galgAsia
10:59, 27 sie 2019
Wędrówek roślinno - ogrodowych ciąg dalszy...
Wczoraj byliśmy w Zamku Książ. Trudno powiedzieć, że znajdują się tam ogrody. Jest to klasyczne założenie parkowe, wynikające prawdopodobnie z lokalizacji - zamek na skale. Na dziedzińcu - "przedogródek"
, a w nim
Mamutowiec olbrzymi Sequoiadendron Giganteum
- zaskoczenie totalne. Przyznaję - nigdy w życiu wcześniej nie widziałam na żywo sekwoji kalifornijskiej. Nie mogłam od niej odejść i napstrykałam chyba milion zdjęć, zwłaszcza w porównaniu z zabudowaniami
.
Tak jak napisałam - założenie typowo parkowe, na dodatek przytłaczająco zimozielone
. Naprawdę, w takiej ilości dla mnie lekko niestrawne. Choć obiektywnie rzecz biorąc - piękne (hmmm, czy jest "obiektywne" piękno?), a na pewno interesujące
.

Wczoraj byliśmy w Zamku Książ. Trudno powiedzieć, że znajdują się tam ogrody. Jest to klasyczne założenie parkowe, wynikające prawdopodobnie z lokalizacji - zamek na skale. Na dziedzińcu - "przedogródek"

Mamutowiec olbrzymi Sequoiadendron Giganteum

Tak jak napisałam - założenie typowo parkowe, na dodatek przytłaczająco zimozielone