Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród Nety- moje marzenie

Ogród Nety- moje marzenie

Iwk4 11:54, 19 lis 2016

Do usług
Czytaj sobie spokojnie. Choćby i miesiąc ci to zajęło. Zima długa
Daj tylko znać, kiedy stres planowania cię opuści

natka098 15:56, 19 lis 2016

Oj Anetko masz sporo do przestudiowania Ja jak zwykle nocą się ujawniam choć dzis sobota to inaczej.
makadamia 18:14, 19 lis 2016

Fajnie kombinujecie dziewczyny.
Podoba mi się projekt Iwonki i nasadzenia Natki. Ławeczka też fajna, choć postawiłabym ją tyłem do ogrodzenia, żeby mieć z niej ładniejszy widok.

Nie pamiętam Nettko, jakiego miłorzęba masz, ale o ile to nie jest mariken, to chyba urośnie w duże drzewo - na graby tam raczej nie ma miejsca.
Nett 18:23, 19 lis 2016

Niestety nie wiem co to za miłorząb. Kupowany jako miłorząb Ale docelowo na pewno mały nie będzie. Na razie ma około 2 metry, po 6 latach.
Gruszka_na_w... 20:30, 19 lis 2016

Miłorzęby w czystym gatunku bardzo wolno rosną. Kilkunastoletnie egzemplarze dorastają do paru metrów (4-5). Graby fastigiata sadzi sie w odległości 3 m jeśli mają być prześwity i 2 m jeśli ma być ściana. Licząc od pnia. Natka- świetne rysunki!
Ławeczka fajnie by wygladąła między platanami- przodem do tarasu. Byłby kontakt wzrokowy, a jednocześnie ustronnie i w cieniu.
Żeby zlikwidować skos, graby chyba trzeba sadzić równolegle do linii rabaty.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Nett 20:37, 19 lis 2016

Oo, to tam na pewno nie ma tyle miejsca na graby. Od miłorzęba do platanów jest może 5 metrów.
Madzenka 22:56, 19 lis 2016

Ostre planowanie u Ciebie. Ja popieram proste linie rabat z oczywistych względów
Nett 23:04, 19 lis 2016

Madzenka napisał(a)
Ostre planowanie u Ciebie. Ja popieram proste linie rabat z oczywistych względów

Marzenko wychodzi na to, ze będą proste. Czy plan z poprzedniej strony według Ciebie jest ok, czy należałoby coś poprawić?

https://www.ogrodowisko.pl/watek/7146-ogrod-nety-moje-marzenie?page=212
TeresaK 23:23, 19 lis 2016

Ale czytam, że Ty też masz skarpę. Jak sobie z nią poradzilaś?
Czytam i już wiem. A te tony ziemi, które nawiozlaś.... Ale będziesz miała piękny ogród. Już widzę jak rośliny tu będą rosnąć
Nett 23:47, 19 lis 2016

TeresaK napisał(a)
Ale czytam, że Ty też masz skarpę. Jak sobie z nią poradzilaś?
Czytam i już wiem. A te tony ziemi, które nawiozlaś.... Ale będziesz miała piękny ogród. Już widzę jak rośliny tu będą rosnąć

Teresko, mam ogród na dwóch poziomach, skarpa kończy się 2m za domem. Pomimo ton ziemi, musieliśmy tak zrobić, bo potrzebowalibyśmy kolejnych 50 ciężarówek ziemi aby cały teten wyrównać, a wtedy wisielibyśmy w powietrzu w stosunku do drogi za domem. Nie chcieliśmy tak.

A co do ziemi.. zamawialiśmy ziemię z pola, myśląc że to będzie coś, w czym można sadzić rośliny, siać trawnik, a przyjechała ziemia z głębszych warstw, martwica, więc zasilamy ją obornikiem, kompostem, korą, mieszamy z czarnoziemiem i dopiero uzdatniamy. Na razie kiepsko rośnie, ale może w tym sezonie będzie już lepiej.