Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Między polem, a lasem.

Między polem, a lasem.

kawa8002 21:36, 30 sie 2018

Tuje Szmaragd, pewnie kopane.
Taki też miałam zamiar, żeby szerzej kopać.
Myślałam też o pomieszaniu hortensji, miskanta Kleine Fontane, Jeżówki Sweet Sixteen, jakiejś niskiej trawy i może własnie sumaka? Tylko, czy te rośliny lubią podobne warunki?
Toszka 21:53, 30 sie 2018

Jakie hortensje?

chcesz na mijankę sadzić - hortka, miskant hortka?

O sumaku milczę... bo to chwast straszny i rozłogi wypuszcza
Jeden w ogrodzie... jeszcze tak... dla radochy. ale szpaler...przepraszam cię, ale to inwazyjne drzewo, wypierające ostatnio nasze rodzime drzewa. To taki sam inwazyjny gatunek jak klon jesionolistny czy orzech włoski.

Fakt, na jesieni piękne bydle, ale mamy sporo pięknych polskich drzew i na dokładkę dających ptakom zimą pokarm, np. jarząby czy rajskie jabłonki.

Dlaczego ten sumak tak ci do głowy wpadł?
kawa8002 22:18, 30 sie 2018

Sumak, to moje drzewo dzieciństwa, jakoś sentyment mam do niego. Nie upieram się przy nim tutaj, ale gdzieś go chcę. Może w tym kole, gdzie teraz magnolie i bukszpany. Pomyślę o tym jutro
Myślałam tylko o tym, żeby może na tej ścianie północnej nie koniecznie drzewo zielone, raczej z innym kolorem liści, żeby przełamać.
Z tymi drzewami, to raczej nie taki ścisły szpaler. Tam jest około 27m długości od okręgu żwirowego do placu zabaw. Myślę o tym odcinku z ww nasadzeniami. Drzew - 5(?)

A jak byś radziła? Może tuje, rząd miskantów, rząd hortensji, potem jeżówki?
Hortensje pewnie te, które najbardziej się rozrastają (limki?)
Toszka 22:52, 30 sie 2018

Jesli chcesz sumaka (rozumiem argument) to na spokojnie znajdziemy mu miejsce. Przyjdzie na to czas, bo trzeba go będzie wkomponować kolorem i pokrojem w jakieś tło. Teraz ramami ogrodu zajmijmy się...oki?

Dobrze z drzewami zrozumiałyśmy się, że mają być co jakiś odcinek jako wyższy akcent. Popatrz na kolumnowy Jarząb 'Flanrock' AUTUMN SPIRE. Ładnie będzie odcinać się na tle szmaragdów. I jednocześnie będzie pasować do brzóz i dereni. No, chyba, ze inny znajdziesz i z innym kolorem owocków.

Limki zasłonią miskanta Kleine Fontane, bo limki wcale niskie nie są.

EDIT
jeszcze jedna rzecz
ta rabata, w przyszłości jak szmaragdy podrosną będzie cienistą rabatą, bo tuje osłonią południowe słońce.
Teraz rozumiesz dlaczego kiedyś prosiłam o zaznaczenie kierunków świata na mapce;D

kawa8002 23:01, 30 sie 2018

A czy ten jarząb nie wymarznie mi? Czytam właśnie, że on do 4 strefy daje radę. W "moim lesie" rosną jarzębiny, nawet kiedyś o nich myślałam. To pospolita jakaś.

Jeśli chodzi o hortensje, to nie znam się zupełnie. Niekoniecznie bym tylko chciała te zielonkowate. Może Pink Anabelle? A miskanty może tylko jako akcent koło drzew?
kawa8002 23:02, 30 sie 2018

Toszka napisał(a)
Jesli chcesz sumaka (rozumiem argument) to na spokojnie znajdziemy mu miejsce. Przyjdzie na to czas, bo trzeba go będzie wkomponować kolorem i pokrojem w jakieś tło. Teraz ramami ogrodu zajmijmy się...oki?

Dobrze z drzewami zrozumiałyśmy się, że mają być co jakiś odcinek jako wyższy akcent. Popatrz na kolumnowy Jarząb 'Flanrock' AUTUMN SPIRE. Ładnie będzie odcinać się na tle szmaragdów. I jednocześnie będzie pasować do brzóz i dereni. No, chyba, ze inny znajdziesz i z innym kolorem owocków.

Limki zasłonią miskanta Kleine Fontane, bo limki wcale niskie nie są.

EDIT
jeszcze jedna rzecz
ta rabata, w przyszłości jak szmaragdy podrosną będzie cienistą rabatą, bo tuje osłonią południowe słońce.
Teraz rozumiesz dlaczego kiedyś prosiłam o zaznaczenie kierunków świata na mapce;D

Ale zaznaczyłam, prawda?
Toszka 23:04, 30 sie 2018

Zaznaczyłaś i dzięki temu lokalizując rabatę znam wystawę słoneczną w przyszłości

Ten jarząb nie wymarznie...zwracam na to u ciebie uwagę

On taki inny niż pospolite jarząby (jarzębiny) i przy tym pięknie wybarwia się w suchą, słoneczną jesień. Kolor owoców tez nie jest pospolity, bo żółty.
kawa8002 23:05, 30 sie 2018

Toszka napisał(a)
Zaznaczyłaś i dzięki temu lokalizując rabatę znam wystawę słoneczną w przyszłości

uffff
Toszka 23:11, 30 sie 2018

Poprzedni post ma dopisek

Pink Anabell ma ciężkie kwiaty i po deszczach zachowuje się jak anabelki, czyli wykłada się-zwisa.

Możesz dać sekwencje - hortencje, miskanty, hortensje (mogą być też inne, a mogą być te same), dereń Ivory Halo. Sadzone po ...ile to tam było metrów?
kawa8002 23:14, 30 sie 2018

Toszka napisał(a)
Poprzedni post ma dopisek

Pink Anabell ma ciężkie kwiaty i po deszczach zachowuje się jak anabelki, czyli wykłada się-zwisa.

Możesz dać sekwencje - hortencje, miskanty, hortensje (mogą być też inne, a mogą być te same), dereń Ivory Halo. Sadzone po ...ile to tam było metrów?

ok 27