Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Bylinowa łąka 20:16, 19 sie 2019

Do góry
Tak wyglądał sprzęt po tej robocie, a śmieci w krzakach znalazłam. Swojego zdjęcia nie mam, ale błotne kąpiele ponoć zdrowe.

Potem nie miałam już energii, więc zrobiłam kanciki, tzn. przycięłam trawę szpadlem i wyplewiłam wrastające chwasty w rabacie naprzeciw tarasu. Zdjęcia nie ma, bo bateria w telefonie padła.
U Ani Małej Mi zachwycałam się rdestem, a sama w tym roku nabyłam taki Golden Arrow, nawet ładna kępka się z niego już zrobiła.

Z tegorocznych zakupów podoba mi się ta hortensja i jestem zachwycona gaurą. Oby tylko przetrwała zimę. Nawet jeśli nie, to wiosną na pewno kupię, jak zobaczę w którejś szkółce. Moje zdjęcia nie oddają jej uroku.

Pamiętajcie o ogrodach 20:16, 19 sie 2019

Do góry
No pewnie że będzie dobrze tym bardziej że kiedys otarliśmy się o sepsę i wyszła z tego

Elu ja werbenę kupiłem w zeszłym roku, nie ścinałem na zimę, były cztery siewki tylko, teraz nie widze żadnej
Ciężki jest żywot ogrodnika

To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:07, 19 sie 2019

Do góry
Opuchlaki upodobały sobie liście hortensji. Mam podejrzenia, że do ogrodu ściągają je pierwiosnki.

Bezobsługowy zestaw choiny Jeddeloh, turzycy pagórkowatej i żurawki.

Biała gaura pobiła wszelkie rekordy w długości i obfitości kwitnienia.

Bardzo ładnie zagęściły się w tym sezonie cisy.
Casa Verde..W Leśnym Ogrodzie 20:06, 19 sie 2019

Do góry
Wilec, prawie tak ładny jak w moim ogrodzie

Dorodny ołownik

Ma niespotykany kolor kwiatów

Bylinowa łąka 20:04, 19 sie 2019

Do góry
greg66 napisał(a)
Gosiu masz bardzo...nostalgicznie, każde zdjęcie zaprasza do Ciebie na łąkę, jadę

Grzesiu masz zaproszenie, jak tylko będziesz w okolicach Rzeszowa - wpadaj.

Katkak napisał(a)
Gosia widoki zapierają dech, coś pięknego. I ta przestrzeń... mnia' tojeść orszelinowa od dawna za mną łazi, ale ona dość ekspansywna i tylko dlatego jeszcze jej się opieram, ale kto wie jak długo '

Kasiu ja też na tą tojeść chorowałam. Piękna jest.
A z innej beczki - to w tym roku sławnych ludzi gościsz u siebie - fajnie.

anabuko1 napisał(a)

Fajne, ładne ciekawostki
Ładne te twoje rosplenice Majesty.Moje stoją w miejscu

Gosiu, gratuluje stowki!

Aniu dzięki Jak Basia z Wackiem zauważyli, chyba lubi wilgoć.

marba napisał(a)
Gosiu, moje rozplenice z listkami wielkości zapałki też zaczęły rosnąć dopiero w gruncie. One chyba lubią wilgotną glebę, bo te, które codziennie porządnie podlewałam mają już ponad metr wysokości, a sadzonki, które miały bardziej sucho urosły w tym samym czasie tylko 30 centymetrów. Może te Twoje mają po prostu za mało wilgoci. Na nasionka oczywiście możesz liczyć

Waclaw napisał(a)

I ja mam takie spostrzeżenie. Najpierw zagłuszyły je cebulowe a później, mimo podlewania chyba jednak zbyt mało wody po urosły na około 30 cm i stoją.

Basiu, Wacku na przyszły rok przypilnuję podlewania - mi też się wydaje, że to to.
A odnośnie nasionek, to chodziło mi o informację kiedy i jak zbierać. Za propozycję dziękuję, jak mi się nie uda, to chętnie skorzystam.

A teraz pora na relację z weekendu.
Pamiętacie ten stary krąg betonowy ze studni. Leżał sobie biedaczek cały rok, aż po urlopie się za niego wzięliśmy. W jedną sobotę zapełnił koleiny przed mostkiem, a w drugą za. Mąż woził taczkami, bo trochę mokro było i baliśmy się, że auto nie da rady wjechać.

Ja w tym czasie zabrałam się za melioracje i odnawiałam kawałek rowu przy mostku. Widok na prawo (koło drzewa jest przepust), tam było najciężej kopać ze względu na kamienie i korzenie.

Widok na lewo - szło w miarę dobrze. Jeszcze przynajmniej dwa razy tyle musimy rowu oczyścić, by droga się osuszyła.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 19:56, 19 sie 2019

Do góry
Dominiko, Dorii, miło, że zajrzałyście. Widoczki ogólne są miłe. W szczegółach są powody do zmartwień. Zaniedbałam w tym sezonie opryski propionianem i niektóre rośliny nie są z tego zadowolone. Opuchlaki znowu się uaktywniły. Ogrodnictwo wymaga systematyczności.

Lubię czas rozchodników.

Te już mają za mało słońca.

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 19:53, 19 sie 2019

Do góry

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 19:53, 19 sie 2019

Do góry

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 19:52, 19 sie 2019

Do góry
Szefowa we własnej osobie

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 19:51, 19 sie 2019

Do góry

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 19:50, 19 sie 2019

Do góry

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 19:49, 19 sie 2019

Do góry

Przerabianie ogródka pod swój gust 19:49, 19 sie 2019

Do góry

Miscanthus adagio

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 19:49, 19 sie 2019

Do góry
Z lekkim poślizgiem Parę zdjęć i ode mnie. Trudno opisać zachwyt nad tym miejscem - efekt ogromu pracy i miłości do tego co się robi

To tu- to tam- łopatkę mam ! 19:47, 19 sie 2019

Do góry
wiklasia napisał(a)
Haniu - ależ pięknie, po urlopie nadrabiam obrazkowo Twój wątek

Bardzo wydoroślał mi ogród w tym sezonie. Osiągnął taki stan, że niewiele w nim pracy. Fajnie się w nim spędza wolny czas. Ma kojące działanie.

Kłopoty - problemy z trawnikiem 19:38, 19 sie 2019

Do góry
Witam wszystkich.
Proszę o pomoc w identyfikacji chwastu. Pytałem kilku osób co to jest i uzyskałem odpowiedzi jak poniżej.
Chwastnica
Kostrzewa trzcinowa
Kupkowka pospolita.
Czy ktoś może pomóc jak to zwalczać. Mam tego mnóstwo

...uDany ogród 19:33, 19 sie 2019

Do góry

Kwiaty we włosach 19:32, 19 sie 2019

Do góry

A co to za krzaczek tak pięknie za rozplenica kwitnie. Czy to chibiskus?
...uDany ogród 19:30, 19 sie 2019

Do góry
Dzisiaj razem z chłopcami zabraliśmy się za porządkowanie ogrody. W trzy godzinki wykosiliśmy, pozamiataliśmy i wygrabiliśmy liście które sypią się już całkowicie ...jesień puka do drzwi.
Ja plewiłam a oni ładowali na taczki i wywozili na kompost, pół ogrodu za nami. Jutro ciąg dalszy, głównie plewienie bo po tych niewielkich opadach trawsko dostało przyspieszenia. No i koniecznie muszę ciąć, bo dzisiaj nawet nie tknęłam sekatora.

Ogólnie ogródek już nabiera wyglądu

Choroby i szkodniki żywotników - tuja - Thuja 19:30, 19 sie 2019

Do góry
Witam wszystkich.
Bardzo proszę o pomoc. W moich tujach latem 2018 pojawiły się pojedyncze suche lub powoli usychające gałązki. Było ich coraz więcej I dopiero po wnikliwym przejrzeniu okazało się że gałązki mają wygryziona małą dziurkę w której siedzi czarny malutki robaczek.W szkółce poradzono mi oprysk mospilanem. 2018 lato zastosowalam oprysk mospilsnem. Z tego co zauważyłam to jakby upały sprzyjały tym robaczką ponieważ zaczynają się pojawiać I jest tego więcej. W kwietniu 2019 zastosowalismy oprysk też Mospilanem. Lipiec 2019 w upalach robaczki znowu są co gorsza zauważalne już chyba we wszystkich tujach. Dodam że zrobią sobie małą dziurkę w galązce i tak jakby soki z niej wypijały po czym gałązki usychają. Juz nie chcę psikac Mospilan bo na pewno też dla samych drzewek jest szkodliwy I tak jakby nie działa bo robaczki są dalej.Ciezko jest je znaleźć poniewaz trzeba szukac tak jakby wygryzionej malej dziurki w galazce.Może ktoś z was wie chociaż co to za robak?
Dodatkowo gdzie nigdzie znajduję w czubkach takie małe białe kuleczki. Czasem jak by co z niej już wyszło A czasem gdy zgniote to jakbym zgniotla coś bo taka maść się robi.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies