Nie przypuszczałam, że hibiskusy są takie wrażliwe. Miałam chrapkę, ale już nie mam
Ile Ty masz pięknych kompozycji całe lato kwitną!!
A ja jeszcze muszę dopracować najbardziej słoneczną rabatę, na której w tym roku posadziłam jeżówki, bo teraz jest taka łysa, smutna
Coś mi nie wychodzi.
Piękna kompozycja na str. 943 - hortensja, floksy i chyba miskant ML, prawda?
I busz się zrobił taki ,że pewnie w przyszłym sezonie trzeba będzie rozsadzać
Ciekawa jestem tych Twoich rabatowych rewolucji ,bo altana wyszła świetnie
U mnie w szkółkach z rarytasów to tylko hakuro jest, migdałek i wierzba Iwa. ewentualnie szczepione katalpy i wiązy. Większość roślin zamawiałam przez neta- trzeba było kombinować, żeby zrealizować zamówienie w jednym miejscu. Koszty przesyłki czasem przewyższały koszt zamówienia.
Co do tej rabaty, to przyszły mi do głowy kolumnowe cisy (Fastigiata lub Wojtek)- dobrze współpracują z trawami. Jeśli zależy Ci na szybkim efekcie i się nie wzdrygasz, to można wykorzystać luźno wsadzone szmaragdy.
Fajnym akcentem jest też bardzo wolno rosnące niewielkie wielopniowe drzewko- wiąz polny Jacqueline Hillier. U mnie wygląda jak zielona kulka o średnicy 1 m. Rośnie w rogu budynku przy tarasie. Można go później podkrzesywać.
Do rozważenia lilak miniaturowy Palibin. Dorasta do 1-1,5 m. też tworzy kulisty kształt.
Karłowych bordowolistnych krzewuszek nie proponuję, bo one lubią wilgoć.
Haniu, zgodnie z zapowiedzią chwiałabym Cie kolejny raz wykorzystać Podrzuć proszę jakiś pomysł na krzew na słoneczną i niezbyt wilgotną rabatę. Rabata jakieś 5-6m długa, prosta, brakuje mi jakichś wyższych akcentów, rośnie tam (a przynajmniej się stara ) podzielony na 3 części miskant Silberspine, bordowe rozchodniki, różowe chryzantemy i fioletowy kosowiec. I w miejsce tego kłosowca potrzebuję jakieś wyższe 2-3 akcenty.
Czy ty wiesz, że jak myślałam nad tym bzem Tower Black, to było skolko godno a teraz na złość koło mnie nie ma? No granda normalnie...wrrr... ale czekam cierpliwie, znajdę go
Obłędnie mi się to połączenie podoba Ten miskant to Morning light?
Ale zmiana! Ile czasu minęło? Dwa lata? Pomyśl, co będzie wkrótce... Piękny busz. Ja przerabiam teraz rabaty i mimo pewnej wiedzy i tak wiem, że sadzę za gęsto, ale co tam , niech będzie busz
Poczytam o Polar Bear. Zdaje się, że to właśnie ją miałam na oku w ubiegłym roku, a w końcu zdecydowałam się Little Lime.
Urszulko, byłam w Kaniowie, kupiłam wspomniany wyżej rozchodnik, jeden - licząc, że szybko się rozrośnie, jeżówkę i miskant Variegatus. Było bardzo dużo bylin, ale mój hamulcowy mnie powstrzymywał Ceny nie powalały, np Red Baron 10 zł. Mimo wszystko lepiej kupić tam niż w necie, bo masz możliwość wyboru.
Dzięki za namiary
Tak to dalia z niemieckiego sklepu intern.
Myślę że dadzą radę floksy, Persicaria, sadziec, bodziszki, trybula leśna, nawet peonie. Piszę co mam na hidcotowej w bukszpanowym.
Czy to dalie w takim niespotykanym kształcie?
Nieprzeciętne te Twoje rośliny. Nie ma takich w sklepach.
Co da radę w nogach ambrowca?
Tylko miskant mi rośnie, a kwiaty jakieś bym chciała. Słońce jest 1/3 dnia.
Wiórki rogowe zawierają mikroelementy, pożyteczną florę bakteryjną, wpływają na rozluźnienie gleby. Azotu nie zawierają. Najlepiej je stosować w momencie przygotowania gleby do nasadzeń. Kiedy sadzi się róże warto sypnąć garść w dołek razem z obornikiem. Trzeba tylko pilnować, żeby korzenie nie miały bezpośredniego kontaktu z obornikiem.
Zaczęłam ich używać po lekturze bloga Kasi Bellingham
Trawy przy tarasie to głównie miskanty w odmianach. Te najwyższe to giganteusy. Musiałam ich użyć, bo nie było innej możliwości zrobienia szybkiej przesłony balkonu i tarasu sąsiada. Rosną tam też gracilismusy, miskant Kleine Fontane i rozplenice.
Na tym zdjęciu widać jak blisko jest ogrodzenie.
A front musi maskować nieużytki i betonowy trójnóg.
Właśnie przed chcę dosadzić Limelight, przy okazji dzięki za podanie nazwy niższej. A powodem dołowania jest zbyt duża wielkość rośliny, ma ok.180 cm wysokości i niewiele mniej szerokości, na zdjęciu tego nie widać.
To niski miskant Apache, ma ok. 70 cm wysokości, kupiłam w ubiegłym roku i zapomniałam zabezpieczyć przed zimą i nieźle dostał. Ale odrósł, na zdjęciu widać ile go ubyło, miał okrągłą kępę.
Potrzebuję pomocy w sprawie tej rabaty,
Rabata jest od strony północnej, słońce tam nigdy nie dociera.
Wydaje mi się ona dość płaska, chciałabym tam coś dać wyższego, może miskant variegata ?, jakieś cisy cięte w słupy? Doradźcie coś: