Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród do odnowy

Ogród do odnowy

Gosiek33 20:02, 07 sie 2019

tulucy napisał(a)
Gosiu, a to proso to się tak na czerwono przebarwia??

od początku ma czerwone liźnięca na kantach liścia ale potem bardziej żółcie łapał - jesień ubiegłego roku

Gosiek33 20:41, 07 sie 2019

Dostałam odpowiedź na zapytanie jaki to motyl z profesjonalnej strony - jestem pod wrażeniem

to nadal Mesoleuca albicillata - Paśnik maliniak, ale co za opis i zdjęcia
pestka56 20:42, 07 sie 2019

Dziś raczej nie ma szans na deszcz, chociaż niektóre strony podawały prognozy na deszczowe popołudnie i noc. Za to duża burza idzie w kierunku Gdańska.

Tulucy, jeśli szukasz przebarwiających liście traw, pomyśl o którejś z palczatek. Mają bardzo ciekawe wybarwienia liści i kwiatostanów.
Andropogon gerardii 'Blackhawks' jest bordowa, 'Indian Warior' - czerwona wpadający brąz, 'Red October' - ogniście czerwona, a Schizachyrium scoparium 'Ultraviolet' ma liście zielono-fioletowe. Schizachyrium scoparium 'Prairie Blues' jest dosłownie niebieska. Jest jeszcze piękna olbrzymia ponad 150 cm wysokości Andropogon hallii 'Purple Konza' w kolorze bordowym.
Poza tym zaletą palczatek jest, że stoją sztywno.
Gosiek33 20:48, 07 sie 2019

pestka56 napisał(a)
Dziś raczej nie ma szans na deszcz, chociaż niektóre strony podawały prognozy na deszczowe popołudnie i noc. Za to duża burza idzie w kierunku Gdańska.

Tulucy, jeśli szukasz przebarwiających liście traw, pomyśl o którejś z palczatek. Mają bardzo ciekawe wybarwienia liści i kwiatostanów.
Andropogon gerardii 'Blackhawks' jest bordowa, 'Indian Warior' - czerwona wpadający brąz, 'Red October' - ogniście czerwona, a Schizachyrium scoparium 'Ultraviolet' ma liście zielono-fioletowe. Schizachyrium scoparium 'Prairie Blues' jest dosłownie niebieska. Jest jeszcze piękna olbrzymia ponad 150 cm wysokości Andropogon hallii 'Purple Konza' w kolorze bordowym.
Poza tym zaletą palczatek jest, że stoją sztywno.

Myślisz że deszcz nie dojdzie? Z południowego zachodu idą deszcze może nie obfite ale zawsze to coś

Gdzie poza ZP palczatki pomacać i kupić?

tulucy 20:57, 07 sie 2019

Chciałabym takie, które dopiero późno się przebarwiają... i sama nie wiem ,co jeszcze... musi mieć to coś i nie być sinozielone
tulucy 20:59, 07 sie 2019

http://pogodynka.pl/polska/radary
Gosiu, myślę, że cokolwiek popada jednak trzymajmy kciuki za łagodny deszczyk...
pestka56 22:25, 07 sie 2019

Kupiłam 3 (konza, ultraviolet, blackhawks), ale one młode i dopiero w przyszłym sezonie pokażą jakie są naprawdę.
Za palczatkami dotąd się nie rozglądałam, więc nie wiem czy w naszej okolicy są.

Tulucy, przyjrzyj się wobec tego niższym z nowych odmian miskantów. Niektóre jesienią wręcz szaleją od czerwieni.
TAR 22:30, 07 sie 2019

Gosiek33 napisał(a)

Myślisz że deszcz nie dojdzie? Z południowego zachodu idą deszcze może nie obfite ale zawsze to coś

Gdzie poza ZP palczatki pomacać i kupić?

Praire Blues kupowałam w necie u pana trawki.pl ale na nie juz jest za pozno raczej, rok temu mi tak w sierpniu powiedzial i stwierdzil, ze wiosna bedzie mial ladniejsze sadzonki, ktorych nie bedzie sie wstydzil. ale na upartego pewnie wysle. ma tez inne palczatki. a trawy od niego rosna mi w deche
TAR 22:32, 07 sie 2019

u nas leje od 3 godzin i ma tak rowno padac do 2 w nocy. a jutro ponoc powtorka, w piatek rowniez cos spadnie. za to sobota i niedziela ładne. super, wsadze rodki i hortki wysadzone z wejsciowej.
pestka56 22:35, 07 sie 2019

Właśnie byłam u ciebie, TAR. Szczęściara jesteś z tym deszczem

Trawki... faktycznie... u niego można bez macania kupować.