Grembosiu wspaniale prezentuje się Twój ogród, lubię spacery po nim zwłaszcza nocą przy tak klimatycznym oświetleniu. No i ta wszechobecna cegła, uwielbiam ją.
Oswietlenie cudne ale wole wszystkie Twoje zdjecia w dzień. Piekne scieżki , klimatyczna cegiełka, klinkier a jeszcze piekniejsze rabatki bardzo mi sie podoba
Oświetlenie to klimat wieczorny ogrodu..trydny do pokazania, ale ....to ttaka nocna magia... super ci wyszły fotki.
Czytam o dylematach:
Rozplenice Hameln... zmieszczą się..są niskie jak rozchodniki..
Ostnica.. albo przemarza, albo siesieje jak głupia..trzeba ciągle kontrolowac. Po słabej zimie porosła ogromna i mnei wnerwia, w dodatku leży.
Może żurawki czerono lub bordowe, tych nie przypala a do cegły pasuja.
Jałowców nie lubię.. ale ten żółty płożacy jest u sąsiadki.. trzymany w ryzach wygląda obłednie. Poproszę czy pozwoli zrobić foto to wrzucę u siebie. Z jałowca wynurzająsietylko bukszpany, trawa, hortka.. bardzo mi sie to podoba.
Wpadam z rewizytą. Pięknie... Tymi ostatnimi zdjęciami przypomniałaś mi o oświetlrniu w ogrodzie. Niby to takie oczywiste, a żarówka u mnie zgasła. U mnie na zupełnej patelni sprawdzają się już drugi sezon żurawki Black Beauty a pierwszy rok testuję Obsydian (biorąc pod uwagę przedogródek u Ciebie). Zrobię zdjęcie wieczorkiem i wrzucę u siebie, to możesz podejrzeć.
Szkoda pomidorów, ja pierwszy rok próbuję i smak nie do porównania z tymi sklepowymi. Odpukać nic się nie dzieje. Rzadko bo rzadko, ale nieraz podleję gnojówką z pokrzywy i mam nadzieję, że to może coś działa.
Wrzuciałm zdjęcia żurawek u siebie. Pozdrawiam
W szkalrni pomidory bez oprysków rosną mi super, a w gruncie ....doopa blada
Muminek uwielbia moje pomidorrro..dziś znwó pojechała dostawa...może jaki mały namiocik foliowy pomoże.
Zanim przejdę do porad "fronotwych" zapytam o zlewozmywak Czy widać na nim białe plamy od wody, czy jest łatwy w utrzymaniu w czystości? Kiedyś będę musiala wymienić mój wpuszczany w blat aluminiowy i myślalam nad takim czarnym z kompozytu
Bardzo lubię zagladac do Twego ogrodu bo jest tak piękny i konsewkwentny w stylu.
Zdecydowanie nie polecam na front jałowców, a i owszem malutkie będa fajne ale potem będą potffffory.
Do bukszpanów polecam carex amazon mist lub po prostu frosted curls, ale wydaje mi sie , że azamazon w swoim streczącym pokroju byłby ładniejszy. Te szaro- srebrne trawki byłyby pieknym kontrastem dla ciemnej zieleni bukszpanów. Gdyby Ci się ten pomysł podobał to do kola dosadziłabym białe róże okrywowe - do takiego stylu ogrodu, róze na froncie to klasyka (aspirin rose, swany, larissa)
Zaletą poleconych trawek jest to że są całoroczne i nie trzeba ich wiosną wycinać na łyso, więc w tak reprezentacyjnym miejscu byłoby przez cały rok pieknie. I do tego białe cebulowe - krokusy i miniaturowe tulipany, których przekwitłe liście urkyłyby rozrastajace kłosy trawek
Jesli ten wariant nie pasuje to całkowicie zimozielone carex morrowi, kocham je miłoscią absolutną i wzajemną i pieknie komponują sie z bukszpanami.
Bukszpany cudownie wygladają z hakonechloa - ktora tworzy piekne poduchy otulajace bukszpany.
Rozplenice little boy lub bunny z czystym sercem polecam (wiesz ze rosną na mojej ulubionej rabacie) ale ... male ale to to że najpozniej startują po cieciu.. - pod koniec maja, co mnie mocno wnerwia. Jednak ich uroda w środku lata i piórka oszoronione zima rekomepensuje mi łyse miejsce w maju, ktore wówczas zapelniam tulipnami
Trawy świetnie sobie radzą w palacym słońcu, dlatego w moim ogrodzie na takich stanowiskach zastapiły żurawki. Te same żurawki w zacienionych miejscach pieknie sobie radza.
Jesli pomogłam to sie ciesze, jesli namieszalam to wybacz
Ps buchanani lub bronze form wygladają wylacznie dobrze z intensywnym pasem zieleni innych traw, moje krazyly po ogrodzie wielokrotnie aż znalazalam im miejsce za carex morrowi vareigata i przy stipach