Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Tajemniczy Ogród

Tajemniczy Ogród

mikina34 14:54, 30 sie 2019

U mnie w lesie są dwie działki (leśne, jak sama nazwa wskazuje) które ktoś obie organizuje dopiero, na początku zostały wycięte wszystkie drzewa jakie tam rosły, głównie brzozy i - uwaga - posadzone po brzegach działki dokoła tuje No to mnie rozwaliło na łopatki...

To tak na marginesie, bo chciałam się dołączyć do ochów achów, piękne zdjęcia, bo piękne nasadzenia, bardzo Ci zaoszczędzę tego naturalnego cienia... Cudnie masz Agatko
Wendy79 06:04, 31 sie 2019

"Czekam" aż ktoś kupi te dwie działki za mną z pięknymi dorosłymi brzozami. Myślę, że ich los będzie przesądzony...Gdybym miała te 80 tys., to bym brała chociaż jedną, nie patrząc nawet na to, że to by było dziwne połączenie z naszą działką,no ale cóż...
A propo roślin, z którymi trzeba eksperymentować: zastanawia mnie to, że bardzo często na rabatach preriowych są sadzone sadźce, i to na rabatach niepodlewanych. U mnie one omdlewają, mimo że rosną w najbardziej wilgotnym miejscu, i glinę mają w nogach,a ponieważ nie mam w planach nawadniania na preriowej, to i wysokie plamy sadźców odpadają. Szukam zamiennika, ale tej wielkości to u mnie chyba tylko szalone białe przegorzany ( i kwitną wcześniej).
Iwonka 08:15, 31 sie 2019

makadamia napisał(a)
Coś niesamowitego! Pierwszy raz czytam, że komuś się zwykłe podobają bardziej niż doorenbosy!
Napisz dokładnie, dlaczego wolisz zwykłe - doorenbosów albo nie widziałam na żywo albo nie zwróciłam uwagi, a na zdjęciach różnicy w liściach nie widzę

Ja mam zwykle brzozy więc mi się doorenbosów chce ale potwierdzam, że te moje szlachetne już drugi rok mają zwijacza brzozowca. Pomógł mospilan, ale mogę sobie pozwolić na działanie bo drzewa są małe. Pytanie co później i no i przeraża mnie to, że coraz więcej roślin potrzebuje chemii... Stąd zwykłe brzozy wygodniejsze. I też piękne.
Co do odmian hakone to zaczynam główkować, czy moje Beni kaze nie są w takim razie zwykłymi. Nie pamiętam żeby w zeszłym roku jakoś się przebarwiały a i w tym na razie czerwieni nie łapią. Gdyby tak było to jestem happy że może mam zwykłą macrę
Iwonka 08:20, 31 sie 2019

effka napisał(a)

Pierwsza fota wymiata!!! Szczególnie nasadzenia po prawej i na wprost, ostatnio zakochana jestem w takim bylinowym miszmaszu. Cudo!!!

Dokładnie Effcia, nasadzenia idealne, cudnie skomponowane roślinki po prawej. Możesz być dumna Agatka i tu już nic nie robić tylko pielić i focić Chociaż w takim buszu to chwastów pewnie mało albo wcale.
Brzozowadzie... 15:27, 02 wrz 2019

mikina34 napisał(a)
U mnie w lesie są dwie działki (leśne, jak sama nazwa wskazuje) które ktoś obie organizuje dopiero, na początku zostały wycięte wszystkie drzewa jakie tam rosły, głównie brzozy i - uwaga - posadzone po brzegach działki dokoła tuje No to mnie rozwaliło na łopatki...

To tak na marginesie, bo chciałam się dołączyć do ochów achów, piękne zdjęcia, bo piękne nasadzenia, bardzo Ci zaoszczędzę tego naturalnego cienia... Cudnie masz Agatko

No właśnie, niestety szpalery tuj w lesie nie bardzo pasują...
Dzięki, Monia
Brzozowadzie... 15:28, 02 wrz 2019

Wendy79 napisał(a)
"Czekam" aż ktoś kupi te dwie działki za mną z pięknymi dorosłymi brzozami. Myślę, że ich los będzie przesądzony...Gdybym miała te 80 tys., to bym brała chociaż jedną, nie patrząc nawet na to, że to by było dziwne połączenie z naszą działką,no ale cóż...
A propo roślin, z którymi trzeba eksperymentować: zastanawia mnie to, że bardzo często na rabatach preriowych są sadzone sadźce, i to na rabatach niepodlewanych. U mnie one omdlewają, mimo że rosną w najbardziej wilgotnym miejscu, i glinę mają w nogach,a ponieważ nie mam w planach nawadniania na preriowej, to i wysokie plamy sadźców odpadają. Szukam zamiennika, ale tej wielkości to u mnie chyba tylko szalone białe przegorzany ( i kwitną wcześniej).

A ja jeszcze nie znam sadźców Ile jeszcze roślin nieznanych przede mną Ja ostatnio zaznajamiam się z gaurą
Brzozowadzie... 15:29, 02 wrz 2019

Iwonka napisał(a)

Co do odmian hakone to zaczynam główkować, czy moje Beni kaze nie są w takim razie zwykłymi. Nie pamiętam żeby w zeszłym roku jakoś się przebarwiały a i w tym na razie czerwieni nie łapią. Gdyby tak było to jestem happy że może mam zwykłą macrę

Moje Beni Kaze, które dostałam jako zwykłe przebarwiają, się bardzo wyraźnie, co mnie wkurza, bo nie wiem, czy nie będę musiała wymieniać.
Brzozowadzie... 15:32, 02 wrz 2019

Zostało mi kilka zaległych fotek do wrzucenia

Brzozowadzie... 15:34, 02 wrz 2019

Eksperymentuję połączenia z hakone na leśnej:

TAR 15:51, 02 wrz 2019

Brzozowadziewczyna napisał(a)

Ja jeszcze chce wrocic do tej rabatki. Kochana powiedz mi co to za krzaczek po lewej przy hortce, niski bordowy, jakas krzewuszka? Szukam bordo krzaczkow bez kolcow. A tak na marginesie moje pomaranczowe i łososiowe jezówki leca pod buka. Tak mi sie spodobal ten pomysl, ze nie moge sie doczekac realizacji. A tu wyjazd