Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kostka "

Malutki pod lasem 09:59, 01 kwi 2016

Do góry
Aniu, właściwie cały chór głosów juz jest ale dołaczę - kostka dużo zmienia w zyciu domowników - będzie Pani zadowolona
A o bluszcza na słonecznym miejscu sie nie martw - widziałam bluszcze na południowej wystawie w Słowenii, porastające mur jednego z budynków stolicy - to pewnie grzech tak pisac ale tak po cichutku szeptem zaryzykuje - były piekniejsze niz na zdjeciach u szefowej Mysle, ze jak potraktuje sie je z szacunkiem, zapewni dobre podłoze i duzo wody to bluszcz na pergoli garażowej Cie zadziwi. Tylko wydaje mi sie, ze tam musi byc dosyc duzo miejsca na korzenie, zwłaszcza jesli chcesz do bluszcza dodać róże pnące (o ile dobrze pamietam).
Jest jeszcze jedna alternatywa - zupełnie bezproblemowa, powiedziałabym rosnąca jak chwast - winobluszcz. Szybko daje taką gęstwinę gałązek, ze nie straszny Ci bedzie zawiewający śnieg. Można tez pewnie pokombinowac z jakimś wiciokrzewem i w nogi dać mu "coś" ale to juz bardziej kapryśne, łapie mączniaka.
Malutki pod lasem 08:01, 01 kwi 2016

Do góry
Śliczna wiosna i kostka super idzie
Mam chyba 1000 pomysłów, tylko czasu brak ;-) 23:47, 31 mar 2016

Do góry
Iwona100 napisał(a)
Witam. Ogród piękny. Mam pytanie odnośnie kostki. Chcę u siebie zrobić taras i szukam kostki w takim kolorze beżu jak u Ciebie . Kostka wygląda świetnie. Jakiej firmy masz ją i jak się nazywa? Masz dwa rodzaje - mniejszą i większą , więc bardzo prosiłabym o nazwy.
Pozdrawiam.

Bardzo dziękuję. Moja kostka jest firmy Libet. Mała to Piccola a duża Akropol. Obydwie są w kolorze pastello. Ciemny akcent to Piccola w kolorze kasztanowym (brąz).
Pozdrawiam
Mam chyba 1000 pomysłów, tylko czasu brak ;-) 22:03, 31 mar 2016

Do góry
Witam. Ogród piękny. Mam pytanie odnośnie kostki. Chcę u siebie zrobić taras i szukam kostki w takim kolorze beżu jak u Ciebie . Kostka wygląda świetnie. Jakiej firmy masz ją i jak się nazywa? Masz dwa rodzaje - mniejszą i większą , więc bardzo prosiłabym o nazwy.
Pozdrawiam.
Malutki pod lasem 12:50, 31 mar 2016

Do góry
Kurka wodna tak byłam zajęta wybieraniem róż, że u Ciebie przegapiłam tak bardzo ważne sprawy

Aniu zakupy super, takie dorodne te tufciki

Aniu co zadecydowałaś? Będą nasadzenia przy słupkach czy wszędzie kostka?

Ekipa przed czasem to się chwali
Ogród Mirelli 12:47, 31 mar 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)
Dzisiejszy dzień bardzo fajnie mi się układa Zakupy zadowalające, róże zamówione, kostka brukowa ku końcowi
ale ci fajnie
Ogród Mirelli 12:41, 31 mar 2016

Do góry
Dzisiejszy dzień bardzo fajnie mi się układa Zakupy zadowalające, róże zamówione, kostka brukowa ku końcowi

Jak patrzę na moje szalejące psy to ani chwili nie żałuję, że wybrukowałam przedogródek

Madżenka i Malkul zaraziły mnie Seslerią. Napisałam już zapytanie do Pana Trawki i czekam na odpowiedź. Myślę, że właśnie ta trawa u mnie zagości w przedogródku na nowej / starej rabacie

Hortensja Anabell Strong była w CO szt.1 cena 24,00 złote. Będą mieli jeszcze, bo sezon dopiero się zaczyna, więc myślę, że uda mi się kupić na moich terenach

Wracając z ogrodniczej podjechałam do obcego domu, gdzie od dwóch lat podziwiam piękne, wielkie, kuliste, białe hortensje.
Grzeczna Pani chętnie ze mną porozmawiała, ale odmiany nie znała, dostała je w prezencie. Obiecała, że w przyszłym tygodniu jej mąż wykopie jej część dla mnie Bardzo się cieszę
Ogród Ani :) 09:10, 31 mar 2016

Do góry
anbu napisał(a)

Super po prosu. Martwię się już z pół roku o te obrzeża :/
Łatwo się Toszko pisze

jesli cię to pocieszy to u mnie chodnik był trzykrotnie przenoszony (bagatelka ponad 70m). Na forum są ogrody gdzie w dużej ilości kostka z podjazdu była likwidowana. A na pewnym odcinku znowu mi się koncepcja zmieniła - eM przyjął to zaskakująco spokojnie
Tylko Szefowa jest w stanie wszystko zaplanować z góry, a pewnie gdyby ja pociągnąć za język to...
Ogród Ani :) 09:00, 31 mar 2016

Do góry
Toszka napisał(a)
to zostaw te obrzeża tak jak są (będziesz miała po czym chodzić, by nie deptać roślin i rabaty). Korą zakryjesz kostkę. Poszerz rabatę a krawędź wykancikujesz.
Tez mam kostkę na krawędzi trawnika, bo primo - psy czasami się zapędzą i szlag kancik trafi; secundo - łatwiej mi się kosi trawę jak jedno (no, dobra - dwa) kółka prowadzę po kostce. Nie muszę bród docinać, bom leniwa.

Akurat obrzeże przy bukowej rabacie może oddzielić kwaśne podłoże dla azalii. Korą zasypiesz kostkę i bedzie git

Korzenie wiśni są głębiej niż kostka - co się martwisz Naszykuj rabatę dla hortek i zapomnij o kostce. Może kiedyś postanowisz coś obrzezić to będzie skąd kostkę brać
pamiętaj - znajduj plusy w minusach

Super po prosu. Martwię się już z pół roku o te obrzeża :/
Łatwo się Toszko pisze
Ogród Ani :) 08:53, 31 mar 2016

Do góry
to zostaw te obrzeża tak jak są (będziesz miała po czym chodzić, by nie deptać roślin i rabaty). Korą zakryjesz kostkę. Poszerz rabatę a krawędź wykancikujesz.
Tez mam kostkę na krawędzi trawnika, bo primo - psy czasami się zapędzą i szlag kancik trafi; secundo - łatwiej mi się kosi trawę jak jedno (no, dobra - dwa) kółka prowadzę po kostce. Nie muszę bród docinać, bom leniwa.

Akurat obrzeże przy bukowej rabacie może oddzielić kwaśne podłoże dla azalii. Korą zasypiesz kostkę i bedzie git

Korzenie wiśni są głębiej niż kostka - co się martwisz Naszykuj rabatę dla hortek i zapomnij o kostce. Może kiedyś postanowisz coś obrzezić to będzie skąd kostkę brać
pamiętaj - znajduj plusy w minusach
Malutki pod lasem 22:14, 30 mar 2016

Do góry
Sorki, musiałam umyć Jasia i net mi przez chwilę nie działał. Już jestem,

Aniu
-anbu, myślę, że pierwsza myśl najlepsza i chyba faktycznie bluszcz z różami
Dzięki w imieniu wiaty, też mi się podoba jak wyszła

Ewa
, obawiam się, że mu szybko przejdzie Dziękuję za głos oddany na tuje

Aniu_t
, właśnie z M. rozmawiałam i zostawiamy miejsce na nasadzenia Tak jak mówisz zdecyduje się ostatecznie później, ale raczej opcja nr 1. Tam jest bardzo słonecznie

Reniu
, dziękuję za głos oddany

Ula
, fajnie, że się z cichego obserwatora ujawniłaś
Cisy musiałabym kupić od razu duże, żeby móc z nich zrobić ekran, a powiem szczerze w tym roku za dużo wydatków. Teraz na skróty ja czasem chodzę, ale zamysł jest taki, że jest też przejście przy samym domu zostawione, między domem, a pierwszym słupem.
Z tego okienka, to prawie w ogóle nie zerkam, bo to od kotłowni Tylko w przypadku kiedy wieszam pranie, to tam wyglądam
A co do łuku, to nie da razy. Tam będzie kostka. Łuk chodnik, czyli kształt podjazdu był tak wytyczony, żeby pasował do innych moich łuków

Paulina,
mam tufciaki i tylko trochę droższe niż w A.
Mój mi wczoraj pokopał tam gdzie posiałam pietruszkę, ciekawe co z niej wyjdzie?
Ogródek Iwony II 23:24, 29 mar 2016

Do góry
Zastanawiałam się nad wyrzuceniem tawuły z tej rabaty, ale już nie mam dokąd

Chciałabym też, by ta rabata była spójna z tą po drugiej stronie przejścia, by pomysł bukszpanu po L powtórzyć. Mam tak na kilku rabatach i chcę kontynuować w miarę dosadzeń
Tu jest kostka z bukszpanu:

Tylko teraz po zimie żurawki czerwone wyglądają, jakby ich nie było. Nie wiem, czy żyją. Może będzie trzeba je zastąpić czymś innym?
Ogródek Iwony II 21:44, 29 mar 2016

Do góry
Tu, gdzie kostka bukszpanowa albo kulki - tego miejsca nie jestem pewna. Na tej rabacie jest już tawuła wczesna, niedługo będzie kwitła na biało, niebieski barwinek - jedyne miejsce, gdzie zostawiłam kilka sadzonek jako pozostałość po starych nasadzeniach - sporo go wywaliłam z ogrodu ... i cyprys lawsona.
Bukszpany mam dwuletnie, nie będzie od razu spektakularnie. Dziś nie dałam rady ... padał deszcz i zrobiło się mocno zimno...
Jak posadzę, zrobię fotki... może coś się wymyśli, albo zostawię na potem ...
Ogródek Iwony II 20:21, 29 mar 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Dziś, jak pogoda pozwoli, planuję popracować nad tą rabatą:

Ziemia nawieziona, zasilona obornikiem, i kompostem, tydzień temu przekopana.
Plan jest taki:

Znak zapytana - to kulki - jakie?

A może powtórzyć kostkę bukszpanową z sąsiedniej rabaty?

Jak tak sobie patrzę na Twój plan to nasuwa mi się taka myśl, żeby pasek bukszpanów dać jeszcze przed tawułą (ona jest taka poczochrana i ja bym ją oddzieliła, ale to taka luźna myśl). Czyli byłyby dwa krótki boki bukszpana i jeden długi (mam nadzieję, że wiesz o co mi chodzi). W tym otwartym prostokącie irga, może małe kuleczki cisowe i pomiędzy nimi wrzosy. Regularna kostka bukszpanowa przy tej tawule mi się jakoś nie widzi.
Ogródek Iwony II 18:30, 29 mar 2016

Do góry
eee_taam napisał(a)
plan rabaty ma fajny układ ...ty jednak do tych układów masz fajny zmysł

ale dlaczego chcesz wrzosy? ...ja tam bym dała dwa rodzaje szałwii albo inne byliny które będą kwitnąc cały sezon ... nawet jeżówki jakieś niskie odmiany ..wrzosy szybko się starzeją i będą ładne właściwie tylko we wrześniu ...a jak przyjdą wrześniowe przymrozki to krócej.

Ta rabatka Justynko z odzysku (uskubałam trochę e-Mowi)
ma na celu zagospodarowanie moich wrzosów i Irgii na pniu z rabaty, na której mają być róże :
Stąd zabieram:

Mam taką ciekawą odmianę wrzosów, które zmieniają kolor: wiosną są cytrynowe, a jesienią i przez całą zimę bordowe.
Wiem, że wrzosy brzydną, za kilka lat już nie będą ładne, wtedy je wymienię na coś lepszego. Teraz mają rok i szkoda mi się ich pozbywać.

Żwirek przed deszczem zdążyłam zdjąć, rabata jest już jednolita, kostka zdjęta (Zbyszek upierał się na ten żwirek w kole, mi od początku nie pasował ). Może jutro będzie lepsza pogoda, to przekopię roślinki i przygotuję rabatę pod róże.
Mały ogród w małej gminie 12:09, 29 mar 2016

Do góry
Witam was wszystkich. Mam na imię Ela i mieszkam w najmniejszej gminie w Polsce, stąd tytuł wątku. (okolice Rybnika). No i oczywiście potrzebuję pomocy fachowej z ogrodowiska, bo ... chciałabym mieć fajny ogród. Jestem fanką waszą i waszych ogrodów - ogrodowisko to ostatnio mój narkotyk...

Poniżej zamieszczam odręczny plan mojej działki (lepiej nie potrafię...)

Parę informacji: brązowe to kostka, pomarańczowe taras (rozmiar tarasu to 3,6mx5m).
Trawa posiana została jesienią 2015r, jak również trochę roślinek. Te zdjęcia niektórzy już znają...

Parę moich marzeń dotyczących mojego ogrodu:
Podobają mi się:
1. tawuły (np. Golden Princess)
2. żurawki (te żółte i bordowe)
3. hortensje też są ok
4. iglaki ogólnie bo są zielone cały rok
5. azalie
6. róże
7. wrzosy
8. marzą mi się jakieś trawy (np. turzyce) ale niekoniecznie te z takimi kwiatostanami na końcach...
9. hosty
10. lawenda
11. trzmielina

Mam wrażenie, że te rośliny się ciągle powtarzają na ogrodowisku, prawda?

Nie podobają mi się bukszpany.

Jak widzicie na zdjęciu nasadziłam trochę krzewów z przodu, do przeróbki. Tylko nie wiem jak. No nie chciałabym jakoś tak wysoko się odgradzać w tym fragmencie, jeśli można. Maksymalnie do wysokości płotu/siatki. Z pozostałych stron to co innego. Czy wystarczy coś posadzić pomiędzy to, co już jest i coś niższego z przodu, czy całe do przeróbki?
Aha, no i ta rabata okrągła będzie wywalona jak mi przekwitną tulipany. Mam tam po dwie żurawki bordowe, żółte i jakieś zielone, lawendę, 2 trzmieliny (zmieniły barwę na czerwoną...) i hostę, ale liście odpadły to i nie wiem, czy ona mi się pojawi jeszcze.

Na razie tyle. Pomożecie?
Nowocześnie u Kasji...kiedyś będzie:-) 00:28, 26 mar 2016

Do góry
kasja83 napisał(a)
No to mamy mięcho do obrobienia
Wrzucam rzut z góry:

Wizualizacje:

Cytuję wszytko, by rzucać okiem.. miałam Ci podpowiedzieć trawy, ale od razu rzucam okiem na resztę. Styl formalny to jakoś nie moja bajka..

Pinky Winky nie lubię... ale to ja... ale pasuje do bordowego drzewa. Jednak wolałabym Wanilkę. Dużo ładniejsza. I też pasuje.

Z wyjątkiem konwalnika i kępy turzycy w kwadracie.. masz wiosną pusto. Kostka na podjeździe i kamienie na rabacie. Jak chcesz konwalnik, to daj go w kamieniach poziomym paskiem, ale nie jako obwódka... i pamiętaj że się rozłazi na boki. Aby trzymał "paska" to posadź w ograniczniku. Nie rozumiem jak te paski bylin mają zasłonić studzienki szamba.. studzienki są na rabatach czy pomiędzy??
Jak zasłonią to latem i jesienią, a co z połową roku??? Rozplenice z wszystkich traw niezimozielonych najszybciej robią się brzydkie.
I pytanie kto to będzie kosił??? Jak chłop to ci poucina wszystkie liście, bo nie będzie się pitolił z leżącymi na trawie liśćmi traw. Mój leci kosiarką po wszystkim co rzuca się na trawnik. I praktycznie i wizualnie mi nie pasuje..

Rozplenice, miskanty ruszają dopiero w maju i warto o tym wiedzieć.

Żurawka nawet bordowa na słońce to taki sobie pomysł.Zresztą mam nerwa na żurawki..

Jakie trawy??? Dopasuj od drzew.. dopasuj do innych traw. To mały ogród wiec nie może być za dużo kolorów i rodzajów. Może powtórz te careksy co w kostce. Zakładam że to Evergold. Jak nie chcesz by było nudno to podziel na odcinki.. i daj kostkę z bukszpanu, trawy, kostka z bukszpanu, trawy... Nawiąże do kostek grabowych.

Jak wypełnić trawą całość to sadz Ice Dance, ładnie zadarni, nie starzeje się tak jak Evergold.

Ale tak sobie gdybam.. patrząc jednym okiem, a drugim już śpię.

Prawa strona mi się podoba
Ogród Mirelli 07:22, 25 mar 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)

Domi streszczę Ci - kostka położona, został tylko kawałeczek do zrobienia, nowa rabata szkielet jest, donice obsadzone - to wszystko
nowa rabata - co ??? gdzie ???? co ty znowu kombinujesz ????
Ogród Mirelli 17:41, 24 mar 2016

Do góry
Dominika11 napisał(a)
Mirellko zostawiam pozdrowienia i postaram się nadrobić zaległości

Domi streszczę Ci - kostka położona, został tylko kawałeczek do zrobienia, nowa rabata szkielet jest, donice obsadzone - to wszystko
Ogród Mirelli 10:36, 24 mar 2016

Do góry
agata19762 napisał(a)
Mirelko pięknie obsadziłaś donice ja też ostatnio w niebieski idę
kostka super... też kiedyś mnie to czeka.
miłego dnia !!!

Ooooo fajnie, że mnie odwiedzasz
Dziękuję za miłe słowa
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies