Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Czubajkowy Ogród

Czubajkowy Ogród

AniazUroczyska 00:53, 07 lip 2019

Doranma napisał(a)

Chętnie bym obejrzała ten Twój domek na kurzej stopce wraz z ogrodem, ale Ty pilnie strzeżesz swojej tajemnicy ...

Dorotko, żadne tajemnice! Domek na kurzej stopce , to stara przyczepa, w której sypiam, ze względu na pewne uwarunkowania( szybkie ogrzewanie), mimo tego ,że już 3 pokoje( po trzech latach) gotowe! Co do ostatniego pokoju - mąż zameldował wykonanie zadania 29 czerwca na 41 rocznicę ślubu Trąbię wszem i wobec,że moje Uroczysko jest urocze tylko dla mnie! Leśna polana, otoczona lasem, zupełnie bez sąsiadów! To czego szukałam przez wiele lat! Dla tego miejsca podjęliśmy trud remontowania się na stare lata- stary przedwojenny dom do kapitalnego remontu - wszystko we własnym zakresie - wykonywane przez mojego męża. To dla nas priorytet czasowy i finansowy! Działka- tak, staram się dodać trochę koloru, ale marnie to wychodzi! Przez dwa lata- głównie walka z jeżynami( jeszcze nie wygrana, 3/4 działki zarośnięte)! No i praca od podstaw: obornik, kompost, mączka. Zupełnie nie ogrodowiskowo, tempo prac ślimacze, naprawdę nie ma czego pokazywać!
AniazUroczyska 01:14, 07 lip 2019

o,jej , wreszcie zaczęło padać
Gosiek33 06:39, 07 lip 2019

Doranma napisał(a)
A takiego gościa miałam w kręgu na wodę. Nie wiem, jak te żaby pokonują 30-centymetrową wysokość i skąd wiedzą, że za glinianą ścianą znajduje się na dnie trochę wody? Czy czują zapach, czy coś innego? Wskoczyć łatwo, ale wyjść z takiej studni potem nie sposób. Musiałam napompować do pełna, by się płaz mógł wygramolić

mimo suszy i tak ogrod pięknie się prezentuje, takich wyssanych porzeczek nie widziałam, może wysychają a uchwyciłaś to w pierszej fazie?

żabce wstaw deszczułkę, wyjdzie sama
Gosialuk 09:55, 07 lip 2019

Dorotko busz kontrolowany i pełen kwiecia na dodatek.
U ciebie ptaszki jakieś bardziej uczone, bo u mnie jagody kamczackiej i świdośliwy jeszcze nie ruszają. Floksik z siewu uroczy. Widziałam, że wiązówka czerwona ci kwitnie. U mnie wszystkie pędy kwiatowe jeszcze w maju zaatakował chyba jakiś grzyb, wyglądało to podobnie jak na twoim rozchodniku, takie zgięte łodyżki.

Susza straszna, swoje krzewy podlewałam ostatnio po wiadrze na głowę. Byłam wczoraj w parku w Krakowie, to straszyły uschnięte żylistki i niektóre pęcherznice. Nie wiem czy się odbudują, jak nie popada wkrótce. Za to wracając widziałam pas rozdzielający ulice obsiany łąką kwietną. Niziutka na 30 cm, ale kwiatów cała masa. Niestety nie zdążyłam zaobserwować jakie kwiaty tam kwitły.
greg66 11:07, 07 lip 2019

Doranma napisał(a)
Kto dotrwał do końca i żyw?
Dla tego jeden z moich ulubionych floksików

I życzenia kolorowych snów

Ulubiony? a wiesz że mój też dwa tygodnie temu kupiłem sobie dwie sadzonki i podziwiam już też u siebie
marba 12:10, 07 lip 2019

Doranma napisał(a)

I przybysze z daleka. Ponoć niegroźni w naszym środowisku. Sprawdzałam, jak się nazywają, ale nie pamiętam.

Piękne te chrząszcze, nigdy takich nie widziałam, miejmy nadzieję, że nie narobią szkód w ogrodzie.
oliwka 12:30, 07 lip 2019

Doranma napisał(a)

Witaj, Oliwko, miło mi że zajrzałaś
Nie do końca wiem, którą z róż masz na myśli? Bo pokazywałam portrety trzech na tle bieli. Podejrzewam jednak, że nie cofałaś się tak bardzo do wcześniejszych stron i chodzi Ci o ostatnio prezentowaną o morelowo-różowych kwiatach - to Alchymist.

Tak, chodziło właśnie o ta Róża, pięknie wyglada
Radziu2013 19:42, 07 lip 2019

Doranma napisał(a)

A taki oto floksik skrzyżował mi się sam Co ciekawe, nie mam żadnego niebieskiego, więc nie wiem skąd te kolory niebiesko-lila Może powinnam zarejestrować nową odmianę? Muszę go oznaczyć, ciekawa jestem, czy będzie trzymał te kolory w następnym roku.

Ja mam takiego śmiesznego floksa, któy zmienia kolory...z rana jest ciemny fiolet pomieszany z granatem ( i różne ich odcienie), a potem robi się całościowo fuksjowy...

Ogród masz tak bujny, że aż trudno uwierzyć w suszę, która panuje...

Czyściec błotny bardzo ładny Ciekawe czy można go gdzieś kupić.

Pozdrawiam
Doranma 22:35, 07 lip 2019

AniazUroczyska napisał(a)

Dorotko, żadne tajemnice! Domek na kurzej stopce , to stara przyczepa, w której sypiam, ze względu na pewne uwarunkowania( szybkie ogrzewanie), mimo tego ,że już 3 pokoje( po trzech latach) gotowe! Co do ostatniego pokoju - mąż zameldował wykonanie zadania 29 czerwca na 41 rocznicę ślubu Trąbię wszem i wobec,że moje Uroczysko jest urocze tylko dla mnie! Leśna polana, otoczona lasem, zupełnie bez sąsiadów! To czego szukałam przez wiele lat! Dla tego miejsca podjęliśmy trud remontowania się na stare lata- stary przedwojenny dom do kapitalnego remontu - wszystko we własnym zakresie - wykonywane przez mojego męża. To dla nas priorytet czasowy i finansowy! Działka- tak, staram się dodać trochę koloru, ale marnie to wychodzi! Przez dwa lata- głównie walka z jeżynami( jeszcze nie wygrana, 3/4 działki zarośnięte)! No i praca od podstaw: obornik, kompost, mączka. Zupełnie nie ogrodowiskowo, tempo prac ślimacze, naprawdę nie ma czego pokazywać!

Aniu, przeczytałam Twoją opowieść z ogromnym zainteresowaniem i dziękuję, że uchyliłaś rąbka tajemnicy Jej, toż to jest super ciekawy materiał na wątek, albo i na książkę!!! Ja bym na pewno czytała No bo ciekawi mnie np. dlaczego w lesie powstają polany? Dlaczego drzewa w jakimś miejscu w sposób naturalny przestają rosnąć? Jak to jest po latach spełniać swoje wieelkie marzenie? Jakie tajemnice kryje 100-letni dom? No i podziwiam Twoją walkę z jeżynami! Ja nie wiem z której strony wziąć się za miskanta cukrowego, a Ty walczysz z takimi kłującymi chaszczami... Obornik i kompost to akurat bardzo ogrodowiskowy No, naprawdę, ja bym była stałym gościem u Ciebie, gdybyś raczyła zacząć pisać

A z innej beczki - dużo deszczu miałaś?
Doranma 22:39, 07 lip 2019

Gosiek33 napisał(a)

mimo suszy i tak ogrod pięknie się prezentuje, takich wyssanych porzeczek nie widziałam, może wysychają a uchwyciłaś to w pierszej fazie?

żabce wstaw deszczułkę, wyjdzie sama

Gosiu, żabki co roku miały deseczkę do wychodzenia, ale w tym jakoś ich dotąd nie widziałam, więc i o deseczce zapomniałam Dzięki za przypomnienie!
A co do porzeczek, to zastanawiam się, czy nie wyssał ich odorek zieleniak, bo ich kilka widziałam na resztkach owoców