Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Aranżacja ogródka przy zabudowie bliźniaczej. 14:09, 29 kwi 2024

Do góry
Rojodziejowa napisał(a)
A nie chcesz pnącej różyczki?

Albo coś jadalnego - np aktinidia?

Albo wisterii, którą byś potem puściła górą i zwisałyby Ci takie piękne kwiaty?

Ooo pnąca różyczka byłaby cudowna Taka w jasnym kolorze, biała lub lekko różowa oraz koniecznie pachnąca. Masz jakąś sprawdzoną odmianę?
Co do wisterii to owszem myślałam tylko przeraziła mnie jej ekspansywność. Chciałabym mieć dostęp do lameli by móc je malować a w przyszłości dach będzie w formie rolety rzymskiej dlatego myślałam o powojniku, który można przyciąć na krótko. O różach pnących mało wiem więc nie wiem jak to wygląda z przycinaniem i ile takich sadzonek sadzi się na 1m

Byłam dziś w centrum ogrodniczym tyle pięknych roślin. 80% nawet nie znam.

Asiu co myślisz o amanogawie w tym miejscu?
Pytam bo ją masz u siebie w ogrodzie.

Parę postów wcześniej rozrysowałam kilka opcji rabat właśnie z tą wiśnią.
Wymarzony sielankowy ogród..... 13:38, 29 kwi 2024

Do góry
Tarcia dobrze piszesz byle żeby zdrowie było to będzie dobrze a roślinki no muszą sobie dać radę, szkoda ich bo wiadomo, ale cóż zrobić.
U mnie czosnki tak po przymrozku próbują fason trzymać.

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 13:28, 29 kwi 2024

Do góry
Pan Mirek działa

Własny Vengerberg 12:40, 29 kwi 2024

Do góry
Yenna napisał(a)

A na koniec obiecana zagadka.
Co to za roślina?

To rogownica, roślina okrywowa. Idealna do zwisania z murków i obsadzania skalniaków. Lubi ubogie, suche i słoneczne stanowisko. Zimą zanikają jej te srebrne listki, kwitnie zwykle w maju na biało.

Sporo prac udało Ci się wykonać.
Przy ścieżce 12:35, 29 kwi 2024

Do góry
vita napisał(a)

Zadoniczkowana jesteś w tej szklarni, a sałaty już spore. Zamontowałaś finalnie jakieś okno?
Własny Vengerberg 12:17, 29 kwi 2024

Do góry
Sobota upłynęłam nam pod znakiem trawnika. Powyznaczliśmy wszystkie linie rabat, zwertykulowaliśmy i zrobiliśmy aerację trawnika. Pierwsze takie zabiegi, więc zebrane sporo.

Magary Dramaty z Rabaty 12:09, 29 kwi 2024

Do góry
Magara napisał(a)

Zuza - espeszjaly for ju : paprotnik łuskowaty, nerecznica kuraty, paprotnik Clivicola, nerecznica Polydactyla I jeszcze rutewka dwuskrzydłowa Ankum
Clivicola mnie ujął/ujęła najbardziej, cudo. Chyba gdzieś miałam z tyłu głowy, wydaje mi się, że Jola-Joku ją pokazywała.

Jak się sprawdzi na pewno dokupię (o ile wcześniej nie kupię betoniarki )

Wychodzi na to, że na paprotkach wszelakich też się nie znam
Super zakupy, nie ma co betoniarki szukać.
Zieleń, drewno i antracyt 12:00, 29 kwi 2024

Do góry
Kasya napisał(a)
Patrzę na tego Makowieckiego
Ale mój chyba jednak inny ?
Nie mogę go zidentyfikować…

Twój bardziej niebieski się wydaje. Prawdę mówiąc przy tym jednym trochę się wahałam z nazwą, czy nie pomyliłam kolejności oznaczeń. Może wcale nie masz pomyłki. Niestety nie zrobiłam mu więcej zdjęć.
Malinowy zakątek 11:25, 29 kwi 2024

Do góry
Zobacz moje zmarzliny

Ogrod nad bajorkiem 10:07, 29 kwi 2024

Do góry
Popracowalam wczoraj, ledwo sie ruszam. Ale gorka z ziemia rozwieziona, rabata przekopana i odchwaszczona przygotowana do sadzenia, musi z niej tylko wyleciec kilka roslin, wczesniej to miejsce słuzylo za przechowalnik wiec widac posadzone rozne rosliny z przypadku. Na pewno wyleci tez grujecznik kolumnowy, szukam dla niego miejsca. Cos u mnie kolumnowe nie sprawdzaja sie, nie umiem ich skomponowac.

Posadzilam Golden Tuffety pod bukiem, obok bioty Franky Boy, pomiedzy dalam bodziszki, floksy rozłogowe, kukliki Album, Lemon Drops, Marmelade i Frills Pink. Na razie jeszcze mocno rozgrzebane ale sadze kawalkami.

Ambitnie zakladam, ze skoncze w tym tygodniu i zabiore sie za 2 mniejsze A potem bede odpoczywac. Komary juz tna, zadna przyjemnosc.

I zostanie mi na przyszly sezon ten kawalek przytarasowej, na ktorej obecnie lezy szmata, (od Golden Tuffetow dalej) plus rabata z tylu tez oszmacona i rabata z tylu przy ogrodzeniu. Cos tam juz posadzone ale musze odchwaszczyc i kore sypnac. Z 50 workow mi potrzeba.

I juz na sam koniec zajme sie "dziczą" przy ogrodzeniu od oczka. Na razie rosna tam klony, brzozy i buki i niech sobie rosna, nie planuje nic z nich przesadzac. Musze tylko miec pomysla jak zagospodarowac reszte. No i tam mocno uprzatnąć. Teraz ściele sie dywan konwalijki dwulistnej, cudna jest.
Malinowy zakątek 09:43, 29 kwi 2024

Do góry
Melduje że moje laurowiśnie padły całkowicie
zamiast nich aby osłonic sie troche od sasiadów dam powojniki puszczone na ogrodzeniu (ustalone z sasiadka )
poszukuje odmian które szybko rosna, nie trzeba ciac i nie przemarzna zastanawiałam sie nad odmiana Montana ale boje sie ze moze przemarznac.
kros z Was ma jakies doswiadczenia?

Ja ogolnie mam jeden gatunek powojnika i jest slixczny ale rosnie bardzo powoli i te ostatnie mrozu po -5 mu nie zaszkodzily
Aranżacja ogródka przy zabudowie bliźniaczej. 09:22, 29 kwi 2024

Do góry
A tu trzcinnik na mijankę z werbeną.Na lamelach myślałam aby puścić powojnik.

Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 08:19, 29 kwi 2024

Do góry

Klony

Puget pink, Dawida, mandżurski, esk sunset, palmowy, palmowy nn, polny, atropurpureum
I nieklon
Ogród prawie wymarzony … 07:56, 29 kwi 2024

Do góry
Dzięki Dziewczyny za pochwały ogrodu i tulipków ❤️♥️

Miłego ❤️

Zieleń, drewno i antracyt 06:59, 29 kwi 2024

Do góry
Patrzę na tego Makowieckiego
Ale mój chyba jednak inny ?
Nie mogę go zidentyfikować…
Zieleń, drewno i antracyt 06:54, 29 kwi 2024

Do góry
antracyt napisał(a)

Ten piękny i mam go
Magary Dramaty z Rabaty 00:01, 29 kwi 2024

Do góry
Ania-ajka - wiem, zaglądam do Ciebie na bieżąco, widziałam, czytałam Chyba śladu nie zostawiłam, no bo co tu mądrego powiedzieć w takiej sytuacji??? Teraz to pozostaje nam czekać.
Dziś obejrzałam film Marty Potoczek z Leniwej Niedzieli o ratowaniu roślin po przymrozkach. Mówiła o zasilaniu dolistnym i doglebowym. Zamówiłam trzy opakowania Goteo Regenerator, który polecała. Tyle mogę zrobić. I czekać.

Zuza - espeszjaly for ju : paprotnik łuskowaty, nerecznica kuraty, paprotnik Clivicola, nerecznica Polydactyla I jeszcze rutewka dwuskrzydłowa Ankum
Clivicola mnie ujął/ujęła najbardziej, cudo. Chyba gdzieś miałam z tyłu głowy, wydaje mi się, że Jola-Joku ją pokazywała.

Jak się sprawdzi na pewno dokupię (o ile wcześniej nie kupię betoniarki )

Haniu - też się staram omijać wzrokiem to co poległo, ale się nie da, za dużo tego Ruszyłam do prac, ale stoję w rozkroku i czuję niemoc
Odnośnie strat poprzymrozkowych - Marta Potoczek (już wyżej pisałam) bardzo obrazowo dziś mówiła, żeby tych roślin dotkniętych przymrozkiem nie ruszać. One i tak są w stresie jak po wypadku komunikacyjnym. Grzebanie w nich, cięcie etc. - spowoduje dodatkowy stres. Przekonała mnie. Poza oskubaniem grujecznika z suchych listków - do reszty nie podchodzę, będzie co będzie...

Basia - No jest głośno Żyją żaby, ptaki, owady. Dlatego staram się w siebie optymizm wtłoczyć i nie poddawać
Wizytówka - Ogród prawie wymarzony 23:22, 28 kwi 2024

Do góry
Wiosna 2024

I festiwal tulipanów ❤️♥️

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 23:04, 28 kwi 2024

Do góry
kasiek napisał(a)

Aguś to kolejna porcja ujęć dla Ciebie

Tego ujęcia jeszcze nie widziałam, Super! Dziękuję! Jest piękne
Anna i Ogród 2 22:09, 28 kwi 2024

Do góry
Basieksp napisał(a)

Pasuje ten trójkąt pozostałe rabaty też masz w liniach prostych, fajnie się to zgrywa Jest tak jak Juzia pisze, elegancko

Dzięki
Jestem szczęśliwa jak na nią patrzę. Na prawdę szczęśliwa. Poza tym w końcu rabata solidnie przygotowana tzn. we wrześniu wysiałam poplon a jak go przekopałam to późną jesienią nawieziony został obornik. Teraz jak kopię dołki to czuć pulchną ziemię i gródki obornika
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies