Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Sebek"

U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 20:37, 04 maj 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
O hortensjach poczytałam i się zgadzam ze sposobem cięcia przemarzniętych pozostałości. Zbyt wczesne cięcie powoduje, że w hortensje wchodzi mróz i przemarzają dalej.

Anita1978 napisał(a)
Aha!!!

ZielonaAnia75 napisał(a)
I to by się zgodziło u mnie, czyli trzeba poczekać z tym cięciem hortek.

Jak widzicie na coś jednak mogę się jeszcze przydać Wyjaśniliśmy odwieczną tajemnicę corocznego kwitnienia hortensji ogrodowych
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 20:35, 04 maj 2015

Do góry
jazzy napisał(a)

I like it like that
Czy Ty też stawiasz na róż next year?
Gramy w różowe?

Jeszcze nie wiem I choć różowy w ogrodzie wygląda OK, to w każdej innej dziedzinie życia irytuje mnie strasznie
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 20:34, 04 maj 2015

Do góry
ana_art napisał(a)
Ania wszystko zależy o rozumiesz pod pojęciem 'okazała wielkość' hakone rośnie wolniej niż inne trawy niestety, fakt z roku na rok robi się większa

Jest dokładnie tak jak piszesz Trzeba je sadzić grupami, by w pierwszym roku w ogóle jakiś efekt uzyskać
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 20:33, 04 maj 2015

Do góry
ana_art napisał(a)
ja też lubię te parotki, nic się z nimi nie dzieje, rosną sobie spokojnie co roku
co do żółto-czerwonych to były moje pierwsze i pomimo tego ze je wykopałąm, to gdzieś tam sie cebule zostały i zakwitają, ja je co roku wyrywam a one niezmordowanie kwitną...

Wyjątek podkręca regułę Może to zależy od sprzedawcy? Wydaje mi się, że moje pierwsze tulipany pochodziły od polskich hodowców i są mocniejsze...
Brzoza - Betula 20:30, 04 maj 2015

Do góry
Magda, oczywiście, że można tylko w odpowiednim dla nich czasie Te też na pewno były cięte, a jak widzisz pnie są śliczne Ale ja bym ich nadal szukał, a nóż coś się trafi
Ambrowiec amerykański - Liquidambar 20:28, 04 maj 2015

Do góry
Dorotka napisał(a)
W ambrowcu zakochałam się już dawno, wiedziałam że musi znaleść swoje miejsce na mojej działce. Zakupiłam go w tamtym roku. Jedyne co mnie martwiło to jego rozmiary z czasem gdyż ogród mój nie jest duży.
Właśnie doczytałam że Danusia poleca cięcie go i prowadzenie. Bardzo mnie to ucieszyło. Właśnie przycięłam jego niższe gałązki. Mam nadzieję że nie zrobiłam tego zbyt późno i nie uszkodzę go. W moim regionie Polski okres wegetacji jest późniejszy niz w innych rejonach mimo to ambrowiec juz puszcza malutkie przyrosty.
Czy ambrowca można przypilnować aby nie wyrósł taki gigantyczny czy też w późniejszym czasie będę musiała się z nim rozstać???

Gdy się zadomowi to rzeczywiście będzie rosnąć jak szalony, ale jeśli będziesz mu fundować ostre cięcie co roku to taki duży nie będzie. Jednak będziesz musiała to robić regularnie
Grujecznik japoński - Cercidiphyllum japonicum 20:27, 04 maj 2015

Do góry
Chyba najlepiej ciąć go jak inne liściaste - wiosną przed wypuszczeniem liści i w czerwcu
Dereń kwiecisty - Cornus florida 20:24, 04 maj 2015

Do góry
Hmmm, możesz te liście obrywać, ale wydaje mi się, że one i tak będą one stopniowo odbijać Także jak się uprzesz to na dole liści nie będzie Ja tak się uparłem z jedną hortensją i wygląda jakby była prowadzona na pniu
Trzmielina - Euonymus 20:22, 04 maj 2015

Do góry
Dorotka, możesz je nawozić tak samo jak inne rośliny Osobiście stosuję florovit - dolistnie i doglebowo

Viola - może posadź berberysy Bagatelle? Są ładne niemal cały rok i bedą dobrze wyglądać z trzmieliną.
Wisteria - glicynia, słodlin 20:11, 04 maj 2015

Do góry
Sebek no właśnie nie tak prędko kwestia może nawet 2-3 lat.
Fotorelacje - pielęgnacja roślin 20:09, 04 maj 2015

Do góry
Tnij tak by były gęste, jeśli ma długie pędy, ale w szerokim rozstawie to żywopłotu z tego nie zrobisz, musi być gęsty od samego pnia
Laurowiśnia wschodnia - Prunus laurocerasus 20:00, 04 maj 2015

Do góry
Po posadzeniue od razu bym ich nie ciął, niech roślina odpocznie i idzie w korzeń. Dopytaj się Madżenki kiedy swoje tnie. Ponoć trzeba dwa razy w sezonie - wiosną i w sierpniu.
Klon palmowy - Acer palmatum 19:58, 04 maj 2015

Do góry
Klony, wiśnie i śliwy ozdobne, ambrowce, brzozy, platany, buki, miłorzęby - właściwie wszystkie się do niego dostosują
Wiąz - Ulmus glabra 'Camperdownii' 19:56, 04 maj 2015

Do góry
Wg mnie nie bardzo, on rośnie w duży parasol i róże będą w zbyt dużym cieniu, a przez to słabiej będą kwitnąć.
Drzewa i krzewy liściaste - gatunki niepolecane 19:55, 04 maj 2015

Do góry
Drzewa lepiej ciąć w marcu, ja bym teraz dał spokój. Ta się w ogóle zastanawiam czy warto go trzymać skoro Cię denerwuje, kuli z niego raczej i tak nie zrobisz.
Buk pospolity - Fagus sylvatica 19:51, 04 maj 2015

Do góry
Pierwszy to może być Dawyck Gold, drugi być może Purpurea, ale sadzonka jest zbyt mała by cokolwiek o nich powiedzieć... Ja bym się dopytał u źródła co to za jedne Czerwony jak najbardziej do słońca, żółty lepiej będzie się mieć w półcieniu, bo jednak te żółte liście są bardziej narażone na poparzenia.
Buk pospolity - Fagus sylvatica 19:51, 04 maj 2015

Do góry
Pierwszy to może być Dawyck Gold, drugi być może Purpurea, ale sadzonka jest zbyt mała by cokolwiek o nich powiedzieć... Ja bym się dopytał u źródła co to za jedne Czerwony jak najbardziej do słońca, żółty lepiej będzie się mieć w półcieniu, bo jednak te żółte liście są bardziej narażone na poparzenia.
Iglaki - gatunki niepolecane 19:46, 04 maj 2015

Do góry
moniko napisał(a)
Witam!
Jestem początkującym ogrodnikiem i dopiero zaczynam przygodę z sadzeniem drzew i po przeczytaniu tych postów zostałam skutecznie zniechęcona do wszelkich nasadzeń. Tuje szmaragd też może dajcie na tą listę bo też choruję i to o wiele bardziej niż conica, a wiem to z mojego doświadczenia.
Proponuję więc posadźmy sztuczne roślinki , a wtedy nie będziemy się martwić i mamy z głowy wszelkie choroby i szkodniki.
Monika

Monika - ten wątek powstał po to, by początkujący ogrodnicy nie sadzili roślin, które są problemowe i nie powalają pięknem. Jest mnóstwo innych roślin, które na forum polecamy, są sprawdzone i cieszą oczy cały rok
Życzę Ci byś takie rośliny posadziła i by cieszyły Twoje oczy, a nie myślała o plastikowych
Z czym posadzić tuje 'Smaragd' 19:42, 04 maj 2015

Do góry
1. Nie mam z nich żadnych doświadczeń, ale może Google coś pomoże?
2. W mojej opinii będzie zbyt pstrokato, ja bym posadził tam zielone tło, żeby to kwiaty grały tam główną rolę.
Iglaki - gatunki niepolecane 19:39, 04 maj 2015

Do góry
lena napisał(a)
Czy zapobiegawczo mozna zastosowac preparat Huwa San na iglaki i bukszpany? Czy stosujecie go u siebie w ogrodoach? Podobno poprawia jakosc roslin i potrafia sie po nim odbudowac. Jestem ciekawa czy rzeczywiscie to taki cudowny preparat na wszelkie dolegliwosci?

Pierwsze słyszę o tym na forum, jeśli chcesz możesz spróbować i sama zdać nam relację czy naprawdę działa
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies