Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ja i mój ogródek, a może ogród 20:12, 07 lip 2019

Do góry
W moim małym ogródeczku - Dorota 20:05, 07 lip 2019

Do góry
Doranma napisał(a)
Super ekipa, super miejsca i super zdjęcia Zazdroszczę Wam takich wypadów - to świetny sposób na doładowanie akumulatorków
Dorotko, Twoje róże są tak zadbane i tak piękne, że kilka razy oglądam te same zdjęcia!
Ten dzień był dla mnie wyjątkowo fajny miałam z kim pospacerować po Sandomierzu. Niby mam blisko, ale ciągle jakoś nie składało się żeby tam swobodnie połazić.
Niektóre róże już łapią plamistość, ale większość ma ładne listki. Czekam czy dadzą radę zakwitnąć ponownie, bo u mnie bardzo sucho jest.

Okolicę mam piękną obfitującą w ciekawe zabytki, tylko ogrodów brak.

Widok z placu katedry

...uDany ogród 20:05, 07 lip 2019

Do góry

...uDany ogród 20:03, 07 lip 2019

Do góry

Zszywkowy ogród marzeń :) 20:02, 07 lip 2019

Do góry
A tymczasem u mnie:

...uDany ogród 20:01, 07 lip 2019

Do góry
Nie mogłam się powstrzymać i pojechałam zobaczyć, czy tan deszcz dotarł do ziemi w lasku. Jupi, trochę podlało. Liście się podniosły i ewidentnie słychać w ogrodzie oddech ulgi moich zmęczonych roślin
Dawno nie widziane krople wody na liściach Uwieczniłam, bo nie wiadomo kiedy znów takie coś zobaczę

i jeszcze trochę widoczków z wieczornego ogrodu

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 20:01, 07 lip 2019

Do góry
mrokasia napisał(a)
Ale fajny urlop . Słoneczniki, lawenda, winorośl. Piękne widoki, stare domy. Baaaardzo lubię .

Kasia dla Ciebie poranne lilie wodne

To tu- to tam- łopatkę mam ! 19:58, 07 lip 2019

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Jakim cudem ona na glinie stoi prosto, podobnie jak gaura i czosnek główkowaty? U mnie bez podpierania ani rusz, chyba że w buszu jedne drugie podtrzymują. Pokładająca się stipa połamała mi moje najładniejsze jarzmianki, już ją wykopałam. Jeszcze troszkę lata zostało, niech za szybko nie ucieka
Ogród pod lasem 19:53, 07 lip 2019

Do góry
UrsaMaior napisał(a)
Masła zabrakło.

Lubie takie
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 19:51, 07 lip 2019

Do góry

Sezon 2017 u Hanusi 19:49, 07 lip 2019

Do góry
Radziu, podlewałam w czasie suszy, to aż takich strat nie mam. A teraz z kolei zimnica, wszystko przystopowało. Owoców w tym roku mam mało, tylko borówka nie zawiodła, i jeżeli zdążę przed ptactwem to będzie ok. U sąsiadów wiśnie i czereśnie obrane na maksa. Kwitnie jukka, a w ogrodzie kończę zbiór salaty.

Czubajkowy Ogród 19:42, 07 lip 2019

Do góry
Doranma napisał(a)

A taki oto floksik skrzyżował mi się sam Co ciekawe, nie mam żadnego niebieskiego, więc nie wiem skąd te kolory niebiesko-lila Może powinnam zarejestrować nową odmianę? Muszę go oznaczyć, ciekawa jestem, czy będzie trzymał te kolory w następnym roku.

Ja mam takiego śmiesznego floksa, któy zmienia kolory...z rana jest ciemny fiolet pomieszany z granatem ( i różne ich odcienie), a potem robi się całościowo fuksjowy...

Ogród masz tak bujny, że aż trudno uwierzyć w suszę, która panuje...

Czyściec błotny bardzo ładny Ciekawe czy można go gdzieś kupić.

Pozdrawiam
To tu- to tam- łopatkę mam ! 19:42, 07 lip 2019

Do góry
Stali czytelnicy wątku pewnie pamiętają moje narzekania na dość uciążliwych sąsiadów.
Z przyjemnością odnotowuję postępy we wzajemnych relacjach. Trzy tygodnie temu sąsiad uprzedził mnie, że będzie robił imprezę. W środku tygodnia przyniósł mi bezowy torcik malinowy i przypomniał o tym. A wczoraj osobiście mnie nawiedził w środku imprezy i przyniósł tort właściwy. I to mi się podoba! (nie wiem, czy nie podczytuje forum, bo kiedyś pisałam na wątku, że tak kazała mi robić moja Mama, kiedy planowałam imprezę w domu )

W sobotę wykopałam czosnek. Połowa główek jest odpowiedniej wielkości, połowa ciut mniejsza, ale narzekać na nie nie można. Jak na te trudne warunki pogodowe źle nie jest. Starczy czosnku i do kiszenia ogórków, i na jesienne sadzenie (te największe).

Dzisiaj zmobilizowałam się do wyciągnięcia drabiny i ciachnęłam wreszcie róże przy pergoli. Skoro miałam w raczkach sekator, to ciachnęłam przy okazji róże Bonica na skarpie i na frontowej, a potem Meidiland. I jakoś smutno się zrobiło.
Dobrze, że niedługo zaczną kwitnienie hortensje, bo niewiele u mnie bylin środka lata.

Molinia Variegata zaczyna kwitnąć.

widoczek z jadalni

okołostudzienna

i ogrodowy niemowlak- ku pamięci- w sobotę wysypałam go drobna kora, żeby nie wysychał zbyt szybko.

W ogrodzie jest multum dziur po nornicach. Na tyle sporo, że nabyłam różowe ziarenka i powrzucałam do dziurek po kilka ziarenek. Może pomogą w likwidacji.
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 19:37, 07 lip 2019

Do góry
Co to za roślinki? Chwast jakiś?
Liście srebrne, niebieskie kwiaty. Trochę kłujący.

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 19:30, 07 lip 2019

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Jak ja czekałam żeby te moje drzewa już było widać, doczekałam

Sylwuś…PIĘKNIE

A ostatnie zdjęcie skradło serce...łąka tak pięknie się odcina ...z jednej strony uporządkowane rabaty i trawnik, a z drugiej pełna swoboda I jeszcze zwiewne wierzby na końcu...

Ach...

Nie wiem czy przyschnięte trawy w łączce to efekt suszy, czy też wyglądają one tak wyglądają o tej porze, ale efekt robią jak dla mnie niesamowicie uroczy...

Szkoda że teraz u mnie w okolicy już żadnych łąk To aż przykre. Pamiętam jak jeszcze 6-7 lat temu można było wyjść na polne drogi i przy brzegu wiły się wstęgi z maków, chabrów, rumianków i całej reszty... a teraz...nawet polne drogi są robione...wysypują żużlem, a gdzie niewielki fragment, wylewają asfalt...

W moim małym ogródeczku - Dorota 19:30, 07 lip 2019

Do góry
Dorotko była bardzo fajnie, bardzo Ci dziękuję za to, że chciało Ci się z nami spacerować i pokazać coś więcej. To była szybka wycieczka, ale bardzo sympatyczna I te ciasteczka pycha..

Ogród masz pachnący i kolorowy.. do tego stopnia, że stwierdziłam, że u mnie nic nie kwitnie
I mam te pachnące landrynkami lilie, które są też u Ciebie.

Kilka fotek, bo Sylwia ma ich znaaacznie więcej

Ogród Dorotki to kwiaty, kwiaty i kwiaty... i zapach - jeżówki i lilie.. cudo..

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 19:25, 07 lip 2019

Do góry
To oczywiście jest Sandomierz, dla niewtajemniczonych.

Wąwóz Królowej Jadwigi.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 19:22, 07 lip 2019

Do góry
anna_t napisał(a)
Jesienna odsłona..? Hania bój się Boga początek lipca dopiero
Ja przed urlopem jeszcze

Dzisiaj rano było tylko 10 stopni! Pochmurne niebo, dużo słomkowego w kolorystyce.
U mnie jesień przychodzi w sierpniu.

Udanego urlopu!
Dwa ogrody 19:21, 07 lip 2019

Do góry
woda czysta, widać dno czekające na kamyczki i korzenie strzałki

a tuż obok ulubiona paproć, świetne ma te rdzawo-złote młode listki
(to moja tegoroczna fascynacja paprociami)

daszki domków pasują wróblom, miejsce strategiczne przed kąpielą w wodzie

Pozdrawiam
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 19:20, 07 lip 2019

Do góry
Dzięki za wsparcie i kciuki Dziewczyny! Zrobiłam oprysk na części buksów mimo wiatru, bo nie wiadomo kiedy przestanie wiać, a gąsienice nie próżnują.. jakoś udawało się osłaniać sobą krzaczki, żeby trafiało w buksa poszliśmy teraz na spacer do teściowej, bo ma sporo takich olbrzymich egzemplarzy i przeszukałam. Na szczęście nic nie znalazłam..

Byłoby szkoda takich "kuleczek"

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies