Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Ogród z wilkiem zamkn. 07:14, 02 sie 2018

Do góry
Magleska napisał(a)
brzozowo-limkowa

Obłędnie mi się to połączenie podoba Ten miskant to Morning light?

Magleska napisał(a)

a teraz

Ale zmiana! Ile czasu minęło? Dwa lata? Pomyśl, co będzie wkrótce... Piękny busz. Ja przerabiam teraz rabaty i mimo pewnej wiedzy i tak wiem, że sadzę za gęsto, ale co tam , niech będzie busz
Moja ostoja 17:40, 01 sie 2018

Do góry
Urszulla napisał(a)

Mała Limka fajna. A przebarwia się tak szybko może z powodu lata bo wszystk szybko przekwita. U mnie napisałam o hortensji ale powtórzę, najdłużej białe to podobno Polar Bear.
Miałaś okazję być w tej szkółce w Kaniowie w sobotę czy na ryneczku robisz takie fajne zakupy.

Poczytam o Polar Bear. Zdaje się, że to właśnie ją miałam na oku w ubiegłym roku, a w końcu zdecydowałam się Little Lime.

Urszulko, byłam w Kaniowie, kupiłam wspomniany wyżej rozchodnik, jeden - licząc, że szybko się rozrośnie, jeżówkę i miskant Variegatus. Było bardzo dużo bylin, ale mój hamulcowy mnie powstrzymywał Ceny nie powalały, np Red Baron 10 zł. Mimo wszystko lepiej kupić tam niż w necie, bo masz możliwość wyboru.
Dzięki za namiary
Skąpana w słońcu 08:22, 01 sie 2018

Do góry
Ela (gierczusia) wprawne oko pedagoga od razu wyłapało nieprecyzyjny wpis. Chodziło mi o floksy.

Ula, no właśnie, Miskant już kwitnie. Lipiec to wspaniały miesiąc. Dokoła jest kolorowo, kwitnie dużo roślin.

Agnieszko (Napia) do mnie też przylatuje tylko jeden rodzaj fruczaka. Źle sformułowałam swój wpis i powstało zamieszanie.

Wspomnienie lipca.

Ogrodowe marzenie Mrokasi 20:50, 31 lip 2018

Do góry
Johanka77 napisał(a)
Ten miskant to Jak giganteus wygląda... z daleka.

Kasia, a co za krzewy masz na lewo od miskanta? Trzmielina?
Bo w sumie symetrycznie by mi tam pasowało powtórzenie tego jasniejszego krzewu.

Asia, Ty mnie nie strasz!!! To NIE MOŻE być giganteus!!!

Te jasne to właśnie derenie elegantissima . I o jego powtórzeniu po prawej pomyślałam .
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 20:01, 31 lip 2018

Do góry
Malgosik napisał(a)

Czy to dalie w takim niespotykanym kształcie?
Nieprzeciętne te Twoje rośliny. Nie ma takich w sklepach.
Co da radę w nogach ambrowca?
Tylko miskant mi rośnie, a kwiaty jakieś bym chciała. Słońce jest 1/3 dnia.

Tak to dalia z niemieckiego sklepu intern.
Myślę że dadzą radę floksy, Persicaria, sadziec, bodziszki, trybula leśna, nawet peonie. Piszę co mam na hidcotowej w bukszpanowym.
Ogrodowe marzenie Mrokasi 18:07, 31 lip 2018

Do góry

Bo w sumie symetrycznie by mi tam pasowało powtórzenie tego jasniejszego krzewu.
Ogrodowe marzenie Mrokasi 18:07, 31 lip 2018

Do góry

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 14:54, 31 lip 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Czy to dalie w takim niespotykanym kształcie?
Nieprzeciętne te Twoje rośliny. Nie ma takich w sklepach.
Co da radę w nogach ambrowca?
Tylko miskant mi rośnie, a kwiaty jakieś bym chciała. Słońce jest 1/3 dnia.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:41, 30 lip 2018

Do góry
Brzozowadziewczyna napisał(a)
Cześć Haniu, wpadłam Na chwilę na O. na kawkę pomiędzy wyjadową, u Ciebie zawsze najlepiej Czy wiesz, że ja nadal czytam Twój wątek z długopisem w reku? Podpowiedz mi, proszę, do czego można używać wiórów rogowych i kiedy? Pierwszy raz się z nimi spotykam. Czy jesienią można pod róże, czy nie bardzo, bo to spora dawka azotu?
Te wysokie trawy przy tarasie jak się zwą? No rzesz, pięknie masz!
Ach ta frontowa... Po nocach mi się śni.
Buziaki ślę.

Wiórki rogowe zawierają mikroelementy, pożyteczną florę bakteryjną, wpływają na rozluźnienie gleby. Azotu nie zawierają. Najlepiej je stosować w momencie przygotowania gleby do nasadzeń. Kiedy sadzi się róże warto sypnąć garść w dołek razem z obornikiem. Trzeba tylko pilnować, żeby korzenie nie miały bezpośredniego kontaktu z obornikiem.
Zaczęłam ich używać po lekturze bloga Kasi Bellingham

Trawy przy tarasie to głównie miskanty w odmianach. Te najwyższe to giganteusy. Musiałam ich użyć, bo nie było innej możliwości zrobienia szybkiej przesłony balkonu i tarasu sąsiada. Rosną tam też gracilismusy, miskant Kleine Fontane i rozplenice.

Na tym zdjęciu widać jak blisko jest ogrodzenie.

A front musi maskować nieużytki i betonowy trójnóg.

W ogródku emerytki 17:29, 30 lip 2018

Do góry
Właśnie przed chcę dosadzić Limelight, przy okazji dzięki za podanie nazwy niższej. A powodem dołowania jest zbyt duża wielkość rośliny, ma ok.180 cm wysokości i niewiele mniej szerokości, na zdjęciu tego nie widać.
To niski miskant Apache, ma ok. 70 cm wysokości, kupiłam w ubiegłym roku i zapomniałam zabezpieczyć przed zimą i nieźle dostał. Ale odrósł, na zdjęciu widać ile go ubyło, miał okrągłą kępę.
Ptasi gaj 16:04, 29 lip 2018

Do góry

Miskant menory w maju kupiony

Powojnik w donicy

Skąpana w słońcu 14:13, 26 lip 2018

Do góry
ewsyg napisał(a)

Miskant już kwitnie????
I polubiłam te ażurowe hortensje. U Ciebie jedna z ładniejszych. Ja mam jakieś 2 których nie znam nazwy bo były źle opisane a kupowałam jako Magical Candle.

Bylinowa łąka 09:11, 26 lip 2018

Do góry
Gosialuk napisał(a)
Miskant Memory 2 szt. Jeden miał być dla mamy, ale się rozmyśliła, więc pojedą do mnie oba.

A tu krwiściągi ze szkółki Kasi i Tomka z Radkowa. Ten niższy jest biały i kwitnie teraz, a ten wyższy różowy i w pąkach na razie. Spodobał mi się tam jeszcze krwiściąg taki bordowy, wysoki na 2 metry, z kwiatostanami jak krwiściąg lekarski, ale to byłaby już przesada, żeby ładować się z nim do pociągu.

A to ja w drodze do Radkowa. Za mną w oddali Szczeliniec.

Gosiu piekne widoki łaki. Piszesz ze kwitnje dzika marchew u mnie na pobliskiej lace pelno tego warzywa nawet mialam zrobic fote pozniej zapomnialam. Wyglada jak latajacy bialy dywan.

Kupilam tez w tym roku trawe memory to wysoka trawa bardzo silna z bialymi wiechami nie byla tak bujna jak u ciebie. Ale bardzo ladnie rosnie juz potrzebuje dosyc duzo wody wiec okryj ja oby przy niej ziemia nie wysychala.

Zobacze czy tak ladnie bedzie wygladala jak na obrazkach to przeciez hit zeszłego roku na targach w Wawie.

Widze, ze. Polatalas trocbe po gorach. Gory stolowe przepiekne bylam kilka razy ale bardzo bardzo temu. Namawiam eMa aby tam pojechac, ale on wygod y. Namiot to nje dla niego w schroniska tez. Tylko hotele i to z gwiazdkami mowi mosi wypoczac a nie cialo katowac.

Pozdrawiam

Odcienie zieleni 2 00:18, 26 lip 2018

Do góry
Efffa napisał(a)
Potrzebuję pomocy w sprawie tej rabaty,
Rabata jest od strony północnej, słońce tam nigdy nie dociera.
Wydaje mi się ona dość płaska, chciałabym tam coś dać wyższego, może miskant variegata ?, jakieś cisy cięte w słupy? Doradźcie coś:

Ta rabata jest piękna!
Odcienie zieleni 2 17:57, 25 lip 2018

Do góry
Potrzebuję pomocy w sprawie tej rabaty,
Rabata jest od strony północnej, słońce tam nigdy nie dociera.
Wydaje mi się ona dość płaska, chciałabym tam coś dać wyższego, może miskant variegata ?, jakieś cisy cięte w słupy? Doradźcie coś:

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 22:51, 23 lip 2018

Do góry
Stipa, śmiałek, hakone i miskant Ferner Ostern

Chwasty w trawniku 17:04, 22 lip 2018

Do góry
W zeszłym roku założyłam trawnik, walczyłam jak wielu z Was z chwastnicą, istną zmorą, w tym roku znalazłam tylko trzy chwastnice! Przy okazji chętnie odstąpię jedno opakowanie preparatu do zwalczania chwastnicy DICOMIL ROYAL ULTRA (w zamian za jakąś sadzonkę, np. ładną hortensję? Jakiś miskant? Za preparat płaciłam 18 CHF, ale nie chcę sprzedawać, tylko jakąś życzliwą wymianę. Szkoda, żeby środek się zmarnował, a jest naprawdę skuteczny i wystarczy na jakieś 150m2 intensywnego oprysku lub jeśli punktowo to ze 300m2.

W moim trawniku pojawiła się oczywiście koniczyna, mniszek, babka i inne, ale czekam na oprysk do przyszłego roku, czytałam gdzieś na forum, aby tego rodzaju opryski na dwuliścienne robić na dwuletnim trawniku. Utwierdźcie mnie w przekonaniu, że ten rok warto przeczekać i żyć po prostu z takimi chwastami w trawniku?

Anulajda w raju 16:21, 22 lip 2018

Do góry
Trawkowo
Miskant Punktchen

Gracki i Ferner Osten

Evergoldy
Ogród Basi 16:55, 20 lip 2018

Do góry
Na trzecim zdjęciu Miskant Gracilimus posadzony miesiąc temu.
Ogrodowe marzenie Mrokasi 23:17, 19 lip 2018

Do góry
mrokasia napisał(a)
Dziewczyny, przyszło mi do głowy by może wywalić żółtą pęcherznicę a w jej miejsce wsadzić coś innego. Tylko nie mam pomysłu co . Bo to musi być jakiś wysoki krzew ewentualnie małe, nisko rozgałęzione drzewko, ale takie max do 3-4 metrów, raczej kolumnowe w pokroju. Nie żółte. Najchętniej to bym tam wsadziła krzaczastego grujecznika ale one rosną dużo większe... Patrzyłam dziś na derenie kwieciste ale też do 8 metrów rosną... Macie jakieś pomysły?
Chodzi o róg tej rabaty:

Patrząc z perspektywy (dla mnie też nowej ) przypomniała mi się dewiza Andżeli. Trawy nadają rabatom lekkości.
Wysoką trawę bym tam dała.
Nie wiem, co u Ciebie dobrze rośnie, ale u mnie w rogu brzozowej rośnie miskant giganteus i teraz bardzo ładnie góruje nad całością.
Ja nie jetem zwolennikiem bordowych drzew na zielonych rabatach. A takze wciskaniu drzew w róg tuji. ALe to tylko mój gust i nie chcę narzucać.

Inną opcją może być duża biała hortensja. Bo ta obok to chyba niska.

Generalnie nie myślałaś o rozjaśnieniu tej rabaty?

P.S.
...hakuro nie kazali Ci wywalić?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies