Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kompostownik"

Pokażę nasz ogród 21:21, 27 maj 2017

Do góry
W zeszłym roku dałam obornik granulowany. Takiego prawdziwego od lat już nie dawałam. Co 2-3 lata cały kompostownik idzie w warzywniak.
W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 15:24, 27 maj 2017

Do góry
Ewa777 napisał(a)

U mnie pełno mrówek i ślimaków - też wszędzie. Na pączku róży widziałam mszyce. Kilka opuchlaków też już złapałam. Normalnie stołówkę z naszych ogrodów sobie zrobiły!

Cisy masz wypasione

Ślimaków też zatrzęsienie. Wyjadają mi warzywnik i kompostownik...
Na szczęście mszyc (jeszcze) nie mam

Ogród Ani :) 12:30, 27 maj 2017

Do góry
Aniu, pięknie masz i rozpływam się nad Twoim trawnikiem, bardzo fajnie połączyliście działki takimi przejściami. Zastanawiałam się właśnie gdzie masz kompostownik, a Ty tak sprytnie ukryłaś go To te tuje ostatnio kupowane?
Cisy Twoje cudne przyrosty mają, moje jakoś dziwnie, niby przyrosty są, ale ciągle nie są takie limonkowe Uwielbiam cisy, szkoda, że nie mam miejsca na więcej
Czosnków muszę kupić na jesieni
Mały ogród Kasi 10:22, 27 maj 2017

Do góry
kasia_w napisał(a)

Nasza wspaniała gmina przyznała mi darmowy kompostownik, w ramach zasług na polu ogrodnictwa Eee nie, to ściema z tymi zasługami, każdy dostanie, jak złoży wniosek
Jest szpetny, ale jest. Nie tak, jak ten piękny, dizajnerski, drewniany obiecywany od lat 3 przez eMa
Z boku zasadziłam cisy, może trochę zasłonią ten zikkurat. Jest mały, już go w połowie zapełniłam! Ale zawsze to coś, i tak się cieszę z niego. Jeśli macie jakieś pomysły na ucywilizowanie kompostownika, chętnie wysłucham

Trudno o szybką metodę zasłonięcia takiego zikkurata Właściwie to już to zrobiłaś, stoi w bardzo odpowiednim miejscu, mało rzuca się w oczy, jak cisy podrosną będzie ok. Nie wiem jak jest otwierany ten kompostownik, z boku, od góry? Na szybko to można przesłonić go np nasturcjami. Gdybym ja zdecydowała się na kompostownik, to musiałabym nabyć ich przynajmniej dziesięć! Tyle produkuję odpadów zielonych w jeden sezon
Chaos kontrolowany 14:53, 26 maj 2017

Do góry
Żeby nie było, że bajzel tylko w mojej głowie istnieje. Te deski na pergolę już z rok tak leżakują. A za nimi wykopane rośliny leżakujące chyba ze 2 miesiące.

Brama leżakuje również 2 lata, panele dopiero kilka miesięcy. Za kostką robi się warzywnik też od zeszłego roku...

Kolejne rozgrzebane miejsce - ścianka wodna i mój faworyt - kompostownik
Proszę wziąć pod uwagę, że moją działkę ogarnia się jednym spojrzeniem na raz. A i jeszcze dom do generalnego remontu (elewacja i dach) więc Aniu proszę mi tu kokieterią pstryczka w nos nie dawać
Mały ogród Kasi 15:39, 25 maj 2017

Do góry
kasia_w napisał(a)
Parę ujęć sprzed 2 dni. W kółko to samo, ale trudno

Najpierw nowości:
Nasza wspaniała gmina przyznała mi darmowy kompostownik, w ramach zasług na polu ogrodnictwa Eee nie, to ściema z tymi zasługami, każdy dostanie, jak złoży wniosek
Jest szpetny, ale jest. Nie tak, jak ten piękny, dizajnerski, drewniany obiecywany od lat 3 przez eMa
Z boku zasadziłam cisy, może trochę zasłonią ten zikkurat. Jest mały, już go w połowie zapełniłam! Ale zawsze to coś, i tak się cieszę z niego. Jeśli macie jakieś pomysły na ucywilizowanie kompostownika, chętnie wysłucham

no brawo za te zaslugi
Norweski ogródek... 08:00, 25 maj 2017

Do góry
No to pomecze Cie troche Agnieszko .Napisalas ze mialas piekne roze.Kupie sprobuje .Tylko ktore z nich sa okrywowe ?? Jak rozpoznac angielki ?? Czy wiesz moze dlaczego krzaczki szczepione na pniach nie chca u mnie rosnac ?? Czy sa tak delikatne ?? Czy poprostu mnie nie lubia??Bo staram sie jak moge zeby kazdy karzaczek mial u mnie wszystko .Kompostownik nawet swoj mam.No ale niestety nie wszystko mi sie udaje.
Pozdrawiam..Zycze sloneczka i kolorow w ogrodeczkach !!
Carpinus - graby i trawy nad jeziorem 09:23, 23 maj 2017

Do góry
W weekend majowy wzieliśmy się między innymi za kompostownik bo straszył jak się siedzialo na tarasie

Dżdżownice kalifornijskie 08:10, 22 maj 2017

Do góry
Adam- u nas tez sa duze mrozy. Kompostownik mam normalny, z plastiku. Zadnej przegrody nie mam,dzdzownice sa tylko u gory. W swiezym pokarmie. Ale nie polecam. Tej zimy wyginely wszystkie, choc 5 lat udalo im sie przetrwac.Mrrozy byly dlugie, -22 stopnie przez kilka tygodni caly czas mrroz i wszystko zamarzlo.
Daleki od ideału..... 22:01, 21 maj 2017

Do góry
agapant napisał(a)

Ala miło że zaglądasz, chyba masz racje. Mi zaczęło przeszkadzać jak małej Ali zrobiłam miejsce do zabawy w ogrodzie i eM zrobił z palet siedzisko i mały stolik ze skrzynki owocówki. Wyszedł fajny kącik w którym można przysiąść i wypić kawę, gdyby nie kompostownik w zasięgu wzroku niby kawałek a jednak i stąd ta zmiana.

Oooo, masz małą Alę w domu? Super, uściskaj ją od dużej Ali

Aga, u mnie też są miejsca, których wolałabym nie pokazywać, trudno mieć wszystko zrobione idealnie, chociaż bardzo by się chciało.
A Ty masz te tuje w linii prostej, czy półkole raczej?

Bzy cudne!

Edit: Co to za smufi? zdróweczka życzę
Daleki od ideału..... 17:23, 21 maj 2017

Do góry
alis napisał(a)
Aga, masz mnóstwo pięknych roślin,a miejsca dalekie od ideału każdy ma, będzie pięknie jak wszystko podrośnie

Ala miło że zaglądasz, chyba masz racje. Mi zaczęło przeszkadzać jak małej Ali zrobiłam miejsce do zabawy w ogrodzie i eM zrobił z palet siedzisko i mały stolik ze skrzynki owocówki. Wyszedł fajny kącik w którym można przysiąść i wypić kawę, gdyby nie kompostownik w zasięgu wzroku niby kawałek a jednak i stąd ta zmiana.
Dżdżownice kalifornijskie 09:26, 21 maj 2017

Do góry
Do KasiaBawaria
Witam, czy mogłaby Pani zrobić zdjęcie kompostowników na podwórku? Czy ma Pani przegrodę w środku, jakie wymiary i czym je Pani wyłożyła. Chcę zbudować kompostownik na ogrodzie i zastanawiam się jak zrobić go najlepiej, bo w Szwecji gdzie mieszkam zimą są duże mrozy.
Moja działka. 06:08, 20 maj 2017

Do góry
Kindzia napisał(a)
Buksy jeszcze do cięcia, czekaj aż młode przyrosty ściemnieją. W drugiej połowie czerwca mniej więcej.

Faktycznie, rozchodnik jakby ożył...tylko jedna gałązka taka żywa?

Zazdroszczę Ci tego wypielonego ogrodu...u mnie zielony rzucik i nie tylko...

Nie ma co zazdrościć,zielsko zawsze gdzieś wyrośnie,kompostownik pełny tyle tego było z cięciem poczekam.
Rzucona na głęboką wodę... zakładam swoją zieloną odskocznię 16:30, 19 maj 2017

Do góry
Osłona na kompostowNIK się zrobiła ale nie wiem czemu nie zrobiłam zdjęć :/
Mały ogród Kasi 11:19, 18 maj 2017

Do góry
Parę ujęć sprzed 2 dni. W kółko to samo, ale trudno

Najpierw nowości:

tu narazie jest ściernisko ale będzie ogrodowisko :) 09:30, 18 maj 2017

Do góry
Propozycja podziału funkcjonalnego nr 1:

Na tarasie kanapy do wypoczynku.
Niedaleko (żeby nie trzeba było ganiać z talerzami) - miejsce jadalniane, czyli grill, stół do jedzenie - jakaś altana pewnie będzie niezbędna
miejsce na ognisko można można wkomponować tu, albo przenieść gdzieś dalej i zrobić bardziej "dzikie".
Wędzarnia podobnie - jeśli chcecie grill murowany, to można go połączyć z wędzarnią, jeśli nie, to wędzarnię możńa przenieść w okolice sadu/warzywnika (dym).
Miejsce na zabawy dla dzieci zrobić bliżej frontu - niezbędne będą nasadzenia zasłaniające bałagan

Warzywnik dałam od południa a sad od północy, żeby drzewa nie zasłaniały słońca.

Problemy i tematy do rozważenia:

- warzywnik jest daleko od kuchni i od planowanego domku gospodarczego. Z estetycznego punktu widzenia fajnie, z praktycznego nie.
przy warzywniku powinna być
- szopa na narzędzia, bo będą często potrzebne, ewentualnie z inspektem/szklarenką na robienie rozsad
- kompostownik
- doprowadzenie wody do podlewania - albo rury od domu albo studnia; nawadnianie planujecie pewnie na takim areale?
- na etapie budowy domu trzeba będzie pamiętać o wyprowadzeniu elektryki na ogród - zwłaszcza przy altanie przyda się oświetlenie i jakieś gniazdko do podłączenia radia.
Ogród niby nowoczesny ale... 14:43, 16 maj 2017

Do góry
Malgosik napisał(a)
dla mnie zakładanie trawnika to wyższa szkoła jazdy
ładnie zasłoniłaś kompostownik
i te tulipany w kolorze ciemnego wina bardzo mi się podobają
moja rozplenica też dopiero się zazieleniła, a co tu mówić o długich pędach
teraz już robi się ciepło, to może szybciej będą rosły

Rozplenica w ciągu ostatniego tygodnia wzięła się ostro do roboty. Wygląda co raz lepiej
Kompostownik dziękuje za pochwały w ten weekend szykuje się z drugiej strony lekka zmiana.
Ogród niby nowoczesny ale... 12:36, 16 maj 2017

Do góry
dla mnie zakładanie trawnika to wyższa szkoła jazdy
ładnie zasłoniłaś kompostownik
i te tulipany w kolorze ciemnego wina bardzo mi się podobają
moja rozplenica też dopiero się zazieleniła, a co tu mówić o długich pędach
teraz już robi się ciepło, to może szybciej będą rosły
Ogród w mieście-ogrodzie 09:43, 16 maj 2017

Do góry
Kasiek napisał(a)
Pieknie...

Dzięki! Byłem u Ciebie, powojniki górskie przeurocze! Muszą być i u mnie!

Sebek napisał(a)
Masz Ty rozmach, pergola z ruinami robi wrażenie!

A kompostownik? Nawet Monty Don takiego nie ma

Dzięki A Monty wygląda na takiego co to ma każdy możliwy rodzaj kompostownika

AsiaK_Z napisał(a)
Witaj Sąsiedzie przeszłam przez cały wątek z rozdziawioną paszczą Ogród przecudnej urody. Teren ogromny to i poszaleć można Pergole murowane.... mniam Będę zaglądać

Dzięki Asia, zapraszam!
Ogród w mieście-ogrodzie 23:23, 15 maj 2017

Do góry
Masz Ty rozmach, pergola z ruinami robi wrażenie!

A kompostownik? Nawet Monty Don takiego nie ma
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies