Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ptasi gaj 21:59, 12 cze 2023

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
No faktycznie Cat's wydaje się ładniejsza
Zrobiłam sobie 5 sadzonek jej

Też wczoraj włożyłam gałązki kocimiętki do wody i do piasku końcówki. Jednak ja nie mam szczęście w takich metodach.
Następnym razem spróbuję przygiac gałązki do ziemi może się ukorzenia.

Tutaj po nawodnieniu.

Co ja bym zrobiła bez studni. To moje zbawienie.
U nas też duża susza. Do 5-10 cm ziemi susza. Jak sądziłam krzaki to jeszcze nie jest tak źle, ale najgorsza jest ta warstwa do 10 cm.

Z takiej szałwi na miejskim klombie zebrałam w zeszłym roku nasiona. Wysiałam w marcu i mam dosyć ładne sadzonki.

W moim małym ogródeczku II 20:56, 12 cze 2023

Do góry
Ostrowiec bardzo się rozsiewa. Mam sadzonki i sądzę gdzie się tylko da. Jest ładny jak kwitnie. Mówią, aby przycinać okwitle kwiatostany i będzie dalej kwitł. U mnie to się nie zdarza.
Pachnący różami, malowany bylinami 12:59, 11 cze 2023

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Piękne iryski.
Moje kupione w zeszłym roku. W szkolce mi wybrano w kolorami niebieskich. Muszę ruszyć za innymi kolorami.

Nie wiem czy dobrze widzę, sciólkujesz skoszona trawka.
U mnie z 3 koszen trawka też na rabatach ale z tyłu gdzie nie widać. Mam jeszcze dużo kompostu więc wywożę na rabaty i zaraz podlewam aby ziemią kompostem nasiaknela.

Tak Elu, ściółkuję rabaty skoszoną trawą. Czytałam, że dżdżownice wciągają źdźbła głęboko do ziemi i przez to ona się użyźnia. U mnie jest dużo księżniczek -dżdżownic. Poza tym dłużej utrzymuje się wilgoć w ziemi.

Niestety nie posiadam kompostu. Przed rozłożeniem trawy, na ziemię sypię granulowany obornik.

Dzisiaj w roli głównej róża Leda.

Chyba wyczuła, że darzę ją ogromna sympatią. Odwdzięczyła się mnóstwem pąków kwiatowych.

podoba mi się w każdej fazie rozwoju - jagodowe pąki i cudne kwiaty maźnięte jagodowym musem.

Pachnący różami, malowany bylinami 10:47, 11 cze 2023

Do góry
Piękne iryski.
Moje kupione w zeszłym roku. W szkolce mi wybrano w kolorami niebieskich. Muszę ruszyć za innymi kolorami.

Nie wiem czy dobrze widzę, sciólkujesz skoszona trawka.
U mnie z 3 koszen trawka też na rabatach ale z tyłu gdzie nie widać. Mam jeszcze dużo kompostu więc wywożę na rabaty i zaraz podlewam aby ziemią kompostem nasiaknela.
Dębowe zakątki 18:34, 10 cze 2023

Do góry
anabuko1 napisał(a)

To chyba najładniejszy bodziszek. Jak dala mnie
Oj, oj...
Oj moje już tylko 2 rodki to katastrofa. 2 już mi wypadły i te pewnie też to czeka. Bryłę miały rozluźnioną. Może moja gleba im nie służy. Trochę nawozu im dałam .A może za mało takie dla nich.
To jeden , który zakwitł , ale jak widać kiepski stan. Dawałam im też jakiś nawóz przeciwko zżółknięciu liści dla rododendronów. Ale coś nie pomogło.

a to drugi, ten nawet nie zakwitł w tym roku

Mirka dobrze napisala. Ja to bym po posadzeniu pryskalam co 2 tygodnie magiczna siła do rododendronów lub iglaków (można pryskać wszystkie kwasoluby).
Mogą rodki mieć hytowtoroze. Trzeba by było przed posadzeniem po tej kąpieli spryskać korzeń previcurem ( obojętnie jakim środkiem na fytoft...,).
Trzeba podlewać.

Jeszcze jedno poobrywaj wszystkie chore brązowe liście. Jak skończy RD kwitnąć oberwij kwiatostany. Tylko uważaj abyś nie oberwała młodych małych pedow.

Nie wszystkie rośliny się wszystkim udają. Rododendrony to ciężki krzak do prowadzenia.
Też miałam początki opłakane. Teraz jakoś sobie radzę.
Jednego uratowałam i ładnie kwitnie.

Azalie są łatwiejsze.

Pachnący różami, malowany bylinami 16:45, 10 cze 2023

Do góry

Przepiękna róża mam ją. Ma mnóstwo pąków u mnie 4 sezon.
Jak misternie zakręcone płatki.
Masz dużo pięknych róż. Patrzyłam od początku.
Wszystko pięknie rośnie irysy cudowne. U mnie coś w tym roku nie popisały się było za zimno. Korzenie iryska lubią ciepelko

Elu, to bardzo dobra wiadomość o róży Ashley. Bardzo lubię róże i na szczęście ślimaki ich nie lubią.

Pachnący różami, malowany bylinami 16:35, 10 cze 2023

Do góry
ewsyg napisał(a)
Róże zaczynają.
No i mam 100 odmian !!!

Róża Ashley - piękny kwiat, pachnie

Przepiękna róża mam ją. Ma mnóstwo pąków u mnie 4 sezon.
Jak misternie zakręcone płatki.
Masz dużo pięknych róż. Patrzyłam od początku.
Wszystko pięknie rośnie irysy cudowne. U mnie coś w tym roku nie popisały się było za zimno. Korzenie iryska lubią ciepelko
Ogrodowe wariacje 18:51, 09 cze 2023

Do góry

Bardzo się cieszę, że dobrze doradziłem.

Pokaż stipy. Chyba na powyższej focie jakaś posadzona.
Widzę ogrodowa rewolucje. Też przekopuje przesadzam, aby było mniej pracy. Teraz ukrop z nieba to trochę się wstrzymuje bo szkoda roślin aby się zmarnowały.
Teraz czas szałwi, kocimietki i czosnków.
U mnie kwitnie róża Oliwia. Bardzo ładne krzaki.

Zrobię zdjęcie jak stipy wyglądają super, tak tutaj też jest zeszłoroczna cięta wiosną.
Mam też Oliwię i zaczyna kwitnąć. Munstead Wood jest zjawiskowa, a zapach nieziemski, warto się nad nią pochylać, choć jak stoję obok różanki to ją czuję kolor też nieoczywisty.
Małymi krokami-Ogród Wioli 17:21, 09 cze 2023

Do góry

Jak chcesz to zobacz sobie u mnie różnice wstawiłam fotki.
Ale jestem zaskoczona sadzonkami włożę do słoika kilka ciekawe czy puszcza korzonki.

Ok

One łatwo się ukorzeniają. Danusia robiła sadzonki z pędów zielnych to i ja na próbę wsadziłam do ziemi

Teraz sobie zrobię sadzonki z Walker' s low,bo potrzebuję, a po co kupować jak można mieć za darmo
Małymi krokami-Ogród Wioli 16:45, 09 cze 2023

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)

Witaj Elu !

Tak fotki piękne ,dzięki!
Cieszę się , że poszłam w te kocimiętki ,bo na suszę idealne no i pięknie i długo kwitną

Właśnie zauważyłam , że te Cat's mają kwiecie od samego dołu
Ja je przycięłam po posadzeniu ,żeby się zagęściły i przycięte łodyżki wsadziłam do doniczki. Przyjęły mi się 4 szt
Za rok zrobię więcej

No i porównam sobie obie te niskie odmiany ,bo teraz to maluchy

Jak chcesz to zobacz sobie u mnie różnice wstawiłam fotki.
Ale jestem zaskoczona sadzonkami włożę do słoika kilka ciekawe czy puszcza korzonki.
Ptasi gaj 11:04, 09 cze 2023

Do góry
Może trochę kocimietki. Wszystkie kupione w sierpniu zeszłego roku.

Kocimiętka wolcers...

To kocimiętka purrsian blue

To cat's pajamas. Wg mnie jest ładniejsza. Kolor niebieski i gęściejsza na lodydze. Jest niższa od tej purrsian...

Ogrodowe wariacje 10:55, 09 cze 2023

Do góry
Wiaan napisał(a)
To dla Was Munstead Wood

Są róże piękne i najpiękniejsze. Munstead.. zalicza się do tych drugich. Też u mnie zaczyna i kwitnie prawie non stop. A ten zapach oh. Zdrowa piękna róża polecam każdemu.
Trzeba ją sądzić nie od południowej strony mogą kwiaty się spalać na słońcu.
Ogrodowe wariacje 10:51, 09 cze 2023

Do góry
Wiaan napisał(a)
U mnie na różance powoli robi się busz

Bardzo się cieszę, że dobrze doradziłem.

Pokaż stipy. Chyba na powyższej focie jakaś posadzona.
Widzę ogrodowa rewolucje. Też przekopuje przesadzam, aby było mniej pracy. Teraz ukrop z nieba to trochę się wstrzymuje bo szkoda roślin aby się zmarnowały.
Teraz czas szałwi, kocimietki i czosnków.
U mnie kwitnie róża Oliwia. Bardzo ładne krzaki.
Ptasi gaj 09:20, 09 cze 2023

Do góry
Może kilka fotek

Kwitną pierwiosnki są piękne. Myślałam, że nic z nich nie będzie. Zniknęły, pod koniec kwietnia wychodzą, kwiaty piętrowe nawet 4 piętra. Nie wszystkie jeszcze kwitną.
To moje z nasion. Już mam nasiona i będę siała różne.

Ptasi gaj 09:14, 09 cze 2023

Do góry
Klamber napisał(a)
Elu, dzięki za wyczerpującą odpowiedź, odpisałem na nią. W nagrodę dla ciebie listopadowe popołudnie nad Niagarą.

Wiem przeczytałam. Dziekuje. Piękny widok siła wody porażająca.

Małymi krokami-Ogród Wioli 07:39, 08 cze 2023

Do góry

Witam Wiola

Przywołuje te fotki bo są piękne. Hakomki, kocimiętki i szałwię nic dodać nic ująć.

Mam wszystkie rodzaje kocimiętki wolkers, persians..., kat's pajamas u mnie 2 lata.
Jednak najładniejsza jest kat's pajamas. Niska ok ,30 cm ma kwiaty od samej nasady od ziemi. Piękny kolor niebieski i bardzo gęste.
Jakbym miała wybierać między persona.. i kat's wybralabym kat's. Muszę sobie sadzonek narobić.

Witaj Elu !

Tak fotki piękne ,dzięki!
Cieszę się , że poszłam w te kocimiętki ,bo na suszę idealne no i pięknie i długo kwitną

Właśnie zauważyłam , że te Cat's mają kwiecie od samego dołu
Ja je przycięłam po posadzeniu ,żeby się zagęściły i przycięte łodyżki wsadziłam do doniczki. Przyjęły mi się 4 szt
Za rok zrobię więcej

No i porównam sobie obie te niskie odmiany ,bo teraz to maluchy
Małymi krokami-Ogród Wioli 00:06, 08 cze 2023

Do góry

Witam Wiola

Przywołuje te fotki bo są piękne. Hakomki, kocimiętki i szałwię nic dodać nic ująć.

Mam wszystkie rodzaje kocimiętki wolkers, persians..., kat's pajamas u mnie 2 lata.
Jednak najładniejsza jest kat's pajamas. Niska ok ,30 cm ma kwiaty od samej nasady od ziemi. Piękny kolor niebieski i bardzo gęste.
Jakbym miała wybierać między persona.. i kat's wybralabym kat's. Muszę sobie sadzonek narobić.

To samo myślę co do kocimiętek
Małymi krokami-Ogród Wioli 22:56, 07 cze 2023

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
Kocimiętka Walker's low

Walker's low

Fajne te nowe niskie kocimiętki
Purrsian blue

Cat's s pajamas

Witam Wiola

Bylinowa łąka 22:42, 07 cze 2023

Do góry
Muszelka napisał(a)

Dziękuję za odpowiedź
Znalazłam, można kupić szczepione na pniu.

Nie ma za co.
anabuko1 napisał(a)

To prawie jak u mnie.
Te szkodniki też mam. Jeszcze turkucie się pokazały.
I nie wiem czym to wygonić.
Wprawdzie mam kotkę. Ale już wiekowa. I dama mniej poluje. Ale to było tylko myszki

Aniu niestety szkodniki i chwasty zawsze były, są i będą.
Z turkuciem nie pomogę. Tylko raz widziałam w ogrodzie Daglezja w Rykach jak pani lała płyn do mycia naczyń w dziurki w trawniku. Te turkucie potem wychodziły i je zbierała do pojemnika. Dokładniejszego opisu musisz chyba w necie poszukać.
Sylwia też ostatnio z turkuciem walczyła, ale nie wiem czy skutecznie.
Gosiu ta hosta nazywa sie Maple Leaf

Elu dziękuję bardzo. Postaram się zapamiętać.
Bylinowa łąka 20:59, 07 cze 2023

Do góry
Gosiu ta hosta nazywa sie Maple Leaf
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies