Mirko, zajrzałam, doradziłam, jak umiałam i wykorzystałam obrazy z ogrodu Ewy
Mirko, u mnie na stronie 860 jest fotka spod brzóz z ogrodu, który odwiedziłam podczas urlopu. U mnie pod brzozą też będę chciała wykorzystać te nasadzenia, ale w mniejszej ilości, bo obszar mniejszy. https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/93/931124/original.jpg https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/93/931126/original.jpg
Rabatka brzozowa mnie bardzo urzekła.
Czyli pod brzozami fajnie sobie radziły:
hosty
bergenia
runianka
żurawki dla koloru
rozplenica
miskant Variegatus
hortensje
z przodu jest obwódka z bukszpanu i cyprysik groszkowy aurera nana
Potem po lewej chyba jakaś molinia (nie pamiętam), po prawej FC rozkłada się po ziemi, za nim pas runianki jako wypełnienie, bardziej z prawej pod brzozą pendulą różne hosty, a głębiej bergenia zimozielona.
Głębiej bordowe wyższe żurawki, rozplenice, a w plecach anabelki
Z lewej jałowiec płożący, przed nim klon, a głębiej Miskant Variegatus. Całość stanowi cudowna kompozycja. Te anabelki w tle brzóz - to uważam strzał w dziesiątkę.
Ta sama rabata z daleka bije po oczach: https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/93/931155/original.jpg
Z prawej strony obwódki bukszpanowej widać tawułkę ciętą na kulki. Wygląda wszystko tak świetnie, że kawę zażyczyłam sobie piś na tarasie
z przodu jest obwódka z bukszpanu i cyprysik groszkowy aurera nana
Potem po lewej chyba jakaś molinia (nie pamiętam), po prawej FC rozkłada się po ziemi, za nim pas runianki jako wypełnienie, bardziej z prawej pod brzozą pendulą różne hosty, a głębiej bergenia zimozielona.
Głębiej bordowe wyższe żurawki, rozplenice, a w plecach anabelki
Z lewej jałowiec płożący, przed nim klon, a głębiej Miskant Variegatus. Całość stanowi cudowna kompozycja. Te anabelki w tle brzóz - to uważam strzał w dziesiątkę.
Ta sama rabata z daleka bije po oczach: https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/93/931155/original.jpg
Z prawej strony obwódki bukszpanowej widać tawułkę ciętą na kulki. Wygląda wszystko tak świetnie, że kawę zażyczyłam sobie piś na tarasie
No kupiłam, dla koloru, nie wiem czy się sprawdzi, bo jeszcze wzięłam molinię, ona jest super, szybko rusza, nie idzie rozłogami, wielkość odpowiednia
tu usunęłąm kostrzewy, do koloru bukszpanu mi nie pasowała, oddałam Agnieszce wszystkie
przesadziłam tu żurawki i pomiędzy dam molinię
co do owsa, jest zimozielony i Alinka mówiła, że bezproblemowy, tylko teraz nie wiem, gdzie ma być
to molinia
tu zmian na żurawki, kule nie do końca cięte, może do końca sierpnia zdążę
tu usunęłam kostrzewy, mąż przyciął cisy, a ja przy okazji poprawiłam nasadzenia z irysami, oczyściłam liliowce i inne bzdety, jeszcze będą poprawiać
zostały 3 rabaty z cięciem cisów
Nie jest strasznie wielka, ma tak między 30-40 cm, wyżej jest kwiatostan, nie rozłazi się, nie daje odnóg, jest strzelista, szybko rusza i jest niewymagająca same plusy, jak dla mnie
hortensje wszystkie lubię
teraz zachwycam się rozplenicą Rubrum, zaczynają się kotki
no i jak usunęłam jasnotę, chwasty zajęły jej miejsce mnóstwo plewienia
mam pełno siewek rozplenicy Black, dam niech tu rośnie, a jak urośnie przesadzę gdzieś
Fajne spotkanko było i tyle znajomych twarzy
Cudownie wszystko ci kwitnie i przyrasta, kule bukszpanowe już u Ciebie giganty, wkrótce wybuchną kwiatami hortensje, kostrzewę wywalasz...molinia lepsza, szkoda, że kostrzewę i trzcinnika trzeba niestety odnawiać...mi zawsze na te czynności brakuje czasu, a czekanie na siewki mnie denerwuje, bo rabaty brzydko wyglądają...u nas mocno ogród podlało....a po burzy miskanty runęły, ale nie wszystkie gracki są silne i sztywne i Giganteus też
Iwonko, pytałaś u mnie co rośnie na brzegu rabaty różano-bylinowej. Jest tam lawenda, w tej chwili ma ścięte kwiaty, pomieszana z begonią drobnokwiatową. Lawendę tam przesadzałam z innej rabaty więc musiałam wkomponować ją pomiędzy begonie. Jeśli lawenda się przyjmie to w przyszłym roku będzie tylko lawenda.
Dyskusję o ciurkadełku i donicy przeczytałam i ciekawa jestem co postanowisz. A przy okazji obejrzałam foty ze spacerku po ogrodzie - mnie się już podoba a będzie jeszcze ładniej po kolejnych zmianach.
Molinia Cię zainspirowała? - to super bo to fajna bezproblemowa trawka.
To może wykopię te trzy śmiałki co mam po drugiej stronie przy płocie? Molinia podobno znosi półcień, a o śmiałkach czytałam, że lubią słońce, a tu jest południowa strona.
Sadzonka taka że dałoby się z niej zrobić najwyżej 2.
Pod oknem zobaczę jak będę robić tę rabatę, a chcę ją zrobić jak lawenda przekwitnie bo mi jej żal ruszać na razie. Więc na razie molinię zostawię w doniczce.
Zbyszku z tych hortensji co mam rozróżniam tylko kilka charakterystycznych. Mam gdzieś spis reszty, tylko weź tu człowieku bądź mądry i zgadnij która jest która.
Za paprocie bardzo dziękuję.
Iwonko bardzo ci dziękuję, zapisałam. Cudownie ta trawka wygląda u ciebie nad oczkiem.
Ania, ta trawka o którą u mnie pytałaś to molinia odm. Variegata. Jest bezproblemowa, nie wymarza, nie rozsiewa się, jedynie wiosną ścinam na krótko. Pozdrawiam
Pod klonem rosną 3 hakone tylko są małe i ich nie widać Dadzą efekt żółtawej "poduchy" pod klonem.
Po drugiej stronie oczka molinia brunera i mikro morze różowawych żurawek czyli podobnie jak na rysunku. Z przodu oczka podobają mi się namalowane żółte trawki - tak zrobię kupię żółty tatarak.