To ja widzę róże nie widzę humelo , szałwia i pysznogłówka jakaś zapóźniona,knautia się rozrosła chyba że to drakiew.
Coś nam się ten sezon opóźnia .
Dzisiaj nas nie zalało, szalałam z sekatorem i kosiarką
Asia zasugerowała,że hameln za ciężkie ale nie mam pomysłu co dać...poza paroma jezowkami,lawenda mi i szałwia a jeszcze coś kwiatnacego w maju by się przydało ( znam tylko bez i wilczomlecz)
Kasia1 to trio to szałwia omszona, a drzewka to wierzba hakuro nishiki, które uwielbiam, ale które też mają przeciwników na ogrodowisku/
Właśnie kupiłam Fergesie rufę (w Leroy Merlin). Muszę jeszcze dobrać trzy gatunki. Moje typy to na razie (jeszcze myślę):
- Fargesia lśniąca Great Wall
- Fargesia lśniąca Volcano
- Fargesia Obelisk
- Fargesia Pingwu
- Filostachys złotobruzdowy
Później wam pokażę, jak rozmieściliśmy doniczki.
Stwierdziłam też, że w trawy dorzucę też bambusy, ale to już chyba na przyszły rok, bo tam już się u nas busz zrobił
Masz absolutną rację, jestem w trakcie usuwania, na razie zaczęłam pod brzozami. Ale u nas pogoda jest trudna, bo jak popada to zaraz robi się błoto, a ostatnio pada na okrągło. W weekend ustawiliśmy basen.
Ula tą tawułkę dostałam od dziewczyn z warszawy -od Kasi ,Jolanki i Gosi
nie wiem ,gdzie kupowały ,ale chyba u Kapiasa ….ja większość zakupów robię u Koniora -tam lubię najbardziej
tymianek faktycznie rośnie jak głupi
te moje przetaczniki są niskie -niestety nie pamiętam odmiany
Twoje roślinki potrzebują czasu i na pewno niedługo się rozrosną i nie będą kaprysić
tu w tle widać te przetaczniki -widzisz ,że niziutkie ?
Buziaki
To 7 lawend tam wejdzie. Tylko co potem przed lawenda mi.
Teoretycznie wiem co chce tam posadzić
Hameln X3
Rozchodniki 2-3
Rudbekia żółta 3-5 sztuk
Jeżówka biala x3-5 sztuk
Szałwia niebieska X10!
Jak się zmieści to stipa, Carex
Szałwii mam trochę dosyć przez to sianie się.
Perovskia coś nawet u mnie nie chciała rosnąć. Ale może spróbuję jeszcze raz, bo w sumie wygląda pięknie.
Krwawnik też się mocno rozłazi chyba?
Barbul nie znam.... idę oglądać
mam taka rabatę, z rozplenicami, szałwią i varelkami
+ jabłonka rajska i tulipany
tak jest na wiosnę
a tak teraz
na pewno będę wsadzać czosnki na jesień, bo zanim szałwia zaczyna to jest zielono-zielono - chcę takie wcześniejsze i pózniejsze, po 5 sztuk
ale zastanawiam się też czy coś dołozyć jeszcze, bo sosenki małe i gołe miejsca widzę
czy lepiej poczekać aż urosną i nie bałaganić?
Dzięki za pomysły! Nad donicą też myślałam, taka płaska i szeroka byłaby świetna. To drzewo w trawniku to orzech włoski. Nie wiem czy coś pod nim wyrośnie :-/ Ale połączenie sesleria i szałwia od jakiegoś czasu mi się podoba i może to jest właśnie to miejsce gdzie taki zestaw posadzę
Barbula to to nie jest, ona ma wąskie liście. To może być szałwia, kłosowiec, albo jakieś zielsko
Ta przygotowana rabat! Marzenie, eh ale bym poszalała
Witam, do tej pory byłam biernym czytelnikiem ogrodowiska, ale przyszedł czas na pierwszy post na forum
Mam dosyć stromą skarpę wokół tarasu. Wymarzyłam sobie "lekkie" nasadzenia. Wokół schodów posadziłam róże, wzdłuż całej skarpy na dole obwódka z bukszpana, a dalej za różami: lawenda, kocimiętka, stipa, rozplenica hameln, szałwia omszona. Czy to w ogóle się sprawdzi?