Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 22:25, 08 lip 2016

Do góry
Na świetną kondycję trawnika, na pewno nie wpłynie to, czy było nawożenie przedsiewne, czy nie a raczej prawidłowa pielęgnacja przez cały sezon wegetacyjny aż do zimy.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 22:21, 08 lip 2016

Do góry
Leal napisał(a)
Pełno dzikiej trawy na jak długo po spryskaniu Randoupem będziemy mieli spokoj z chwastami?.trawa zdąży się rozrosnać i zakorzenic?

Jeszcze raz zadaj precyzyjnie pytanie, bo nie rozumiem go.
Po kolei co chcesz zrobić i czy trawa posiana już, czy dopiero planujesz?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 11:27, 08 lip 2016

Do góry
miskka napisał(a)
Co tam Danusiu u Ciebie? Ostatnio "mało" Ciebie tutaj na forum...

Mało? Hmm... Szefowa mimo szczytu firmowego sezonu jest na forum niemal codziennie W dodatku - choć nie miało być - to jednak pojawiły się nowe fotki w Ogrodzie z lustrem Wystarczy przeanalizować posty:

https://www.ogrodowisko.pl/forum/search?utf8=%E2%9C%93&q=gardenarium&search_in=posts&commit=Szukaj

Pozdrowienia, Danusiu
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 22:10, 07 lip 2016

Do góry
Akacja napisał(a)
Danusiu czy szałwię gdy przekwitnie trzeba ściąć ?

Trzeba.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 22:10, 07 lip 2016

Do góry
Margarete napisał(a)

Cudne zestawienie.....co to jest to na pierwszym zdjeciu takie niskie i tak intensywnie fioletowe, podobne kształtem kwiatu do tawułki ?

Astilbe, czyli tawułka
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 11:11, 07 lip 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
'Przykłady zestawiania kolorowych liści w festiwalu oślepiających letnich kwiatów. Zestawianie ich niezliczonych odcieni daje odpowiednie efekty. Liście określają strukturę i kolorystykę naszych ogrodów.

Ta zdumiewająca alchemia kształtów, rozmiarów, w różnorodnych barwach tęczy, tworzy bogatą, teatralną scenerię, w której kwiaty mogą pysznić się w centrum uwagi.'

Nasz ogród jako przykład stworzenia kojącej symfonii zieleni. Na zdjęciu m.in. Haconechloa - wielka, foremna kępa. Kule z bukszpanu kontrastują z Hakonechloa macra 'All Gold'.

https://www.facebook.com/ogrodowisko/photos/?tab=album&album_id=1463431990349552

Jak widać w wielu ogrodach na Ogrodowisku, to zestawienie się przyjęło, bo jest niezwykle udane.

Gratulacje! Zasluzyliscie oboje z Witkiem na takie wyroznienia
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 15:40, 06 lip 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Moc fioletu

Cudne zestawienie.....co to jest to na pierwszym zdjeciu takie niskie i tak intensywnie fioletowe, podobne kształtem kwiatu do tawułki ?
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:58, 06 lip 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Trzmieliny bardzo ładnie się wybarwią i będą naprawdę wesołe i rozświetlą kącik.

Dziękuję Danusiu za pomoc
Winobluszcz pięciolistkowy - Parthenocissus quiquefolia 23:57, 05 lip 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Winobluszcz poszedł w tempie zastraszającym do sąsiada i wrasta mu w garaż, składowisko śmieci oraz różnych gratów starych. Jednym słowem śmieciowisko poprzerastane w sposób ogromny pędami winobluszczu.

Po stronie, gdzie ja dbam, wszystko elegancko.

A słup prawie zniszczony, pęknięty. Zrezygnuj z winobluszczu.

Witam!

Mam pytanie co do winobluszcza trójklapowego Veitchii - czy jeżeli posadzę sadzonkę w miejscu, które jest otoczone na około kostką zatem nie będzie miał szans kłaść się na ziemię i zapuszczać korzenie czy jest szansa, że z tej sadzonki po 10 latach będzie 20m pnącze przy sprzyjających warunkach? Czy może jest ryzyko, tak jak Danusiu pisałaś, że może pokryć cały dom - tzn, ta roślina wtedy wpuszcza korzenie w ściany, czy bardziej chodzi o to, że wpierw po ogródku się rozłazi, a następnie wspina do góry i trzyma się tylko wąsami podpór? Będę wdzięczna za rozwianie moich wątpliwości.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 13:32, 05 lip 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
'Przykłady zestawiania kolorowych liści w festiwalu oślepiających letnich kwiatów. Zestawianie ich niezliczonych odcieni daje odpowiednie efekty. Liście określają strukturę i kolorystykę naszych ogrodów.

Ta zdumiewająca alchemia kształtów, rozmiarów, w różnorodnych barwach tęczy, tworzy bogatą, teatralną scenerię, w której kwiaty mogą pysznić się w centrum uwagi.'

Nasz ogród jako przykład stworzenia kojącej symfonii zieleni. Na zdjęciu m.in. Haconechloa - wielka, foremna kępa. Kule z bukszpanu kontrastują z Hakonechloa macra 'All Gold'.

https://www.facebook.com/ogrodowisko/photos/?tab=album&album_id=1463431990349552

Jak widać w wielu ogrodach na Ogrodowisku, to zestawienie się przyjęło, bo jest niezwykle udane.

Stale podziwiam, a zwłaszcza tę ilość dodatków i donic do podlania, jak dajesz radę, buziole
Nawożenie, zasilanie trawnika 21:10, 04 lip 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Porównanie
Tak wyglądał trawnik zaniedbany

a tak po metamorfozie

Po metamorfozie trawa z rolki?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 21:00, 04 lip 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Tak, Acer shirasawanum 'Aureum'.

Bardzo dziękuję.
Żywopłot strzyżony iglasty inny niż cis 18:57, 04 lip 2016

Do góry
Wybrałaś najgorsze tuje, teraz wyglądają nieźle, ale za 10 lat będzie z nimi kłopot.
Tnij poziomo, zetnij z pół metra, zrób to przy miarce, żeby równo było. W pionie też przytnij. Nożycami szpalerowymi,
Trawnik spalony / zniszczony nawozem 18:50, 04 lip 2016

Do góry
Dosypać i podlać blade miejsca.

Usunąć chwastnicę w jeden dzień. Uważaj bo korzenie łatwo się urywają a nie mogą zostać.
Miejski ogród w wersji mini 18:33, 04 lip 2016

Do góry
Te bordowe buki w szkółce nie są dobrej jakości, brzydkie, poszukaj najwyżej innego buka, niż ci zaprojektowałam, ale ładnego. Te są do niczego
Robinia akacjowa 18:25, 04 lip 2016

Do góry
Michu87 napisał(a)
Witam Was. Mam pytanie. Czy jest możliwość aby dwa drzewa posadzone obok siebie rosły równo? W trakcie zakupu były w tym samym rozmiarze, a teraz jedno ma wyraźnie mniejszą koronę i szczuplejszy pień. Czy np. cięcie większego okazu pomoże mniejszemu podgonić, czy da to odwrotny efekt, bo cięte drzewo zagęści się bardziej? Drzewa to kulista Robinia Pseudoacacia Umbraculifera. P.S- wiem, że dla wielu to drzewo niczym chwast ale dostałam je od męża w prezencie i nie chciałabym ich usuwać. Pewnie byłoby mu przykro. Pozdrawiam.

Obciąc na wiosnę jak wierzbę prawie po pniu i czekać że odbije podobnie, ale raczej to niemożliwe. Nie zmusisz drzew aby rosły tak samo, zwłaszcza robinii, wystarczy że jedna rośnie bardziej na wietrznym stanowisku i po robocie.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 16:52, 04 lip 2016

Do góry
malgol napisał(a)
W końcu zdobyłam się na odwagę odezwać u Szefowej Masz Danusiu taki piękny ogród ,że dech zapiera i odbiera mowę tzn zdolność pisania
Te fiolety są zachwycające i po komentarzach widzę, że to ulubiony kolor na Ogrodowisku Mój tez
Choć najbardziej chyba zachwycają mnie u Ciebie połączenia bukszpanowych rzeźb z trawami. Mistrzostwo!
Pozdrawiam

Dziękuję za premierowy wpis u mnie i zapraszam częściej. Burgundy doradzałam wielu osobom, m.in. Marzence i teraz sama mu uległam
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 16:51, 04 lip 2016

Do góry
frezja napisał(a)

Danusiu, to jakiś klonik z lewej ?

Tak, Acer shirasawanum 'Aureum'.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 16:50, 04 lip 2016

Do góry
jolanka napisał(a)
Gratulacje
Zestawienia kolorystyczne to i wielka przyjemność z oglądania ale też wielka umiejetność ich tworzenia Potrafisz stworzyć i jedno i drugie

Danusiu, jak nazywa się ta fioletowa tawułka. Jest piekna

Chyba Astilbe chinensis 'Pumila'. Bardziej czerwona jest 'Fanal'.
Trawnik spalony / zniszczony nawozem 16:31, 04 lip 2016

Do góry
Pobo napisał(a)

Zacznę od chwastów bo na to pytanie odpowiedziałaś jako pierwsze
Poniżej zdjęcia i pytanie uzupełniające:
1. Skoro nie mam pryskać na chwasty to rozumiem, że pozostaje tylko ich mechaniczne usunięcie ?
2. Posiadam wyrywacz do chwastów firmy fiskars, będzie odpowiedni ?
3. Niektóre dziury są większe, stąd tez zapytałem czym uzupełnić lukę ?
4. Od kiedy w takim razie mogę robić oprysk na chwasty w trawie ?

Teraz przedstawie zdjęcia swojego trawnika i tego co z nim zrobiłem, zasiana trawa do Barenbrug Sport
Proszę również o ogólną ocenę i opinie stanu trawnika.

Co do nawadniania to czy godzina 4 lub 5 rano będzie odpowiednia ? Sekcje są ustawione na 14 minut już po obserwacji stanu po podlaniu tak więc uważam, że trawnik nie jest zalewany lub niedolewany.

O tujach odpowiedziałam tutaj i przeniosłam

https://www.ogrodowisko.pl/watek/2362-problemy-z-tujami?page=48#post_9

Trawnik:

źle nawożony, jechałeś siewnikiem ze zbyt dużymi odstępami, dokładnie widać ścieżkę nawozu (ciemna zieleń) - brak nawozu jasna zieleń

Masz chwastnicę, trudna to walka bo ona się wysiewa mocno. Z dziurą nic nie rób, zarośnie, chyba że chce ci się zasypywać tysiąc dziur.
W kilku miejscach trawnik spalony (brązowy) chyba siewnik zakręcał i posypał trzy dawki.
Na chwastnicę niektórzy pryskają Pumą. Spróbuj na małym kawałku czy da radę.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies