Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Podmiejski ogródek 14:39, 08 sie 2019

Do góry
inka74 napisał(a)
Eee, Asia do mnie przyjedź na malowanie. 3 przęsła machnęłam. Brama i furtka czeka. Z dwóch stron

Za książkę dziękuję. Sobie właśnie zamówiłam

Ty masz bodziszek Rozanne? Ile on kwitnie? To to duże niebieskie na przytarasowej?

Ha, mnie małżonek od dwóch lat bezskutecznie goni do pomalowania bramy i furtki. Ale one są metalowe, do drewna jakoś więcej serca mam

Z zakupu książki egoistycznie się cieszę - w razie potrzeby, to do Ciebie mam bliżej niż do Izy
Ja tymczasem czekam na dostawę "encyclopedia of garden design" i "the less is more garden" (recenzja). Oby tym razem poczta nie zawiodła:/

Bodziszka rozanne oczywiście mam i pieję nad nim od ponad roku
Tak, to duże niebieskie to on (w tym miejscu rosną dwie sadzonki, dlatego takie wielkie), w maju wyglądał tak:

a w październiku zeszłego roku tak:

kwitnie nieprzerwanie od maja do października, bez przerw na ogławianie, bez usuwania przekwitniętych kwiatów, niespecjalnie podlewany i nawożony (trochę oczywiście tak, ale mam wiele roślin, które podlewam dużo więcej).
jedyne co przy nim robię, to przycinanie pędów, które zbyt daleko się lubią się rozłazić.
U Ciebie roślinom nie pozwala się na takie swobodne rozłażenie się, więc dla Ciebie może być zbyt ... rozłożysty
Tajemniczy Ogród 14:35, 08 sie 2019

Do góry
No dobrze, pierwsze koty za płoty Jeżówka pod klonem. Asiu - to był strzał w dziesiątkę! Trochę ostre słońce ale nie mogłam się doczekać, żeby Wam to wrzucić Renatka prosiła mnie o szerszy kadr z klonem, to wrzucam też dla Niej ostatnie foto

I teraz pytanie - na ostatnim zdjęciu widać z lewej ostatnie hakone Aureola z wiązowej na froncie, a za klonem rosną w nóżkach graba seslerie. I mam zagwozdkę, co dać w nogi pierwszej śliwie, rośnie tam teraz runianka ale jest za niska. Myślałam albo o hakone zielonej albo o seslerii. Zastanawiam się co ładniej połączy te pomarańcze z cytryną Aureoli i malinowymi hortensjami, które rosną pod sosnami. Co myślicie?
Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 14:29, 08 sie 2019

Do góry
a tu posiedzielismy sobie z godzinke, bo wlasnie byla przerwa. Pani poszla sobie na obiad i zostawila nas samych w szkolce (moglismy zaladowac auto i pojechac )
wypilismy kawe, zjedlismy ciasteczka, ktore przypadkowo mialam w torebce a jak nam sie znudzilo zrobilismy obchod

Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 14:23, 08 sie 2019

Do góry

tu powstaje nowa rabata, ciekawa jestem jaka bedzie za rok

Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 14:15, 08 sie 2019

Do góry

a tu do kupienia floksy do wyboru do koloru, nie wiem ie maja odmian ale duzostarych i nowych,caly zbior rosyjskich odmian. Do floksow wroce

Czubajkowy Ogród 13:51, 08 sie 2019

Do góry
Doranma napisał(a)

Domek jak z bajki
Wymarzyłam sobie wrzosowisko 13:46, 08 sie 2019

Do góry
Dzięki za szybki odzew

Basen nie stoi na trawie. Przed rozłożeniem zerwaliśmy darń, podsypaliśmy piaskiem, a w planach było dorobienie obrzeża z kostki granitowej. Ale chyba z tym placykiem za rabatą lepszy pomysł.

Po bokach domu nie mamy okien, dlatego jest tak wąsko, tylko po 3 m. Ciężki sprzęt wjeżdżał przez sąsiednią działkę, która jeszcze jest pusta. Z prawej jest cień i tam trawnik jakoś żyje. A z lewej wypaliło nam zasianą zeszłej wiosny trawę. Więc rabata na całej tej szerokości to świetny pomysł.

Ścieżka do śmietnika się nie przyda, bo nie mamy tam furtki, a płot jest za wysoki na przerzucanie śmieci.

Domek ma być blaszany, ale z blachy imitujacej drewno (kolor orzech lub dąb)
Plamy na trawniku 13:16, 08 sie 2019

Do góry
Dzien dobry, co to za choroba grzybowa trawy (filetowo rózowe naloty na źdzbłach)? jak sie tego pozbyć?
Przerwa na kawę... 13:06, 08 sie 2019

Do góry
I ostatnia propozycja krwawnice. Tutaj mam Robert ciemno różowa i Brush, bladawiec ale jeszcze nie kwitnie

Przerwa na kawę... 13:04, 08 sie 2019

Do góry
inka74 napisał(a)
Pamiętam ją. Tylko z czym ją połączyć?

A ja ją mam - ale to nowiutkie nasadzenie - z krwawnikiem kichawcem i takim amarantowym floksem nn

Wydaje mi się, że fajnie grają ze sobą.
Później usunę zdjęcia.
Przerwa na kawę... 13:00, 08 sie 2019

Do góry
Patrzyłaś te dzwonki Kent Belle, bo piszesz że niebieski też by ci pasował sorry za jakość zdjęcia

A może jakaś niewysoka sanguisorba?

Przerwa na kawę... 12:52, 08 sie 2019

Do góry
Jeszcze takie z nią znalazłam

Blaski i cienie nowego życia 12:50, 08 sie 2019

Do góry
Przy okazji prac nad nowymi miejscami doszłam do wniosku że przy okazji spadających codziennie liści trzeba wykończyć rabatę w kierunku gruszy i tak usypuję systematycznie liście i warstwy ziemi. Już kawałek się powiększył

U mie ciągle coś się dzieje bo mam "rozgrzebane" kilka miejsc...zawsze coś trzeba udoskolalić....i tak krok po kroku idzie do przodu.

A dziś przyłapane na gorącym uczynku. Zjadły mi znów aralię wylazły spod ziemi i kamieni a myślałam że tu nie mam ślimaków.

Tuje mam pocięte. Teraz ciągle duże prace ogrodowe lecą, mało kosmetyki

Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 12:41, 08 sie 2019

Do góry

oczywiscie krecilismy sie kolo stawu ale nie ze wzgledu na krasnala Emus chce staw i kropka.
Malwowy ogród 12:40, 08 sie 2019

Do góry
A teraz zasiadam w moim fotelu i będę oglądała Wasze piękne ogrody

Patrząc przez okno

Chwilo trwaj
Tajemniczy Ogród 12:37, 08 sie 2019

Do góry
Brzozowadziewczyna napisał(a)

Proszę bardzo

i tu nie zapomnij dołożyc ognistej
Przerwa na kawę... 12:21, 08 sie 2019

Do góry
A pamiętasz w ZP tą jeżówkę Fountain Pink Eye na pokazowej? 40-50cm.
Przerwa na kawę... 11:58, 08 sie 2019

Do góry
Z innej beczki - co pomiędzy trawy można wsadzić oprócz jeżówek. Warunek - musi startować później, kwitnąć w lato bo z tyłu są azalie japońskie kwitnące na przełomie maja i czerwca. Nie może roślina z przodu ich zasłaniać. Wysokość roślin 50-60 cm. Na razie jest 1 buks w hakone all gold, które u mnie 30 cm tylko osiąga i Hamlen Gold niby do 50 cm rosnąca. Rośliny mają się "wylewać" z rabaty stąd trawy bo i one późno startują. Szpalerek odpada. Mam dalej różano-żurawkowy i mnie wnerwia po 2 latach patrzenia na niego. Najpierw chciałam same jeżówki ale nie do końca koncepcja mi pasuje.
Może kocimiętka? Niska musiałaby być. Ogólnie coś jasnego bo tło ciemne. Rabata ma 2.5 metra szerokości i 60-30 głębokości do zagospodarowania. Maks. 3-4 roślin mi brak. Różnica poziomów 10 cm.
Ogród z rzeźbą 11:52, 08 sie 2019

Do góry
Dziewczyny, tak na szybko sonda

Kupić czy nie kupić?

Jak kupić to czarną czy jasnoszarą?

Cydalima perspectalis - ćma bukszpanowa 11:39, 08 sie 2019

Do góry
atena35 napisał(a)
Tylko Lepinox.

Jak widać, nie tylko.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies