Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Kontonaogrod 15:17, 05 kwi 2025

Czereśnia. Dopiero startuje, lepiej niech przystopuje bo jak będą mrozy to owoców nie będzie

Kontonaogrod 15:30, 05 kwi 2025

Jej! Rzodkiewki za jakiś tydzień może będą, w tunelu

LIDKA 18:25, 05 kwi 2025

Ciemierniczki wsadzone do doniczek. Jak troche podrosna to je w rabaty wsadze.

Czy na mrozik w nocy je schować?
LIDKA 18:27, 05 kwi 2025

Ładne bryłki masz. Z tymi kopanymi roślinami. Te sieweczki tez w fajnych bryłkach dostałam.
Masz najbardziej lepistą gline jaką znam. No może jeszcze u Uli z Ożankowego jest taka lepista.
Kontonaogrod 18:55, 05 kwi 2025

Glina ma dużo minusów ale też trochę plusów. Z wierzchu tam i tak jest nawieziona lepsza ziemia tzw humus tak że ten hehe

Okryłam hortensje bukietowa i jedna drzewiasta która ma paczki. I derenia pagodowego bo nie chciałabym go stracić a malutki jest i liście wypuścił już. Podlałam tunel. Rosliny na górce może pojadę jutro. Wszystko co sądziłam ostatnio wypadałoby podlać. Liczyłam na deszcz a tu nic z tego, tylko wiatr który wszystko wysusza.

Reszta niech sobie radzi. Śnieg sypał. Zimno jak w psiarni. Gdzie ta wiosna?
Kontonaogrod 20:17, 05 kwi 2025

Jakby ktoś chciał - ale osobiście - to mam nadmiar sadzonek sałaty, pak Choi i kapusty pekińskiej. Po tych mrozach wysadzę do gruntu - póki co są w tunelu.

Za dwa tygodnie będę opróżniać skrzynie w tunelu i sadzić pomidory - więc to zielsko musi wyemigrować
kami 07:46, 06 kwi 2025

Nie wiedziałam, że tarninę można kupić w sklepie. Może jakaś ona lepsza niż ta dziko rosnąca?
Po ile kupowałaś derenie?

Kolejne postępy widać. Ja sobie odpuściłam ten weekend ogrodowy, zimno, zmęczona jestem pracą, po pracy ręce już mi się wydłużają od zajęć. Praca zdalna pewnie rozwiązałaby problem czasu na dojazdy ale jest jak jest. Zimno u mnie dzisiaj. Wstałam o 5tej było zero, patrzę na termometr o 7mej jest -3. Okryłam wczoraj magnolię i derenia jadalnego bo mam małe drzewka. Ehhh

Nie za wcześnie na pomidory? w tamtym roku jakoś w maju były spore przymrozki
UlaB 08:04, 06 kwi 2025

Rzodkieweczki, mniam.
Kar, robisz pesto z lisci rzodkiewek? Z wlasnych najlepsze

U mnie aktualnie jest -6.
Patrze przez okno i to co widze nie wygląda na martwe ale to sie okaze gdy zrobi sie cieplej. Z drzew kwitnie mi tylko koju-no-mai w zacisznym kącie i zaczynają nigry - kwiaty nadal są. Potem przyjrze sie z bliska cebulowym i przylaszczkom. Na żywe wyglądają nawet prymule w donicy przy wejsciu, chociaz to akurat moze byc zludne. Bratki obok raczej powinny przetrwać -6.
Dzisiaj mam zamiar wyskoczyc na dzialke - na kamerach widze ze tam jeszcze bardziej bialo niż mam w domu. Tez mam tam mlodego derenia i swidosliwe - mam nadzieje ze przezyły. Zresztą te starsze krzaczki i drzewa też wolałabym by nie ucierpiały. Może jezioro im troche pomogło.
Kontonaogrod 08:48, 06 kwi 2025

Kami to moja ulubiona Szkolka a wcześniej nie wiedziałam że mają tarninę w sprzedaży (po 8 złotych wiec tanio). Nic teraz nie kosztuje 8 złotych. Taka sama rośnie dziko ale u nas inaczej niż przy drogach trudno spotkać, a nie chce owoców z drzew obok drogi. Mam miejsce posadzimy

Dereń kousa china girl 40 zł, pagodowy 50, z tym że to bardzo małe rośliny. No i ostatnie sztuki, cena czyni cuda więc wymiecione. Na szczęście kousa całkiem szybko rośnie. Pagodowy nie

U nas też zimnica. Wczoraj coś zrobiłam tylko dlatego że słońce wyszło na chwilę a zakupów mi się nie chciało wyciągać z auta. Więc tylko wykopałam kilka roślin żeby dopakowac samochód i pojechałam na górkę.

Pomidory zawsze sadzę w połowie kwietnia. Zwalniają wtedy, praktycznie nie rosną kolejne dwa tygodnie albo trzy, za to dostosowują się do chłodniejszych niż w domu warunków, ukorzeniają i potem w maju startują jak z bicza strzelił. No ale to trochę lepiej niż folia, pod tym warstwowym plastikiem jednak trochę cieplej. Jak w maju są przymrozki to tam jest lekko na plusie. Nawet włókniny nie wyciągałam rok temu bo nie było takiej potrzeby. Zobaczymy jak będzie w tym sezonie
Kontonaogrod 08:52, 06 kwi 2025

Ula nie pierwszy nie ostatni raz mamy przymrozki. Taki mamy klimat derenie i świdośliwy przeżyją nawet gdyby przymarzły.

Nie mam energii ani ochoty się martwić. Jak coś wypadnie to będzie miejsce na nowe już się namartwiłam w życiu, niczego to nie zmienia tylko wysysa z energii co ogarniesz i pamiętasz to zrobisz, reszta będzie jak będzie. U nas tylko parę płatków a ile na minusie było sprawdzę na termometrze po śniadaniu kwiecień plecień. Byle do maja

Rzodkiewkowego pesto nie robiłam, spróbuję, dzięki

Miłego działkowania

Ja pas, popikuje Ogorki i cukinie skiełkowanie w domu. Za zimno żeby coś robić na zewnątrz ewentualnie coś pograbie może.