Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ptasi gaj 08:15, 11 lip 2023

Do góry
ewsyg napisał(a)
Elu, kupiłam w tym roku różę Madame Anisette i niedługo rozwinie pierwszy kwiat. Jestem jej bardzo ciekawa.
Bardzo lubię oczka wodne, a Ty masz takie, które wygląda na naturalny zbiornik. Cały ogród masz śliczny i zadbany.

Ewo dziękuję. Z porządkowaniem już jestem bliżej końca. Mam dużo cięcia które trzeba zrobić. Jeszcze przez rozdrabniarki w tym tygodniu przepuścić i finisz nic nie będę robiła.

Z róży będziesz zadowolona teraz z samego kwiatu za rok czy następny jak wypuści kilka pędów na końcu pędu po 10-15 kwiatu to będziesz wąchać co chwilę ma migdałowy zapach.
Ptasi gaj 08:03, 11 lip 2023

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Wszyskie ogrodniczki odpisaly o których dzisiaj myślałam na porannym spacerze z telefonem. Chodzę i myślę wstawiać fotki czy nie bo nikt specjalnie do mnie nie zagląda oprócz żelaznych ogrodniczek.

Danusiu bardzo się cieszę pewnie jeszcze zakwitną oby dwie bo to dopiero początki muszą się rozbujać.

Dla ciebie oczko moje o poranku

Bardzo kojący widok na oczko ! I te dęby podświetlone słonkiem.
Ptasi gaj 22:46, 10 lip 2023

Do góry

Te bambusy są ładne, ale jak mają być wysokie i wszędzie włazić to nie dobrze.

Tego co przyslalas jeszcze rośnie w donicy. Pewnie ma ciasno. Ciągle sie zastanawiałam gdzie go wysadzić aby mógł sobie swobodnie rosnąć. Jak piszesz tak to też się zastanowię czy sasiedce dalekiej nie sprezentować

Bambusy są różne. Sa odmiany ekspansywne, łażące i to nawet bardzo mocno. Trzeba wiedzieć co się sadzi, bo mogą zdominować ogród. Chociaż są specjalne bariery korzeniowe i można też odcinać rozłażące się kłącza.
Fargesia natomiast rosną wyłącznie kępowo.
Ogród w Klein Kottorz 15:53, 10 lip 2023

Do góry
To się cieszę. U mnie marzła i nie byłam z niej zadowolona.
Ma długi życiorys od początku mojej działki.
Jak byłam zielona w ogrodnictwie to ja każdej jesieni lub wiosny przecinałam na 10 cm od ziemi.
Tutaj na ogrodowisko dowiedziałam się że to pnaca róża. taki gamoń byłam.
Później jak już jej pozwoliłam rosnąć to mi marzła.

Opolskie zawsze cieplejsze.

U nas duża susza.
Działka w górach, wątki ogrodowe i poboczne ;) 23:34, 09 lip 2023

Do góry
Aniu wszystko obficie u ciebie rośnie. Jezyny pięknie owocują. Ja nastawiłam się na borówkę amerykańska i może za 2 tygodnie będzie zbiór.
Ogórki masz ładne u mnie dopiero zaczynają kwitnąć.
Paprykę pierwszy raz posadziłam i jestem mile zaskoczona jak dobrze kwitną i owocują.

Nie doczytałam to na tej górskiej działce masz te plony czy jeszcze gdzie indziej.

U nas też opóźnienie zimna i deszczowa wiosna była.
Za to teraz mamy ogromną suszę trawniki żółte jak nie podlane.

Pozdrawiam

Wilczy ogród 15:06, 09 lip 2023

Do góry

Werbena Hastata wygląda bardzo ładnie, wydaje mi się, że wśród traw będzie się pięknie prezentować.
Trojeść miałam kiedyś, niestety dałam jej kiepską miejscówkę i inne rośliny ją zagłuszyły zupełnie.
Wilczy ogród 11:23, 09 lip 2023

Do góry

Madziu przyszłam zobaczyć co u ciebie. Rzeczywiście wszystko zarosło, ale chwastów nie widać. Ja tam nie piele. Motyka przejadę wyschnie i leży.

Powiedz mi jak się ten kwiatek na pierwszej focie nazywa..pytam bo kiedyś miałam i chyba go nieopatrznie usunęła zeszłej wiosny jak pieliłam bo go nie widzę. Ma bardzo pomarańczowy kolor takie ostre lubię.
A na drugiej focie co to za kwiat.

Ja jestem obecnie na etapie przycinania też wywiozlam ,4 taczki. Cała jestem pokuta. Mam schowek pod przykryciem dosyć spory na tę zrzuty już prawie pełny a gdzie tu koniec sezonu.
Co mogę to wrzucam na kompost ale ciasno i tak jest.
Dzisiaj tylko podlewam mam różne mikstury będę mieszać z wodą i podlewać.
Bardzo sucho u nas.

Ela do fotek się chowają cwaniaki ,a jak idę na obchód ,to już widzę ile znowu do plewienia -tylko ,że za gorąco na takie prace -narazie działam tylko rano i to niezbyt długo ....w niektórych miejscach już mam taki busz ,że trzeba by pod rośliny wejśc ,żeby plewić -takie drobiazgi też motyką traktuję

ten pomarańczowy kwiatek to Trojeść bulwiasta lubię ją bardzo ,sieje się co prawda ,ale nie jakoś nachalnie -próbowałam siewki przenosić w inne miejsca i niestety padły ...jedynie siewki zostawione w miejscu wysiania się rosną i kwitną -trochę pózniej niż rodzice

a na drugiej focie to Werbena Hastata -wysiała mi się sama w red Baronie i narazie obserwuję ,czy mi się to podoba ,czy nie

ja dziś kończyłam sadzenie i sadzonkowanie kwiatów dostanych od Iwonki ,Gosi i Agani
niektóre sadziłam na rabaty ,ale większość dałam do małych doniczek ,postawiłam w cieniu -mam nadzieję ,że się przyjmą

dostałam od Iwonki czyścce Hummelo ,różne odmiany bodziszków ,hosty ,kocimiętki i gaury . ,Irysy od Gosi i od Agani liriope i żelezniaki
i zaczęłam poszerzanie ostatniej rabaty -mam nadzieję ,że po południu uda mi się to skończyć
Miłego dnia
Wilczy ogród 00:31, 09 lip 2023

Do góry

Magda przyszłam zobaczyć co u ciebie. Rzeczywiście wszystko zarosło, ale chwastów nie widać. Ja tam nie piele. Motyka przejadę wyschnie i leży.

Powiedz mi jak się ten kwiatek na pierwszej focie nazywa..pytam bo kiedyś miałam i chyba go nieopatrznie usunęła zeszłej wiosny jak pieliłam bo go nie widzę. Ma bardzo pomarańczowy kolor takie ostre lubię.
A na drugiej focie co to za kwiat.

Ja jestem obecnie na etapie przycinania też wywiozlam ,4 taczki. Cała jestem pokuta. Mam schowek pod przykryciem dosyć spory na tę zrzuty już prawie pełny a gdzie tu koniec sezonu.
Co mogę to wrzucam na kompost ale ciasno i tak jest.
Dzisiaj tylko podlewam mam różne mikstury będę mieszać z wodą i podlewać.
Bardzo sucho u nas.
Ogród w Klein Kottorz 00:11, 09 lip 2023

Do góry
Danusiu a powiedz czy róża która ci wysłałam się przyjęła u ciebie czy nie.
Bo ona taka marna trochę była.

Też kupię kilka róż w jesieni, tych co już mam i posadzę przynajmniej wiem że są zdrowe i ładne.

Np róża Oliwia zaczęła kwitnąć od połowy maja i jeszcze ma paki. Mam 3 sztuki każda w innym miejscu i teraz żałuję, że razem nie posadziłam. W każdym miejscu rośnie pięknie.
Ptasi gaj 23:59, 08 lip 2023

Do góry
daszum napisał(a)

Ty masz oko nie oczko
Ta różowa lilia kwitła mi w tamtym roku.

Elu podjęłam decyzję i pozbędę się moich bambusów.
Trochę mi szkoda, one przez kilka lat miały 40 cm wysokości i to mi odpowiadało.
Z roku na rok są co raz wyższe, teraz po przycięciu urosły na 1,4 m.
Do tego odrosty, które są wszędzie.

Te bambusy są ładne, ale jak mają być wysokie i wszędzie włazić to nie dobrze.

Tego co przyslalas jeszcze rośnie w donicy. Pewnie ma ciasno. Ciągle sie zastanawiałam gdzie go wysadzić aby mógł sobie swobodnie rosnąć. Jak piszesz tak to też się zastanowię czy sasiedce dalekiej nie sprezentować
Ptasi gaj 22:13, 08 lip 2023

Do góry

Danusiu bardzo się cieszę pewnie jeszcze zakwitną oby dwie bo to dopiero początki muszą się rozbujać.

Ty masz oko nie oczko
Ta różowa lilia kwitła mi w tamtym roku.

Elu podjęłam decyzję i pozbędę się moich bambusów.
Trochę mi szkoda, one przez kilka lat miały 40 cm wysokości i to mi odpowiadało.
Z roku na rok są co raz wyższe, teraz po przycięciu urosły na 1,4 m.
Do tego odrosty, które są wszędzie.
Ptasi gaj 15:22, 08 lip 2023

Do góry
Asia ona jest tak piękna, że bym nie sądziła obok niej żadnej róży. W nogi posadz jakaś bylinę.
Ma zdrowe błyszczące ciemnozielone liście.

U mnie obok 1,5 m rośnie Nowalis ( matowe liście) Jednak Nowalis nie zawsze dobrze kwitnie 2 lata temu miała tyle pędów i grona kwiatów. W zeszłym roku nie za bardzo. W tym roku trochę lepiej.
Madame to żelazna dama.

Jeszcze mi przyszło do głowy spójrz na róże Sunny Sky też ładna.

Pisze o tych różach bo te mam i są zdrowe i ładne. Może są ładniejsze po pytaj.
Ptasi gaj 14:13, 08 lip 2023

Do góry
Rojodziejowa napisał(a)
Elu… ja dalej o Madame Anisette. A jak szeroka rośnie? Masz jedną, czy kilka posadzone obok siebie?

To jest jedna róża. Chętnie kupiłabym jeszcze jedna, ale teraz nie mam miejsca. Może spróbuję ja zaszczepić jutro albo za tydzień. Ona jest dosyć droga.

W tej chwili wysoka ok 1 metra szer 50-60 cm to wszystko zależy ile pędów wypuści.

To jest róża wielkokwiatowa to nie krzaczasta gdzie pędy lecą w każdą stronę. Jest sztywna kwiaty się deszczu nie boją.

U mnie ona jest od 6-7 lat. Nigdy się na niej nie zawiodłam.
Kupuj i nie myśl o szerokości.

Gożdzikowa - wiejski ogród 14:05, 08 lip 2023

Do góry
gobasia napisał(a)
02 lipca

Poszłam zobaczyć Twój wątek ta moja to Gobasiowa jak się cieszę.
Co to znaczy chęć życia po takich perturbacjach i kwitnie.
Gożdzikowa - wiejski ogród 13:58, 08 lip 2023

Do góry
Basiu witam.

Co się dzieje. Daj znak.
Chyba u mnie twoja lilia wędrowniczka zakwitła. A już myślałam że nic z niej nie będzie. Jechala prawie 3 miesiące pamiętasz.

Nigdy takiej lilii nie sądziłam.

Ptasi gaj 13:51, 08 lip 2023

Do góry
CD róża Sunny Sky

Asprin

nN i asprin

Ptasi gaj 13:43, 08 lip 2023

Do góry
Gosialuk napisał(a)
Elu masz piękne róże, zostawiam swój zachwyt.

Przechodząc obok moich lilii przypomniałam sobie Gosiu o tobie. To ty mi uzmysłowiłam, że to przepiękne lilie Martagony

W zeszłym roku miały ponad 1,5 m w tym roku nawet 1 metra wysokosci

Tutaj pewnie Gobasiowa kwitnie bo takiej lilii nie sądziłam jechała do mnie prawie 3 m-ce. Wiem, że ja tutaj posadziłam. Ta w środku bialo-rozowa.
U góry róża Sunny Sky tutaj jej miejsce podpasowało.

Ptasi gaj 11:22, 08 lip 2023

Do góry
olciamanolcia napisał(a)
Elu pisałaś kiedyś u mnie ,że obcinasz lawendę po przekwitnięciu -nigdy tego nie robiłam bo się bojam , że nie zakwitnie ponownie..
Obcinasz ja do pewnej wysokości czy jak ?

Justyna tak aby łodygi nie sterczały, aby miały coś zielonego. Nie wiem jaka wysokość u ciebie ma ta lawenda, ale ciachnij tak aby wyglądały elegancko. Pewnie masz w środku nowe odrosty to będą kwitły.
Nigdy tak nie jest że możesz ciachnac nożycami wszystkie bo część młodych gałązek ma paczki kwiatowe.
Nie bój się tnij jak uważasz ty jesteś gospodynią swojego terenu....

Moje jeszcze kwitną bo później u mnie wszystko więc pewnie za ok 2 tygodnie. Na razie uporałam się z kocimiętkami.
Ptasi gaj 11:15, 08 lip 2023

Do góry
Makao napisał(a)
Ooo przegapiłabym fotki
Ta Madame Aniste wygląda jak Eustoma. Fajna jest.

Koleusy (brazylijska pokrzywa) kiedyś miałam. Ale nie mam cierpliwości by je zimą odnawiać i odnawiać by na lato móc wystawić na zewnątrz. Zrezygnowałam.

Aniu Madame dla ciebie. Jej żadna inna nie dorowna w tej klasie pięknym kwiatem i zapachem

Kolędy bardzo proste w przechowaniu.
Jesienią pobierasz obnóżki i wstawiasz do wody jak wypuszcza korzenie wsadzasz do donicy i przechowujesz na parapecie sobie powoli przez zimę rosną. Nawet później ok marca znowu możesz pobrać obnóżki i posadzić.
Mam dwa krzaki które mają po 70 cm wzdłuż i wszerz zrobię fotke. Jeden rośnie na balkonie a drugi pod ścianą na działce aby grad go nie pokiereszował.

Te co pokazałam są z siewu. Jesienią z nich pobiore gałązki. Nie będę się już bawiła w zasiewy.
Ptasi gaj 11:04, 08 lip 2023

Do góry
daszum napisał(a)
Elu ale Ci wszystko wielkie rośnie
Na moim piasku wszystko jest mniejsze np. róża Pirouette u mnie jest krzewem, a nie różą pnącą.

W ubiegłym roku dałaś mi 2 lilie wodne, posadziłam je w oddzielnych doniczkach. Jedna z nich się rozmnożyła i młoda urosła na półce w oczku, kwitła jednym kremowym kwiatem

Wszyskie ogrodniczki odpisaly o których dzisiaj myślałam na porannym spacerze z telefonem. Chodzę i myślę wstawiać fotki czy nie bo nikt specjalnie do mnie nie zagląda oprócz żelaznych ogrodniczek.

Wodospadzik z hostami

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies