Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Życie w wiejskim ogrodzie 12:50, 06 sie 2019

Do góry
Magleska napisał(a)
Ale pięknie i warzywnik, donice, kolorowe rabaty,
normalnie dech zapiera

Madziu dziękuję bardzo za pochwały, pomijając suszę sezon zaliczam do udanych. Obyło się bez większych strat a pogoda szalała, plagi i zarazy też stroniły od mojego ogrodu.

Tajemniczy Ogród 12:50, 06 sie 2019

Do góry
I standardy
W ogródku emerytki 12:49, 06 sie 2019

Do góry
Zrobiłam aktualne zdjęcia ogrodu, żeby lepiej było widać zmiany.
Widok z okna, lewa strona.
Rabata przy sosnach, rósł tam złocień maruna, samosiejki jakichś dzikich dzwonków, dwie pasiaste trawy, jeżówki i ostróżki.

Dzisiejsze zdjęcie.
Podmiejski ogródek 12:49, 06 sie 2019

Do góry
TAR napisał(a)
moze spróbuj rano fote strzelic. lesna to ta gdzie ostatnio tetris byl, tam gdzie te fioletowe paprocie? boska wyszla.

No właśnie tą paproć chcę jednak przenieść z leśnej

ona jest bardzo ładna, i świetnie wygląda z niebieską hostą i białą miodunką ale chcę, żeby cała ta rabata była w jasnych zieleniach, z akcentami białymi i limonkowymi. Ten zestaw skradł mi serce
Ogród Naturalistyczny z duszą prerii. 12:49, 06 sie 2019

Do góry
Witam na początku mojej ogrodowej drogi.

Od 1,5 roku mam swój wymarzony kawałek ziemi , nawet całkiem spory bo działka ma w sumie 35a.
Aktualnie niewiele na niej jest , bo oprócz domku i kawałka trawnika to w sumie łyse pole , dosłownie! -

jakąś 1/3 dzierżawi znajomi i uprawia sobie zboże bo nie ogarniam narazie tego jest a co mówić gdyby miała pozostała część zarastać. Domek razem z podjazdem stoi na 10a ( 30m to sam podjazd) reszta to poletko i wspomniany trawnik ( jest tam jakiś warzywniaczek jeszcze - w tym roku jest suchym plackiem ;-(
Każdą wolna chwilę mam nawet nie dla siebie a dla ogrodu. Mam 3 rozbrykanych dzieci ( 2 , 4 i 9 lat ) i w sumie to narazie nastawiam się na minimum tak aby to ogród im służył - był dla nich miejscem zabawy i wypoczynku.
No i dla nas rownież ,oczywiście ale kiedy najmniejsze przestaną zadeptywać moje doświadczalne rabatki może coś z tego będzie.

Moja wizja jest taka , ponieważ mieszkam na typowej wsi , to ciągnie mnie w kierunku łąk kwietnych , szumiących traw, i mnóstwa roślin, oczywiście preriowych. <3 Kocham rośliny niestandardowe.
Działka bez nawet 1 drzewa , ostatnie na granicy działek zostało przed rozpoczęciem budowy domu wycięte.
Napewno jakieś stanie , ale mam totalny chaos w głowie jeśli chodzi o projekt co gdzie mogłoby być...
Jestem roslinoholikiem każdy grosik wydaję na zielone coś, oczywiście nie kupuję bezmyślnie ! Tu akurat znoszę różne trawy ozdobne i rośliny lubiące spiekotę , bo dzialka południowa i totalna patelnia.
Spójrzcie sami zapraszam do mojej przygody.

Zapnijcie pasy, będzie jazda bez trzymanki,

Tajemniczy Ogród 12:46, 06 sie 2019

Do góry
Za domem:

Róża Candlelight w drugiej odsłonie jest... kremowa...
Podmiejski ogródek 12:41, 06 sie 2019

Do góry
Kim napisał(a)
No ciekawe gdzie takowe u Ciebie są nie wierzę

służę uprzejmie
przejście z podjazdu do ogrodu:

wiosną tego roku dzieliłam barwinka variegata i żurawkę citronelkę ale to ciągle nie jest ten efekt, o który mi chodzi (niezależnie od tego, że rośliny się jeszcze nie rozrosły)
Stwierdziłam, że citronelkę stąd zabiorę, zastąpię ją tą ładną wietlicą, która mi jednak nie pasuje na leśnej, a żeby się nie gryzła z dereniem, to rozdzielę je pasem ciemiernika.

okolice ławki:
czekam głównie na to, żeby plecki się rozrosły; patrząc od lewej strony: wiatę ma zarosnąć hortensja pnąca; przy słupku posadziłam kalinę kilimanjaro, która powinna dać ładny akcent, po prawej stronie, pod lipą, posadziłam te same derenie, które widać na zdjęciu wyżej;
do zrobienia jest front rabaty, ale czekam z tym, aż byliny znowu mi urosną i będę mogła je podzielić
Do zrobienia jest też ogrodzenie - być może uda się je przesunąć jeszcze kilkanaście centymetrów, to by mi się cisy wtedy zmieściły.

rabata cienista naprzeciw tarasu:

moim marzeniem było, żeby wszystkie te tujowe krzaczory wywalić, wymienić ziemię, posadzić żywopłot cisowy i kolumnowe drzewa. W związku z tym w zasadzie nic nie robiłam z tą rabatą. Perspektywy na realizację planu są jednak minimalne, więc wdrażam plan minimum; tuje przycinam, żeby zmniejszyć ich objętość, a na rabatę wprowadzam bardziej atrakcyjne byliny typu hortensje i jarzmianki. Co jeszcze, to zobaczymy
Wszystkiego po trochu 12:41, 06 sie 2019

Do góry
Kasiolaaa napisał(a)

A co to za odmiany kwiatow berberys bardzo ciekawy jezowka a te trzecie nie pamietam jak sie nazywa

Na pierwszym cyt zdjęciu to rudbekia, na drugim obok jeżówki trojeść pomarańczowa
Tajemniczy Ogród 12:39, 06 sie 2019

Do góry

Tajemniczy Ogród 12:35, 06 sie 2019

Do góry
No to ku pamięci Najpierw frontowa. Bardzo ją lubię i cały czas eksperymentuję Dosadziłam trzy filoletowe żurawki, bo mi pasował kolor do hortensji. W stipę wsadziłam krwawnika. No i wcisnęłam zielone jeżówki
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 12:34, 06 sie 2019

Do góry
effka napisał(a)

Kto mnie przygarnie, bo mąż za ten majątek co wydałam puści mnie z torbami....

Ja razem z tobą będę szukała schronienia Chociaż twoje zakupy przynajmniej widać Ja ostatnio co chwila kupuję korę przekompostowaną, piasek, rękawiczki... Nic trwałego ale kurcze bez tego ani rusz. czekam właśnie na wywrotkę ziemi i modły wznoszę, żeby dziadostwa mi nie przywieźli

effka napisał(a)
Buziaczki Iwonko, pozdrawiamy z ZOO

Dziękuję za pozdrowienia Jak tam pięknie, krajobraz niemalże księżycowy Z włóczki w tym kolorze robię właśnie sweterek
Kiedyś do oczka wodnego gdy mieszkaliśmy jeszcze z rodzicami daliśmy nasze domowe żółwie wodne. Głupota, bo oczywiście poszły sobie w siną dal... To było w czerwcu. Jakież było nasze zdziwienie, gdy w marcu następnego roku chodnikiem przed domem kroczył nasz jeden zółwik, dosłownie oblepiony błotem. Radość ogromna, że przetrwał zimę i jest. Niestety nasze dopieszczanie go przez kolejny tydzień było chyba takim szokiem, że biduś zdechł... Taka historia sprzed lat mi się przypomniała gdy spojrzałam na twoje zdjęcie z żółwiami.
Tygrzyk paskowany 12:29, 06 sie 2019

Do góry
taka sublokatorka zamieszkała w moim ogródku - w lawendzie. Z opisów w internecie wynika, że to tygrzyk paskowany. Jak myślicie zostawić w spokoju czy lepiej się go pozbyć?
Proszę o pomoc w aranżacji ogrodu...:) 12:20, 06 sie 2019

Do góry
Witam

Jestem zupełnie ZIELONA w temacie. Po latach mieszkania w bloku zamierzam przeprowadzić się do domu. Dom w mieście, do tego parterowy, a więc zajmuje znaczną powierzchnię niewielkiej (7a) działki. Działka o wymiarach 22,5mx30,8m, dom - 11,75mx16,75m. Ogrodu będzie niewiele: kształt litery L, najszersza część to 10mx15m, a węższa 20,8m x 6,78m (przewężenie do 5,5 w okolicy tarasu).

Proszę o burzę mózgów doświadczonych i pomysłowych ogrodników.
Z góry dziękuje.

Działka prawie w Borach Tucholskich 12:14, 06 sie 2019

Do góry

Jurajski Ogród 11:59, 06 sie 2019

Do góry
pozdrowienia z Jurajskiego

Ogród... 11:47, 06 sie 2019

Do góry
Lato w ogrodzie

Tajemniczy Ogród 11:46, 06 sie 2019

Do góry
Kokesz napisał(a)
Dziękuję za podpowiedź
Mogłabyś wrzucić zdjęcie klona w towarzystwie hortki i krzewuszki?

Proszę bardzo
Sezon 2017 u Hanusi 11:34, 06 sie 2019

Do góry
Ogród popołudniowa porą, a teraz czas pomyśleć o psim spacerze.

Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 11:28, 06 sie 2019

Do góry
Urlopowo
Blaski i cienie nowego życia 11:22, 06 sie 2019

Do góry
Anitka napisał(a)
Ula odnośnie pomysłu na nowy murek. Żeby taki murek fajnie wyglądał nawet 20 cm to dobrze żeby nie zasłaniał tych najniższych roślinek. Musiałbyś podnieść poziom tej rabaty za nim. Nie mogą rośniki za murkiem być posadzone, lepiej jak poziom ziemi za jest tylko delikatnie niższy. Wówczas te roślinki na pierwszym planie są widoczne i niektóre mogą się z niego wylewać lub przewieszać, częściowo przysłaniają górną część kamieni i wówczas nie ma takich dysproporcji. Chyba że wybierzesz niższy murek - wersja trzecia kamienia. Biorąc pod uwagę stojącą wodę to lepszy ten pomysł 2. Będzie 2 w 1 placyk i część służąca za drenaż.

Możesz tak delikatnie zniwelować różnice poziomów ścieżki i tej rabaty z boku. Tylko tam gdzie u mnie kamyczek ty masz rabatę a gdzie te płyty obniżone to u ciebie placyk żwirowy. Możesz użyć tych kamieni co masz u siebie.

Ula a jeśli chodzi o oddzielenie murków od trawnika to nie tylko chodzi o to by trawa nie przerastała, ale też musisz zwrócić uwagę na jazdę kosiarką. Kamienie są nie równe i kosiarka nie wjedziesz w każdą szczelinę, nawet podkaszarka się nie sprawdzi a szkoda ją kupować. Ja przed murkami tam gdzie dochodzi trawnik mam położona obwódkę na szerokość 1 kostki, na po której jeździ kółko kosiarki. To nie jest rozwiązanie idealne, bo trzeba od czasu do czasu przypilnować trawę by nie przerastała kostki. Można też zakopać listwę (lub ekobordy) odsuniętą od murków na szerokość około 5-10 cm a przestrzeń pomiędzy listwą i murkiem wysypać żwirem. Pod żwir mate szmatę.

Zobaczysz to usunę zdjęcia.

Anitko, dzięki wiedziałam że będziesz mi pomocna. Nie usuwaj bo obraz najlepiej przemawia w sprawach technicznych.
Czyli pomysł ze żwirkiem byłby realny to byłaby dość znaczna rewolucja

Oczywiście to była tylko przymiarka kamieni. Dosypanie ziemi będzie konieczne i roślinki pójdą lekko wyżej. Niezależnie od rabaty żwirowej.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies