Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Przedogródek Agniechy973

Przedogródek Agniechy973

Milka 12:04, 09 mar 2012

agniecha973 napisał(a)
Tu jest cały dzień słońce, hosty słabo tu rosną.

lawendy uwielbiają skwar i ładnie by wyglądały na jego tle
agniecha973 12:08, 09 mar 2012

Wtedy musiałabym jeszcze uskubać trawnika dla tej lawendy, bo on już i tak wszedł na trawnik. Aha, nie mogę dostać nasion lawendy augustiflora, wszędzie mają lekarską oficinalis czy jakoś tak. Czy to ma duże znaczenie?
agniecha973 12:10, 09 mar 2012

Irenko, ale jeszcze potrzebuję resztę rabaty wypełnić czymś równie szybko rosnącym i myślałam o takiej kępie berberysów, którą ostatnio u siebie pokazałaś.
abiko 12:11, 09 mar 2012

agniecha973 napisał(a)
Wtedy musiałabym jeszcze uskubać trawnika dla tej lawendy, bo on już i tak wszedł na trawnik. Aha, nie mogę dostać nasion lawendy augustiflora, wszędzie mają lekarską oficinalis czy jakoś tak. Czy to ma duże znaczenie?
Ja chyba nie bardzo rozumiem co chcesz zrobić? Jaki ma być efekt? Jałowiec będzie się rozłaził dalej ciąć trzeba. Może daj z nim jakieś ładne drzewo z kulistą koroną i np. derenia białego. Podobnie jak u Mai. A jałowiec tnij jak będzie bardzo rósł.
magnolia 12:14, 09 mar 2012

zaznacz flamastrem miejsca gdzie są wysokie akcenty- ten złotokap, bez...
abiko 12:15, 09 mar 2012

Daj berberysy Red Pilar, są wysokie i szybko rośnie. Moja sąsiadka je ma i widziałam jak rosną. A będą ładnie czerwone na jesień.
Milka 12:15, 09 mar 2012

agniecha973 napisał(a)
Irenko, ale jeszcze potrzebuję resztę rabaty wypełnić czymś równie szybko rosnącym i myślałam o takiej kępie berberysów, którą ostatnio u siebie pokazałaś.

trawnik usuniesz bez problemu; lawendy najlepiej kup sadzonki i jakieś kamienie na początek dopóki się nie rozrośnie; ta lekarska jest lecznicza a ta druga ozdobna

a berberysy rosną szybko, zajmą olbrzymią przestrzeń, o ile nie będziesz ich ciąć; na tle tych bordowych pięknie sie wszystko prezentuje, no i berberysy są tanie i same sie wysiewają, więc będziesz miała na inne miejsca i tam możesz już tworzyć jakieś kształty geometryczne
abiko 12:18, 09 mar 2012

I chyba świerk i sosnę trzeba stamtąd zabrać.
agniecha973 12:44, 09 mar 2012

Nie wiem czy tak starczy. Od prawej:
- czerwony - złotokap
- dwa razy biały - tawuła
- fioletowy - bez (kwitnie na biało)
- żółty ciemny - buk zwyczajny
- żółty jasny - conica
- bordowy - jodła koreańska i przed nią niebieskie kosaćce syberyjskie

magnolia 13:03, 09 mar 2012

ja bym nie dawała tam za wysokich krzewów, żeby nie zrobić wielkiej bryły. Raczej wolałabym niższe a rozłożyste i sporą plamą, a wyższe całkiem z tyłu. Wtedy te wysokie punkty ładnie będą wystawać z kompozycji, nie zrobi się kłębowisko.
Berberysy mogą być, ale z żebyś je trzymała na jakimś poziomie- np ok 1m. Chyba żeby dac odmiany niższe, - Red Carpet, Green Carpet, Maria, Sunsation. Albo dereń rozłogowy Kelseyi , dziurawiec Hidcote, Pięciorniki krzewiaste żólte, czy białe, tawuła nippońska, tawulec Crispa. Z tyłu , całkiem na końcu kompozycji derenie- sporo ich, może falujacym rzędem, albo grupami, żeby zimą świeciły ich czerwone pędy.
Z czasem chyba jodłę gdzieś w głab bym przsuneła, irysy rozmnożyła, żeby było ich dużo, dużo, do tego jeszcze jakiś kolor na późniejsza porę- może moje ulubione sedum, czyli rozchodnik okazały, albo wielką kępę szałwi omszonej. ]
Jałowca ciąć tzn trzymać w formie naturalnej, ale wycinać , skracać, żeby nie powiększał gabarytów.