Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Malutki pod lasem 11:15, 27 sie 2019

Do góry
Ostatni tydzień mnie nie było, pojechałam w Karkonosze. Byłam kiedyś na obozie w Karpaczu, ale było to ze sto lat temu i mało pamiętam Dla reszty z naszej czwórki był to dziewiczy wyjazd w nieznane i... super było Bardzo nam się podobało. Sporo miejsc do zobaczenia i zwiedzenia z dziećmi w wieku Jasia.
Pierwsze dwa dni trochę deszczowe, więc tylko krótkie wycieczki sobie zrobiliśmy, ale zawsze to coś, bo chodziło o to, żeby te wakacje były aktywne, nie przeleżane
Wstrzeliliśmy się akurat między ulewy i zobaczyliśmy Wodospad Kamieńczyka, do którego idzie się fajnym wąwozem w kaskach, dla Jaśka mega atrakcja

Byliśmy też Koleją Izerską w Harrachovie, super Ale tu mi zdjęć gdzieś brakuje

Od środy było już pogodnie, zobaczyliśmy Zamek Chojnik, polecam, piękne widoki z wieży
Ogród bez reguł 10:59, 27 sie 2019

Do góry
Wędrówek roślinno - ogrodowych ciąg dalszy...
Wczoraj byliśmy w Zamku Książ. Trudno powiedzieć, że znajdują się tam ogrody. Jest to klasyczne założenie parkowe, wynikające prawdopodobnie z lokalizacji - zamek na skale. Na dziedzińcu - "przedogródek" , a w nim

Mamutowiec olbrzymi Sequoiadendron Giganteum - zaskoczenie totalne. Przyznaję - nigdy w życiu wcześniej nie widziałam na żywo sekwoji kalifornijskiej. Nie mogłam od niej odejść i napstrykałam chyba milion zdjęć, zwłaszcza w porównaniu z zabudowaniami .

Tak jak napisałam - założenie typowo parkowe, na dodatek przytłaczająco zimozielone . Naprawdę, w takiej ilości dla mnie lekko niestrawne. Choć obiektywnie rzecz biorąc - piękne (hmmm, czy jest "obiektywne" piękno?), a na pewno interesujące .

Liliowo i kolorowo:) 10:39, 27 sie 2019

Do góry
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 10:23, 27 sie 2019

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Na siatkę pójdą jeszcze maty słomiane jak gdzieś znajdę w dobrej cenie

A może podsadź wierzbą i zaplataj jej pędy, tyle, że ciąć trzeba ze trzy razy w roku.... chyba? Pestka56 ma taki żywopłot?
Coś by się chciało.... 09:59, 27 sie 2019

Do góry
Co myślicie o czymś takim?
Cyprysik na pniu, stożek cisowy, kulki cisowe lub bukszpanowe w zależności od tego jakie będę w stanie dostać + żurawka lub jakieś niskie trawki.
Donice planuję wymienić na prostokątne betonowe
Ogród w remoncie 09:43, 27 sie 2019

Do góry
Powiem wam, że głowię się i głowię co z tym ciurkadełkiem. Jak go umiejscowić. Pasuje mi tylko jedno miejsce ale nie mam pojęcia jak pogodzić trawnik, magnolię i to ciurkadło. Nie pokażę w terenie tego miejsca bo tam tragizm totalny i tak byście się nie połapały w tym wszystkim. Na planie to bym tak trzasnęła

To niebieskie kółko ma być ciurkadłem . Białe to magnolie
Najlepiej gdyby ten krąg z kulkami był na jakimś placyku bo w trawie mi się nie widzi takie coś. Tylko pod magnolią trudno o placyk a jak zostawię pasek trawnika między ciurkadłem a rabatą to trudno tam będzie kosić. Nie wiem jak to pogodzić.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 09:36, 27 sie 2019

Do góry
adewzuol napisał(a)

A co to za wysoka trawa?

Jakaś odmiana molinii - trzęślicy.
Casa Verde..W Leśnym Ogrodzie 09:33, 27 sie 2019

Do góry
KasiaLangier napisał(a)

Zawilce są takie czarujące, że nie da im się oprzeć

Kasiu, prześliczna kompozycja. Kurcze, ja bym po prostu nawet nie wpadła na to żeby taką zrobić Niby prosta, ale prześliczna.
Ja jestem chyba "starej daty" jak to do donic wtykało się przede wszystkim jednoroczne
Swoją drogą - muszę zajrzeć do C. - w zeszłym roku faktycznie były tam ładne zawilce - ale - jak mówisz duże i w dość wysokiej cenie. Dzisiaj będę przejeżdżać to zaglądnę.
Ogród na tle lasu malowany 09:33, 27 sie 2019

Do góry
Madia napisał(a)
Od kwietnia do sierpnia tylko ławka się nie zmienia

Aaaaaale masz śliczny zakątek z ławką, jak z żurnala Baardzo mi się podoba, szczególnie wersja latem, wiosną brakuje łanu krokusów lub innych cebulowych
Sezon 2017 u Hanusi 09:28, 27 sie 2019

Do góry
Czy ktoś wysiewa astry? W tym sezonie mam kilka, ale rozproszone pojedynczo po ogrodzie. Oto jedna z nich. I winogrona na wyciągnięcie ręki...

Ogród na tle lasu malowany 09:25, 27 sie 2019

Do góry
W temacie traw nie mogę pominąć tej, która była u mnie pierwsza czyli Miskant Giganteus

Kępa z prawej strony po rozsadzeniu dała kępę z lewej i tak powstało przejście do ogrodu

A tutaj trochę dziki zakątek. Nie jestem pewna, ale to chyba Mozga trzcinowata

Ogród na tle lasu malowany 09:17, 27 sie 2019

Do góry
Róża Cuba Dance

Lawendy zadomowiły się, chyba powinnam je niedługo przyciąć

Na skarpie kwitną goździki i kocimiętka
Moja ostoja 08:31, 27 sie 2019

Do góry
greg66 napisał(a)
Elu ta jeżówka to virgin też mam

Dzięki Grzesiu, masz rację
Teraz nie mam dostępu do swoich notatek bo inne krajobrazy mam wokół:

Pozdrawiam z Kaszub
Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 08:20, 27 sie 2019

Do góry

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 08:00, 27 sie 2019

Do góry

A co to za wysoka trawa?
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 07:51, 27 sie 2019

Do góry
Nie mogę się powstrzymać, żeby nie wkleić tego:

Tęsknota za wiosną

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 07:50, 27 sie 2019

Do góry
Miejsce, które obecnie nas najbardziej cieszy, bo jest w najbliższych planach

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 07:46, 27 sie 2019

Do góry
effka napisał(a)

Iwonko, dziękuję za słowa uznania metamorfozy garażowej. Wiem, że było warto mimo oporu wszystkich domowników... Siedząc wczoraj nad jeziorem wymyśliłam, że jeszcze wymienię drzwi, dwie pary na drewniane takie a'la stodoła coś w tym stylu :

Miałam odnawiać stare drzwi ale tam nie ma czego ratować...drewno rozlecialo się i jest totalnie spróchniałe.

Co do choin rzeczywiście ich ażurowy pokrój jest wyjątkowy i aż szkoda go likwidować mocnym cięciem. Może właśnie przed choinami warto by było coś lekkiego jak ażurowe drzewo. - klon palmowy, trawy a po kominie pnącza powojniki (tam po tych kartkach one będą wędrować). Nie mam nic do zasloniecia za garażem więc drzewo może być niskie a garaż ma ok. 3 m wysokości.

Zgadzam się z koncepcją patrzenia na ogród kadrami, to znacznie ułatwia planowanie, dlatego robię sporo zdjęć i potem je oglądając wpadam na rozmaite pomysły co jeszcze zmienić, udoskonalić etc.

Iwonko, ścieżka między Doorenbosami to dobry pomysł, właśnie ta chęć obcowania z każdą rośliną zmotywowala mnie do zrobienia wielkiej i szerokiej na 8 m rabaty z trzema pasami nasadzeń, każdy o zupełnie innym charakterzed różanki z miskantami ML, sesleriami i naparstnicami poprzez lasek Doorenbosowy z łąka kwietną aż do spokojnej kwaśnej rabaty z rodkami, hortkami i sosenkami Misz masz ale to mój ukochany misz masz

Wariatką to ja jestem totalną.... w wielu dziedzinach życia

Powiem Ci, że ja mam fale książkowe, są miesiące że nic nie czytam, jakoś bez weny jestem a potem przez kilka miesięcy chłonę dziesiątki książek. Biblioteka już się ugina i musimy z eMem zaprojektować coś nowego na książki. Sporą prawdziwą bibliotekę.
Druty to extra sprawa, kiedyś próbowałam ale jednak nie załapałam tej pasji.

Buziaki, udanego rowerowania!

Pozdrawiam z pięknej wielkopolskiej miejscowości z klimatyczną knajpką.

Knajpka super, niektóre miejscówki są teraz tak klimatyczne... Oj coraz fajnie w tej naszej Polsce mamy. W tym roku po raz pierwszy nie chciałam pojechać na wakacje na południe, mąż aż mnie nie poznaje
Zdjęcia są niesamowicie pomocne, ale twój ostatni filmik to dosłownie bomba! Nie dość, że poczułam się jakbym u ciebie spacerowała, to jeszcze lepiej ogród widać. A na miskanta memory zachorowałam. Jaką ma teraz wysokość? Mam cukrowego, będę robić trawiastą i szukam czegoś jako kolejne piętro przy nim - a ma teraz ponad 2 metry jak nic.
Drzwi rewelacyjne, jeśli stare nie nadają się do niczego to te są idealne. Widzisz jak relaks się przydaje, takie pomysły się rodzą Moja wycieczka rowerowa też zakończona sukcesem Była niedziela handlowa i nasz krakowski, niezwykle klimatyczny ogród Łobzów był otwarty Wczoraj autem pojechałam po... krzesło i gaurę Happy ja
Z książkami mam zatem tak samo, zazwyczaj były fale... ze trzy lata temu pochłonęłam wszystkie serie kryminalne, a potem już przyszły druty i analfabetyzm
Byłam wczoraj w Ogrodzie Brzoskwinia - odcinek Mai 583. Z tworzenia ogrodu w stylu Kapiasa poszli chyba w stronę organizacji imprez w ogrodzie, ale nasadzenia pokazują jak warto mieć takie zakątki "swobodne" w które dosłownie można wejść. Nawet jeśli brak czasu na pielenie takie miejsca żyją sobie same i nadal są ładne. Twoja wizja doorenbosowa ogromnie mi się podoba, chciałabym mieć coś w tym stylu
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 07:44, 27 sie 2019

Do góry
Buki, Danuta i Witold, obecnie mają już swoje docelowe miejsce przy naszej ławce.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies