Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Ogród Leny. 09:53, 29 wrz 2011

Do góry
witaj Leno
Pytałaś o mój wątek ogrodowy- nie mam go założonego. Nie mam odwagi tego zrobić, bo na razie w ogrodzie mam głównie zamieszanie. Część ogrodu ma nasadzenia, część to mateczniki, część to budowa ogrodu- klejenie murków, obrzeży, korytowanie pod podjazd. Wszystko robimy sami bo nie mamy innej możliwości. Projektowanie ogrodów to mój zawód, więc tym bardziej krępuje mnie stan dzisiejszy ogrodu.
Mam cichą nadzieję że w przyszłym sezonie uda nam się ogarnąć ogród, tak żeby widać było w nim cokolwiek ładnego. Wtedy założę wątek.
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 09:16, 29 wrz 2011

Do góry
hej.
Ja graby lubię bardzo, bardzo.
Są łatwe , mają piękne, kanciaste, czarne pnie i ładne liście. Są dobre do sadzenia pojedynczo, w żywopłotach strzyżonych, jako drzewa- bukiety( czyli po 2-3 sztuki w 1 dołku). W dużej ilości- np jako stary żywopłot bardzo suszą pod sobą ziemię. Nie dobrze znoszą cięcie grubych gałęzi- wtedy bardzo łatwo łapią infekcje grzybowe, ale zwykłe strzyżenie bardzo dobrze. Zaschnięte liście zostają na nich aż do wiosny.
Ładne sadzoneczki.
Osłona tarasu + rabata 09:09, 29 wrz 2011

Do góry
akurat na www.ogrodytraw.eu masz promocje na hakonechloa marca 'Aureola'- tera ma atrakcyjna cenę, przynajmniej jak na moje, mazowieckie okolice. U nich nie boje się kupować wirtualnie bo mają dobrą jakość i ślicznie pakują.
Mi też by tam pasował Carex morrowi Variegata lub odmiana Ice Dance, a w tym niskie hortensje wiechowate- np Dart's Little Dot - mniej wiecej tak jak narysowałaś na drugim rysunku.
Lawendę chyba wywal, nie ma co jej reanimować, bo pokrój już musi mieć bardzo nieładny.
Wersja mini mini 16:39, 26 wrz 2011

Do góry
magnolia napisał(a)

.

Ta wersja bardziej mi się podoba. Owszem, będzie kwiatowo, ale monochromatycznie. Kwiaty Limelight są wielkie, aż przeskalowane do takiego maleńkiego ogrodu- będzie świetnie!
Jedyna wątpliwość jaką mam, to, czy nie będzie zbyt ciasno w tym maleństwie jak będzie takie masywne nasadzenie. Wrysuj to może z realną szerokością tych nasadzeń. Wiesz- żeby nie wyszły 'ściany' szerokości środka ogrodu

Cały dzień się z nią noszę i mi też coraz bardziej się podoba Cieszę się, że Tobie również.

Wieczorkiem pooglądam sobie Twoje propozycje.

Dziękuje bardzo
Wersja mini mini 10:32, 26 wrz 2011

Do góry
Obejrzyj jeszcze inne odmiany hortensji wiechowatej- niższe, takie do 1.5 metra- np Uniqe lub Grat Star. Może też Ci się spodobają, a jednak sa mniejsze. Limelight to jednak ponad 2 metry, więc i szerokośc do tego większa
Wersja mini mini 10:24, 26 wrz 2011

Do góry

Pozostają jeszcze rabaty. Wcześniej myślałam o pojedynczych okazach grabów przycinanych tak jak na żywopłot w kolumny i poprzetykanych trawą. Ale teraz zaczynam się zastanawiać czy z przodu rabatki nie zrobić przypadkiem obwódki cisowej a za nią hortensje limelight poprzetykane trawą o zielonych delikatnych liściach. Na płocie za rabata pokusić się o tło z bluszcza (gdzieś wyczytałam, ze jak ma przysłonięte korzenie to daje rade na słońcu).

Tylko, że wtedy zrobi mi się taka rabata kwiatowa...

Ta wersja bardziej mi się podoba. Owszem, będzie kwiatowo, ale monochromatycznie. Kwiaty Limelight są wielkie, aż przeskalowane do takiego maleńkiego ogrodu- będzie świetnie!
Jedyna wątpliwość jaką mam, to, czy nie będzie zbyt ciasno w tym maleństwie jak będzie takie masywne nasadzenie. Wrysuj to może z realną szerokością tych nasadzeń. Wiesz- żeby nie wyszły 'ściany' szerokości środka ogrodu
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 09:42, 26 wrz 2011

Do góry
malkul jeszcze w sprawie tego zdjęcia- wydaje mi się , że nowoczesnymi forami nasadzeń, poza jednorodnymi plamami mogą tez być takie 'mieszanki' jak na zdjęciu, tyle że bardzo skrupulatnie dobrane, tak żeby tworzyły wyraźne bryły, nie jednorodne, ale bardzo spójne, z wyraźnymi cechami łączącymi je ze sobą- np podobny kolor zieleni, jeden kolor kwiatów lub jedna tonacja, podobna wysokość...
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 09:39, 26 wrz 2011

Do góry
Tak, formy z drutu i kamieni to gabiony.
W tym sezonie udało nam się zrobić murek gabionowy na naszej działce. Niestety na nasze spore potrzeby mieliśmy za mało kasy żeby kupić gotowe kosze gabionowe, więc splataliśmy je z kawałków specjalnej siatki. Mimo że styraliśmy się przy tym bardzo, wciąż kocham formy gabionowe.
I polecam. Na niewielkie formy można sobie kupić te kosze- ok 100 zł za metr /pół metra wysokie. Plus wypełnienie oczywiście. A wiesz malkul że można też wypełniać gabiony roślinami- właśnie takimi do strzyżenia- np cisem i strzyc co wystaje poza drut- tez bardzo fajnie to wygląda.
Wielki bonsai?- najlepsze chyba widziałam na zdjęciach z wystawy Chelsea Flower show z 2008 roku. Autorem tej kompozycji jest zresztą jeden z moich ulubionych projektantów- Tom Stuart- Smith.
Sami z mężem próbujemy sił w prowadzeniu grabowego bonsai- na razie idzie nieźle, choć na spektakularne wrażenia trzeb jeszcze poczekać. Grab jest bardzo wdzięczny, w strzyżeniu i odginaniu pędów, ślicznie zagęszcza się gdzie powinien.
Nie mogę wgrać zdjęcia, zrywa mi się wciąż, więc zostawiam link:

http://3.bp.blogspot.com/_vRjBIZ8I2J0/SvLCTIC69TI/AAAAAAAAA8o/g1DMOuMHlfs/s1600-h/P5230540_edited-2-web.jpg

Zjazd u Monteverde wrzesień 2011 09:16, 26 wrz 2011

Do góry

Sto spraw do zrobienia, a ja wracam wspomnieniami do wspaniałej soboty u Ani i pewnie jeszcze nie jeden raz będę wracać

Sprawdziłam- magnolia faktycznie kwitnie o tej porze roku

trzykrotkę podziwiałam na żywo, bo poznałam ją dopiero na Ogrodowisku

Ale podobały mi się również te, które już przekwitły:

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 07:53, 26 wrz 2011

Do góry
malkul napisał(a)
Magnolia pisałaś o kostkach z innego materiału jak tu z kamienia czy z betonu, albo z drutu. Ja sobie umyśliłam takie zrobić samemu ze trzy sztuki gdzieś na ogrodzie przy rabatach walnąć. Mam gdzieś w inspiracjach takie kostki z drutu wypełnione dużymi kamieniami, tylko nie mogę znaleźć tego teraz.
I wstaw tu proszę (jak masz inspirację oczywiście) tego twojego wielgachnego bonsai z Grabu. Bo zachodzę w głowę jak miałby on wyglądać.
Pwl miło, ze zajrzałeś, zapraszam częściej wraz z inspiracjami. na graby się jeszcze nie zdecydowałam. Będę o nich myślała przy projektowaniu kolejnych rabt. Najpierw muszę się uporac z tym przodem.

Pisałam artykuły i są tam zdjęcia takich kostek z drutu.

Pooglądaj galerie w Appeltern (ogr. holenderskie) i chyba Hyde Hall w Anglii.
To są tzw,. gabiony - można je wypełniać nawet gruzem, cegłami.

Ogród Leny. 12:25, 25 wrz 2011

Do góry
magnolia dziękuję za tyle miłych słów
Wiele miejsc w ogrodzie nie nadaje się do pokazania,część rabat przy domu też nie ze względu na trwające remonty
Trawka w donicy to turzyca Carex secta Tenuiculmis lub Carex testacea, nie jestem do końca pewna bo zgubiłam etykiety
Kupiła tego lata więc nie wiem jak z zimowaniem,ale moje donice raczej wniosę do garażu.
Magnolia czy masz swój watek ogrodowy?
Anulka budleja każdego roku przemarza nad ziemia.Trzeba skrócić pędy i zawsze pięknie się rozkrzewia.Z chmarą motyli to prawda
Marta wysłałam wiadomośc na priv

Tydzień temu wybrałam się do Ogrodu Botanicznego w Krakowie,niewiele się dzieje o tej porze roku ale i tak wile ciekawostek można zobaczyć:

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 15:21, 24 wrz 2011

Do góry
Magnolia pisałaś o kostkach z innego materiału jak tu z kamienia czy z betonu, albo z drutu. Ja sobie umyśliłam takie zrobić samemu ze trzy sztuki gdzieś na ogrodzie przy rabatach walnąć. Mam gdzieś w inspiracjach takie kostki z drutu wypełnione dużymi kamieniami, tylko nie mogę znaleźć tego teraz.
I wstaw tu proszę (jak masz inspirację oczywiście) tego twojego wielgachnego bonsai z Grabu. Bo zachodzę w głowę jak miałby on wyglądać.
Pwl miło, ze zajrzałeś, zapraszam częściej wraz z inspiracjami. na graby się jeszcze nie zdecydowałam. Będę o nich myślała przy projektowaniu kolejnych rabt. Najpierw muszę się uporac z tym przodem.
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 11:52, 24 wrz 2011

Do góry
magnolia napisał(a)
a wiecie co jest moim ulubionym bonsaiem?- wielgachne bonsaie ze zwykłego graba. to chyba jedyny bonsai który planuje w ogrodzie. Jeszcze kuszą mnie platany - bonsaie, ale grab jest moim nr 1.

Ha!!! I moim też!!!! Odkąd zobaczyłam pewne zdjęcie w magazynie "Ogrody" z wielkim grabem w formie bonsai to była miłość od pierwszego wejrzenia ....i nawet próbuję coś takiego tworzyć ale to praca na wiele lat
Wersja mini mini 15:57, 23 wrz 2011

Do góry
Nie wyglądają na graby- nie takie pnie. Liście ciężko rozpoznać. Ja myślę że to jakieś wysokie krzewy prowadzone na wielopniowe drzewka. Graby można tak prowadzić, ale będą wysokie- kilkanaście metrów. Chyba że będziesz je strzyc od góry, ale bieganie z piłą do żywopłoty na wysokościach nie jest przyjemne.
Podobnie mogą wyglądać derenie kwieciste, ale to są delikatne gatunki. Można je zastosować jeśli masz naprawdę zacisznie w ogrodzie.Albo dereń jadalny, choc ma mniejsze listki w czasie suszy odchyla je od słońca tak że wygląda jakby zwiędł.
Wersja mini mini 13:23, 23 wrz 2011

Do góry
ale wyobraź sobie taką wersję wiosenną- kiedy miskantów nie będzie widać, bo śpią końca maja
Wersja mini mini 12:00, 23 wrz 2011

Do góry
Dzięki magnolia, właśnie opracowuję nowy rzut. Bluszcz odpada, bo raczej nie przeżyje. Pójdę chyba w cisa albo graba strzyżonego w prostopadłościany, tak aby nawiązać do rabatek.
Wersja mini mini 11:39, 23 wrz 2011

Do góry
A może wzdłuz ogrodzenia posadzić pnącze- hedera byłaby najlepsza ( jeśli tylko nie pali tam słońce to wytrzyma- możesz spróbować), a przed nią miskanty. Pas miskantów po prawej obok donicy i dalej wzdłuż prawego ogrodzenia. Odmiana nie z tych najwyższych, jakiś średniak. Drzewo typu Prunus Umabraculifera, albo 1 Robinia Umbraculifera tez by grało- w trawie przed miaksntami w prawym rogu, albo może miedzy donicami w lewym rogu by się zmięściło.
Po lewej wzdłuz ogrodzenia jakieś ładne jednorodne krzewy- jaśminowce Belle Etoile, albo hortensje wiechowate. Albo tam grab = żywopołt, ale ja bym go tam posadziła 1-2 sztuki i prowadziła na bardzo płasko, ale za to z szerokimi ramionami- wtedy to wygląda świetnie, wyraziście.
Migdałki są krótkowieczne i chorowite
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 10:08, 23 wrz 2011

Do góry
kostki to bardzo mocna forma. Nie dają 'pionu' w kompozycji, ale skupiają uwagę. Tak jak na tym zdjęciu- są kostki i drzewo które jest potrzebne, jednak nie skupia uwagi. I kostki i bonsai są jak rzeźby w ogrodzie- uważnie trzeba je zestawiać żeby nie było jak w ciocinej witrynce- śliczny bałagan.
Mogą być kostki= wypełnienie, ale wtedy inne, mniej masywne, delikatniejsze jako dodatek do bonsai ( i chyba nie do każdego bonasi by pasowały).
Bałagan w przedogródku 10:00, 23 wrz 2011

Do góry
jak masz dużo żurawek Palace Purple to może sadź je w dużej ilści i dodawaj mniejsze plamy ( np na brzegach) z innych żurawek o innym kolorze lisci- np. Caramel, Marmolade, czy Creme brulle- te są brzoskwiniowo- herbaciane, wg mnie to fajne połączenie barw.
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 09:34, 23 wrz 2011

Do góry
dla mnie kostki jak najbardziej .
Tylko takie jak na zdjeciu- szerokie, masywne , nie za wysokie. I wiele, nie 1 szt. A najfajniej jak gdzieś będą jeszcze powtórzone- w innym miejscu , innym rozmiarze, z innego materiału jak tu z kamienia czy z betonu, albo z drutu.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies