Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "molinia"

Ogólne, ogrodnicze wskazówki w projektowaniu i realizacji ogrodów zamkn. 14:27, 08 sie 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Żeby odpowiedzieć na to pytanie napiszę książkę "jak komponować rośliny" - nie umiem odpowiedzieć w jednym poście.

Inspiruj się naturą i ogrodami wyglądającymi jak naturalne. Za dużo w tym zestawie masz tych roślin, będzie za duży bałagan. Twórz na zasadzie do ostróżek pasują ...

Do naparstnic pasują: https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/380-naparstnice-rosliny-z-charakterem

Do werbeny pasują ... https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/365-verbena-bonariensis-pieknosc-z-argentyny

Z suchołuski zrezygnuj.

Masz róże, astry, ostróżki, łubiny, lewkonie, runianki, lwie paszcze, werbenę patagońską, naparstnice, orliki, suchołuskę, ślaz, firletkę, dzwonki, szałwię trójbarwną, lawendę, kosmosy, maciejkę, pysznogłówkę, jeżówki, płomyki.

Pogrupuj tak: róże, naparstnice, orliki, floksy.

Łubiny są tak okazałe że same wystarczą. Ale jak się uprzesz to: https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/373-lubiny-wyniosle-ale-swojskie

Świetnie się komponują z roślinami typowymi dla ogrodów wiejskich. Jako towarzystwo polecam kompozycje z makami i piwoniami, jarzmiankami, czosnkami, żeleźniakami, ostróżkami, liśćmi host, wilczomleczami, ogórecznikami, żurawkami. Z trawami także można tworzyć ciekawe zestawienia.

Lewkonie nie warto, lwie paszcze do wiejskiego ogródka wraz ze ślazem, szałwią trójbarwną, maciejką, astrami - to nie są kwiaty na bylinowaą rabatę..

Pysznogłówka - Towarzystwem dla niej mogą być Astrantia, Persicaria, Veronicastrum virginicum, Agastache, Geranium, Phlox, Sidalcea, Thalictrum, Nepeta, Echinacea, Aconitum, Helenium, Delphinium, ozdobne trawy np. Calamagrostis, Molinia.

Lawenda z werbeną i różami plus trawy.

super wpis! do wydruku przy komponowaniu rabat. jedno pytanko tylko czy te kompozycje sa juz dopasowane pod wzgledem róznych terminów kwitnienia?
Ogródek Iwony 23:18, 03 sie 2015

Do góry
Mirka napisał(a)
A co do brzóz to zajrzyj do mnie proszę ☺

Mirko, zajrzałam, doradziłam, jak umiałam i wykorzystałam obrazy z ogrodu Ewy
Mirko, u mnie na stronie 860 jest fotka spod brzóz z ogrodu, który odwiedziłam podczas urlopu. U mnie pod brzozą też będę chciała wykorzystać te nasadzenia, ale w mniejszej ilości, bo obszar mniejszy.
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/93/931124/original.jpg
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/93/931126/original.jpg
Rabatka brzozowa mnie bardzo urzekła.
Czyli pod brzozami fajnie sobie radziły:
hosty
bergenia
runianka
żurawki dla koloru
rozplenica
miskant Variegatus
hortensje

z przodu jest obwódka z bukszpanu i cyprysik groszkowy aurera nana
Potem po lewej chyba jakaś molinia (nie pamiętam), po prawej FC rozkłada się po ziemi, za nim pas runianki jako wypełnienie, bardziej z prawej pod brzozą pendulą różne hosty, a głębiej bergenia zimozielona.
Głębiej bordowe wyższe żurawki, rozplenice, a w plecach anabelki
Z lewej jałowiec płożący, przed nim klon, a głębiej Miskant Variegatus. Całość stanowi cudowna kompozycja. Te anabelki w tle brzóz - to uważam strzał w dziesiątkę.
Ta sama rabata z daleka bije po oczach:
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/93/931155/original.jpg
Z prawej strony obwódki bukszpanowej widać tawułkę ciętą na kulki. Wygląda wszystko tak świetnie, że kawę zażyczyłam sobie piś na tarasie

Pomysł wart skopiowania chociaż w części

Mirkowy ogród (początki) 23:15, 03 sie 2015

Do góry
Mirko, u mnie na stronie 860 jest fotka spod brzóz z ogrodu, który odwiedziłam podczas urlopu. U mnie pod brzozą też będę chciała wykorzystać te nasadzenia, ale w mniejszej ilości, bo obszar mniejszy.
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/93/931124/original.jpg
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/93/931126/original.jpg
Rabatka brzozowa mnie bardzo urzekła.
Czyli pod brzozami fajnie sobie radziły:
hosty
bergenia
runianka
żurawki dla koloru
rozplenica
hortensje

z przodu jest obwódka z bukszpanu i cyprysik groszkowy aurera nana
Potem po lewej chyba jakaś molinia (nie pamiętam), po prawej FC rozkłada się po ziemi, za nim pas runianki jako wypełnienie, bardziej z prawej pod brzozą pendulą różne hosty, a głębiej bergenia zimozielona.
Głębiej bordowe wyższe żurawki, rozplenice, a w plecach anabelki
Z lewej jałowiec płożący, przed nim klon, a głębiej Miskant Variegatus. Całość stanowi cudowna kompozycja. Te anabelki w tle brzóz - to uważam strzał w dziesiątkę.
Ta sama rabata z daleka bije po oczach:
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/93/931155/original.jpg
Z prawej strony obwódki bukszpanowej widać tawułkę ciętą na kulki. Wygląda wszystko tak świetnie, że kawę zażyczyłam sobie piś na tarasie

Pomysł wart skopiowania chociaż w części

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 12:21, 03 sie 2015

Do góry
eee_taam napisał(a)
Irenko kostrzewę Golden Tupe kupiłaś? też się nad nia zastanawiałam o kolor ma miły dla oka.

Owies jest super!!! ...ale ja jakoś nie bardzo te siwo-srebrne rośliny u chce

No kupiłam, dla koloru, nie wiem czy się sprawdzi, bo jeszcze wzięłam molinię, ona jest super, szybko rusza, nie idzie rozłogami, wielkość odpowiednia
tu usunęłąm kostrzewy, do koloru bukszpanu mi nie pasowała, oddałam Agnieszce wszystkie
przesadziłam tu żurawki i pomiędzy dam molinię
co do owsa, jest zimozielony i Alinka mówiła, że bezproblemowy, tylko teraz nie wiem, gdzie ma być

to molinia

tu zmian na żurawki, kule nie do końca cięte, może do końca sierpnia zdążę

tu usunęłam kostrzewy, mąż przyciął cisy, a ja przy okazji poprawiłam nasadzenia z irysami, oczyściłam liliowce i inne bzdety, jeszcze będą poprawiać
zostały 3 rabaty z cięciem cisów
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 11:32, 01 sie 2015

Do góry
07_Rene napisał(a)

Molinia na tym zdjęciu wygląda na strasznie wielką. Jak duża jest u Ciebie?
Hortensje piekne, szczególnie ta Twoja ulubiona

Nie jest strasznie wielka, ma tak między 30-40 cm, wyżej jest kwiatostan, nie rozłazi się, nie daje odnóg, jest strzelista, szybko rusza i jest niewymagająca same plusy, jak dla mnie
hortensje wszystkie lubię
teraz zachwycam się rozplenicą Rubrum, zaczynają się kotki
no i jak usunęłam jasnotę, chwasty zajęły jej miejsce mnóstwo plewienia
mam pełno siewek rozplenicy Black, dam niech tu rośnie, a jak urośnie przesadzę gdzieś
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 22:26, 30 lip 2015

Do góry
Milka napisał(a)

zamiast kostrzewy do bukszpanów dam chyba, bo nie jestem pewna do końca, molinie
nie trzeba skubac, szybko ruszają, choc kostrzewy się poprawiły

Molinia na tym zdjęciu wygląda na strasznie wielką. Jak duża jest u Ciebie?
Hortensje piekne, szczególnie ta Twoja ulubiona
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 10:48, 29 lip 2015

Do góry
Fajne spotkanko było i tyle znajomych twarzy
Cudownie wszystko ci kwitnie i przyrasta, kule bukszpanowe już u Ciebie giganty, wkrótce wybuchną kwiatami hortensje, kostrzewę wywalasz...molinia lepsza, szkoda, że kostrzewę i trzcinnika trzeba niestety odnawiać...mi zawsze na te czynności brakuje czasu, a czekanie na siewki mnie denerwuje, bo rabaty brzydko wyglądają...u nas mocno ogród podlało....a po burzy miskanty runęły, ale nie wszystkie gracki są silne i sztywne i Giganteus też
Ogródek Iwony 22:26, 24 lip 2015

Do góry
Iwonko, pytałaś u mnie co rośnie na brzegu rabaty różano-bylinowej. Jest tam lawenda, w tej chwili ma ścięte kwiaty, pomieszana z begonią drobnokwiatową. Lawendę tam przesadzałam z innej rabaty więc musiałam wkomponować ją pomiędzy begonie. Jeśli lawenda się przyjmie to w przyszłym roku będzie tylko lawenda.
Dyskusję o ciurkadełku i donicy przeczytałam i ciekawa jestem co postanowisz. A przy okazji obejrzałam foty ze spacerku po ogrodzie - mnie się już podoba a będzie jeszcze ładniej po kolejnych zmianach.
Molinia Cię zainspirowała? - to super bo to fajna bezproblemowa trawka.
Moja codzienność - ogród Oli 16:10, 23 lip 2015

Do góry
nawigatorka napisał(a)
A z czym Olu rosną te białe zwykle jeżówki pod drzewem?

tam są Coconut Lime + molinia Variegata
Ogródek w którym klon osłupiał:) 13:24, 23 lip 2015

Do góry
Juzia napisał(a)
No i ładnie...tylko traw więcej!

To może wykopię te trzy śmiałki co mam po drugiej stronie przy płocie? Molinia podobno znosi półcień, a o śmiałkach czytałam, że lubią słońce, a tu jest południowa strona.
Buszując w zbożu i kukurydzy:) 15:36, 21 lip 2015

Do góry
07_Rene napisał(a)

Ja rozlenice kupowałam u nas na targu po 3zł więc nie wiem jaka będzie. Na razie to ich drugi sezon, więc nie są zbyt wielkie.

Ale molinia jest super.

10 lipca...

A dzisiaj już większa. Jak chcesz to mogę wieczorem obfocić...

Rozplenice za 3zl gadaj kiedy ten targ. Mialabym 5szt w cenie mojej jednej, dodał ze kupiłam 15szt.
Buszując w zbożu i kukurydzy:) 15:18, 21 lip 2015

Do góry
Juzia napisał(a)
A to jakaś mała rozplenica???

Szukam trawy średniej wielkości....do róż coś...

Ja rozlenice kupowałam u nas na targu po 3zł więc nie wiem jaka będzie. Na razie to ich drugi sezon, więc nie są zbyt wielkie.

Ale molinia jest super.

10 lipca...

A dzisiaj już większa. Jak chcesz to mogę wieczorem obfocić...

Buszując w zbożu i kukurydzy:) 15:06, 21 lip 2015

Do góry
Juzia napisał(a)

A co to za trawka????

Chyba pytasz o rozplenice
Mam dwie obok hortensji, a za nią molinia variegata. Tu z innej perspektywy.

Powoli klaruje mi sie koncepcja na jesienne przesadzanie
Ogródek w którym klon osłupiał:) 12:47, 21 lip 2015

Do góry
Juzia napisał(a)
A okno masz na jakiej wysokości??? Zmieści się pod nim ta molinia?
Możesz ją podzielić i posadzić pod oknem, a dookoła dać lawendę.

Sadzonka taka że dałoby się z niej zrobić najwyżej 2.

Pod oknem zobaczę jak będę robić tę rabatę, a chcę ją zrobić jak lawenda przekwitnie bo mi jej żal ruszać na razie. Więc na razie molinię zostawię w doniczce.
Ogródek w którym klon osłupiał:) 12:11, 21 lip 2015

Do góry
A okno masz na jakiej wysokości??? Zmieści się pod nim ta molinia?
Możesz ją podzielić i posadzić pod oknem, a dookoła dać lawendę.
Kiedyś będzie tu ogród 08:07, 21 lip 2015

Do góry
ZbigniewG napisał(a)

Ania zgadza się , jeszcze troszkę i pozapominam co gdzie rośnie zwłaszcza że przesadzałem i teraz mam lekką zagwozdkę
paprocie wstawiłem u siebie

Zbyszku z tych hortensji co mam rozróżniam tylko kilka charakterystycznych. Mam gdzieś spis reszty, tylko weź tu człowieku bądź mądry i zgadnij która jest która.
Za paprocie bardzo dziękuję.

Ivvvona napisał(a)
Ania, ta trawka o którą u mnie pytałaś to molinia odm. Variegata. Jest bezproblemowa, nie wymarza, nie rozsiewa się, jedynie wiosną ścinam na krótko. Pozdrawiam

Iwonko bardzo ci dziękuję, zapisałam. Cudownie ta trawka wygląda u ciebie nad oczkiem.
W ogródku Iwony 21:54, 20 lip 2015

Do góry
anka_ napisał(a)
Wspaniałe połączenie

Iwonko co to za trawa/turzyca? Świetnie wygląda przy oczku.

Ania, odpowiedziałam u Ciebie, ale tu też napiszę - to molinia (trzęślica modra)
Kiedyś będzie tu ogród 21:52, 20 lip 2015

Do góry
Ania, ta trawka o którą u mnie pytałaś to molinia odm. Variegata. Jest bezproblemowa, nie wymarza, nie rozsiewa się, jedynie wiosną ścinam na krótko. Pozdrawiam
Ogródek w którym klon osłupiał:) 19:41, 19 lip 2015

Do góry
Juzia napisał(a)
Ta hortensja w rogu to dobry pomysł...ale czemu chcesz zabierać tę co masz już posadzoną?
Dokup inną.Tam w rządku trzy inne, a tu w rogu inna.
W nogi hortensji jakieś trawki zielone lub lekko żółtawe, żeby zwisając zasłoniły tochę murek.

POd klonem nie żółto, tylko czerwono by się przydało... dla kontrastu. Po prawej coś co kolorystycznie będzie pasowało. A przy kamykach niskie trawki, żeby złagodzić linię oczka....ptasie łapki są niskie i kolorystycznie by pasiły

Pod klonem rosną 3 hakone tylko są małe i ich nie widać Dadzą efekt żółtawej "poduchy" pod klonem.
Po drugiej stronie oczka molinia brunera i mikro morze różowawych żurawek czyli podobnie jak na rysunku. Z przodu oczka podobają mi się namalowane żółte trawki - tak zrobię kupię żółty tatarak.
W Gąszczu u Tess 21:34, 16 lip 2015

Do góry
I tu też okaz jednoźdzbłowy.

To molinia. Jestem szczęśliwą posiadaczką 5 takich okazów.

A to The Beatles. Mam siedem zamorzonych egzemplarzy. A już sporo papu dostały.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies