Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Tajemniczy Ogród

Tajemniczy Ogród

Brzozowadzie... 12:35, 06 sie 2019

No to ku pamięci Najpierw frontowa. Bardzo ją lubię i cały czas eksperymentuję Dosadziłam trzy filoletowe żurawki, bo mi pasował kolor do hortensji. W stipę wsadziłam krwawnika. No i wcisnęłam zielone jeżówki
Brzozowadzie... 12:39, 06 sie 2019

TAR 12:43, 06 sie 2019

Brzozowadziewczyna napisał(a)

A czy rozplenice dałyby radę w półcieniu, bo tak mam posadzone azalie i kusi mnie, żeby tam spróbować?
Świerki muszę obejrzeć, nie znam.

powinny dac rade, moze beda slabiej kwitły, u mnie maja ciezko rosna pod brzoza ona tez je zacienia ale troche słońca maja.
swierki chyba najbardziej popularne w szkolkach, bardzo je lubie, bo tanie, ładne i mało wymagajace. do tego dosc wolno rosna i docelowo nie sa ogromnymi potworami, takie akuratne nawet robale ich za czesto nie atakuja.
Brzozowadzie... 12:46, 06 sie 2019

Za domem:

Róża Candlelight w drugiej odsłonie jest... kremowa...
Brzozowadzie... 12:47, 06 sie 2019

TAR napisał(a)

powinny dac rade, moze beda slabiej kwitły, u mnie maja ciezko rosna pod brzoza ona tez je zacienia ale troche słońca maja.
swierki chyba najbardziej popularne w szkolkach, bardzo je lubie, bo tanie, ładne i mało wymagajace. do tego dosc wolno rosna i docelowo nie sa ogromnymi potworami, takie akuratne nawet robale ich za czesto nie atakuja.

Właśnie obejrzałam i zapisałam sobie Rzeczywiście fajne.
Brzozowadzie... 12:50, 06 sie 2019

I standardy
Brzozowadzie... 12:57, 06 sie 2019

A teraz uprzejma prośba o pomoc
Najpierw fota poglądowa:

Tak, tak, wiem, zdecydowanie nie gra. Ale tak to jest, jak się już posadziło sporo, a potem dokupuje się działkę obok
I teraz prośba: powiedzcie mi proszę, jak zgrać te dwie rabaty pomiędzy którymi powstało przejście na dokupioną część? Jesienią wysadzę tą tuję po lewej z brzegu - reszta szpalerka poszła do sąsiadki ale tej tuji mi żal - jest naprawdę ładna więc trafi w żywopłot pod ogrodzenie z nowym sąsiadem. Ale co dalej?
Z prawej jest rabata z klonem podsadzona seslerią jesienną, a z lewej mój przechowalnik z którego eksperymentalnie zrobiłam ognistą rabatkę. Jak to połączyć, żeby się oczywiście nie narobić? Wszystkie pomysły mile widziane!
makadamia 13:00, 06 sie 2019

Proszę bardzo

Do tych brązów bardzo pasowałyby mi te ogniste jeżówki, które chcesz wydać mamie (pożałowałam)

wiązowa rabata boska, jak i cała reszta
makadamia 13:03, 06 sie 2019

A teraz uprzejma prośba o pomoc
Najpierw fota poglądowa:

Tak, tak, wiem, zdecydowanie nie gra. Ale tak to jest, jak się już posadziło sporo, a potem dokupuje się działkę obok
I teraz prośba: powiedzcie mi proszę, jak zgrać te dwie rabaty pomiędzy którymi powstało przejście na dokupioną część? Jesienią wysadzę tą tuję po lewej z brzegu - reszta szpalerka poszła do sąsiadki ale tej tuji mi żal - jest naprawdę ładna więc trafi w żywopłot pod ogrodzenie z nowym sąsiadem. Ale co dalej?
Z prawej jest rabata z klonem podsadzona seslerią jesienną, a z lewej mój przechowalnik z którego eksperymentalnie zrobiłam ognistą rabatkę. Jak to połączyć, żeby się oczywiście nie narobić? Wszystkie pomysły mile widziane!

jak napisałam wyżej: ogniste jeżówki przenieść do brązowego klona, a tutaj rozmnożyć np.: te bylinowe lobelie (bardzo ładne są - znoszą cień? jeśli tak, chętnie bym przytuliła do siebie).

Czy z tej tui nie dałoby się zrobić kulki? Pasowałaby mi w przejściu
makadamia 13:07, 06 sie 2019

No to ku pamięci Najpierw frontowa. Bardzo ją lubię i cały czas eksperymentuję

Wcale się nie dziwię, bo jest wyjątkowo udana

Rozplenice mam u siebie bardziej niż w półcieniu, między azaliami i dają radę. Może w słońcu więcej/szybciej by kwitły ale i tak są fajne.

Ale gdybym sadziła teraz, to chyba jednak molinie bym dała