Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród Nety- moje marzenie

Ogród Nety- moje marzenie

Nett 23:35, 15 lis 2016

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Da się to zrobić, Tylko wtedy robisz tak jak Ola- oszukujesz wzrok i nie sadzisz żywopłotu w jednej linii, tylko tworzysz ekrany. Jej działka to też nie prostokąt.
Wyprowadzasz linie proste nie od płotu, tylko od budynku.
W geometrii jestem niezbyt mocna, bardziej pociągają mnie sentymentalizmy ogrodowe.
W przypadku wnętrz potrafię być konsekwentna, w przypadku ogrodu już trochę mniej.

Może masz rację. Ale ja nie umiałam tego zrobić. Za dużo tych krzywizn było. Płot po skosie, budynek pod skosem, ale nie równolegle do płotu, skarpa pod skosem. Plan jest dostosowany do planowania i trochę już obrócony, ale w rzeczywistości wyglądało to tak:
TeresaK 23:47, 15 lis 2016

Łauuuu.... Anetko, ale się u Ciebie dzieje. Trzeba koniecznie tu być, śledzić i wyciągać dla siebie wnioski. Dziewczyny nie mają z Tobą łatwo. Wbrew pozorom, wiesz czego chcesz. Oj, kibicuję. Może wtedy mnie będzie łatwiej
Gruszka_na_w... 23:53, 15 lis 2016

W tych trójkątach zastosować złudzenia optyczne (odpowiednim nasadzeniem roślin) Wykorzystać drzewa, ekrany
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Iwk4 23:59, 15 lis 2016

ren133 napisał(a)

Ja tak cos czuję ... ze z tym planowaniem calą zimę nam zejdzie

Ufff, dla mnie dobrze, bo zdążę nadrobić
Najbliższy tydzień albo dwa mam malowanie i dom odgruzowuję. Nie daję rady więcej. Przepraszam

Iwk4 00:05, 16 lis 2016

Co do pinów - połowa z nich jest z Ogrodowiska
Nasze ogrody, nasz klimat i też się nimi zachwycamy
AniMa 08:26, 16 lis 2016

Wchodzę na O do Ciebie i co ...78 postów...kiedy Wy to naprodukowałyście???? ide czytać
Nett 09:14, 16 lis 2016

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

W tych trójkątach zastosować złudzenia optyczne (odpowiednim nasadzeniem roślin) Wykorzystać drzewa, ekrany

Haniu już w tej chwili za późno na takie rozwiązanie. Jest już podjazd, ścieżki, skarpa, parę drzew, więc na pewno nie w tym kształcie. Można pomyślec czy dałoby się na tych miejscach, gdzie jeszcze nie ma utwardzonych powierzchni, gdzie mają być rabaty.

Ale zanim cokolwiek zmieniłabym, musiałabym mieć kompletny projekt nasadzeń, bo na jesieni zmieniłam na kółka i widze, ze było za szybko. Teraz morduje się z planem nasadzeń. Jakbym miała znowu zmieniać, to tylko pod konkrety.
Nett 09:14, 16 lis 2016

TeresaK napisał(a)
Łauuuu.... Anetko, ale się u Ciebie dzieje. Trzeba koniecznie tu być, śledzić i wyciągać dla siebie wnioski. Dziewczyny nie mają z Tobą łatwo. Wbrew pozorom, wiesz czego chcesz. Oj, kibicuję. Może wtedy mnie będzie łatwiej

No poszalałyśmy wczoraj
AnnaCh 09:15, 16 lis 2016

Przeczytałam dyskusję
Mało się znam, ale się wyypowiem, a co mi tam Ja uważam, że te fale i kółka bardziej u Ciebie pasują niż proste linie, ale ja to ja Wydaje mi się też, że w kółkach i falach jak najbardziej można utrzymać w ryzach ilość gatunków, sadząc wielkimi plamami lub szpalerami.
Nett 09:15, 16 lis 2016

Iwk4 napisał(a)
Co do pinów - połowa z nich jest z Ogrodowiska
Nasze ogrody, nasz klimat i też się nimi zachwycamy

Bo jak coś jest piękne, to trudno się tym nie zachwycać.