Teraz truskawki ze śmietaną lub jogurtem mogę jeść codziennie zamiast obiadunp. z kluskami.
A widoczki kolorowe, nareszcie kwitną piwonie i róże
Różyczka Oliwia w takim samym kolorze co piwonia
Witam Was w ten upalny dzień dziś odwiedziłam chyba 4 najbliższe szkółki..
A to dlatego, że mąż mnie już wygonił ! śpieszy się mu z tym ogrodem że szok ! dorwałam takie cisy Hicksii na żywopłot.. wydaje mi się, że te były najładniejsze.. W innych szkółkach były albo odmiany nie nadające się na żywopłot, albo takie 'niezdrowo' wyglądające, albo nie mieli tyle sztuk
Zakupiłam 45 sztuk
O widzisz Aniu to właśnie czyściec! Już mi ktoś go wcześniej rozpoznał,ale moja skleroza....Tylko nie wiem czy to bardziej ten wielkokwiatowy ,czy zwyczajny ,ale bardziej ten pierwszy.
To ja też przerwie wstawię jeszcze kilka ... Kremowe róże na murku teraz mają swój pokaz,mimo atakującej je rdzy i niezliczonej ilości mszyc maja sporo kwiatów.Czerwona NN i sympatia tez zaczynają.Również mogłabym nie wychodzić z ogrodu ...i jestem w o tyle lepszej sytuacji ,że mogę co raz choć na chwilkę do niego wyjść ,albo choć zerknąć przez okno
Aniu przepiękny bukiecik ,fajnie skomponowanyU mnie w tym roku dużo maczków polnych na tej działce za płotem muszę i ja nazrywać ,szkoda że one tak szybko się sypią.
Biała szałwia wystartowała pierwsza.
Goździki kamienne.
Szałwia jednoroczna.
Między liśćmi obrazków włoskich są pochewki z kwiatami, może w tym roku się rozwiną.
Upał niemiłosierny, wyszłam tylko rzucić okiem i cyknąć trochę zdjęć i wróciłam do chłodnego domu / grube mury to zaleta w lecie /.
Pierwszy kwiatek róży nn.
Pierwszy kwiatek przypołudnika.
Pierwszy pączek jeżówki.
Pierwsze pączki krwawnika Terraccota.
Witaj Bożenko. Ptaszarnie były nieduże ale bardzo kolorowe - jak to w tropikach
Wakacje rzeczywiście fajne, bogate w nowe wrażenia, cudne krajobrazy, smaki, zapachy, obyczaje - ale jak to zwykle bywa...za krótkie
Już jestem z powrotem w domu.
Teraz czas na porządkowanie wspomnień, zdjęć, filmów ....
Wciąż żyję tamtym czasem i tamtą roślinnością, tamtym cudnym ogrodem i całą piękną wyspą....ehh Madera.... koniecznie muszę tam jeszcze kiedyś wrócić
Madzia! przyganiał kocioł garnkowi, Ty też wariatka ogrodowa jesteś, co chwile coć zmieniasz u siebie
Oczko polecam gorąco! To jest taka krpka nad i w ogrodzie nawet takie tycie jak moje.
Pytaj pytaj, może już za jakiś czas będę miała większe doświaczenie i radami będę mogła się dzielić
Zakupy do ogrodu zawsze na plus! Naparstnic mam od groma, jak chcesz ale maluszki, większe siewki jeszcze, nie takie grubasy wysokie jak w sklepach. Jak chcesz w większej ilości, mogę Ci wysłać.
Oczko jeszcze będzie tu:
Stara fotka ale coś widać. To to czarne kółko obok wiąza, kawałeczek dalej jest to pierwsze oczko, tam gdzie stoi kastra.
Trzcinniki wylatują spod wiąza bo nijak ich strzeliste formy do niego nie pasują. Chyba będą w plecach kominka, jeszcze nie wiem.
Nad drugim oczkiem klon palmowy Nicholsonii - nowy nabytek i wokół jak przy pierwszym oczku irysy i narecznice.
Trzecie oczko na cienistej rodkowej i tam prawie nic nie dosadzam, bo już jest ciasno.