Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Okno na ogród

Okno na ogród

DorKa 10:15, 06 wrz 2018

Cześć Haniu, nadrabianie zaległości zaczęłam od Ciebie z czystego lenistwa Krótki wątek i od razu jestem na bieżąco
Nie będę oryginalna wychwalając garażową , jest cudna. Aż nazwa nie pasuje do niej ....taka zwyczajna W ogóle zastanawiam się dlaczego nie zostałaś w Naszych Ogrodach skoro gród już taki dojrzały i piękny ? Co Ty chcesz jeszcze projektować kobieto ?

W kwestii rozpoznawania traw to nie zgodzę się z Anią ,że gracek nie zakwita tak wcześnie. U mnie kwitną 2 od tygodnia Anomalie pogodowe w tym roku całkiem zaburzyły cykl rozwojowy roślin.

sarenka 10:53, 06 wrz 2018

HannaR napisał(a)
No to jak pokazałam moją rabatkę przy wjeździe do garażu powiem z czym mam problem.

Po przeciwnej stronie tej rabaty stoi dom, a przed nim rabata w kształcie prostokąta, ze ściętymi dwoma bokami (czyli wydłużony trapez). Od 3 lat próbuję ją zagospodarować, z mizernym skutkiem.

Nie wiem co by na niej dobrze wyglądało i pasowało do tego jest na przeciw niej.
Rabata garażowa (tak ją nazwijmy) jest dosyć bogata w gatunki. Dlatego na wprost niej powinno być spokojniej, żeby nie było chaosu. Ale niestety jest. Chaos i bałagan.

Oto co rośnie tam w tej chwili:

Hej. Właśnie czytam twoje wątek
Napiszesz mi co to za trawa? Długo rośnie u Ciebie? Zastanawiam się jaka ma wysokość docelową
Toszka 10:54, 06 wrz 2018

Dorka, tu Hanię mamy po sąsiedzku (dosłownie) i towarzysko
Wesoło jest

Z Grackami jest inny problem...to pomimo pozorów trudno dostępny miskant, często pod tą nazwą sprzedawane są inne miskanty. Dlaczego? Nie pytaj...trzeba by pospekulować
DorKa 11:51, 06 wrz 2018

Toszka napisał(a)
Dorka, tu Hanię mamy po sąsiedzku (dosłownie) i towarzysko
Wesoło jest

Z Grackami jest inny problem...to pomimo pozorów trudno dostępny miskant, często pod tą nazwą sprzedawane są inne miskanty. Dlaczego? Nie pytaj...trzeba by pospekulować

Dlaczego u mnie nie ma takich sąsiadek
o gracki nie pytam i nie wnikam. Ja kupiłam gracka i z tą świadomością będę trwać
polinka 11:56, 06 wrz 2018

DorKa napisał(a)
Cześć Haniu, nadrabianie zaległości zaczęłam od Ciebie z czystego lenistwa Krótki wątek i od razu jestem na bieżąco
Nie będę oryginalna wychwalając garażową , jest cudna. Aż nazwa nie pasuje do niej ....taka zwyczajna W ogóle zastanawiam się dlaczego nie zostałaś w Naszych Ogrodach skoro gród już taki dojrzały i piękny ? Co Ty chcesz jeszcze projektować kobieto ?

W kwestii rozpoznawania traw to nie zgodzę się z Anią ,że gracek nie zakwita tak wcześnie. U mnie kwitną 2 od tygodnia Anomalie pogodowe w tym roku całkiem zaburzyły cykl rozwojowy roślin.

Dorka, anomalie występują jak Gracilimus zakwitnie co się nie zdarza często w naszym klimacie. Jeśli teraz kwitnie miskant to nie Gracilimus. Mam 50 Gracilimusów i żaden jeszcze nawet nie myśli o zawiązywaniu kwiatostanów. Jesli zakwitnie to pażdziernik-nie wcześniej.
mrokasia 12:00, 06 wrz 2018

Tiaaaa, ja kupiłam 3 gracki i one obok gracków to nawet nie leżały... nie wiem co to za jedne
DorKa 12:04, 06 wrz 2018

polinka napisał(a)

Dorka, anomalie występują jak Gracilimus zakwitnie co się nie zdarza często w naszym klimacie. Jeśli teraz kwitnie miskant to nie Gracilimus. Mam 50 Gracilimusów i żaden jeszcze nawet nie myśli o zawiązywaniu kwiatostanów. Jesli zakwitnie to pażdziernik-nie wcześniej.

tego nie wiedziałam .... w takim razie co to za trawy sprzedawane jako gracki ? Bo wyglądają jak one.
DorKa 12:13, 06 wrz 2018

mrokasia napisał(a)
Tiaaaa, ja kupiłam 3 gracki i one obok gracków to nawet nie leżały... nie wiem co to za jedne

co za chamstwo tak zarabiać na niewiedzy kupującego.
mrokasia 12:18, 06 wrz 2018

DorKa napisał(a)

co za chamstwo tak zarabiać na niewiedzy kupującego.

wiesz, najgorsze jest dla mnie w takich sytuacjach, że nie wiadomo co z tego wyrośnie - trudno oszacować tempo wzrostu, pokrój, docelową wysokość i szerokość...te moje rosną w takich luźnych, rozwichrzonych kępach, nie wiem czy ich nie będę wywalać bo nie o taki efekt mi chodziło...
DorKa 12:51, 06 wrz 2018

mrokasia napisał(a)

wiesz, najgorsze jest dla mnie w takich sytuacjach, że nie wiadomo co z tego wyrośnie - trudno oszacować tempo wzrostu, pokrój, docelową wysokość i szerokość...te moje rosną w takich luźnych, rozwichrzonych kępach, nie wiem czy ich nie będę wywalać bo nie o taki efekt mi chodziło...

chamstwo i drobnomieszczaństwo. U mnie na łące rosną ładne kępki trawek, może wsadze do doniczek i na all sprzedam