wiśniowa Pissardii, albo Robinia Frisia, grujecznik japoński, kolon czerwony, klon tatarski...
2.czy mozna przemodelowac skarpę, albo chociaż zasięg nasadzeń na i przed skarpa tak, żeby linia skarpy/rabaty na skarpie była podobna do linii nawierzchnii ( teraz jest odwrotna). I tam bardzo prosto- duża połać zadarniających=taki dywan poduchowaty, a w tym jakie drzewa. Tu powinno byc prosto i bezproblemowo, bez koszenia górki czy wiecznego pielenia.
Przedogródek Agniechy973 11:43, 01 lut 2012

Do góry
Nie wiem czy Magnolia będzie miała tyle cierpliwości, żeby odpowiadać na dalsze moje pytania, ale spróbuję. Temat pasa pod domem i na szambie zakończony. Czuję się usatysfakcjonowana i uspokojona. Teraz trzeba działać dalej. Wklejam ogólny plan Magnolii i w następnym poście moje naniesienia i pytania.

Ogródkowe perypetie:) 11:16, 01 lut 2012

Do góry
magnolia napisał(a)
A w kwestii dzieci- ja przy mojej trójce, teraz, kiedy są szkolniakami, czuję że mam już luźniej, więcej oddechu. I wiecie co mi się marzyć zaczyna? Jeszcze jedno na koniec.

Fajnie ja marzyłam o drużynie piłkarskiej, no ale natura postanowiła inaczej... Mam koleżankę po pedagogice i ma piąteczkę (marzyła o pracy w przedszkolu , no to ma własne) tam to nudy nie ma

Ogródkowe perypetie:) 10:26, 01 lut 2012

Do góry
Ogródkowe perypetie:) 09:43, 01 lut 2012

Do góry
abiko napisał(a)
Sylwuś, pomysł na skarpę jest fajny, z Gosinym będzie super , muszę tylko z waszą pomocą jakoś to złożyć w całość. Tylko mi wstyd, że proszę o pomoc a nie mam czasu usiąść przed komputerem, żeby coś pomyśleć i zdjęcia wgrać jak obiecałam. Ale padam..naprawdę A jak słyszę, od swojego m, że on tak jeszcze trzecie..to jak uwielbiam dzieci scyzoryk mi się w kieszeni otwiera A wiesz, że moja modelka też idzie teraz do szkoły.. z jej charakterkiem nie będzie łatwo

Jeśli M wyręcza z opieki nad maluchami w wolnych chwilach to chwała mu za to, ale jeśli nie ...... to niech ucieka ...... U mojego młodego to nie tylko kwestia charakterku, niestety ale mam nadzieję ,że specjaliści się mylą ......

Odnośnie skalniaka to mobilizuj siły i startujemy Napewno inni również pomogą !!! Może Szefowa, Magnolia lub Goniak aaaa i jeszcze Ewa G (ma fajne pomysły i super rysuje) znajdą chwilunię, żeby tu zaglądnąć..... to super specjalistki Muszę Cię trochę rozkręcić !!!!
Ogród u stóp klasztoru 09:22, 01 lut 2012

Do góry
Hej.
Będziesz obniżać poziom tego wgłębnika? To wtedy nie wiem jak zniesie to brzoza. One są dość wrażliwe na zmiany poziomów wokół siebie.
Ja bym jeszcze wokół wgłębnika dodała pas zieleni, od świerka do brzozy, albo jeszcze dalej, żeby był otulony roślinami.
Przedogródek Agniechy973 09:08, 01 lut 2012

Do góry
hej
Ja lubię sadzić kępami w czymś okrywowym. Ustawiam na miejscu, po 2-3 razem, czasem 1 sztuka, w różnych odległościach. Potem patrzę, przestawiam i coś wreszcie wychodzi.
Kostrzewę może w kamykach, jak Ci wygodniej. Tylko Ty masz raczej wilgotno, tak?- to zadbaj o to żeby nie sadzić jej w dołkach, bo ona nie lubi dużej wilgoci.
Jako ogranicznik kamyków przydałby sie eko-bord ( taki jak na zdjęciach w realizacjach Danusi), albo deski ustawione jako obrzeże wkopane w ziemię
Ogród Botaniczny Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie 16:37, 31 sty 2012

Do góry
mnie też Kasiu zachwycił ten ogród; dojrzały, rozległy, z ciekawym klimatem; pokazałaś tam gąszcz z derenia - zachwycił mnie i go kupię; ciekawa też jestem jakie kwiaty ma magnolia drzewiasta - olbrzymia, pozdrawiam
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 12:23, 31 sty 2012

Do góry
Hej, zielonego się boicie?
Wiosną kolor zielony jest bardzo soczysty, tawuła będzie żółta, wczesnym latem obok będą lawendy, latem później /jesienią miskanty i hortensje. Można dodać czerwonawe żurawki. Będzie kolorowo, jak dla mnie wystarczy.
Przedogródek Agniechy973 12:15, 31 sty 2012

Do góry
tak ta jest dobra . Spróbuj ja podzielić wiosną.
Przedogródek Agniechy973 12:14, 31 sty 2012

Do góry
czosnki w słońce/półcień. Tulipany są śliczne, ale trzeba je wykopywać, i marnieją z kolejnymi sezonami ( stare odmiany nie, ale te nowe, niestety). Ja bym Ci radziła białe narcyze. Nie wyciąga się ich z ziemi i nie traca aż tak na jakości jak tulipany z czasem.
Możesz tez coś wsadzić na sam brzeg barberysów, od strony rzeki. Ale nie rzędem, tylko kępami- narcyze, czosnki.
Ja w tym roku czekam na czosnek niedźwiedzi- ten by może się udał w pachysandrze u Ciebie, ale tak teoretyzuję, bo nic z nim nie miałam do czynienia jak dotąd, poza tym że go posadziłam jesienią.
Cebulami tez się nie przejmuj, możesz przecież zawsze sadzić w duzych pojemnikach, a wiosną cały taki pojemnik do wiklinowej osłonki, czy cynowego wiaderka ( a najlepiej kilku) i masz wiosnę na froncie.

Przedogródek Agniechy973 12:04, 31 sty 2012

Do góry
Tak, dobrze planujesz zakupy.
Ta hosta ze zdjęcia- hm., mam takie same odczucia jak Ty. Dla mnie powinna być duuża.
Partiot jest świetna, Fire and Ice nie bo tez taka karbowana.
Mogą być też inne odmiany- duże , o dużych liściach, nie karbowane, skręcane. Zielone, zielono-nieb, z paskiem, czy nawet bez. Możesz przejrzeć ogrody amatorów host, może coś wydębisz od kogoś
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies