Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Przedogródek Agniechy973 11:27, 31 sty 2012

Do góry
Nie znam osobiście tej odmiany, ale tawuły są super, bezproblemowe, więc myślę że nie będzie z nią problemów
Co do obliczeń- mi wyszło mniej niektórych gatunków.
Berberys, tawuła- co 70 cm, ok
Cis- co ok. 80 cm, ok
Pachysandra- wystarczy co 35 cm- 250 szt. ( a jak poczekasz na efekt, to i co 40 cm- 188 szt)
Bluszcz- wystarczy co 60 cm - 60 szt ( minus kilka sztuk , a zamian hosta- no 8 szt). Nie kupuj bluszcza, na pewno ktoś Ci podaruje sadzonki ( nawet ja)
kostrzewa owcza- co 35cm, wtedy ładnie widać jej pokrój okrągły- 100 szt
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 10:56, 31 sty 2012

Do góry
Syla dzięęęęęęęęęki!!!! Wczoraj do 1 w nocy rysowałam to samo w gardenpuzzlach, tylko bez zdjęcia, na jakimś zwykłym tle. Wyszło to bardzo nijako (z runianką, która była moją faworytką), więc w końcu zrezygnowałam i zdołowana poszłam spać A tu proszę!!!!! Taka niespodzianka

Już widzę, że thuje Danica to na 100% trzeba stamtąd zabrać, piąta katalpa musi być!
Thuje Aurea nana muszą zostać gdzie są - było tyle zachodu z ich przesadzeniem w to miejsce, że M. i brat zabiliby mnie, gdybym zarządziła ponowną ich przeprowadzkę
To co jest na rysunku małą jasnozieloną kulką (bez podpisu) to chyba tawuły? Tak jak radziła Magnolia porozrzucałabym je nieregularnie w czymś zadarniającym.
Zgadzam się z Tobą, że tym czymś zadarniającym nie może być runianka, bo jest tak nijako. Cała Twoja koncepcja jest super - według mnie najważniejszym elementem jest teraz dobór tego czegoś zadarniającego, co będzie tłem dla wszystkich tych wyraźnych form (aurea nana, tawuł, traw).

Napiszę moje typy rośliny wypełniającej rabatę, a WSZYSTKICH bardzo proszę o ocenę tych pomysłów i pomoc w wyborze:
1. żurawki czerwono- lub bordowolistne
2. trzmielina emerald'n gold,/blondy( bezproblemowa, ale czy nie będzie za dużo już odcieni żółtego?)
3. trzmielina emerald gaiety (ta z kolei jest w chłodniejszych odcieniach - czy zgra się z aurea nana i tawułami?)
4. carex ever gold/ carex ice dance (bardzo mi się podobają, ale problem z odcieniami jak przy trzmielinach)

Aha, i jeszcze sposób rozmieszczenia tawuł - ja nie umiem nieregularnie... No proszę, pomóóóóżcie
Przedogródek Agniechy973 12:21, 30 sty 2012

Do góry
nie, wybierz która Ci się podoba. Tez możesz to zrobić w szkółce ostatecznie.
Przedogródek Agniechy973 12:04, 30 sty 2012

Do góry
nie, lepiej zrezygnujmy, żeby pasy były mocne, masywne.
Ja bym wytypowała berberys Atropurpurea nana żeby go nie sadzić, bo rośnie wolno i sadzonki ma nie tanie, albo maciupeńkie jak tanie. Choć jest śliczny
ale tez możesz sobie zapisać, policzyć i wybrać w szkółce. Bo może u Ciebie jest inaczej niż w mazowieckim w szkółkach.
Kamienie kładź na agro, dlaczego nie
Przedogródek Agniechy973 11:52, 30 sty 2012

Do góry
znów pisałyśmy jednocześnie. Przedstawiłam.
Przedogródek Agniechy973 11:50, 30 sty 2012

Do góry
to, co odwalamy na lewą stronę? Uff
Super. W takim razie zróbmy tak:

od góry
-sucha rzeka
-berberys Atrop Nana ( lub Green C)
-tawuła lub berberys Atrop Nana
-cis
Ja bym się tymi listkami nie przejmowała. I tak czasem będzie trzeba dosypać żwiru. A jesienią i wiosna w ramach porządków wyjdziesz z wężem ogrodowym o umyjesz ten żwir mocnym strumieniem w kierunku roślin, to trochę tych liści wymyje.
Irgę wywalmy- nie lubisz jej, przyznaj. Nie ma się co męczyć, to Twój ogród.
Chyba żeby zamiast berberysa dać tawulec pogięty. Wiem- znów nowy gatunek.
Przedogródek Agniechy973 11:28, 30 sty 2012

Do góry
a musicie tam odwalać ten śnieg? Najwyżej będzięcie przeklinać ogrodowisko podczas śnieżyc.
Przedogródek Agniechy973 11:26, 30 sty 2012

Do góry
oj, nie czytałam , bo pisałam.
To wywalmy choinę
Przedogródek Agniechy973 11:25, 30 sty 2012

Do góry
Ja brzozolistną też lubię bardzo Ewo.
Agniecha- nie załapałam że planujesz berberys Atropurpurea nana- to juz będą kulki, wię odpuszcam z tymi tawułami. Choc mogą być dla mnie i tawuły i berberys Atrop Nana.
Co do reszty.
Ze sniegiem jest kłopot nie tylko przy zimozielonych, bo on lodowacieje często i łamie pędy. Więc i na cisy, berberysy i tawuły bym się bała odgarniać śnieg. Irga jest bardziej elastyczna, choina Jedeloch- nie wiem, nie pamiętam, ale raczej nie będzie jej o służyć. Najlepiej by przetrwały byliny- może w takim razie pas bylin od drogi?
Zamiast się wyjaśniać, znów się komplikuje.
Przedogródek Agniechy973 11:02, 30 sty 2012

Do góry
Tak, żeby było mniej sztuk roslin.
Co do tawuł- no nie sa zimozielone, ale berberysy też. Za to wcześnie się budzą, maja super kształt. I nie muszą być żółtolistne, mogą być zielone- tawuła brzozolistna ( białe kwiaty), tawuła japońska Albiflora ( białe kwiaty), t. japonska 'Crispa', t. japonska 'dart's Red', t. japońska 'Little Princess. jest jeszcze t. japońska 'Candelight'- wiosna zółtozielona, potem zielona kiedy kwitnie. I t. Japońska 'Genpei' ale ma wielokolorowe kwiaty, dla mnie okropne.
Pomyśl jeszcze o tawułach- bardzo by były ładne w pasie, jako inna forma.
Przedogródek Agniechy973 10:37, 30 sty 2012

Do góry
zdarza mi się zasnąć w wannie. Wczoraj też. I wczoraj właśnie obudziłam się z przekonaniem że trochę się zafiksowałyśmy Aga. Dlaczego tej rabaty z sucha rzeką nie można trochę zwęzić. Dlatego że jest już wysypany żwir? I tak go będzie trzeba zebrać. Co za problem pole po nim które nie weszło w rabaty zasiać trawą?
No to Ci wrzucę nowy skanik do przemyślenia-trochę niedbały, ale chyba sie zorientujesz
A co do twoich wyborów- bardzo mi szkoda tawuł- one w swoim innym kształcie, jako gromada kulek bardzo by się przydały. Bardzo, bardzo...

Ogród pełen motyli...... 09:39, 30 sty 2012

Do góry
Witaj
Ja na razie zachwycę się twoim cudnym imieniem.
Marzy mi się że może mogłabym mieć małą Leonię

IPM Essen 2012 00:30, 29 sty 2012

Do góry
Oczopląsu już można dostać ,a jeszcze jak będzie szczegółowa relacja....... ucieszyłam się , bo mam pierwiosnka z wystawy o tego, no i może magnolia okaże się nie Galaxy tylko ta z Essen

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 22:33, 28 sty 2012

Do góry
Danusiu, i Danici i Aurea już tam są Danici planuję przesadzić gdzie indziej, bo jak Magnolia ładnie to ujęła za dużo tam wyraźnych form. A co myślisz o dosadzeniu piątego drzewa? I czy powinna to być katalpa, czy coś zupełnie innego (buk, magnolia)?

O Magnolio, ależ Ty jesteś czujna - dzięki
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 22:27, 28 sty 2012

Do góry
Danusiu, one już rosną. i Daniki i tawuły... też tak uważam że za dużo wyraźnych form, pisałam wcześniej o tym.
Przedogródek Agniechy973 22:22, 28 sty 2012

Do góry
Aga, Magnolia ma rację - też bym te bukszpany sprzed wejścia przesadziła gdzieś na żywopłocik, a na tą poduchowo-trawiastą rabatę kupiła nowe sztuki. Jak wiosną znajdę na Dolnym Śląsku jakieś ładne kulki bukszpanowe w rozsądnej cenie to dam Ci znać
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 21:51, 28 sty 2012

Do góry
Wystarczy 1 metr.
Wiesz, jednak bukszpan i hortensje to skrajne wymagania, cis urośnie na zwykłej, a zwykła to zazwyczaj lekko kwaśna
Przedogródek Agniechy973 21:27, 28 sty 2012

Do góry
sosny- tak, tak je posadź, gdzie piszesz.
Co do irg na szambo- tak jak zaznaczyłaś, nie za bardzo, bo 'zgrzyta' estetycznie.
Może po prostu dodać jeszcze 1 falę ze irgami i rozchodnikami, co? Nie musi być równa, może być szersza po tej stronie gdzie dałaś 3 X.
Co do rabaty ze zdjęcia- na pewno da się zrobić ją u Ciebie. Jeśli dokładnie taką, z hakonechloą, to raczej tam gdzie nie ma cały dzień mocnego słońca.
Ale można tez dać inną trawę, i wtedy może być w słońcu.
Jak do cienia/półcienia to może tam gdzie planowałyśmy bluszcz z hostami, albo na pasie z pachysandrą.
A jak w słońcu, to może przy tarasie?
Co do bukszpanów które masz- trzeba by je naprawdę mocno przyciąć na wysokość. Przez pierwszy sezon będą straszyć, potem coraz mniej, ale zanim będą cudne,potrwa. Jak są wysokie? Jak wygladają z boku? W środku są gołe pędy, co? A może kup sobie nowe, młode bukszpany do tej rabaty, a z tych zrób gdzieś niski żywopłocik? Bo w żywopłocie szybciej będą ładne, nie muszą mieć ładnych 4 boków, i mogą mieć gołe pędy w środku.
Acha- tylko zdecyduj i przesadź raz- docelowo, bukszpany nie lubią przesadzania.
Taka rabatę tez można zrobić z innego gatunku o ładnym pokroju. Berberys kulisty, tuja Danica, dereń Kelsey, cis i ligustr strzyżone w poduchy, tawuły japońskie, choina Jeddeloch. Piszę o nich bo są tańsze niż bukszpany i mniej chorują.
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 21:02, 28 sty 2012

Do góry
ale hortensjom trzeba kwaśnej ziemi, a bukszpanowi odkwaszone. lepiej ich nie zestawiać ze sobą.
IPM Essen 2012 18:23, 28 sty 2012

Do góry
ojej, jakie cuda dla naszej duszy, spragnionej wiosny, słońca, ciepła.
Mają tam talenty florystyczne, że hej. Mnie najbardziej przypadła do gustu magnolia Sunrise, biała kamelia, bosai z graba i róża suez. To sonie kupię i posadzę, niech no tylko u nas życie wiosenne ruszy
Oj smutno było ci wracać do naszego mrozu i bieli
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies