Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

TAR 12:05, 06 sie 2019

widze, ze stopien trudnosci zadania prawie jak u mnie
makadamia 12:41, 06 sie 2019

Kim napisał(a)
No ciekawe gdzie takowe u Ciebie są nie wierzę

służę uprzejmie
przejście z podjazdu do ogrodu:

wiosną tego roku dzieliłam barwinka variegata i żurawkę citronelkę ale to ciągle nie jest ten efekt, o który mi chodzi (niezależnie od tego, że rośliny się jeszcze nie rozrosły)
Stwierdziłam, że citronelkę stąd zabiorę, zastąpię ją tą ładną wietlicą, która mi jednak nie pasuje na leśnej, a żeby się nie gryzła z dereniem, to rozdzielę je pasem ciemiernika.

okolice ławki:
czekam głównie na to, żeby plecki się rozrosły; patrząc od lewej strony: wiatę ma zarosnąć hortensja pnąca; przy słupku posadziłam kalinę kilimanjaro, która powinna dać ładny akcent, po prawej stronie, pod lipą, posadziłam te same derenie, które widać na zdjęciu wyżej;
do zrobienia jest front rabaty, ale czekam z tym, aż byliny znowu mi urosną i będę mogła je podzielić
Do zrobienia jest też ogrodzenie - być może uda się je przesunąć jeszcze kilkanaście centymetrów, to by mi się cisy wtedy zmieściły.

rabata cienista naprzeciw tarasu:

moim marzeniem było, żeby wszystkie te tujowe krzaczory wywalić, wymienić ziemię, posadzić żywopłot cisowy i kolumnowe drzewa. W związku z tym w zasadzie nic nie robiłam z tą rabatą. Perspektywy na realizację planu są jednak minimalne, więc wdrażam plan minimum; tuje przycinam, żeby zmniejszyć ich objętość, a na rabatę wprowadzam bardziej atrakcyjne byliny typu hortensje i jarzmianki. Co jeszcze, to zobaczymy
makadamia 12:42, 06 sie 2019

TAR napisał(a)
widze, ze stopien trudnosci zadania prawie jak u mnie

drzewko bordowe, ale nie owocowe, i nie kolumnowe, i nie za duże...
makadamia 12:49, 06 sie 2019

TAR napisał(a)
moze spróbuj rano fote strzelic. lesna to ta gdzie ostatnio tetris byl, tam gdzie te fioletowe paprocie? boska wyszla.

No właśnie tą paproć chcę jednak przenieść z leśnej

ona jest bardzo ładna, i świetnie wygląda z niebieską hostą i białą miodunką ale chcę, żeby cała ta rabata była w jasnych zieleniach, z akcentami białymi i limonkowymi. Ten zestaw skradł mi serce
makadamia 12:51, 06 sie 2019

sarenka napisał(a)
Asia, a szkoda bo ciągle dumam jakie drzewa się zmieszcza na tej wąskiej rabacie ze szpalerem z tuj właśnie usiadłam i będę spisywać drzewa jakie mi się podobają

No to zajrzę jeszcze raz
TAR 13:03, 06 sie 2019

te paprocie w deche, kupiłam 4 szt. przypadkiem i posadziłam na wejsciowej przy rodku i niebieskich hostach. jak stworze cien na rabacie od strony lasu przeniose je pod niebieskie świerki i dokomponuje hostami. na razie stały i mokry cien mam tylko na wesciowej przy domu.

a powiedz mi jakie masz warunki dla horty pnacej i kaliny? bo wiesz, ze one nie tylko cien lubia ale i wilgoc? wczoraj zajrzałam do mojej horty wcisnietej w naroznik, zasłonieta rutewka i choinami i szczena mi zleciała, jaki przyrost.

wiosna jak tam bedzie luzniej wysadze ja i dam gdzies blizej, bo bardzo ładna.
makadamia 13:14, 06 sie 2019

Ooo - to będzie bardzo dobre zestawienie

Warunki mam bardzo marne, bo pod świerkiem. Podlewam tam prawie codziennie i szukam sposobu na wkopanie jakiegoś ogranicznika, żeby korzenie świerka tam nie przerastały. Najbardziej by mi pasowało kupić kawał pleksi. Ewentualnie blacha, ale musiałaby być ocynkowana. Nie wiem jakie to koszty i gdzie się takie coś kupuje.
TAR 13:23, 06 sie 2019

blacha w jakiejs hurtowni budowlanej albo wentylacyjnej. moj mezaty dzis chce zostac bohaterem domu i bedzie likwidowal osie gniazdo w ziemi. rano go pokąsały, strasznie agresywne byly. jakby nie wyszlo to na jutro wstepnie na wszelki umowilam firme do likwidacji. tarasu dzis nie otwieram, psy tez maja zakaz chodzenia w tamte rejony.
makadamia 14:11, 06 sie 2019

no to trzymamy kciuki żeby mu się udało
Kim 14:30, 06 sie 2019

makadamia napisał(a)

służę uprzejmie
przejście z podjazdu do ogrodu:

wiosną tego roku dzieliłam barwinka variegata i żurawkę citronelkę ale to ciągle nie jest ten efekt, o który mi chodzi (niezależnie od tego, że rośliny się jeszcze nie rozrosły)
Stwierdziłam, że citronelkę stąd zabiorę, zastąpię ją tą ładną wietlicą, która mi jednak nie pasuje na leśnej, a żeby się nie gryzła z dereniem, to rozdzielę je pasem ciemiernika.

okolice ławki:
czekam głównie na to, żeby plecki się rozrosły; patrząc od lewej strony: wiatę ma zarosnąć hortensja pnąca; przy słupku posadziłam kalinę kilimanjaro, która powinna dać ładny akcent, po prawej stronie, pod lipą, posadziłam te same derenie, które widać na zdjęciu wyżej;
do zrobienia jest front rabaty, ale czekam z tym, aż byliny znowu mi urosną i będę mogła je podzielić
Do zrobienia jest też ogrodzenie - być może uda się je przesunąć jeszcze kilkanaście centymetrów, to by mi się cisy wtedy zmieściły.

rabata cienista naprzeciw tarasu:

moim marzeniem było, żeby wszystkie te tujowe krzaczory wywalić, wymienić ziemię, posadzić żywopłot cisowy i kolumnowe drzewa. W związku z tym w zasadzie nic nie robiłam z tą rabatą. Perspektywy na realizację planu są jednak minimalne, więc wdrażam plan minimum; tuje przycinam, żeby zmniejszyć ich objętość, a na rabatę wprowadzam bardziej atrakcyjne byliny typu hortensje i jarzmianki. Co jeszcze, to zobaczymy

Cóż Ty dziołcha rozum zjadła czy co

Chciałabym mieć takie brzydkie rabaty bo sama nie umiem takich zrobić

Jak chcesz zobaczyć samo piękno to zapraszam do mnie tam to się napatrzysz