Jednak bergenie to piękne rośliny. Wprost nie do uwierzenia że po zimie takie beznadziejne. W moich zostawiłam po 2 liście teraz piękne rozety. Też będę może w sobotę rozsadze niech rosną w każdym miejscu.
Ciemierniczki rosną.
U ciebie tak czysciutko wypielęgnowane. Pewnie siedzisz i pielusz na okrągło. U mnie to bałagan. Krzaki wysokie to nie widać.
Aniu weszłam a tu tyle nowości.
Wrotycz znam obok mojej działki pełno go rośnie. Robię gnojówkę,,ale ona tak śmierdzi, że zaraz wyjeżdżam.
Opuchlaka to trzeba tępić, można też wrotyczem, ale trzeba wiedzieć jak i kiedy grasuje, kiedy składa łobuz jaja. To regularna walki przez 2 lata.
Też kupiła ekstrakt z wrotyczu, ale na pędraki trawnik obsikać. Muszę poczytać czy tera to jeszcze jest sens.
Te deseczki ciekawostka. Napisz ile kupiłaś Tych desek.
U mnie bardzo róże pogryzione i rodki. Widzę też na bergenii i hortkach.
Monika wszystko mi się u ciebie podoba. Jak ta trawka o różowych kloskach się nazywa to rozplenica?
Juz ciemierniki u ciebie kwitną muszę i ja swoje podpatrzeć. U mnie to duże liście i tak mi szkoda je przyciąć bo trochę osłaniają ziemię. Duże są jak u dyni. Widzę, że się u mnie wysialy, ale siewek nie ruszam może wiosna.
Kurcze miałam wysiewy robić różnych byli i nic nie wysiałam. Upały mnie wykończą. Możesz sobotę wysieje trudno wzejdzie czy przezimuje włożę do goliaka.
Myślę, że w przyszłym roku możesz szmaragdom przyciąć czubki ok 10-15 cm nabiorą masy. Mam ok 100 szt - szmaragdów i ponad 200 brabantow i też od takich maluchów zaczynałam. Brabanty pod wpływem mokrego śniegu się nie wyginają, szmaragdy giętkie i potrafią się złamać.
W następnym wyrównać z najmniejszym.
Nie wiem kiedy je sądziłas nawiez je dolistne (nawóz rozpuścić i opryskać) nawozem jesiennym do Tui.
Mam sporo traw i od posadzenie ani razu ich nie nawozilam (ponad 10 lat)
Podlewanie im wystarcza. Nie każda trawa lubi nawożenie.
Jak znasz nazwy zobacz w jakich warunkach rosną.
Malowanie zostało przerwane. Temperatura ponad 30 stopni to nie temperatura do malowania. Trzeba czekać na 20-25 góra.
Ściany nagrzane i momentalnie wszystko zasychalo. Wychodzily pasy nie można było dobrze rozwalkowwc na ścianie.
Trudno poczekamy w sobotę powinno być dobrze.
Teraz już sąsiedzi za płotem, piękne widoki przysłonięte a z męzem staram się nie kłucić, zbyt głośno :-P
Co do nowoczesnego ogrodu to zależy co masz na myśli. Jaka jest definicja nowoczesnego ogrodu? Wiele typów ogrodów mi się podoba i wiele mogła bym mieć. Jedynie taki z roślinami pod linijkę gdzie najmniejszy chwast burzy ład i porządek jest nie dla mnie.
Czasem posieję jednoroczne, niestety często nie mogę się zabrać za popikowanie i męczą się w jednej doniczce. Najlepsze takie co się na rabatę sypnie i rosną :-D
Cynie też lubię, w poprzednim sezonie miałam cudną i mam jeszcze nasiona tyle że nie wysiałam. Sama nie wiem jak to się stało.
Oto i ona
Rudbekia to Cherry Brandy, podobno słabo zimuje. U mnie puki co jedną zimę za sobą. Wysiej bo warto, piękna jest i długo kwitnie.
Rodki to chyba wszystkie krótko kwitną szczególnie jak jest gorąco. On co roku kwitnie drugi raz czy taki jednorazowy wyskok?
Elu ja też wyrywam, gdzie zagłusza i jak koszę to jej nie omijam.
Chwasty rosną wszędzie. Ja staram się oplewić ile zdołam na wiosnę, jak jeszcze rośliny małe, a ziemia za mokra na jakieś kopanie. Potem to wyrywam to co przy brzegu, reszta raczej jest zagłuszona, zależy co rośnie. Nie ukrywam, że nasadzenia nie puszczające chwastów sobie bardzo chwalę. W lecie to głównie powój i skrzyp usuwam, bo tym to nic nie przeszkadza.
Ładne sa, ale ja nic nie mogę tam posadzić. Zajęły kawał miejsca. Na szczęście mają dużo zawiązanych kulek więc dżemy zrobię. Zresztą zupki też dobre z imbirem.
Chałupa z dala od sąsiadów ma same zalety. Też tak mam. Jak się kłócę z eM to mnie nie słychać. Ognisko pale też nikt nie psioczy. Jedynie wiatr nieraz hula.
Mam ogród prawie wiejski nie mogę mieć nowoczesnego bym się źle czuła z takim na wsi.
Dorii dużo masz kwiatów jednorocznych z siewu. Też kiedyś więcej siałam. Podobają mi się cynie. Widzę, że masz piękna wiśniowa rudbekie.
Mam nasiona nie zdążyłam ich wysiać w tym roku
Ta biała jeżówka to pewnie siewka. Wysiałam się z kolorowej a one zmieniają kolor.
Odnośnie rodka nie jestem z niego specjalnie zadowolona jeżeli chodzi o kwitnięcie krótko trzyma kwiaty.
Darowany więc niech rośnie. Za to ma bardzo ładny gęsty krzaczek i jest dekoracyjny.
W zeszłym roku kwitł drugi raz.
Może jutro podpatrze metke to napiszę jak się nazywa.