Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kraina spełnionych marzeń

Kraina spełnionych marzeń

MagdaLenka 21:33, 03 kwi 2025

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Pory niestety są rośliną jednoroczną. Sadzimy/siejemy je w gruncie wiosną. Odmiany letnie można zbierać już od końca lipca (takie jeszcze chudzinki), a odmiany zimowe są zjadliwe do początków wiosny w następnym sezonie. Początek kwietnia to ostatnie dni, kiedy taki por jest zjadliwy. Za chwilę zacznie wytwarzać się pęd kwiatowy. Por kwitnie podobnie do cebuli i ozdobnych czosnków w formie kuli na sztywnej łodydze. To, co jest w porze najsmaczniejsze, czyli biała i jasnozielona część zaczyna się w kwietniu robić łykowata, drewnieje, a często też wygniwa.
Swoje zimowe pory w marcu wykopałam z grządek, żeby zwolnić miejsce na nowe wysiewy. Zadołowałam je w w 3 dołkach. Nie są już takie sztywne jak w styczniu i lutym.

Dobrze wiedzieć.
Nie będzie mi żal pozbywać się ich, bo jakoś słabo u nas schodzą. Nawet do zupy przestałam dodawać.
anpi 23:47, 03 kwi 2025

I nie ma szans, by sąsiadka z czasem się namyśliła?
Ale w sumie, naprawdę dodałabyś sobie masę obowiązków

Ale masz pięknie zapączkowane lilaki. Ja w tym roku liczę na pierwsze kwitnienie Krasawicy Mosk...Ty chyba masz ich kilka?

Rzodkiewka obiecująca!
Ziemniaki będziesz sadziła w skrzyni, czy gdzieś więcej?
Pory u mnie idą oprócz tego ,że do wywarów warzywnych, to na zupę porowo - czubrycową i lubimy sałatkę z pora w półtalarki z jabłkiem tartym, kukurydzą i majonezem +śmietana lub jogurt i musztarda, sól, pieprz i odrobina cukru.
Juzia 10:57, 04 kwi 2025

Jaki jarmuż ładny!!! Aż szkoda by mi było go zrywać
Mi się nigdy taki dorodny nie udaje. Nie wiem czemu.
Gruszka_na_w... 21:28, 04 kwi 2025

MagdaLenka napisał(a)

Dobrze wiedzieć.
Nie będzie mi żal pozbywać się ich, bo jakoś słabo u nas schodzą. Nawet do zupy przestałam dodawać.

My bardzo lubimy zupę krem z porów. Bazą są przysmażone ziemniaki z cebulą. Potem dodaję pokrojone w plasterki dwa duże pory, trochę mrożonych liści selera i marchewkę. Zalewam wodą, dodaję przyprawy, a po 40 minutach gotowania całość miksuję. Dodaję 2-3 garstki mrożonego zielonego groszku. Na koniec, już na talerzu, dosypuję garstkę groszku ptysiowego i natki pietruszki. Ślinka mi pociekła. Jutro ją ugotuję.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gosialuk 22:02, 04 kwi 2025

Baza z ziemniaków, to ugotowane ziemniaki np z wczoraj i podsmażone z cebulką? Dopytuję, bo mam ochotę wypróbować przepis.
Dobry kotek - przypilnował pani poletko. A jak czyściutko.
MagdaLenka 22:55, 04 kwi 2025

Haniu, dzięki za przepis. Sprawdzę, czy te moje pory jeszcze nadają się do spożycia i zrobię zupę krem, jeśli sprawdzian wypadnie pomyślnie.
MagdaLenka 11:40, 05 kwi 2025

Przez kilka ostatnich ciepłych dni wszystko błyskawicznie się rozwinęło. Pewnie z dzisiejszym przymrozkiem skończy się to eldorado.

MagdaLenka 11:42, 05 kwi 2025

Magnolia niestety raczej nie zdąży z kwitnieniem, choć jest nadzieja, że kilka pąków zupełnie nierozwiniętych przeczeka bezpiecznie przymrozki i ruszy w przyszłym tygodniu.

MagdaLenka 20:39, 05 kwi 2025

Białe szaleństwo dotarło i do nas...

Ma nadzieję, że to ostatni raz tej wiosny.
ajka 20:59, 05 kwi 2025

Jaka okropna zima Śnieg chyba nie taki groźny jak mróz. U ciebie już wszystko pięknie rozwinięte. Oby ten zimny kwiecień im nie zaszkodził.

A jaka piękna rukola. Nigdy mi taka nie wyrosła. Z porem nigdy nie próbowałam. Koniecznie muszę spróbować.