Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 22:02, 11 lip 2016

Do góry
Nikt tego źle nie odebrał, ani ja ani Marta zapewne To przyjazne forum i życzliwi ludzie

Ja po prostu byłam w Anglii tydzień i nie miałam za bardzo internetu. Musiałam w pubie siedzieć na meczu razem z Anglikami na wsi, żeby coś skrobnąć, albo byłam na tenisie, albo na piłce nożnej

Albo na zewnątrz przy grillu W pokoju internetu brak.

Dzisiaj sprzątałam po cięciu jednej strony topiarów, pot lał się po włosach i oczach, więc o zdjęciach to nawet mowy nie ma

W bukszpanowym bardzo dużo robię, sadzę, tnę, odkurzam, zamiatam, zmywam chodniki, koszę trawniki, zamiatam ulicę, podlewam hidcotową mocno. Róże mocno puszczają.

Przed wyjazdem wszystko wsadziłam. Ale znowu nowe nabytki z walizki wypakowane
A stare narzędzia w punkcie kontaktowym na Luton czekają na wysyłkę
Nawożenie, zasilanie trawnika 21:55, 11 lip 2016

Do góry
Masakra i tragedia.
Choroby i szkodniki wierzb, wierzba - Salix 21:46, 11 lip 2016

Do góry
grzek napisał(a)
Witam,
Mam małą wierzbę, która chyba została podgryziona przez nornice dwa lata temu bo uschła jej połowa. Na wiosnę wyciąłem do zera i uschnięte gałęzie i te z żywej połowy. Puściła ładne nowe pędy, ale dziś zauważyłem szary nalot, z bliska okazało się, że to jakieś owady. Proszę o radę czy jakoś to wytępić, czy wyciąć to drzewko. Mam 5m dalej drugą wyższą wierzbę z jaśniejszymi liśćmi, która też była obcięta do zera i na niej nie ma szkodników.
http://dysk.onet.pl/link/9M70E#img/9M70E widok drzewka
http://dysk.onet.pl/link/xH5PA
http://dysk.onet.pl/link/jsJQS
http://dysk.onet.pl/link/jvcUj
http://dysk.onet.pl/link/ZBQ52#.
Wszystki fotki można po kliknięciu powiększyć.

Pozdrawiam i z góry dziękuję za wszelką pomoc
Grzegorz

Choroby i szkodniki wierzb, wierzba - Salix 21:45, 11 lip 2016

Do góry
jacura napisał(a)
Znalezione w korzeniu zniszczonej wierzby, ale również w glebie trawnika
Choroby i szkodniki wierzb, wierzba - Salix 21:45, 11 lip 2016

Do góry
Nie sadzę wierzb z tego powodu, kruche, chorowite, krótkowieczne.
Choroby i szkodniki wierzb, wierzba - Salix 21:44, 11 lip 2016

Do góry
Jeśli wchodzi taki grzyb, to oznacza że drzewo obumiera.
Choroby i szkodniki wierzb, wierzba - Salix 21:44, 11 lip 2016

Do góry
Edek napisał(a)
Proszę o pomoc od paru lat nie mogę poradzić sobie z grzybem na wierzbie płaczącej nie chce jej usuwać jest to najstarsze drzewo w naszym ogrodzie odwód przekracza 3m przyciąłem mocno ale to nie bardzo pomaga z góry dziękuję .
Polecane drzewa i krzewy liściaste 21:39, 11 lip 2016

Do góry
violaz napisał(a)
Szukam nieduzych kwitnacych krzewow. Zalezy mi aby kwitly przez caly letni sezon.
Berberys - Berberis 19:42, 11 lip 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Zrób z nich kule albo "jaja".
dziękuję Pani Danusiu. Skróciłam wystające gałązki, aby otrzymać bardziej zwarty pokrój.
Linia kroplująca czy taśma kroplująca-różnica 18:24, 11 lip 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Kompensacja działa na całej długości linii, jednak pod warunkiem, że nie jest zbyt długa i że ma kompensację ciśnienia.

Dziękuję, chcę kupić taką z kompensacją.
Żywopłot strzyżony iglasty inny niż cis 16:59, 11 lip 2016

Do góry
Lepsze.
Linia kroplująca czy taśma kroplująca-różnica 16:46, 11 lip 2016

Do góry
Kompensacja działa na całej długości linii, jednak pod warunkiem, że nie jest zbyt długa i że ma kompensację ciśnienia.
Choroby i szkodniki jodeł, jodła - Abies 16:40, 11 lip 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
To nie jest początek kwitnięcia, a początek wypuszczania młodych przyrostów

Jodła nie powinna rosnąć w takich chaszczach. Wypiel chociaż kółka wokół drzewek.
Pokaż zdjęcia tych uschniętych.

Te chaszcze są dawno wypielone. Nie ruszałem ich tylko z początku dopóki drzewka się nie przyjęły. Zdjęcia tych uschniętych zamieszczę dziś wieczorem
Żywopłot strzyżony iglasty inny niż cis 16:24, 11 lip 2016

Do góry
Ja mam na jednym fragmencie żywopłot co prawda z Thuja plicata, ale prawie to to samo. Brabant jeszcze gorszy. Żałuję tych straconych lat i to że teraz wszystko widać od dołu, co ma sąsiad, a głównie są to niebieskie plandeki
Trawnik z rolki 16:22, 11 lip 2016

Do góry
Próbuj, możesz zrobić także wyżwirowany fragment.
Choroby i szkodniki jodeł, jodła - Abies 16:19, 11 lip 2016

Do góry
To nie jest początek kwitnięcia, a początek wypuszczania młodych przyrostów

Jodła nie powinna rosnąć w takich chaszczach. Wypiel chociaż kółka wokół drzewek.
Pokaż zdjęcia tych uschniętych.
Choroby i szkodniki jodeł, jodła - Abies 16:16, 11 lip 2016

Do góry
dex86 napisał(a)
W maju zasadziłem 500 sadzonek jodły kaukaskiej. Większość się przyjęła, uschło może 10-15. W weekend kosiłem trawę wokół sadzonek i zauważyłem że 1/3 drzewek ma brązowe końcówki, które w dotyku są twarde i suche. Czy to może być spalenie drzewek w wyniku wysokiej temperatury czy jakaś choroba?
Żywopłot strzyżony iglasty inny niż cis 15:29, 11 lip 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

To racja, zadbane wyglądają dobrze, ale po 20 latach czy 30 tu już nie. Nawet zadbane. Na wysokość płotu od dołu są tylko gołe pnie.

W takim razie chyba pozostaje cieszyć się zadbanym wysokim żywopłotem z Brabantów przez najbliższe lata, a z przodu hodować drugie piętro, z czegoś szlachetniejszego. Uwielbiam piętrowe żywopłoty.
Tonący w bieli 14:02, 11 lip 2016

Do góry
aniasmyk napisał(a)
Wczoraj kupiłam pierwszą jeżówkę- kwiatek który nie podobał mi się tak bardzo że nie rozumiałam forumowego zachwytu nad nim może jednak się polubimy czy ktoś udzieli mi wskazówek? Stanowisko, ziemia? Jak można je rozmnożyć?

Akurat może nie trafiłaś na najlepszy czas dla tej jeżówki bo dopiero rozkwita, i kolor biały nie jest atrakcyjny u jeżówek (najładniejsze są ciemnoróżowe)

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/200-jezowka-echinacea-roslina-o-wyjatkowych-wlasciwosciach
Miłorząb dwuklapowy - Ginkgo biloba 11:05, 11 lip 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Po pierwsze:
- na bank masz szmatę pod kamieniami więc prawdopodobna zgnilizna podstawy pnia
- może być dodatkowo za głeboko posadzony
- gruba warstwa kamieni spowodowała zamieranie korzeni a być może jeśli to wapień to spowodował całkowitą zmianę pH gleby na zbyt zasadowy.

Odkop nasadę pnia rozsuń szmatę i pokaż jak głęboko jest posadzony i czy kora nie gnije.

Moim zdaniem ta rana na pniu nie ma znaczenia i nie jest uszkodzeniem mrozowym a raczej oderwaniem gałęzi lub uszkodzeniem mechanicznym, dawnym.

Danusiu, kamienia nie ma tak dużo jakby się mogło wydawać, odkopie i zrobię zdjęcia, w pobliżu miłorzębu również nie ma szmaty widać nawet wybełtaną ziemie z kamyczkiem, nie pamiętam ale może ona być pod kosodrzewiną, musze sprawdzić. A tego pęknięcia nie było wcześniej i ono brzydko wygląda. Na razie dziękuję, wpadnę ze zdjęciami.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies