Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Joku 17:40, 31 sie 2023

Aha, to już wiem . Co do drzewa to moim drugim typem była wiśnia ale taka jadalna .
Kordina 19:39, 31 sie 2023

sylwia_slomczewska napisał(a)

Sylwio czy to Aster ‘Oktoberkaskade’? Mam taką świeżynkę posadzoną w tym roku
ElzbietaFranka 21:14, 31 sie 2023

Sylwia bardzo ładnie wychodzi ta ceglana kuchnia. Czy ten kolor żółty zostaje? Tylko biały lub bardzo delikatny popiel pasuje.

W ogrodzie wszystko żyje. U was więcej padało to i zieleń soczysta. Czekamy na jesień. Widzę, że czupryny traw już u ciebie kwitną.

Miałam tego astra na focie powyżej coś mu się stało i zniknął, ale jest ładny.

Pozdrawiam
sylwia_slomc... 21:28, 31 sie 2023

Joku napisał(a)
Aha, to już wiem . Co do drzewa to moim drugim typem była wiśnia ale taka jadalna .

Ta nie owocuje ma za to wiosną śliczne duże białe kwiaty, a jesienią pięknie się przebarwia
sylwia_slomc... 21:29, 31 sie 2023

Kordina napisał(a)

Sylwio czy to Aster ‘Oktoberkaskade’? Mam taką świeżynkę posadzoną w tym roku

Ja go nabyłam na targach ogrodniczych jako aster szerokolistny.
sylwia_slomc... 21:34, 31 sie 2023

ElzbietaFranka napisał(a)
Sylwia bardzo ładnie wychodzi ta ceglana kuchnia. Czy ten kolor żółty zostaje? Tylko biały lub bardzo delikatny popiel pasuje.

W ogrodzie wszystko żyje. U was więcej padało to i zieleń soczysta. Czekamy na jesień. Widzę, że czupryny traw już u ciebie kwitną.

Miałam tego astra na focie powyżej coś mu się stało i zniknął, ale jest ładny.

Pozdrawiam

Tam nie ma żółtego to światło przekłamuje zdjęcia bo głównie do żarówki cykany. Ja planuje malować w kuchni na kremowo, a w reszcie pomieszczeń jakiś odcień oliwkowego lub szałwiowego. Bardzo jasne musza być by nie było ciemno i optycznie powiększyć pomieszczenia
U nas w tym roku pada cały czas, prawie codziennie jest deszcz, dziś nawet dwa razy, wczoraj też.
Trawy już kwitną na całego u nas, liście z drzew też już lecą na razie wiśnie i orzechy zrzucają.
U mnie ten aster jest po niejednej powodzi, mocno się wykłada więc takie sadzenie na podwyższeniu jak w mojej donicy dla niego jest idealnym rozwiązaniem.
Muszelka 22:18, 31 sie 2023

Twój ogród bardzo rozbujał się
Jeszcze nie tak dawno był, jak atłasowa wstążka, a teraz zamienia się w gruby, kolorowy szal

Muszelka 22:33, 31 sie 2023

sylwia_slomczewska napisał(a)

Tam nie ma żółtego to światło przekłamuje zdjęcia bo głównie do żarówki cykany.

Sylwio, jeśli robisz zdjęcia w pomieszczeniu, przy sztucznym świetle, to zmień w aparacie funkcję balansu bieli.
Jeśli świeci się np. jarzeniówka, to ustaw ikonkę jarzeniówki, jeśli żarówka, to ikonka żarówki. I sprawdź w podglądzie
Przedmiot w realu koloru białego, musi w podglądzie być biały, a nie żółty, kremowy, zielonkawy, szary itp.
Jeśli dobrze ustawisz balans bieli, to na zdjęciach wszystkie kolory będą OK
sylwia_slomc... 00:07, 01 wrz 2023

Muszelka napisał(a)
Twój ogród bardzo rozbujał się
Jeszcze nie tak dawno był, jak atłasowa wstążka, a teraz zamienia się w gruby, kolorowy szal

Ciekawe porównania Dziękuję
sylwia_slomc... 00:10, 01 wrz 2023

Muszelka napisał(a)

Sylwio, jeśli robisz zdjęcia w pomieszczeniu, przy sztucznym świetle, to zmień w aparacie funkcję balansu bieli.
Jeśli świeci się np. jarzeniówka, to ustaw ikonkę jarzeniówki, jeśli żarówka, to ikonka żarówki. I sprawdź w podglądzie
Przedmiot w realu koloru białego, musi w podglądzie być biały, a nie żółty, kremowy, zielonkawy, szary itp.
Jeśli dobrze ustawisz balans bieli, to na zdjęciach wszystkie kolory będą OK

Dzięki, nie wiem czy w moim aparacie coś takiego jest, ja na automacie cykam bo nie znam się na sprzęcie za bardzo...