Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Ćwiczenia w linkowaniu 18:41, 25 wrz 2016

Do góry
Danka - Ogródek pod świerkiem w części podwórkowej

Cytuj ten post, a zobaczysz podpis jaki powinnaś wkleić.
Osiedlowy ogródek 18:40, 25 wrz 2016

Do góry
Ja bym na tej rabacie posadziła śliwy wiśniowe, żeby zasłoniły okna bloku i dały "oparcie" ogrodowi, czyli granicę
Elinkowy ogród 15:12, 25 wrz 2016

Do góry
Sztuka projektowania ogrodu polega na tym aby kazda cześć ogrodu miała wspólny mianownik. Albo chociaż sąsiednie rabaty. W ten sposób uzyskujemy efekt przenikania i ciągłości i spójnosci ogrodu.
Nie oszukujmy się ale w tej chwili podpowiadam ci w ciemno i jedynie mogę cię ukierunkować.
Np. danie wisien koło domu, kiedy zza jałowców wyglądają Pissardi to tworzenie chaosu. Nie ma miejsca na korony wiśni. Dosadzając bordowe drzewa uzyskujesz efekt większej jej ilości. I tak sąsiedzkie drzewka będzie widać. To po dosadzeniu twoich uzyskasz tylko większa ilość nasadzonych drzew. Kolor zostanie ten sam. Za to dół trzeba rozjaśnić. Niestety siny kolor jałowców nie ułatwi tego zadania, bo trzeba bardzo ostrożnie dobrać rozjasniacze, tak by pstrokacizny nie zrobić.

I tu także wchodzi nam problem sadzenia wypełniaczy 1 na 1. Uzyskujesz efekt pstrokatej szachownicy, a chodzi o to, by sadzić plamami koloru.
najlepszym przykładem są realizacje Danusi - popatrz, tam nie ma sadzenia na mijankę bez potrzeby i uzasadnienia. Rośliny sadzone są plamami, tak by z daleka tworzyły ogród jak impresjonistyczny obraz, gdzie plamy kolorów tworzą całość i spójność, bez wgłębiania się w szczegóły. W ten sposób uzyskujesz podwójnie ciekawy ogród - ciekawy z daleka jako paleta kolorów... i drugi raz ciekawy po dojściu bliżej i postrzeganiu szczegółów.

Na tym odcinku koło domu ja bym postawiła na bordowy kolor i biały. Sine jałowce, z dodatkiem bordowego i białego uspokoją to miejsce. Np. Zółty wprowadzi już pstrokaciznę. Na wiosnę dużo, bardzo dużo białych krokusów, tulipanów, białe czosnki, a potem pałeczkę przejmą hortensje. Można też połączyć białe tulipany z ciemnymi, np. Queen of Night. Czosnki główkowe też moga wprowadzić życie w ramach konsekwencji koloru.
Na święta w jałowce można wetknąć srebrne kule, lub inaczej - na drzewkach na długich sznurkach zawiesić srebrne bombki.

Bordowe drzewa posadzone w innej części ogrodu będą stanowić kontynuację sekwencji przydomowej.
Postaraj się popatrzeć na swój ogród jak na tworzenie obrazu, tak abyś wychodząc rano z kubkiem w garści cieszyła się porankiem i odkrywała zmienność ogrodu.
Drzewa mogą rosnąć w poprzek rabat. Nie tylko upchnięte po bokach

Wiśnie możesz posadzić na froncie i tam np. bordowy kolor może być dodatkiem.
Polecam ci zakupić sobie Danusi książkę
na Ogrodowisku rabat 10% a dodatkowo bardzo spokojnie obejrzeć i poczytać wątki z realizacji Gardenarium.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 14:32, 25 wrz 2016

Do góry
Tę czeremchę też sadziłam. Podoba mi się.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 10:56, 25 wrz 2016

Do góry
Trawnik może byc niedożywiony sądząc po opisie, co z nim robiłeś. Ale może też być zasuszony, przenawożony itd...

Tylko badanie gleby może ustalić czy niedożywiony.
A czy czerwona nitkowatość to z tego zdjęcia nie można ustalić.

Teraz to tylko nawóz jesienny ewentualnie i opryskać Topsinem.
Ćwiczenia w linkowaniu 10:49, 25 wrz 2016

Do góry
Zrób cytuj i zobacz jak powinien wyglądać prawidłowo Twój podpis i link do wątku, spacja jest potrzebna

Asia - Działeczka Asi
Ćwiczenia w linkowaniu 10:45, 25 wrz 2016

Do góry
Nic się nie wkleja bo źle no to normalne ze nie działa.

Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 08:42, 25 wrz 2016

Do góry
Odpowiadam na pytanie Czytelnika Ogrodowiska:

Mam pytanie.Kiedy można przesadzać hortensje ogrodową?

Hortensję ogrodową zapewne w najlepszym terminie dla przesadzania można to zrobić wiosną, zanim zacznie rosnąć. Wtedy nie ma liści, ziemia jest wilgotna i są wszelkie udogodnienia aby ten proces zakończył się pełnym sukcesem. MOżna przy okazji obciąć suche patyki i wyczyścić krzew.

Przesadzamy w ziemię żyzną, próchniczną, z dodatkiem spróchniałego obornika i kompostu.

Możliwe są inne terminy przesadzania, pod warunkiem zachowania wilgotności gleby (wcześniej hortensja musi byc obficie podlewana). Po przesadzeniu także podlana i zacieniowana jakąś siatką, cokolwiek, aby słońce nie paliło.

Pomocne porady są tutaj https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/199-hortensje-sadzenie-i-pielegnacja

oraz tutaj https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/174-hortensje-najpiekniejsze-gatunki-odmiany-i-kompozycje
Ogród zapachów u Jasi 21:00, 23 wrz 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Energetycznie kolory, cudnie wygląda taki ogród

I pomyśleć Danusiu, że kiedyś unikałam czerwieni, żółty był dobry tylko wiosną, a o pomarańczowym nawet nie myślała . W przyszłym sezonie chcę dodać w wyższym pietrze więcej czerwieni , a kolejnych zrobić " plecy" rabacie.
Pozdrawiam cieplutko Jasia

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 14:32, 23 wrz 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Uwielbiam te malunki
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 13:13, 23 wrz 2016

Do góry
Może zostać o ile hortensje jej nie zacieniają.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 13:07, 23 wrz 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Posadź w miejsce róż drzewka z koroną nad płotem a nawet niekoniecznie kuliste, mogą być śliwy wiśniowe. Dosadź hortensji. Zmień zbiorowisko nieudanych stożków, do niczego to nie pasuje ani nie nawiązuje. Może tutaj trzmielina żółta na prostym pniu i same kulki, bo te stożki nie wiadomo co to jest.

Bardzo dziękuję Szefowo!Na pewno posłucham się dobrych rad. A jakie inne drzewka oprócz śliw wiśniowych? A i jeszcze pytanko, co w nóżki hortensji? Bo terazjest tam lawenda.
Dziękuję raz jeszcze i pozdrawiam
Wśród brzóz i dębów 12:48, 23 wrz 2016

Do góry
Nie udało się, popraw.
Jak zasłonić nieatrakcyjną ścianę? 12:47, 23 wrz 2016

Do góry

Maskowanie nie ma sensu, trzeba się zasłonić, a nie maskować. Cała chałupa sąsiada włazi wam w okna i na ogród.
Nawożenie, zasilanie trawnika 12:36, 23 wrz 2016

Do góry
Ja nawożę jesiennie tylko raz. Producent być może chce więcej sprzedać. To i zalecenie dwukrotne jest.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 12:34, 23 wrz 2016

Do góry
Posadź w miejsce róż drzewka z koroną nad płotem a nawet niekoniecznie kuliste, mogą być śliwy wiśniowe. Dosadź hortensji. Zmień zbiorowisko nieudanych stożków, do niczego to nie pasuje ani nie nawiązuje. Może tutaj trzmielina żółta na prostym pniu i same kulki, bo te stożki nie wiadomo co to jest.

Jak zasłonić nieatrakcyjną ścianę? 08:17, 23 wrz 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Trzeba było zostawić metr a nie brukować do ściany. Wszystko co piszesz jest za niskie i nic nie zasłoni.

to mnie Pani trochę zasmuciła, plan był bluszcz (z czasem powinien szczelnie pokryc caly garaz), do tego zeby nie było nudno cos niebieskiego/fioletowego (np clemantis polish spirit) i żółta róża pnąca (np. the pilgrim lub moonlight)
co do wybrukowania to na calosci garazu tylko 1-1,5m jest wybrukowane przy czym nie jest problemem dla mnie sciagniecie tych plyt w razie potrzeby

co by Pani doradziła ewentualnie co by moglo zaslonic ten garaż w tonacji kolorów zielone tło, niebieskie/fioletowe, zolte/herbaciane.
otwarty jestem na każdą sugestie gdyż dopiero rozpoczynamy z żoną przygodę z ogrodem i na pewno są rozwiązania o których nie mamy pojęcia
Nawożenie, zasilanie trawnika 07:58, 23 wrz 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nie Florovit z żelazem, a Florovit jesienny. Za późno na "normalne" letnie nawozy.

jak najbardziej Florovit jesienny, na opakowaniu pisze duza zawartosc zelaza stad male zamieszanie

pytanko tylko ponawiam czy przejmowac sie miejscami gdzie trawa jest lekko zółtawa i dosypac wiecej czy nawiezc rownomiernie caly trawnik i od wiowsny starac sie nawozic rownomiernie?

pozdr
Brzydka zielona woda w stawie 00:24, 23 wrz 2016

Do góry
Najlepsze to są duże ilości roślin w stawie. Wtedy słoma i torf nie są potrzebne.
Polecane drzewa i krzewy liściaste 23:51, 22 wrz 2016

Do góry
Ciąc wszystko, ale nie są to duże drzewa, więc się nie martw.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies