Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kostrzewa"

A miało być tak pięknie.... 21:19, 11 sty 2013

Do góry
Bardzo mi się ta kostrzewa owcza podoba. Dopisałam do listy chciejstw.
Nic nie doradzę, bo ja się nie znam.

Piesa cudna z frotką
A miało być tak pięknie.... 15:14, 11 sty 2013

Do góry
magnolia napisał(a)

Wiedziałam.. Magnolio zapowiada się super ogródek u Ciebie.. te gabiony z magnolią i kostrzewa owcza,, super.. przepraszam właścicielkę, ale nie ma gdzie Magnolii chwalić
Rośliny na suche i słoneczne stanowiska 01:27, 11 sty 2013

Do góry
witam, takiego wątku brakowało mi jakieś 1.5 roku temu...
właśnie na takie suche, nieprzewiewne miejsce od pd strony domu szukałam usilnie propozycji w różnych m-cach w necie...i znalazłam...
dzisiaj zobaczyłam ten wątek i śmiać mi się zachciało...haha,
Danusiu, właśnie większość z podanych przez Ciebie propozycji mam na tym małym suchym kawałku przy domu i mają sie dobrze, oprócz firletki ( ale to chyba moja wina, bo prawie nie podlewałam tych roslin...no, może nie aż tak...po prostu rzadko...)
to jest m-ce między ścianą pd domu a werandą, jest tam kąt prosty - w nim umiesciłam trzcinnika ostrokwiatowego 'Overdam' ( to mój autorski pomysł - bo miałam już tę trawę i po prostu rozsadziłam, ale ma się nieźle, nawet zakwitł...), jest też yukka ( ładny kwiatostan wytworzyła...), są rozchodniki okazałe, lawenda, czyściec wełnisty ( rośnie bardzo szybko, wciąż go usuwam kontrolujac bardzo), rojniki, kostrzewa, no i słabo rosnaca firletka... to główne rośliny chyba tam rosnace...

jest to rabata jeszcze młoda i w trakcie tworzenia, będą na niej wyłącznie byliny... nie robiłam jej zbyt wielu fotek, bo nie byłam zadowolona z efektu...pokazuję ją jednak jako pewien przykład...nie widać jej całej, no i nie patrzcie na trawnik, będzie bardziej zadbany w tym roku...
chcę dodać, że w tym miejscu nawet trawa nie chciała rosnąć, a te rośliny sobie poradziły...

Rośliny na suche i słoneczne stanowiska 20:26, 10 sty 2013

Do góry
Festuca glauca - kostrzewa sina i inne kostrzewy

Festuca scoparia

Ogród w skali mikro :) 19:28, 10 sty 2013

Do góry
Ozz napisał(a)
na zielony daszek polecam np. rogownicę - jest nie do pobicia jeśli chodzi i wytrzymałość dość szybko i ładnie się rozrasta, może też jakieś goździki i kępkowy zawciąg nadmorski
wielkie dzięki Ozzzz masz rację ... Patrzałam i na zawciąg - jest świetny tym bardziej ,ze zimozielony ... Więc będzie zdobił przez cały rok ... Rogownica też fajna .. No ma białe kwiaty , czyli to co lubię najbardziej chcę tam też wrzucić macierzankę .. Mam ją na rabacie a tam mi się gubi ... Też zimozielona ... No a na te pierwsze piętro to mi się marzy kostrzewa sina... Te srebrnozielone pióropusze zawojowały moje serce no i mam ze 3 szt na zbyciu , więc na dach będzie jak znalazł ... Już nie mogę się doczekać tego momentu , kiedy wiosna da o sobie znać ...... W głowie tyle planów, M już nawet podchwycił sprawę przebudowy drewutni... A więc do przodu Rodaczki
A miało być tak pięknie.... 21:42, 09 sty 2013

Do góry
Renatko, ale kostrzewa po drugim sezonie robi się brzydka...i to bardzo...
Miałam......Sąsiadka miała....też
najpierw cudo...w drugim roku też....potem trzeba wywalać
Nie wiem czy tylko u nas...?
A miało być tak pięknie.... 12:17, 08 sty 2013

Do góry
Tam jest patelnia niestety, jeśli kostrzewa owcza wytrzyma ,to ją nasadzę ?
Kostrzewę się ścina na wiosnę,czy tylko zeschłe źdzbła wyrywa?

Jeśli masz Magnolio kostrzewę w nadmiarze,to bardzo proszę,nie wiem czym ja mogę się zrewanżować?
Chyba że potrzebujesz jeszcze Trojeść rozesłaną .
Dziękuję za już

A miało być tak pięknie.... 08:33, 08 sty 2013

Do góry
carex m. Variegata rośnie dość szybko, więc nawet jak kupisz mniej, to szybko rozmnożysz.Tylko jeśli tam słonecznie i sucho to odpuść, bo ona w słońcu musi mieć więcej wilgoci.
Sesleria i kostrzewa tez b szybko rozmnożysz
Trawy sadź co 40 cm, c. Ornitopoda 'Variegata' gęściej, co 30 cm.
Kostrzewę owczą nawet rzadziej możesz- co 45 cm.

Kostrzewy owcze mogę Ci wysłać wiosną
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 11:27, 06 sty 2013

Do góry
Pszczółko, zaskakuje mnie jak mocno zwracasz uwagę na słowa. Ja nawet nie wiem jak odróżnić "założenie ogrodowe" od "zaplanowanych rabatek". Wiosna tuż tuż, a ja mam lenia, aż czuć na odległość.

Dasiu, muszę wdepnąć do Ciebie i zaznaczyć, bo mi wątki skasowało i nie trafiłam do Ciebie ostatnio. Też liczę na tą bujność. Powiem szczerze, że jestem dobrej myśli, bo rośliny pokazały, że im dobrze. Runianka się ładnie rozrasta. Plewiłam jesienią i miała tyle odrostów pod ziemią, że byłam zaskoczona. Muszę koniecznie wkopać na wiosnę ogranicznik pomiędzy runianką a bluszczem, bo na jesień może być już za późno. Tawuły tez sporo urosły w ubiegłym sezonie. KOstrzewa też, będzie super!

Aniu asc, u mnie jeszcze wiosną pachnie. Cały czas plusowo i deszcz, ale już na wtorek zapowiedzieli śnieg. Szybciej niż zapowiadali.
A miało być tak pięknie.... 19:12, 05 sty 2013

Do góry
nie wiem czy początkowo lawenda nie będzie Cię wnerwiać podczas kwitnienia, bo bukszpany będą w niej ginąć. jak urosną będzie ok. ale to potrwa jednak.
ja bym jednak wsadziła tam coś niższego.
moje propozycje:
- niskie trawki- np kostrzewa owcza ( szybki efekt, zimozielona, nie daj jej kwitnąć), albo kostrzewa niedźwiedzie futro ( co kila sezonów trzeba ja dzielić bo łysieje a to jest dość trudne)
-niskie trawki- sesleria skalna- fajnie kwitnie wiosną, ale jest ciut sinawa, nie pasuje idealnie do bukszpanu kolorem, ale to nie razi. Tak samo kostrzewa sina
- jakiś carex- np carex morrovi 'Variegata' ( nie może mieć bardzo sucho), carex buchanani bronze form ( śliczną ale nie wszyscy lubia brązowe i poczytaj jak zniosły zimę wiosną bo są dośc nowe), tak samo z carex 'Frosted Curls . może być też jakiś inny carex- the Beatles, carex. ornitopoda 'Variegata'
- ostnica 'Pony Tails'- jest bardzo delikatna, do 40 cm, więc spora, ale tak zwiewna że bukszpan będzie w niej widać .Może wygniwać zimą, ale bardzo się sieje więc nasadzenia łatwo podtrzymać z samosiejek
- oregano 'Compactum- tez szybki efekt, zima jest dość brzydkie, wtedy trzeba ściąć nisko, pięknie pachnie. Może też być macierzanka cytrynowa
- bodziszki- no czerwony ( taka nazwa, a jest różowy), albo kantabryjski 'Biokovo' czy 'Karmina'- świetne są
-zawilec wielkokwiatowy- wiosną kwitnie- wtedy będzie jak bukszpan, ale jednak krótko i nie tak gęsto go zasłaniał, potem ładne listki
-jakieś żurawki do słońca- zielone, stare odmiany, albo Palace Purple, albo inna sprawdzona ( pogrzeb na forum w odmianach)
- irga dammera 'Major' lub 'Eicholtz'
- malutkie sadzonki bukszpanu- wtedy robisz z nich niski dywan a kule bukszpanu wystają z nich. Wygląda to super.

Ogród - Moje spełnione marzenie 13:59, 29 gru 2012

Do góry
Witajcie... Pogoda u mnie taka sobie, w nocy -5st. w dzień +1st. Śniegu nie ma, rośliny się męczą... A mnie dopadło jakieś grypsko, leżę w wyrku, a tu za pasem Sylwester...
Na pocieszenie, troszkę letnich obrazków mojego ogrodu...

To miała być rabata bylinowa, ale nie bardzo mi się to podoba i zmiany zaczęłam tej jesieni...

Kostrzewa niedźwiedzia, na obrzeżach skalniaka...

To też nowa rabata, jeszcze nie wykończona, ale na wiosnę zamierzam powiększyć...

To początek zagajnika brzozowego, zamierzam tam wiosną dosadzić sosny i jeszcze brzozy, tylko inne...
Marzy mi się Siedlisko.... 00:05, 10 gru 2012

Do góry
AniaK napisał(a)
I jeszcze kilka ujęć z tego roku.

Ta rabata jest przecudna... jak i cały ogród Pozdrawiam ciepło

P.S. Czy ta trawa o niebieskawych źdźbłach to kostrzewa? A na tym przed ostatnim zdjęciu co to za szałwie jedna omszona a ta druga?
Fitoremediacja czyli biorekultywacja i nie tylko 14:40, 09 gru 2012

Do góry
Na angielskiech stronach znalazłam jeszcze inne rośliny, nie wszystkie nadają się do naszego klimatu, ale warto wiedzieć, bo to bardzo ciekawe:

Ambrosia artemisiifolia

Apocynum cannabinum - trująca, może być inwazyjna

Barley - jęczmień

Brassica juncea - gorczyca używana do produkcji musztardy

Carex nebrascensis - toleruje gleby alkaliczne oraz zalewane przez długie okresy czasu

Festuca arundinacea - kostrzewa trzcinowata

Hydrilla - przesiąkra okółkowa, występuje w naturze na Pojezierzu Suwalskim w wodach gdzie może hamować żeglugę, ale u nas jest gatunkiem zagrożonym

Lemnoideae - Rzęsowe (Lemnoideae) – podrodzina obejmująca drobne, pływające rośliny wodne z rodziny obrazkowatych (Araceae), znane każdemu jako zwarte kożuchy, unoszące się na powierzchni wody zbiorników stojących

Lupinus microcarpus - łubin - jednoroczna roślina z Ameryki Północnej. Badacze wykryli, że rośliny są w stanie wchłonąć arsen z gleby.

Melastoma affine - pochodzi z tropikalnych i subtropikalnych lasach Indii , Azji Południowo-Wschodniej i Australii - u nas nieprzydatna. Ekstrakt z owoców Melastoma może być stosowany jako wskaźniki pH , oczyszcza z aluminium

Melilotus officinalis - nostrzyk - roślina dwuletnia, lubi zasadowe gleby, występuje na suchych łakach, jest trująca dla bydła (trzeba ją z siana eliminować gdy jest spleśniała, dobrze wysuszona nie).

Oczyszcza z dioksyn. Dobra na nawóz zielony.

Ogród dla Agusi 22:21, 05 gru 2012

Do góry
grembosia napisał(a)
To jednak "wielkoróż"! Masz coś pod nimi podsadzone?

Dosadziłam ją do różanki gdzie rosną lilie św.Antoniego,rozwary,szałwia,niskie tawułki,perowskie i okręgiem kostrzewa sina.Widać ją na takiej kompozycji na tle perukowca purpurowego,ale nie pamiętam strony.Nawet jeśli nie przemarznie wiosną ją przytnę o 2/3 aby sie rozkrzewiła i może tak nie wystrzeli.Też bym wolała niższą.
Bajkowy ogród Weroniki 23:03, 25 lis 2012

Do góry
weronika77 napisał(a)
Wadol, oto moja lekcja powitalna: posadź ulubione kolory bratków, podlewaj, czasem daj im nawozu do kwiatów, usuń chwasty. Potem znajdziesz w pobliżu małe sadzonki, wtedy wykop im dołeczki, daj kompostu, wsadź i patrz jak rosną. Pozdrawiam.
Bogdziu, jeszcze go nie znasz, brzmi jak byś chciała go poznać bliżej...on jest chętny zawsze.
Tymczasem cieszymy się, że do nas zaglądasz i też pozdrawiamy Ciebie i M. i Twój zawsze piękny ogród.

Listopad w moim ogrodzie...srebro i złoto, i brylanty.

Weroniko piękne zdjęcie z kryształkami lodu.Miskant,rozplenica i chyba kostrzewa piękne przybrały barwy.Takiego miskanta dostałam małą kępkę jesienią i mam nadzieję,że dość szybko się rozrośnie.Wstawiłam nowy awatarek i zdjęcie ,wiem miło się pisze z jakimś uosobieniem a nie tak anonimowo .Mam tylko dwa zdjęcia w ogrodzie bo bywam najczęściej sama .No ale skoro przypadek sprawił to chyba było takie przeznaczenie.Dziękuje,za miłe słowa.Dziś nadrobię zaległości w podziwianiu u ciebie.Pozdrawiam gorąco.
Ogród - Moje spełnione marzenie 18:24, 20 lis 2012

Do góry
Mój przed ogródek... Usunęłam wszystkie rośliny, ułożyłam kamienie i... No właśnie... Miałam wsadzać nowe, jeszcze przed zimą... Okazało się, że w ziemi są opuchlaki i trzeba było wszystko lać chemią... Jutro muszę jeszcze raz potraktować tę ziemię środkiem na te stwory... Niby mam pomysł, na to miejsce... ale... Myślę tam posadzić trawy, takie niskie niebieskie i żółte... Kostrzewa "Elijah's blue" i "Golden Toupee", po 5 sztuk... I tak myślałam jeszcze o jakichś kamieniach białych...

Zielony Punkt - ogród Finki 11:24, 18 lis 2012

Do góry
Róża 'The Fisherman's Friend'

Świerk pospolity 'Formanek'

Jodła balsamiczna 'Nana'

Sosna górska 'Benjamin' w towarzystwie wrzosów

Żurawka 'Melting Fire'

Kostrzewa niedźwiedzia 'Pic Carlit'

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 21:23, 14 lis 2012

Do góry
popcarol napisał(a)
Agnieszko te kule są super! Już je kiedyś podziwiałam, a z trawami wyglądają super!
Trawy na tej oszronionej rabacie to ta kostrzewa owcza?

pozdrawiam!

Nie, to Carex Montana.
Dzisiejsze kostrzewy są na tym zdj. ale zdj. nieostre i nie wstawiałam

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 21:11, 14 lis 2012

Do góry
Agnieszko te kule są super! Już je kiedyś podziwiałam, a z trawami wyglądają super!
Trawy na tej oszronionej rabacie to ta kostrzewa owcza?

pozdrawiam!
Rozpoznawanie traw 14:46, 28 paź 2012

Do góry
Trudno jest rozpoznać na podstawie zdjęcia dokładną odmianę, ale postaram się podpowiedzieć takie trawy, przy pomocy których osiągniesz podobną kompozycję.

Falująca trawa:

Miscanthus sinensis "Gracillimus" (wyższa) lub Adaggio - bedzie niższa. Linki do różnych miskantów możesz sobie wybrać podobną.

Kolejna, srebrno-niebieska trawa to można zastosować Festuca glauca (kostrzewa sina), sesleria Heuflera (Sesleria heufleriana) - zimozielona trawa o niebieskawym odcieniu, kolejna to owsica wiecznie zielona (Helictotrichon sempervirens syn. Avena sempervirens) Ta ostatnia jednak będzie miała beżowe kwiatostany, więc do tej kompozycji nie bardzo będzie pasowała.

Podobny efekt da Elymus magellanicus.

Najniższe poduchy mogą powstać z kostrzewy miotlastej - Festuca scoparia

Tutaj zdjęcia dla niej

Jednak wydaje mi się, że tutaj posadzono zawciąg, czyli Armeria maritima Zdjęcia dla niej, tylko już przekwitnięta, bo listki nie wyglądają na sztywne.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies