Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Linia kroplująca czy taśma kroplująca-różnica 18:24, 11 lip 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Kompensacja działa na całej długości linii, jednak pod warunkiem, że nie jest zbyt długa i że ma kompensację ciśnienia.

Dziękuję, chcę kupić taką z kompensacją.
Żywopłot strzyżony iglasty inny niż cis 16:59, 11 lip 2016

Do góry
Lepsze.
Linia kroplująca czy taśma kroplująca-różnica 16:46, 11 lip 2016

Do góry
Kompensacja działa na całej długości linii, jednak pod warunkiem, że nie jest zbyt długa i że ma kompensację ciśnienia.
Choroby i szkodniki jodeł, jodła - Abies 16:40, 11 lip 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
To nie jest początek kwitnięcia, a początek wypuszczania młodych przyrostów

Jodła nie powinna rosnąć w takich chaszczach. Wypiel chociaż kółka wokół drzewek.
Pokaż zdjęcia tych uschniętych.

Te chaszcze są dawno wypielone. Nie ruszałem ich tylko z początku dopóki drzewka się nie przyjęły. Zdjęcia tych uschniętych zamieszczę dziś wieczorem
Żywopłot strzyżony iglasty inny niż cis 16:24, 11 lip 2016

Do góry
Ja mam na jednym fragmencie żywopłot co prawda z Thuja plicata, ale prawie to to samo. Brabant jeszcze gorszy. Żałuję tych straconych lat i to że teraz wszystko widać od dołu, co ma sąsiad, a głównie są to niebieskie plandeki
Trawnik z rolki 16:22, 11 lip 2016

Do góry
Próbuj, możesz zrobić także wyżwirowany fragment.
Choroby i szkodniki jodeł, jodła - Abies 16:19, 11 lip 2016

Do góry
To nie jest początek kwitnięcia, a początek wypuszczania młodych przyrostów

Jodła nie powinna rosnąć w takich chaszczach. Wypiel chociaż kółka wokół drzewek.
Pokaż zdjęcia tych uschniętych.
Choroby i szkodniki jodeł, jodła - Abies 16:16, 11 lip 2016

Do góry
dex86 napisał(a)
W maju zasadziłem 500 sadzonek jodły kaukaskiej. Większość się przyjęła, uschło może 10-15. W weekend kosiłem trawę wokół sadzonek i zauważyłem że 1/3 drzewek ma brązowe końcówki, które w dotyku są twarde i suche. Czy to może być spalenie drzewek w wyniku wysokiej temperatury czy jakaś choroba?
Żywopłot strzyżony iglasty inny niż cis 15:29, 11 lip 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

To racja, zadbane wyglądają dobrze, ale po 20 latach czy 30 tu już nie. Nawet zadbane. Na wysokość płotu od dołu są tylko gołe pnie.

W takim razie chyba pozostaje cieszyć się zadbanym wysokim żywopłotem z Brabantów przez najbliższe lata, a z przodu hodować drugie piętro, z czegoś szlachetniejszego. Uwielbiam piętrowe żywopłoty.
Tonący w bieli 14:02, 11 lip 2016

Do góry
aniasmyk napisał(a)
Wczoraj kupiłam pierwszą jeżówkę- kwiatek który nie podobał mi się tak bardzo że nie rozumiałam forumowego zachwytu nad nim może jednak się polubimy czy ktoś udzieli mi wskazówek? Stanowisko, ziemia? Jak można je rozmnożyć?

Akurat może nie trafiłaś na najlepszy czas dla tej jeżówki bo dopiero rozkwita, i kolor biały nie jest atrakcyjny u jeżówek (najładniejsze są ciemnoróżowe)

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/200-jezowka-echinacea-roslina-o-wyjatkowych-wlasciwosciach
Miłorząb dwuklapowy - Ginkgo biloba 11:05, 11 lip 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Po pierwsze:
- na bank masz szmatę pod kamieniami więc prawdopodobna zgnilizna podstawy pnia
- może być dodatkowo za głeboko posadzony
- gruba warstwa kamieni spowodowała zamieranie korzeni a być może jeśli to wapień to spowodował całkowitą zmianę pH gleby na zbyt zasadowy.

Odkop nasadę pnia rozsuń szmatę i pokaż jak głęboko jest posadzony i czy kora nie gnije.

Moim zdaniem ta rana na pniu nie ma znaczenia i nie jest uszkodzeniem mrozowym a raczej oderwaniem gałęzi lub uszkodzeniem mechanicznym, dawnym.

Danusiu, kamienia nie ma tak dużo jakby się mogło wydawać, odkopie i zrobię zdjęcia, w pobliżu miłorzębu również nie ma szmaty widać nawet wybełtaną ziemie z kamyczkiem, nie pamiętam ale może ona być pod kosodrzewiną, musze sprawdzić. A tego pęknięcia nie było wcześniej i ono brzydko wygląda. Na razie dziękuję, wpadnę ze zdjęciami.
Miłorząb dwuklapowy - Ginkgo biloba 10:43, 11 lip 2016

Do góry
domnik napisał(a)
Witajcie ponownie. Taka opcja jak podaje Gardenarium także jest możliwa. Przy zaawansowanej zgniliźnie korzeni/podstawy pnia efekt będzie trochę inny - tzn obumrze cała roślina i nic nie odbije. Jeśli przyczyną zamierania jest to uszkodzenie wzdłużne o którym napisałem to miłorząb może odbić poniżej niego (ale nie musi).

Jest jeszcze kilka innych możliwych przyczyn tego co widzimy na zdjęciach poza tymi które podaliśmy. Czy stosujesz pestycydy (np roundup) do usuwania mchu z betonowych płytek lub posypywałaś podczas zimy wjazd solą? Pozdrawiam.

rundup zakazany, nie stosuje w pobliżu domu, sól również, a tego pęknięcia w ubiegłym roku nie było na pewno. w ogóle cos się w tym miejscu dzieje bo jodła i krzew również w gorszym stanie. Po południu zrobię dodatkowe zdjęcia. Dziękuje za pomoc i zainteresowanie.
Trawnik z rolki 10:27, 11 lip 2016

Do góry
Lemoniadowy napisał(a)
Witam,
zwracam się z prośbą o jakąś rade odnośnie trawy która została Mo rozwinięta 2 miesiące temu. Z początku nie było żadnego problemu, wszystko ładnie się przyjęło i pięknie wyglądało. Podlewanie było regularne, nic nie nawoziłem. Na dziś dzień trawa jest w opłakanym stanie zwłaszcza w miejscu gdzie jest prawie cały dzień cieniu. Przód domu - największe nasłonecznienie trawa wygląda ładnie - są miejsca które podsychają np. Łączenie przy kostce ale to jest niewielki fragment.

Czy możecie coś poradzić ? Może jakiś nawóz zastosować? Wiem że ta okolica z wysychajacą trawą ma tendencję do trzymania wody

Trawa w cieniu nie rośnie. Ja mam w swoim ogrodzie taką samą sytuację, ciągle dosiewam lub wymieniam fragmenty trawnika lub cały pasek pod bukiem.

Trawnik być może był zakładany w czasie upałów. trawa mogła się zaparzyć. Mogło tez być za mokro, jeśli podlewało się tak samo jak w słońcu. Tego nie wiem bo tam nie mieszkam.

Należy skosić, wydrapać suche (czy zgniłe) miejsca, zrobić dosiewkę, posypać lekko żyzną ziemią z worków. Z tym trawnikiem zawsze będzie problem, musisz być na to przygotowany.
Linia kroplująca czy taśma kroplująca-różnica 09:55, 11 lip 2016

Do góry
Każda donica powinna być podlewana oddzielnie, aby dostosować ilość wody do danej donicy. Jest inna pojemność często, jest inne położenie donicy w stos. do stron świata (od południa szybciej wysycha), czasem też rośliny mają inne wymagania, dlatego pisałam wcześniej, że powinna być każda donica podlewana oddzielnie. O to chodzi.

A więc żeby każda donica mogła się podlewać niezależnie, powinna być oddzielna sekcja, a więc oddzielny elektrozawór.

W przypadku, gdy donice są obok siebie i mają podobne wymagania rośliny, które tam rosną, mogą być podlewane naraz, czyli jako jedna sekcja.

Jeśli chodzi o cięcie, każda sekcja linii kroplującej musi mieć zasilanie linii i koniec linii, nie może być po prosu ucięta i zostawiona

Drobne zmiany: Zagnieżdżone cytaty i linkowanie swoich wątków w podpisie 09:47, 11 lip 2016

Do góry
Trzeba otworzyć dwa okna, jedno to co piszesz, a w drugim szukasz tego co chcesz zacytować i po kolei kopiujesz te cytaty wraz z odpowiedziami.

Tutaj przykład 1 cytat

ag_zie napisał(a)
Oto więcej zdjęć moich borówek

odpowiedź

fajne borówki

drugi cytat

Iwcia napisał(a)
Podpowiedzcie co dolega moim roślinkom. Szmaragdy:Czy to fytoftoroza, grzyb czy brak jakiś składników? Próbowałam już wszystkiego bez rezultatów. Mam takich kilka sztuk, reszta się trzyma.

odpowiedź

Trzeci cytat

Mazan napisał(a)
Pszczelarnia

Zobacz też str 19. Jest i o "odchwaszczaniu". Prawdopodobnie zastosowano koncentrat do podlewania, ale to są wg mnie błędy, które trzeba popełnić żeby zrozumieć przepis.

Brak widocznej reakcji kredy z octem może być oznaką związania z zanieczyszczeniami kredy np krzemionką. Zobacz na chwastach czy przeżyją próbę.

Pozdrawiam

odpowiedź

Żywopłot strzyżony liściasty 08:47, 10 lip 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
No proszę jak pięknie doradziliśmy

Danusiu, bardzo pięknie. Żywopłot wygląda fantastycznie. Niech sobie teraz rośnie zdrowo
Kłopoty - problemy z trawnikiem 08:33, 10 lip 2016

Do góry
Jest, ale poczytaj o nim i zdecyduj.
Trawnik na glinie - podłożu gliniastym, glebie twardej, zbitej 07:48, 10 lip 2016

Do góry
Kupić herbicyd Tajfun. Orkan i opryskać. Nastepnie odczekać ile napisano na ulotce i ropocząć proces uzdatniania gliny. Wprowadzić kompost, przekopać, przemieszać i siać mieszankę trawnikową. Sam trawnik nie urośnie z niczego, jeśli go nie posiejesz. Jednak glina to trudny temat, na glinie trawnik nie chce rosnąć, więc musisz tę glinę rozluźnić materią organiczną i piaskiem. Nie samym piaskiem.

Najlepiej pokaż zdjęcie jak to wygląda.
Miłorząb dwuklapowy - Ginkgo biloba 07:31, 10 lip 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Mój nie dorósł jeszcze, raczej nie dorośnie i raczej się go tnie, aby miał pokrój kulisty. Mój wygląda jak talerz.

Czyli forma parasola?On powoli rosnie? Moglabys pokazac fotke jego aktualnego stanu? bylabym wdzieczna.
Miłorząb dwuklapowy - Ginkgo biloba 23:34, 09 lip 2016

Do góry
Witajcie ponownie. Taka opcja jak podaje Gardenarium także jest możliwa. Przy zaawansowanej zgniliźnie korzeni/podstawy pnia efekt będzie trochę inny - tzn obumrze cała roślina i nic nie odbije. Jeśli przyczyną zamierania jest to uszkodzenie wzdłużne o którym napisałem to miłorząb może odbić poniżej niego (ale nie musi).

Jest jeszcze kilka innych możliwych przyczyn tego co widzimy na zdjęciach poza tymi które podaliśmy. Czy stosujesz pestycydy (np roundup) do usuwania mchu z betonowych płytek lub posypywałaś podczas zimy wjazd solą? Pozdrawiam.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies