Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Podmiejski ogródek 09:25, 02 wrz 2019

Do góry
Tandem powiadasz?

Akurat mam materiał poglądowy do instruktażu

pierwsze zdjęcie było robione krótkim obiektywem z przesłoną 4, a drugie długim, z przesłoną 2,8

.

na drugim zdjęciu jest mniej widocznego tła i jest bardziej rozmyte niż na pierwszym.

Czyli, jeżeli mamy ładny ogród i chcemy go pokazać w całości, to używamy krótszego obiektywu i wyższych przesłon.
A jak mamy brzydkie tło, które chcemy ukryć (jak niżej podpisana), to wtedy używamy długich obiektywów i niskich przesłon.

I po kursie
Ogród bez reguł 08:23, 02 wrz 2019

Do góry
Myślę, że zdjęcia już są udane

Ja też nie kupuję tulipanów. Nie ogarniam ich po prostu. A dopóki rabaty w nieustającej rewolucji to po prostu nie ma sensu. Za to narcyzy - na potęgę

Krokusy ruby giant mam. Bardzo ładny kolor, wielkość kwiatu nie różni się znacząco od innych krokusów. Zakwitły później niż pozostałe ale to może dlatego, że dopiero je wsadzałam, a pozostałe mają już parę lat.
Ogród Małej Mi 2017 08:18, 02 wrz 2019

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Ten widoczek jest bajkowy bez względu na okoliczności i ograniczone pielenie, tak ogród wymaga sporo czasu. My jesteśmy całkiem skażeni i widzimy za dużo w ogrodzie do roboty niż sie powinno - no ale to taka pasja i już.
te kastry to tu mi się podobają widać że jest życie choć wiem że właśnie powinno być posadzone

no ale parocję dostrzegłam jeszcze jej nie mam bo stale szukam miejsca

u Ciebie fajnie tam góruje
Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 08:16, 02 wrz 2019

Do góry
Znowu mam rewolucję w ogrodzie .Muszę poprzenosić rośliny bo przestawiać mi będą płot.Zastanawiam się ile mi z tych roślin przeżyje zimę .?????

Część co się da przeniosę z bryła a co się nie da -----zobaczymy .

Buksów już nie ma ale boję się o hortki takie kwitnące muszę przenieść -----całą tą rabatę muszę oddać .
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 07:58, 02 wrz 2019

Do góry
Kasia_CS napisał(a)

jaki gąszcz!
Ogród zacząć czas. 07:39, 02 wrz 2019

Do góry
Marta, na początek jest ok. Jeżówki i trawy jeszcze kilka razy podzielisz, żeby zajęły całą przestrzeń i będzie dobrze.

A co do ziemi, to nie wiem, czy Ci to pomoże, ale wstawię zdjęcie jak to wyglądało, jak dwa lata temu zakładałam swoją rabatkę:
najpierw wywiozłam kilka taczek piachu,

potem przywiozłam kilka taczek mieszanki obornika, kompostu, drobnej kory, mączki i gliny (Toszka każe mówić: ciężkiej ziemi, ale ja wiem, co przekopywałam)

i na koniec przekopałam to z warstwą macierzystą

Jak widać, położyłam jeszcze rurę rozsączającą od rynny. Wolałabym jakąś o mniejszej średnicy ale taką miałam po wcześniejszych robotach. Zawilce japońskie znakomicie na tej rurze rosną
Ptasi gaj 07:23, 02 wrz 2019

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

A ty wiesz ile te moje siedzą w tym miejscu 5 lat. Już jedna wysadzilam z tamtad i też ledwo zipie na nowej miejscówce.
Bardzo mi się podobają ale straciłam nadzieje na lepszy przyrost.
Mam jedną która się ostała z 5 szt rośnie w słońcu, ale też początki były słabiutkie.

Jak widzę u Irenki te piękne hakomki to mi żal że u mnie takie biedne.

Np bardzo mi się podoba ,Imperata co z tego jak się wytrąca u mnie. Nie do wszystkich traw mam rękę.

To u mnie to samo. Kiedyś miałam hakonki. Najpierw w słońcu ale słabo rosły i przesadziłam w cień. Tam padły całkiem.
A tak mi się podobają.

Może spróbuję jeszcze raz z nimi bo mnie korci.

Skoro z rozplenicami po trzeciej próbie się udało to może i tu się w końcu uda.
System automatycznego nawadniania 07:18, 02 wrz 2019

Do góry
diamondzik napisał(a)

Kolega o takie roziwązanie pyta?

Bo ja właśnie testy robię na RainBird 3504 oraz Toro Mini 8. Jeżeli dolewa z lewej na prawą to nie widzę powodów dla którego to by miało nie działać.

IMO korzyść jest taka, że w razie chęci zmiany, dołożenia lub awarii nie zniszczę trawnika.

Hej.
Wodę masz z wodociągu czy ze studni?
Często ta ze studni jest mocno zażelaziona i zostawia brzydki osad na chodniku - niczym tego domyć nie idzie. Druga sprawa to jak ustawisz zraszacze o takiej porze, gdzie chodzą domownicy lub zwierzaki to będą mokrzy . Innych przeciwskazań nie widzę.
Moja działka na Dębowym Lesie 07:01, 02 wrz 2019

Do góry
Hibiskus bylinowy Midnight Marvel też wciąż kwitnie

amarantus od Ani -anpi

Moja działka na Dębowym Lesie 06:59, 02 wrz 2019

Do góry
kolejna chryzantemka zakwitła

floksy kwitną

Budjeje też

Moja działka na Dębowym Lesie 06:56, 02 wrz 2019

Do góry
No i mamy wrzesień.Jak na razie pogoda cudna.Trochę sucho.
Deszcze wciąż mnie mijają.
Moja córcia wczoraj się opalała.
a ja po łebkach trochę roślinki podłam na wieczór oczywiście,

Hortensja Bobo
Przerwa na kawę... 06:53, 02 wrz 2019

Do góry
inka74 napisał(a)
I ogrodnicze pomyłki. Jakiś czas temu kupiłam hortensję Pastel Green. Ale nie dawał mi spokoju kształt jej kwiatów. Jakiś taki za duży. W necie zdjęcia ograniczone do przebarwień. Na O odmiana niezbyt popularna. Dla przypomnienia oto owa sadzonka nazwana PG

Pytanie - która jest prawdziwa a która pomylona?

Skłaniam się ku tezie że ta pierwsza to Pinky Winky a ta druga to Pastel Green. Chyba, że znowu co innego...

Na Pinky Winky zbyt słaba różnica wybarwienia, przypomina mi to bardziej Pink Diamond
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 06:48, 02 wrz 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Piękne dalie
Ja tez je bardzo lubię.
A u ciebie jest ich bardzo dużo.Jest co podziwiać.
I nie tylko dalie
Podwórkowa rehabilitacja 06:42, 02 wrz 2019

Do góry
ryska napisał(a)
I teraz we wrzesień wchodzimy z przytupem lub z rozwianym włosem jak kto woli.

No pięknie w każdym calu
Zielony zakątek z Antonówką 06:05, 02 wrz 2019

Do góry
katel napisał(a)
Aniu dziś już na spokojnie dziękuję za zaproszenie do Twojego pięknego ogrodu - wstawiam kilka fotek które zrobiłam podczas odwiedzin.
Cudowne hosty, różne kolory, niektóre bardzo duże:

Same piękności
W moim małym ogródeczku - Dorota 06:01, 02 wrz 2019

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Miło mi, że mój ogródek Ci się podoba, ale przecież Twój też jest śliczny. Co to za czarny scenariusz przedstawiasz? Co tam poknociłaś z bananem? Miałaś tylko podlewać wodą po namoczonych bananach. Jak byś nie zrobiła i tak będzie dobrze.

Przepiękne widoczki.
Jezowkowo ba bogato i pięknie
Róże też masz śliczne
Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 05:52, 02 wrz 2019

Do góry
zawitka napisał(a)

Zadna trawa jeszcze u mnie nie kwitnie tylko Memori daje czadu.Nie bardzo widać jak jest piękna .

Nom, piękna jest
Cydalima perspectalis - ćma bukszpanowa 23:51, 01 wrz 2019

Do góry
Czy to ćma bukszpanowa?

Ogrodowy spektakl trwa ... 23:21, 01 wrz 2019

Do góry
Temat heliotropu mamy chyba opanowany,

czas na przegląd donic, begonie te ze słońca mi już wypadają i inne - żurawki mam w pogotowiu - jakoś teraz to je lubię - zwykle na wiosnę gdzieś w ogrodzie rośnie, pobieram sadzonki i na jesień gotowe

jutro wykopuję irysy w celu odmłodzenia i przy okazji posadzenia w innym miejscu

trochę w ostatnim czasie uzbierałam wszelkiego dobra bo troszkę się pospotykałam a to zwykle kończy się sadzonkami z ogrodu i czasem wizyta w szkółce.

Oczywiście są tez smakołyki
od Katki mam przepis na pasztet z cukini a od Agaty Lurowiśni nie mam przepisu na zupę krem paprykowy - będę mieć ? będę

Kończy się skwarne i upalne lato, za chwilę będzie zimniej i mam nadzieję deszczowo bo u mnie sucho bardzo.

Robi się mocno jesiennie, w ogrodzie kipią wszelkie kolory a astry szykują się do kwitnienia.Zaczyna się pracowita jesień w ogrodzie - chciałoby się.

Ogrodowy spektakl trwa ... 23:11, 01 wrz 2019

Do góry
Rench napisał(a)
Piękny masz ogród Miro, bardziej niż angielski
Heliotrop siałam czasem,ale jego trzeba wcześnie siać żeby w lecie już kwitł. Ostatnio kupuję gotowce, po majowych przymrozkach. Kwitną najlepiej w półcieniu i nie obsychają im tam liście. Od maja,aż do samych przymrozków. Te które ja siałam w marcu ,dopiero zawiązują pączki, nie wiem czy zdążą zakwitnąć jeszcze.
Dalie masz Prześliczne,moje w donicach eM uśmiercił podczas mojej nieobecności.
Tylko jedna w gruncie się ostała. Na drugi rok mam w planie wszystko do gruntu.
Widziałaś może dalię storczykową Pink Giraffe ?

Renia dzięki za komplementa - z angielskich ogrodów podglądam praktyki ogrodnicze które dla mnie sprowadzają się głównie do uprawy ziemi - banał ale ja jakoś stale mam z tym problem - właśnie pasuje się rozejrzeć za jakim dobrem

Dalię storczykowa jak piszesz zobaczyłam pierwszy raz w tym roku - jest inna i mnie nie doprowadziła do omdlenia - chyba bym ją na daliowisku nie sadziła a raczej gdzieś w rabaty wkomponowała - o może z jakąś rożą to tak

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies