Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 11:25, 24 wrz 2019

Do góry
Witam,

więc posadziłam z jednej strony schodów Miskanta Adagio razem z kosodrzewiną,
ale coś mi nie pasuje ten kolor, nie wiedziałam że będzie się przebarwiał na czerwono, czy to napewno ten Miskant?

proszę o radę znawczynie?

I teraz jestem w kropce, czy sadzić po drugiej stronie czy zastosować jakieś inne trawy...

Przerwa na kawę... 11:23, 24 wrz 2019

Do góry
inka74 napisał(a)
Róże na tyłach
Jude the Obscure

Wlasnie, zapomnialam zacytowac: niesamowicie przebarwia sie u Ciebie Jude jesienia. U mnie nie ma zamiaru. Zakwitl jednym kwiatem, normalnym Moze kiedys tez doczekam.
W moim małym ogródeczku - Dorota 11:23, 24 wrz 2019

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Dorotka jak zwykle o każdej porze roku masz bardzo bombowe pomysły. Ja takich nie mam. Może jakbym znalazła trochę wiecej czasu, ale zawsze jestem w niedo czasie.
Bardzo się dzisiaj narobiłam ledwo siedzę. EM ma dużo roboty i ja kosilam najpierw traktorkiem potem obkaszarka. Ma być trochę chłodniej boję się aby przymrozków nie było bo szkoda jeszcze mam zielono.

Dorotka tulipany kupowałam 10 Września. Nie wiem czy u mnie czytałaś w tych paczkach jest ok od 69-61-62 cebulek średnio wychodzi po 0,56 gr.

Tam są paczki i różnego rodzaju cebulki. Jeżeli chodzi o Lidla to wszystko zależy jaką miejscowość i nawet na Ursynowie różnie naród kupuje. Mam nie daleko 2 więc jak obok mnie nie ma towaru który był jadę przystanek dalej i tam kupuje.
Teraz tak są też cebulki tzw Premium i one są droższe. Są też w mniejszych paczuszkach po 8- 1O szt np tak kupiłam van ejki (też tanio wychodziło) wcześniej na początku wrześnie jeszcze nie było tych po 2 kg.
Zresztą sprawdź ceny na czytniku to się zorientujesz bo ceny pokrętnie pokazane przynajmniej u nas.

To tyle Dorotka pozdrawiam
Cieszę się, że podoba Ci się u mnie. Na pewno pomysłów masz sporo, ale jak podkreślasz trzeba mieć czas na ich realizację. My matki, żony, kucharki, sprzątaczki, organizatorki wolnego czasu, tragarze zakupów i wreszcie ogrodniczki musimy swój czas dzielić na wszystkie te zajęcia. I te nasze ciągłe wybory co zrobić pierwsze, żeby też następnych zajęć nie zaniedbać.

O tulipanach czytałam, niestety do L dotarłam później i nie było już wyboru, kupiłam trochę w Biedronce i teraz się zastanawiam gdzie ja to wcisnę.
Zaczęłam już wycinać sporo roślin, czyli sezon na porządki jesienne u mnie też już otwarty. Wreszcie zostały przycięte tuje kulki, które nie były cięte od 2 lat. Z 3 ogromnymi kulami na pniu pożegnałam się bez żalu. Mąż mi wykopał, one zasłaniały dużą część rabat. Mam dużo planów do zrealizowania w ogrodzie,tylko tych sił za mało.

Pozdrawiam

Przerwa na kawę... 11:12, 24 wrz 2019

Do góry
A z innego tematu - nie mogę się pogodzić z poszatkowanymi przez opuchlaki i zjedzonymi przez ślimaki listkami. Zobaczcie jak wygląda u mnie w tym roku trzmielina i rodek. Co dziwne, jedzą tylko te 2 rośliny i jeszcze róże, na 2 rabatach frontowych od strony sąsiada z mniszkami. Rodek i trzmielina na innej rabacie jest cały. Wybredne są dziady. Nie chcę stosować chemii, ani granulek/żeli na ślimaki. Koty chodzą po ogrodzie. I jeża mam. Piwo działa wybiórczo i słabo. Może nie w tym miejscu jest lub nie ta marka . Zastanawiam się nad listwami miedzianymi na rancie rabat. Zauważyłam, że ślimaki mi zimują i składają jaja w korzeniach tuj a te mam na takiej lekko podwyższonej rabacie zakończonej gumową palisadą. Jakby je tam zatrzymać... może przejdą wtedy za jedzeniem w stronę sąsiada?
Tanie w wersji ogrodniczej nie są ale znalazłam tańsze taśmy miedziane u mnie w sklepie metalowym. Nie wiem tylko czy warto.
Czytam o doświadczeniach i są różne...

Druga sprawa - opuchlaki i wrotycz. U mnie go w okolicach nie widziałam. Chyba muszę zakupić suszony lub uśmiechnąć się do dziewczyn gdzie one zbierają. Bo widzę, że Łucja i Hania (ale do Lucy mam bliżej zbierają
Pytanie tylko czy napar, wywar czy wyciąg? Co lepsze?
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/423-zwalczanie-opuchlakow-w-ogrodzie

A tak koronkowo wyglądają moje 2 roślinki
Nowoczesny ogród ze skarpami 10:46, 24 wrz 2019

Do góry
Jeszcze Wam wrzucę zdjęcie jak tworzy się nowa skarpa tzw. geometryczna.
Znajduje się ona tuż przy schodach, w tle jest gabion z roślinami.

Nie było długo koncepcji na to miejsce, bo jest dosyć stromo, no ale jakaś opcja powstała. Nie chciałam typowej stromej skarpy, ani "schodów"..
Rabata jest w półcieniu (słońce tak do ok 15.30)

Wczoraj sadziliśmy w jednym trójkącie carexy, bo to już chyba ostatni dzwonek na sadzenie traw, są lekko przypalone bo długo stały w doniczkach.

Robię też przymiarkę z kulek cisowych do kolejnego trójkąta, tylko tutaj same kulki mogą łyso wyglądać, trzeba by je z czymś delikatnie połączyć..
Oczywiście dokupiłabym 2, 3 kule cisowe do tego trójkąta.
Jednak nie wiem jak cisy będą miały się na skarpie (???)

Część pod samym gabionem jest chyba najbardziej stroma i najbardziej w cieniu, zostawię ją do obsadzenia chyba na wiosnę, żeby dobrze przemyśleć co tam sadzić.. Nie chciałabym już tam raczej traw, bo już ich tak sporo w ogrodzie, że na wiosnę będę chodzić non stop z nożycami i przycinać Myślałam o czymś "leśnym", ale żeby nie gryzło się z pozostałymi gatunkami.

Wybaczcie brudną kostkę, no bo wiadomo tutaj się robi
Jeszcze wyściółkować carexy korą..

Tutaj jeszcze trzeba uzupełnić kamieni i to by było na tyle, więcej kamieni nie zaakceptuję

Doświadczalnia bylinowo-różana 09:47, 24 wrz 2019

Do góry
Anda napisał(a)

dzięki Ewcia za zdjęcia, jak zawsze napasłam oczy, a to powyżej ulubione
o gaurze i rutewce już się nie będę uzewnętrzniać, bo wiadomo - kocham
Nowoczesny ogród ze skarpami 09:47, 24 wrz 2019

Do góry
Skarpa przy wjeździe wyszła tak:

Cała skarpa oczywiście wyściółkowana kartonami
To tu- to tam- łopatkę mam ! 09:39, 24 wrz 2019

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Niby zbieram i podlewam, ale niezbyt systematycznie. Do osiągnięcia skuteczności i solidnego podlania całego ogrodu potrzebowałabym cysterny z sikawką. Konewka nie jestem w stanie zrobić tego skutecznie.Odrzuć te wyrzuty sumienia.

Ale ładne cytaty dostałam z odpowiedzią
No właśnie, już u kogoś pisałam, że żeby to skutecznie robić musiałabym lać cysternę wrotyczu co tydzień, z decisem też już zaliczyłam przygodę - jak uświadomiłam sobie, ile chemii wlałam w ziemię to mi się słabo zrobiło i odpuściłam. Muszę polubić falbanki na rodkach
Czuję się usprawiedliwona
Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 09:38, 24 wrz 2019

Do góry

Pozdrawiam znad jeziora Garda

Na zielonej... trawce :) 09:35, 24 wrz 2019

Do góry
I na koniec jeszcze jedna porcja kulek gdyby było mało

Doświadczalnia bylinowo-różana 09:32, 24 wrz 2019

Do góry
Anda napisał(a)
Gaura lindheimeri

[

Mistrzowski kadr
Na zielonej... trawce :) 09:31, 24 wrz 2019

Do góry

Na zielonej... trawce :) 09:30, 24 wrz 2019

Do góry

Na zielonej... trawce :) 09:26, 24 wrz 2019

Do góry

Na zielonej... trawce :) 09:25, 24 wrz 2019

Do góry

Na zielonej... trawce :) 09:23, 24 wrz 2019

Do góry

Na zielonej... trawce :) 09:21, 24 wrz 2019

Do góry

Na zielonej... trawce :) 09:19, 24 wrz 2019

Do góry

Na zielonej... trawce :) 09:17, 24 wrz 2019

Do góry

Na zielonej... trawce :) 09:15, 24 wrz 2019

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies