Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Cztery łapki - zwierzęta domowe 12:37, 01 lip 2019

Do góry
Gucio sprawdza, czy torba podróżna jest pojemna.

Odpoczynek po męczącej czynności sprawdzania torby.

Dobrze mi w tym pudełku, bo nic się więcej nie zmieści - Kitka.

Ulubione miejsce Pysi.
Ogród z rzeźbą 12:37, 01 lip 2019

Do góry
Zana napisał(a)

Dieter na razie zostaje, po prostu mam inne pilniejsze prace niż nim się szczególnie zajmować. Jeżówki Hula Dancer kupiłam na wiosnę, sadzonki trzy sztuki.
Specjalnie dla Ciebie obmierzyłam hortkę Lime Rickey, jest nieco wyższa niż miała być. Najstarsza w trzecim sezonie osiągnęła w najwyższym punkcie 140 cm, rośnie przy tarasie:

A cięte drastycznie wiosną Limelight pięknie rosną, prosto i sztywno, przynajmniej na razie

Dziekuje za lime Rickey. No fakt, podrosl sporo na tych Twoich piaskach, ale i tak go chce To sie chyba nazywa milosc od pierwszego wejrzenia Tez w poblizu tarasu gdzies rikusia wcisne
Moje limki sa dosc sztywne o dziwo, ale jak nie bede, to je postrasze TWoimi i staniem na bacznosc
To tu- to tam- łopatkę mam ! 12:31, 01 lip 2019

Do góry
Gosiek33 napisał(a)

chwastnicę można nawet nożem wyciąć, ziemię dosypać dosiewkę zrobić, za to turzycy siedzącej w trawniku nie da się niczym wyplenić ani wyciągnąć, korzeni się na głębokość 20-25 cm

zdjęcia w moim wątku na str. 573

O chwastnicy nic nie pisałam. Doriichyba pomyliła wątki.

Mam naprzeciw działki ugór. czasem wyrzucam tam ścięte byliny, żeby zagłuszyć chwasty. W nagrodę od matki natury dostałam łączkę kwietną. Urokliwie wygląda.

Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 12:30, 01 lip 2019

Do góry
JoannA napisał(a)
Dla wszystkich moja ukochana Hansestadt Rostock.
[img size=640x480
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/188/1889461/original.JPG[/img]

Joasiu, piekne masz jezowki, moje jeszcze nie kwitna.
A skoro tak lubisz hasestadt to zerknij sobie jeszcze na candlelight. Kolorystycznie podobnie, tyle ze chyba docelowo bedzie wyzsza. I zapach! i do niech pasuje jeszcze przepiekna dolce vita. To moje jesiene bingo, wiec polecam
Znowu na wsi 12:30, 01 lip 2019

Do góry

Ogród do odnowy 12:30, 01 lip 2019

Do góry
tennesseensis

Butterfly Kisses

Cherry Fluff

Delicious Candy

Ogród - moje marzenie, zmęczenie i spokój 12:28, 01 lip 2019

Do góry
na bylinowej królują teraz lawenda i czosnki - szukają słońca (ja to na ich miejscu raczej bym szukała cienia - taki skwar) ścięta do zera szałwia już odrasta - ciekawe czy jeszcze raz zakwitnie?

To tu- to tam- łopatkę mam ! 12:26, 01 lip 2019

Do góry
Poppy napisał(a)

my mielismy chlodny czerwiec wiec to dlatego Probke upalow mielismy wczoraj i dzisiaj, to nei dla mnie, 25st o polnocy
Musisz o siebie dbac, ogrod poczeka

Z zadbywaniem o siebie nie mam problemów. Wczoraj słupek rtęci przekroczył 35 stopni w cieniu. Nadrobiłam zaległości filmowe. Wreszcie miałam czas na obejrzenie serialu Czarnobyl. Ciężki, ale wart obejrzenia. W momencie katastrofy byłam mamą trzytygodniowego dziecka. Powrót do przeszłości sobie zafundowałam. Czasem trzeba.

Przegorzan się niebieszczy.

Do 15 tu jest najchłodniej.
Souvenir du dr Jamain pod Olą, trzcinnik Overdam

Za ławeczką hortensje, miskanty, funkie i jarzmianki.

Podmiejski ogródek 12:21, 01 lip 2019

Do góry
makadamia napisał(a)

na tych ostatnich zdjęciach są z jukką, przegorzanem i perowskią, ale sadzę je wszędzie i ze wszystkim, tylko nie wszędzie je widać, bo lubią się pokładać - to ich jedyna wada

Ten obrazek tak mi się spodobał w niedzielę rano, że mu mnóstwo zdjęć napstrykałam

No, zaczynasz miec swoj wlasny busz Zaczyna to wszystko zyc swoim zyciem!

A pergola, fiu fiu, co za awans spoleczny. A czym malowalas?
Znowu na wsi 12:21, 01 lip 2019

Do góry

Kolejne kompozycje rozchodnikowo - rojnikowe z nadzieją na mniej pracy przy podlewaniu

Moja bajka 12:18, 01 lip 2019

Do góry
Katkak napisał(a)

pierwsza fasolka

Też mam taką fioletową w zeszłym roku przypadkiem kupiłam i w tym roku już jej szukałam. Strasznie fajna i smaczna jest.
Ogród z rzeźbą 12:16, 01 lip 2019

Do góry
Zana napisał(a)

Mistrzostwo świata fotek ! Robisz takie zdjęcia, że mnie słów brak, żeby się odpowiednio pozachwycać. Jesteś zawodowo fotografem?
Ogród do odnowy 12:16, 01 lip 2019

Do góry
Nikita napisał(a)
Jakie piękne lato u ciebie w ogrodzie.
U nas susza!!! W "szmaragdowym" nie padało od 3 tygodni...przy takich temperaturach to możesz sobie wyobrazić jak ogród wygląda.
U ciebie sobie popatrzę i oczy nacieszę zielenią i kwieciem prześlicznym

Kiedy u mnie taka sama susza to mokre zdjęcie jako chciejstwo wstawiłam. Widziałam, że znowu szalejesz po Polsce i celebrytów podrywasz

trawniczek
wstawiam

tak kończy się koszenie trawy przed serią upałów

a tak ku przestrodze - chciałam pozbyć się chwastów, zrobiłam na kawałku oprysk i efekt taki mam, z życiem uszła tylko trawa i oczywiście turzyca

To tu- to tam- łopatkę mam ! 12:15, 01 lip 2019

Do góry
kasia1 napisał(a)
Też podziwiam u Ciebie stipę. W tym roku wysiałam do doniczek, ale stanęła w pewnym momencie, a ja straciłam cierpliwość. Muszę w końcu kupić parę dorodnych sztuk licząc, że się u mnie zadomowi i będzie dalej sama rozsiewać.

Nie ma potrzeby zbyt długo trzymać jej w doniczce. Mogła być za często podlewana. Pikowałam ja na etapie dwóch włosków o długości 10 cm. Wymagało to cierpliwości.

Ogród z rzeźbą 12:15, 01 lip 2019

Do góry
Zana napisał(a)

Aniu, u mnie wszystkie róże rosną w półcieniu. Chyba jednak mają za mało słońca bo kwitnienie nie jest oszałamiające. Heidi mam trzy krzaczki obok siebie dlatego wydaje się, że tych kwiatów jest dużo.

Białe tawułki na ruderowej, prawie wszystkie oberwały od słońca. Nie ma go tam za wiele, ale za to jest w samo południe, o najgorszej dla nich porze.

to tajemnica rozwiązana - czyli powinnam dosadzić ze dwie Heidi i też mi kwiatów przybędzie
U mnie tawułki rosną w miejscu prawie cienistym - ale własnie tak dosłownie ze 2 godziny dziennie mają słońce - ciut przed południem - i jednak dla niektorych to niedobra godzina - też obrywają, a inne nie... niby podobne a widać nie takie same.
Znowu na wsi 12:14, 01 lip 2019

Do góry
Tymczasem kilka najbardziej aktualnych widoków z wczoraj

To tu- to tam- łopatkę mam ! 12:11, 01 lip 2019

Do góry
Alicja169 napisał(a)
Te włosy stipy to tylko w warkocze upleść Niebywałe jak dorodne, u mnie stipa marna, bo nie siałam, a ubiegłoroczna taka sobie

Stipy w ogrodzie nie wysiewam. Wsadziłam 3 czy 4 lata temu kilka siewek wyprodukowanych w domu z zakupionych nasion. To, co teraz rośnie, to samosiew. Czasem młode siewki przemycam w nowe miejsca. Ona świetnie znosi upały.
przetacznik Christa

W półcieniu też sobie radzi.

Znowu na wsi 12:07, 01 lip 2019

Do góry
Tu widok z drugiej strony, sprzed kilku tygodni

Jakiś czas temu pisałam że szukam miejsca dla świdośliwy. Kombinowałam żeby zmniejszyć dolny trawnik zakładając nową rabatę własnie z ową SS. Ciągle się waham bo w sumie lubię ten taki kształt ogrodu. Plusem nowej rabaty byłaby większa intymność na ławce pod szopką, trochę tutaj jesteśmy na widoku . Kilka zdjęć sytuacyjnych . Na pierwszym zdjęciu ławeczka

I z drugiej strony

jeden bok

i drugi bok

Może ktoś jakiś pomysł podsunie? Alternatywą jest "upchnięcie" świdośliwy na którejś z rabat.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 12:03, 01 lip 2019

Do góry
Mariposa napisał(a)
Jestem stipą zachwycona! Moje egzemplarze duże mniejsze od Twoich, ale i tak zwracają uwagę, ta ich eteryczność pasuje do każdej rabaty.
Gruszko, od Ciebie dowiedziałam się, że trzeba je czesać - takie młode też?

Stipa i czosnki główkowate to tak piękny duet, że nie mogę przestać się nim zachwycać. Wyczesuję stipy, bo nasionka mocno obciążają źdźbła i roślinka traci na zwiewności, a w razie deszczu mocno się pokłada.

Jak fale...

Końcówki są ciężkie od nasion. Grzebień z grubymi zębami łatwo wyczesuje te kołtuny.Te wyczesane są lżejsze.

Znowu na wsi 11:39, 01 lip 2019

Do góry
Na środkowym zdjęciu jest rabata w trakcie przeróbki.

Był tutaj dywanik z irgi Major, takiej niskiej odmiany. Niestety z powodu mojej niemocy przerósł trawą. Drażnił mnie jej wygląd i jak tylko trochę sił nabrałam wywaliłam całą irgę razem z trawą. Przy okazji więcej miejsca do rozwoju uzyskały dwie bardzo lubiane przeze mnie róże Ascot i irga na pniu.
Tak było

Teraz kwitną róże a ja myślę nad nowymi nasadzeniami. Miejsce o tyle trudne że z jednej strony jest niski murek, przez co miejsce dość suche, od strony pd-zach. Trzeba też jakoś powiązać z druga częścią rabaty na której panuje lawenda. Lawendy już więcej nie chcę bo męczy mnie jej obcinanie.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies