Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 19:08, 07 lip 2019

Gosiek33 napisał(a)

irysy będziesz likwidować czy przesadzać?

Dzisiaj je eksmitowałam z garażowej. To bardzo wąska rabata. Hortensje się rozrosły, choiny Jeddeloh też i kolumnowe cisy. Nie można robić za dużej konkurencji o składniki pokarmowe. Ich miejsce zajęły turzyce Montana i Silver Sceptre.

A jarzmianki wciąż mają się świetnie. Ratuje je zachodnia wystawa.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 19:13, 07 lip 2019

Gosiek33 napisał(a)

Zachwycam się tą ciemną odmianą, lubią przesadzanie co 3-4 lata, wtedy się odbudowują i naczej zamierają. Skoro rosną 7 lat to wyjątkowa odmiana

Te różowe zmieniły miejscówkę. Tam, gdzie rosły pierwotnie panoszą się teraz spore drzewa i krzewy. Wysadziłam je z głebi rabaty bardziej do brzegu.

A te fioletowe faktycznie miłe są w oglądzie.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 19:17, 07 lip 2019

Milka napisał(a)
Mnie też widok na dom z pergoli różanej zachwyca, czysty romantyzm

Moja pragmatyczna natura domagała się przeciwwagi. Równowaga w przyrodzie jest wskazana.

Gruszka_na_w... 19:22, 07 lip 2019

anna_t napisał(a)
Jesienna odsłona..? Hania bój się Boga początek lipca dopiero
Ja przed urlopem jeszcze

Dzisiaj rano było tylko 10 stopni! Pochmurne niebo, dużo słomkowego w kolorystyce.
U mnie jesień przychodzi w sierpniu.

Udanego urlopu!
Gosiek33 19:41, 07 lip 2019

To nie jesień, kiepskie prognozy
Gruszka_na_w... 19:42, 07 lip 2019

Stali czytelnicy wątku pewnie pamiętają moje narzekania na dość uciążliwych sąsiadów.
Z przyjemnością odnotowuję postępy we wzajemnych relacjach. Trzy tygodnie temu sąsiad uprzedził mnie, że będzie robił imprezę. W środku tygodnia przyniósł mi bezowy torcik malinowy i przypomniał o tym. A wczoraj osobiście mnie nawiedził w środku imprezy i przyniósł tort właściwy. I to mi się podoba! (nie wiem, czy nie podczytuje forum, bo kiedyś pisałam na wątku, że tak kazała mi robić moja Mama, kiedy planowałam imprezę w domu )

W sobotę wykopałam czosnek. Połowa główek jest odpowiedniej wielkości, połowa ciut mniejsza, ale narzekać na nie nie można. Jak na te trudne warunki pogodowe źle nie jest. Starczy czosnku i do kiszenia ogórków, i na jesienne sadzenie (te największe).

Dzisiaj zmobilizowałam się do wyciągnięcia drabiny i ciachnęłam wreszcie róże przy pergoli. Skoro miałam w raczkach sekator, to ciachnęłam przy okazji róże Bonica na skarpie i na frontowej, a potem Meidiland. I jakoś smutno się zrobiło.
Dobrze, że niedługo zaczną kwitnienie hortensje, bo niewiele u mnie bylin środka lata.

Molinia Variegata zaczyna kwitnąć.

widoczek z jadalni

okołostudzienna

i ogrodowy niemowlak- ku pamięci- w sobotę wysypałam go drobna kora, żeby nie wysychał zbyt szybko.

W ogrodzie jest multum dziur po nornicach. Na tyle sporo, że nabyłam różowe ziarenka i powrzucałam do dziurek po kilka ziarenek. Może pomogą w likwidacji.
Gruszka_na_w... 19:49, 07 lip 2019

Gosiek33 napisał(a)
To nie jesień, kiepskie prognozy

Lipiec z dzieciństwa kojarzę jako deszczowy i chłodniejszy niż sierpień. Przymrozków nie ma, ale ostatnie poranki i noce rzeczywiście były chłodne. Trzeba było ubierać bluzę do porannej kawki na tarasie.
Margerytka40 19:51, 07 lip 2019

U mnie też dziś zmasowane działania p/nornicowe. Drugi raz sypę różowe jedzonko w dziurki. No widzisz, sąsiad nie taki straszny. Może faktycznie Cię podczytuje
paniprzyroda 19:58, 07 lip 2019

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Jakim cudem ona na glinie stoi prosto, podobnie jak gaura i czosnek główkowaty? U mnie bez podpierania ani rusz, chyba że w buszu jedne drugie podtrzymują. Pokładająca się stipa połamała mi moje najładniejsze jarzmianki, już ją wykopałam. Jeszcze troszkę lata zostało, niech za szybko nie ucieka
mrokasia 19:59, 07 lip 2019

Bardzo dziękuję za fotkę gaury Haniu . Swoje już posadziłam i mam nadzieję, że uda się je przezimować.
W Twoim ogrodzie niezmiennie zachwyca mnie bujność i różnorodność.
Ten sąsiad od bezy to ten od wieży???