Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » W samym słońcu

W samym słońcu

sarenka 16:36, 05 wrz 2018

Będę miała dziś przekompostowany obornik i korę już mam. Zamówię dzisiaj siarkę, myślę że max 20 kg i tą mączkę bazaltowa też że 20 kg.jutro przekopie widłami to co mieć będę,a na resztę poczekam, raczej do piątku nie zdąży dojść.
Już się nie mogę doczekać.
Dziś nawet nie miałam kiedy iść do ogrodu. Może wymknę się na 10 minut spryskać topsinem rośliny...
A jutro...a jutro będę śpiewać: mam tę moooc! Szarpiąc się z widłami
malinia 17:22, 05 wrz 2018

u mnie takie same plany na najblizsze dni ;D hehehhe dziś M wrócił z pracy i pyta ...." masz tą siarkę ?;-D kopiemy " ;-D ze smutkiem odpowiedzialam że nie dziś bo jeszcze nie ma ;p ale co się odwlecze ;p....
sarenka 20:10, 05 wrz 2018

malinia napisał(a)
u mnie takie same plany na najblizsze dni ;D hehehhe dziś M wrócił z pracy i pyta ...." masz tą siarkę ?;-D kopiemy " ;-D ze smutkiem odpowiedzialam że nie dziś bo jeszcze nie ma ;p ale co się odwlecze ;p....

Jest na co czekać,co nie? Ciągle się dziwię jak to się zmienia co się lubiło kiedyś a teraz siarka... mączka....

Policzyłam,że potrzeba mi w sumie 15 hortensji sadzonych co metr bo część już mam swoich
malinia 20:14, 05 wrz 2018

To grubo jak 15 bedzie szpaler jak ta lala
sarenka 20:16, 05 wrz 2018

malinia napisał(a)
To grubo jak 15 bedzie szpaler jak ta lala
to na 2 szpalery. Jeden będzie z 9 sztuk a drugi w sumie z 15 lub 17 to zależy bo może zrobię przerwę bo będą dwie odmiany i muszę gdzieś upchnąć rośliny co już tam rosną
Toszka 20:19, 05 wrz 2018

Jakie hortki dosadzasz? Wydawało mi się, że widziałam u ciebie anabelki...
sarenka 21:17, 05 wrz 2018

Toszka napisał(a)
Jakie hortki dosadzasz? Wydawało mi się, że widziałam u ciebie anabelki...

Annabelle mam 5 sztuk i tyle zostawiam. Mam jeszcze 4 Limelight (3 sztuki z patyczków i jeszcze 2 Sundae fraise. Dokupić chce Limelight i he dam na tle tuj a Silver Dollar pod dom ( na szarym tle). Mam nadzieję, że będzie ok . A na wiosnę chce się wziąć za ukorzenianie obu odmian tak żeby już kolejne nasadzenie zrobić z własnej produkcji
sarenka 09:49, 06 wrz 2018

Taki plan mam mnirj więcej w głowie od jakiegoś czasu.
Red baron mało bo z roku na rok bym go dzieliła, a póki co planuje kupić.
Trawa pomiędzy odmianami żeby odsirlic- jest sens? Pewnie Miskant jakiś
Nie dopisałam, ale posadzilsbym jeszcze tulipany, jeżówki różowe.
Toszka 11:07, 06 wrz 2018

tulipany i jeżówki to bizuteria.

Z tą wystawą słoneczną to ta rabata najlepsza by była dla ogrodówek i różaneczników...wiesz?
Będziesz musiała pilnować tuje aby nie były wyższe niż 2,20 do max 2,50.
Będzie cień na 3/4 rabaty.

ale nie o tem

Pojedyncza trawa nie będzie dobrze wyglądać. Proponuję posadzić Mornning Light z 3-5 sztuk. Ten miskant zniesie zacienienie w przyszłości.

Potem rząd hortensji...i Red Baron będzie bez słońca Tak, czy siak będzie bez słońca, bo cała rabata jest dupką do niego odwrócona.
Wg planu jedyne rozsądne miejsce na niego to po prawej stronie tam gdzie zaznaczyłaś tawuły lub danica.

Rozchodniki w ogóle będą w cieniu...ale łatwo je przesadzić jak tuje urosną

Jakie tawuły chcesz?
sarenka 11:27, 06 wrz 2018

Toszka napisał(a)
tulipany i jeżówki to bizuteria.

Z tą wystawą słoneczną to ta rabata najlepsza by była dla ogrodówek i różaneczników...wiesz?
Będziesz musiała pilnować tuje aby nie były wyższe niż 2,20 do max 2,50.
Będzie cień na 3/4 rabaty.

ale nie o tem

Pojedyncza trawa nie będzie dobrze wyglądać. Proponuję posadzić Mornning Light z 3-5 sztuk. Ten miskant zniesie zacienienie w przyszłości.

Potem rząd hortensji...i Red Baron będzie bez słońca Tak, czy siak będzie bez słońca, bo cała rabata jest dupką do niego odwrócona.
Wg planu jedyne rozsądne miejsce na niego to po prawej stronie tam gdzie zaznaczyłaś tawuły lub danica.

Rozchodniki w ogóle będą w cieniu...ale łatwo je przesadzić jak tuje urosną

Jakie tawuły chcesz?

Tawuły już mam, nie wiem jakie to są, w sumie to jest ich 5-6 sztuk.

Rabata nie jest szeroka i nie zmieści mi się trawa między tujani a hortensjami :/ połowica moja nie daje zgody na zrobienie rabaty o większej szerokości, aktualnie to jakieś 220 czy 240 cm od podmurówki. Może kiedyś zmieni zdanie... A o dodatkowe 50-100 cm szerokości to nie ma opcji

Będa w przysLosci 1-2 rabaty w sloncu,nie cały dzień, ale długo, ale to nie w tym roku i nie w przyszłym raczej,więc gdzieś te rośliny muszę ulokować przynajmniej na pewien czas jeszcze mam tawułki Arendsa (?) 2- białe. Są też mała bukszpanu,ale to też tymczasowo upchne.

Idę kopać,zostało mi 40 min tylko