Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Madżenka"

Grembosiowo 11:15, 16 sie 2014

Do góry
grembosia napisał(a)
W przedogródku będą zmiany. Żurawki na nerkach przypala,słabo rosną, muszę im znaleźc inne miejsce. Tylko mam dylemat, co w miejsce żurawek, może macie jakieś pomysły. Chciałabym ładnie wyeksponowac kulki i stożki bukszpanowe, tutaj jest słońce prawie cały dzień.

Poza tym zaczyna to wyglądac sensownie.

Bardzo lubię zagladac do Twego ogrodu bo jest tak piękny i konsewkwentny w stylu.

Zdecydowanie nie polecam na front jałowców, a i owszem malutkie będa fajne ale potem będą potffffory.

Do bukszpanów polecam carex amazon mist lub po prostu frosted curls, ale wydaje mi sie , że azamazon w swoim streczącym pokroju byłby ładniejszy. Te szaro- srebrne trawki byłyby pieknym kontrastem dla ciemnej zieleni bukszpanów. Gdyby Ci się ten pomysł podobał to do kola dosadziłabym białe róże okrywowe - do takiego stylu ogrodu, róze na froncie to klasyka (aspirin rose, swany, larissa)

Zaletą poleconych trawek jest to że są całoroczne i nie trzeba ich wiosną wycinać na łyso, więc w tak reprezentacyjnym miejscu byłoby przez cały rok pieknie. I do tego białe cebulowe - krokusy i miniaturowe tulipany, których przekwitłe liście urkyłyby rozrastajace kłosy trawek

Jesli ten wariant nie pasuje to całkowicie zimozielone carex morrowi, kocham je miłoscią absolutną i wzajemną i pieknie komponują sie z bukszpanami.
Bukszpany cudownie wygladają z hakonechloa - ktora tworzy piekne poduchy otulajace bukszpany.

Rozplenice little boy lub bunny z czystym sercem polecam (wiesz ze rosną na mojej ulubionej rabacie) ale ... male ale to to że najpozniej startują po cieciu.. - pod koniec maja, co mnie mocno wnerwia. Jednak ich uroda w środku lata i piórka oszoronione zima rekomepensuje mi łyse miejsce w maju, ktore wówczas zapelniam tulipnami

Trawy świetnie sobie radzą w palacym słońcu, dlatego w moim ogrodzie na takich stanowiskach zastapiły żurawki. Te same żurawki w zacienionych miejscach pieknie sobie radza.

Jesli pomogłam to sie ciesze, jesli namieszalam to wybacz

Ps buchanani lub bronze form wygladają wylacznie dobrze z intensywnym pasem zieleni innych traw, moje krazyly po ogrodzie wielokrotnie aż znalazalam im miejsce za carex morrowi vareigata i przy stipach

Grembosiowo 11:02, 16 sie 2014

Do góry
Zanim przejdę do porad "fronotwych" zapytam o zlewozmywak Czy widać na nim białe plamy od wody, czy jest łatwy w utrzymaniu w czystości? Kiedyś będę musiala wymienić mój wpuszczany w blat aluminiowy i myślalam nad takim czarnym z kompozytu
Ogrodnik Mimo Woli cd 10:52, 16 sie 2014

Do góry
Mialam iść pracować ale leje... Zatem obejrzalam sobie Muminka i Twoje 6 godzin na forum
Ja ograniczam swoją obecnośc na forum,bo już przekroczyłam pewne racjonalne i akceptowalne granice.... zimą gdy nie będzie co robić nadrobimy zaleglości
Ogród Magdalenka 09:57, 16 sie 2014

Do góry
noemi napisał(a)

Danusiu , wrotycz mnie stresuje, bo to nie pachni a ja mam sąsiadów tuż tuż … sypialnie mają prawie nad tymi moimi donicami … ehhhhh , no ale lać muszę , chemią też nie super ….

kupię suszony wrotycz …. i sprawdzę czy mocno daje po nosie …. a wiosną zrobię wymianę .

Ściskam i buziaki przesyłam

Wrotycz suszona nie daje po nosie, pachnie typowo jak zioła.
Też mam grzyba na bukszpanach, wylacznie kupowanych w tym i poprzednim roku, więc były już zainfekowane..... Starsze są zdrowiutkie
Ja łączę Tospin z Mospilanem, można też z Magusem. Ale na razie koncentruje sie na wlace z grzybami, bo mi wszystko opanowują. Madzia u mnie czarna plamistośc na lisciach róż z powodu polewania ich liści szlaufem.... Tam gdzie tego nie robiłam są zdrowe a polewałam szlaufem nowosadzone
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 09:50, 16 sie 2014

Do góry
Piekny poranek, z kawką na leżaczku widzieć takie widoki. Ah kiedy ja będę tak spokojnie slędzać czas w ogrodzie i cieszyć się jego urodą?

Dziekuję za info o carex , zapisuję
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 09:47, 16 sie 2014

Do góry
A co tu taki spokój? Jeden dzień mnie nie było a zaległości nie mam ?
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 09:43, 16 sie 2014

Do góry
Moi drodzy dziekuję, że zagladacie i motywujecie. Zacięcie do dalszej pracy przy elewacji mamy, bo efekt nam się bardzo podoba. Mimo że mozolna praca to dajemy rade. Wczoraj przerwa, bo spędziliśmy 700 km w samochodzie aby odwiedzić bliską nam osobę. Dzisia jestem połamana i nieżywa, ale trzeba się zabrać za pracę.
Pada z przerwami deszcz, więc trawnik nie skoszony... Zatem zdjęć na razie nie będzie. A liczyłam na oprysk ortusem dzisiaj bo mi szpeciele chyba graby jedzą.
Jest zimno i brzydko ... Czyżby już nastapił koniec pieknego lata? Oby nie ...
Wyczytałam że w paździenriki już będzie zimno i brzydko... Aby wrzesien nas jeszcze uraczył piękna pogodę. Aby nie biadolić i nie mieć głupich myśli idę biorę się za robotę.

Lało!!!
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 09:38, 16 sie 2014

Do góry
nicol21 napisał(a)
Wow! Kurde, podobało mi się to pomarańczowe drzewo, ale to bielone jest po prostu rewelacyjne!! podziwiam ogrom pracy bo i deseczek dużo no i część zakryta! Mówisz że ktoś musi zarządzać (Ty), a ktoś wykonywać (eM) Taki układ zdecydowanie popieram!

To nie tak do końca. Ja planuje ale wykonujemy razem. Z natury bardzo pracowita dziewczyna jestem i nie umiem paluszkiem pokazywać....
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 09:37, 16 sie 2014

Do góry
nicol21 napisał(a)

Historię pamiętam, ale pomału pora nadchodzi na sadzenie cebul - jako że taka doświadoczona jesteś - to którą polecasz??

Nie używam sadzarek do cebul.... Wykopuję wiekszy dół i sadzę plamami. Z sadzarką sadziłabym do Bożego. Narodzenia. O narzędzia pytaj AnaArt bo stosuje sadzarki do tysięcy cebul.
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 09:35, 16 sie 2014

Do góry
Sebek napisał(a)
Pięknie wygląda teraz Wasza elewacja A pod i dachem garażu tez sami będziecie malować czy juz z pomocą?
pod dachem i podbitkę będą malować już fachowcy...
Ogród wśród pól i wiatrów 20:24, 15 sie 2014

Do góry
jolka napisał(a)

Graby sadziłam jakoś pod koniec marca. Też lekko podcięłam od razu, zestresowana że będzie "płacz grabowy" i się wykończą, ale dały radę. W lipcu ciachnęłam solidnie, jak radziła Madżenka, ok. 1/3. Chyba jeszcze w sierpniu też ciachnę.. ale pewności nie mam Może się Madżenki zapytamy...

Aaa to mamy ten sam problem tylko ,że moje na dodatek dostały chyba jakiegoś grzyba na kilkunastu sztukach, bo taki biały nalot mają, poryskałam Score250 tak mi poradzono w sklepie botanicznym
Ogród wśród pól i wiatrów 19:50, 15 sie 2014

Do góry
wiunia napisał(a)

To jest dopiero rabata limkowa Cudo!!!

Jolu przypomnij proszę jak długo rosną u Ciebie graby? Ja swoje cięłam po posadzeniu czyli w kwietniu i w lipcu i nie wiem czy teraz powinnam znowu to zrobić?

Graby sadziłam jakoś pod koniec marca. Też lekko podcięłam od razu, zestresowana że będzie "płacz grabowy" i się wykończą, ale dały radę. W lipcu ciachnęłam solidnie, jak radziła Madżenka, ok. 1/3. Chyba jeszcze w sierpniu też ciachnę.. ale pewności nie mam Może się Madżenki zapytamy...

Ogrodnik Mimo Woli cd 07:02, 15 sie 2014

Do góry
Ania Hayes Starburst wywaliłam już dwa lata temu... Nie miałam do niej ciepliwości... Ile lat można czekać aż nabierze urody?
Na razie oszczędziłam passion you&me ale jak sie nie pokaże z dobrej strony to paluchem pogroże.
Zmykam odwiedzić bliską osobę
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 23:50, 14 sie 2014

Do góry
Tess napisał(a)
Madżen, nadrobiłam wszystko. Czego żałuję, bo mus mi teraz do Konstancji zajrzeć, taką ciekawość we mnie rozbudziła
Kolor drewna dobrałaś idealnie, jestem zachwycona efektem.
O ogrodzie nawet nic nie będę pisać, bo wszystko wiadomo.

przyszłam ... zobaczyłam ... zebrałam myśli i już miałam się rozwinąć ale wpadł mi Tesi kawałek ... Madżenka rozwinę się jutro z tymi swoimi rewelacjami bo mnie Tesia tak zaintrygowała , że lecę do siebie styloem świętokrzyskim ... może tam wpadnę na to o czym ona pisze ... ???
Początki w Kruklandii 22:32, 14 sie 2014

Do góry
Czekam z Tobą na róże
Co z tym ogródeczkiem począć 22:30, 14 sie 2014

Do góry
Wersja mini mini 22:30, 14 sie 2014

Do góry
Gdzie zamówiłaś Burgundy?
Jurajski Ogród 22:27, 14 sie 2014

Do góry
Czytam, że bBonicę też tniesz ostro. Moja ponownie startuje, a Twoja?
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 22:22, 14 sie 2014

Do góry
Poekne zdjęcia roisz, ogród wypiekniał i umiejętności fotograficzne
Ogród dla roślin o mocnych nerwach 22:19, 14 sie 2014

Do góry
Się wreszcie pojawiłaś
Skoro Cię wyrwano z leragu to może jakieś fotki różyczek z 4 sklepów ?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies