Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "skarpa"

Ogród z pergolą 08:03, 30 wrz 2016

Do góry
Przemyślałam

Wersja 1 jest prosta:

W miejsce ciemnozielonych kwadratów można dać albo ostrosłupy z cisów albo kulki(sześciany?) na pniu z trzmieliny. Wsio rawno.

Wersja 2 trudniejsza. Chciałam po prostu pociągnąć te pasy na drugą stronę

ale nie podoba mi się sam lewy górny róg, tam gdzie skarpa łączy się z rabatą podokienną.

No więc może tak:

te zielone kwadraty, to sześciany buksowe, strzyżone dokładnie tak samo jak bloki po prawej - poziomo i na tą samą wysokość. Pomiędzy nimi to samo co po prawej stronie, czyli albo same róże, albo róże ze stipami, szałwiami - czym tam będziesz podsadzała.
Od razu uprzedzam, że technicznie to będzie chyba dość trudne do wykonania, bo nie wiem, jak róże będą sobie radziły na skarpie. Trzeba też dobrze dobrać odmiany, żeby nie wystawały zbyt wysoko nad buksy.
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 10:14, 29 wrz 2016

Do góry
siakowa napisał(a)
ci powiem że ogrody ktre na poczatu mogą wydwać się ciężkie do okiełznania bo skarpa bo pochyło bo... ostatecznie zwykle ciekawiej wyglądają zwłaszcza jak się nimi zajmie odpowednia osoba

Parę odpowiednich osób myślę, ze tu zagląda, wiec z ich pomocą mam nadzieję, ze powstanie cos fajnego. Siaka o Tobie w tym momencie m.in. myślę
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 09:27, 29 wrz 2016

Do góry
Rojodziejowa napisał(a)
Kolejny kawałeczek mureczka

W sumie, to niepotrzebnie tak po skraweczku pokazuję. Powinnam rąbnąć od razu całość jak Leon. tyle że ja taki dzieciuch trochę jestem mentalnie co się każdą pierdołą cieszy
ci powiem że ogrody ktre na poczatu mogą wydwać się ciężkie do okiełznania bo skarpa bo pochyło bo... ostatecznie zwykle ciekawiej wyglądają zwłaszcza jak się nimi zajmie odpowednia osoba
Ogród z pergolą 11:28, 28 wrz 2016

Do góry
Rany... przeryłam się przez tę dyskusję.

Aniu, ja bym jednak zrównała skarpę, bo z nią same problemy (planowanie).

Donica betonowa wzdłuż boku tarasu albo mała skarpka.

A jeśli skarpa ma zostać, to kule chyba łatwiej niż kostki.

Co do przerabiania wszystkiego - mnie tez to czeka. Trudno. Za to potem będzie lepiej

A z riposty do teścia miałam ubaw. I wiesz co, ja to bym chyba właśnie tak odpowiedziała no zawsze można powiedzieć to mniej dosadnie
Teść zachowuje się tak, bo mu na to pozwalasz a ze się obrazi? To już zdecyduj co ważniejsze dla ciebie. Dla mnie moje samopoczucie

Będę śledzić postępy w planowaniu
Ogród wśród pól i wiatrów 21:26, 27 wrz 2016

Do góry
O akcja skarpa rozpoczęta... fajnie się zapowiada! i wrzosiki jednak są, myślę że będziesz z nich zadowolona. Pomysł z rozplenicą na skarpie też dobry.
Ogród z pergolą 14:45, 27 wrz 2016

Do góry
makadamia napisał(a)
Czy chodzi Wam o coś takiego:

Tylko zamiast szarego murka - cisy? Ale wtedy pomiędzy tarasem a cisami robi się taki dołek?

edit: skarpa, a potem równo nie będzie wyglądać dobrze - za słabo oddzielone.

Można by było podnieść teren dookoła tarasu, zrobić donice, i wtedy obok różanka, czyli chyba coś, o czym pomyślała Iwka i co ja narysowałam, ale w tym momencie chyba za bardzo nas ponosi wyobraźnia

Ewa chyba pisze o tym samym co masz w wersji obrazkowej
Jeśli ziemia ubrana byłaby tylko w części powstanie niewielka różnica terenów sądzę, że nie mająca znaczenia, ewentualnie można dołożyć palisadę ale dopiero jak Ani mąż będzie chętny do tych prac
Ogród z pergolą 14:19, 27 wrz 2016

Do góry
Czy chodzi Wam o coś takiego:

Tylko zamiast szarego murka - cisy? Ale wtedy pomiędzy tarasem a cisami robi się taki dołek?

edit: skarpa, a potem równo nie będzie wyglądać dobrze - za słabo oddzielone.

Można by było podnieść teren dookoła tarasu, zrobić donice, i wtedy obok różanka, czyli chyba coś, o czym pomyślała Iwka i co ja narysowałam, ale w tym momencie chyba za bardzo nas ponosi wyobraźnia

Ogród z pergolą 14:11, 27 wrz 2016

Do góry
kamila66 napisał(a)

Przy małych dzieciach to ryzyko nabicia guza ale pomysł bardzo dobry, może tylko ubrać ziemi częściowo aby rośliny wyszły ponad taras, aby stworzyć poczucie barierki, wtedy ta moja linia mogłaby się kończyć w miejscu rynny jak proponuje Ewa
upsss nie pomyślałam o guzach ale jak przytoczyłaś zdjęcie bez nasadzeń to właśnie sobie pomyślałam że skarpa może być skarpą a dalej na płasko a później przyszło mi do głowy wyrównanie wszystkiego
Ogród z pergolą 14:06, 27 wrz 2016

Do góry
iwka napisał(a)
Ania a ta skarpa to konieczność? nie da się tego wyrównać i posadzić np szpaler cisów przy tarasie?

Przy małych dzieciach to ryzyko nabicia guza ale pomysł bardzo dobry, może tylko ubrać ziemi częściowo aby rośliny wyszły ponad taras, aby stworzyć poczucie barierki, wtedy ta moja linia mogłaby się kończyć w miejscu rynny jak proponuje Ewa
Ogród z pergolą 13:52, 27 wrz 2016

Do góry
Ania a ta skarpa to konieczność? nie da się tego wyrównać i posadzić np szpaler cisów przy tarasie?
Ogród z pergolą 13:28, 27 wrz 2016

Do góry
makadamia napisał(a)

Cis wydaje mi się bezpieczniejszy pod tym względem ale wiadomo

Oba bloki powinny zachodzić na ten pasek pomiędzy oknami. Jeżeli kratka jest zrobiona co 1 metr, to wychodzi mi jeden blok trochę ponad 5 metrów, a drugi trochę poniżej 5 metrów.
Ja bym posadziła co 20 cm (trochę dłużej trzeba by czekać na efekt), to by dało 3 rzędy po c.a. 25 sztuk = 75 szt na jeden blok.

Od kiedy przeczytałam wątek Butterfly, która trawy i żurawki kupowała w setkach, to mnie nic nie wystraszy

Natomiast zaczęłam zastanawiać się nad wysokością tych bloków. Patrząc od strony trawnika pasowałoby, żeby ten z tyłu był trochę wyższy niż ten z przodu. I żeby oba były ciut wyżej niż róże. Tylko czy ta zróżnicowana wysokość dobrze będzie wyglądała od strony tarasu?

Dziewczyny! Pomogłybyście trochę zamiast ochać i achać Pomysły są, tylko potrzebny ktoś, kto powie, to się nie sprawdzi, a to trzeba zrobić tak i tak, żeby się sprawdziło.

Tojeść rozesłana? A ona nie potrzebuje cienia i wilgotnego stanowiska?
Ja właśnie testuję macierzankę jako zadarniacz na ścieżkę - na razie zapowiada się dobrze ale lepiej będę się mogła wypowiedzieć po zimie. I warunki na pewno będą jej u Ciebie odpowiadały. Tylko czy ona jest wystarczająco elegancka na tak eksponowane miejsce?

Kostki z cisa bardzo fajne. Tylko dobrze by było, żeby się po cztery zmieściły - odstępy powinny być na tyle duże, żeby się pomiędzy nimi jeszcze róże/byliny zmieściły.

Ciągle się tylko boję, że to ma być skarpa i te kostki będą rosły na różnych wysokościach. Czy to będzie dobrze wyglądało?

Helpunku!

tojeść cień na tej różance ma bo już tam jest i sobie radzi.
niewiem Asia..myślalam w nocy i te ilości bukszpanu mnie przerażają, może kostrzewa pumilo? tuje danica?niewiem sama..wiesz ze mną to jest tak ze stopniowo muszę aż takie zmiany ogarniać emocjonalnie pamiętam na początku roku gdy zakładałam różankę już mi Sebek proponował ściezkę to zupełnie mi nie lezała. teraz gdy widze ten pierdolnik to już mi Twój pomysł podpasił a może na wiosne skuszę się na Twoje bloki...
napewno posadzę róże tak aby bylo możliwe zrealizowanie Twojego pomysłu. jak zdąże w tym roku to położe płyty i oswoję się z tym widokiem. jak będzie źle to będe dalej zmieniać.
a w sprawie kostek to 4 raczej nie wejdą chyba że małe z 1 sadzonki. a wysokość i to ze skarpa no to przecież z blokami byłoby podobnie? poprostu będę je ciąć na równo, część sadzonek będzie z czasem niższa część wyższa.
dziękuję Ci ze wciąz Ci się chce główkować o mojej różance
chciałabys może moje tyly też jakoś po swojemu zaplanować?
Ogród z pergolą 08:45, 27 wrz 2016

Do góry
anna_t napisał(a)

wiem wypas konkretny tylko czy ja dam rade?właśnie dbać o to...cięcie, grzyby..

Cis wydaje mi się bezpieczniejszy pod tym względem ale wiadomo

anna_t napisał(a)
ile tego bukszpanu mialabym kupić? 70cm szer to sadząc co 15cm...6szt a na długość?
z 3m trzeba by bylo zrobić czyli 20 sadzonek. dobrze liczę? 240 bukszpanów
boję się cholera...

Oba bloki powinny zachodzić na ten pasek pomiędzy oknami. Jeżeli kratka jest zrobiona co 1 metr, to wychodzi mi jeden blok trochę ponad 5 metrów, a drugi trochę poniżej 5 metrów.
Ja bym posadziła co 20 cm (trochę dłużej trzeba by czekać na efekt), to by dało 3 rzędy po c.a. 25 sztuk = 75 szt na jeden blok.

Od kiedy przeczytałam wątek Butterfly, która trawy i żurawki kupowała w setkach, to mnie nic nie wystraszy

Natomiast zaczęłam zastanawiać się nad wysokością tych bloków. Patrząc od strony trawnika pasowałoby, żeby ten z tyłu był trochę wyższy niż ten z przodu. I żeby oba były ciut wyżej niż róże. Tylko czy ta zróżnicowana wysokość dobrze będzie wyglądała od strony tarasu?

Dziewczyny! Pomogłybyście trochę zamiast ochać i achać Pomysły są, tylko potrzebny ktoś, kto powie, to się nie sprawdzi, a to trzeba zrobić tak i tak, żeby się sprawdziło.

anna_t napisał(a)
piszesz że płyty niewiadomo w czym miałyby byc, a jakby je tojeść obrosła?wioska?
a co sądzisz o kostkach z cisa jak u Madżen
2 kostki na 6 róż i pomiędzy powtykana stipa?? znowu wioska?

Tojeść rozesłana? A ona nie potrzebuje cienia i wilgotnego stanowiska?
Ja właśnie testuję macierzankę jako zadarniacz na ścieżkę - na razie zapowiada się dobrze ale lepiej będę się mogła wypowiedzieć po zimie. I warunki na pewno będą jej u Ciebie odpowiadały. Tylko czy ona jest wystarczająco elegancka na tak eksponowane miejsce?

Kostki z cisa bardzo fajne. Tylko dobrze by było, żeby się po cztery zmieściły - odstępy powinny być na tyle duże, żeby się pomiędzy nimi jeszcze róże/byliny zmieściły.

Ciągle się tylko boję, że to ma być skarpa i te kostki będą rosły na różnych wysokościach. Czy to będzie dobrze wyglądało?

Helpunku!
Ogród wśród pól i wiatrów 22:40, 26 wrz 2016

Do góry
anbu napisał(a)
Skarpa super się zapowiada
A nazwę rozchodnika zapisałam, zauroczył mnie tak samo jak Alicję

No, skarpa powoli się zapełnia, choć pomysły mi się wykańczają a zima coraz bliżej.
A rozchodnik, tak jak pisałam - kompletnie bezobsługowy
Ogród wśród pól i wiatrów 08:47, 26 wrz 2016

Do góry
Skarpa super się zapowiada
A nazwę rozchodnika zapisałam, zauroczył mnie tak samo jak Alicję
Ogród wśród pól i wiatrów 20:36, 25 wrz 2016

Do góry
AnnaCh napisał(a)
Jola, werbena wymiata
Skarpa pięknie wygląda

Dzięki Anusia
Ogród wśród pól i wiatrów 20:28, 25 wrz 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)
Werbena z rozchodnikami super

Dzięki Mirelka

MirellaB napisał(a)
Jola ta skarpa jest na Twojej posesji czy przed tzn.przedpłocie?
Irga od góry, a co po środku będzie rosło?

Skarpa jest jak najbardziej na mojej posesji, mnie więcej w środku działki, zobacz tu:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2867-ogrod-wsrod-pol-i-wiatrow?page=2
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2867-ogrod-wsrod-pol-i-wiatrow?page=130
Stare zdjęcia, ale widać o co chodzi.

Co po środku będzie rosło nie wiem dokładnie

Na razie jest tak:
- irga na górze po całości,
- z jednej strony są wrzosy i wrzośce,
- za wrzosami jest poletko rozplenicy z rozchodnikiem matrona.

Plan na c.d.
- rozplenice poniżej irgi, po całości (mam swoje, wiec mogę wykorzystać),
- tawuła po całości na dole w formie zamykającego niskiego żywopłotka
(tak myślę, bo lubię tawuły, ale nikt się nie wypowiedział, czy ma to sens)

I tak zostaje jeszcze sporo miejsca w środku, ale wiadomo, wszystkiego na raz nie wsadzę.
Myślę też o bodziszkach. Tak czy inaczej sugestie mile widziane.
Ogród wśród pól i wiatrów 19:31, 25 wrz 2016

Do góry
Jola, werbena wymiata
Skarpa pięknie wygląda
Ogród wśród pól i wiatrów 16:52, 25 wrz 2016

Do góry
Jola ta skarpa jest na Twojej posesji czy przed tzn.przedpłocie?
Irga od góry, a co po środku będzie rosło?
Ogród wśród pól i wiatrów 08:49, 25 wrz 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Rabata boska! A skarpa elegancka

Dzięki Asia Do elegancji jeszcze skarpie daleko, ale motywacja zawsze w cenie Tak czy inaczej będę na bieżąco Twoją skarpę podglądać, może coś sobie jeszcze zgapię Obecnie etap: RAMY

Pozdrawiam niedzielnie hortensjowo
Ogród wśród pól i wiatrów 00:00, 25 wrz 2016

Do góry
Rabata boska!
A skarpa elegancka
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies